3 januari 2015

Avokadoquinoa för en veggievore eller flexitarian




Läste någonstans att trendordet "veggievore" kommer att bli allt allmännare under inkommande år. Veggievore = en som äter mycket vegetariskt men varvar med kött och fisk då och då. Flexitarian är också ett ord man hör ibland i matkretsar och synonymt med veggievore. I vår familj är vi allätare men har kanske tonvikten mer åt det vegetariska. Så kanske vi är lite "veggievoriska" då om man överhuvudtaget måste "placeras in" någonstans p.g.a sina matvanor.  Här är en god snabb lunchrätt om ni tröttnat på avokadopastan.

quinoa (finns inhemsk numera!)
grönsaksbuljong
tomater
avokado
rödlök
kokt ägg
lime
svartpeppar
olivolja

Koka quinoa enligt förpackningen i buljong, Fräs lite rödlök,  beräkna en tomat/pers, 1/2 avokado/pers samt ett kokt ägg/ per person. När quinoan är klar rör ner några msk olivolja, vänd ner löken, finskuren tomat, avokadon i bitar, pressa över några msk lime och lite svartpeppar. Servera med ägghalvor. God snabbmat!


1 januari 2015

Creme Bruleé som nyårsdessert




Nyårsmiddag 2015

Tre rätter

Små blinier i plättlägg med tillbehör; rom, smetana, honnung och saltgurka
(= tradition i familjen på nyåret)
Stekt lax med lime och en rotsakstimbal (+ sallad)
Creme Bruleé




Rotsakstimbal

Ca 1 iter rårivna rotsaker (vi hade rödbeta, palsternacka, potatis och morot)
4-6 msk smetana
kryddor (hade en kryddblandning med enbär, senapsfrö och timjan)
peppar
salt
matolja

smörj ungsäkra portionsformar eller kaffekoppar som tål ugnsvärme. Fyll kopparna med rotsaksmassan, och grädda i ugn ca.30-35 minuter. När de är klara skär försiktigt med en kniv runt kanterna och knacka ut timbalerna på tallrikarna.


Creme Bruleé (6 port.)

4 äggulor
1/2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
en halv vaniljstång

råsocker

Rör ihop äggulor med socker. Lägg ugnen på drygt 100 grader. Koka upp grädde, mjölk och en bit vaniljstång (skär vaniljstången först på längden). Dra av från spisen då det fått ett uppkok, låt svalna något. Plocka upp vanilgstången. Vispa ner ägg-sockerblandningen i gräddmjölken. Häll upp i 6 portionsformar och ställ i vattenbad i en ugnsform. Grädda i ugnen 30-40 minuter eller mer (lite beroende på ugnen) tills det fått en bra konsistens (fast, men lite "dallrande"). Ta ut ur ugnen, ställ svalt. Kan med fördel lagas långt innan servering. Strax innan servering strö råsocker på ytan och bränn med en gasbrännare så råsockret smälter och bildar en krispig yta. (Alternativt om ni saknar gasbrännare, lägg ugnen på grilläge och låt sockerytan smälta i ugnen.

Av äggvitorna som blir över när man lagar 
Creme Bruleé kan man...

 vispa till skum och använda i blinismeten och...

en del av äggviteskummet kan bli en maräng.



Gott Nytt År!

29 december 2014

Svenska serietecknares "recept på något ätbart -typ"



Titel: Serienördens kokbok - svenska serietecknares bästa recept
Redaktör: Malin Svedjeholm
Förlag: Natt förlag
Utgivningsår: 2014

I boken Serienördens kokbok har 46 svenska serietecknare fått dela med sig av sina bästa recept. Idén är kul och skojigt att se många olika tecknares alster om mat inom samma pärmar. Alla med sin egen stil och framtoning. Idérikedomen är stor hur man tecknat kan "skriva" recept. Ser man till recepten i sig är det många av dem som haltar, Snabba lösningar som snabbnudlar och bönor på burk tycks vara melodin för många av bokens tecknare. Brownies, klassiska kladdkakor, mackor och popcorn kan man också kocka ihop mellan varven medan man ritar serier. Det "är recept på något ätbart -typ" som t.ex i Sissel Gustafssons serie där det dock slutar med något förkolnat på tallriken. Någon kokbokshöjdare är det alltså inte fråga om men som seriebok och underhållning rekommenderar jag den och Vego-björnens nötbullar (Hanna Strömberg) tänker jag testa.

(Här hittas en god rätt, ritad av mig, och en av mina matrelaterade serier hittas här)

25 december 2014

Smakkombination: aronia+stjärnanis



Fröknäcke (se recept i förra inlägget) + brie och aroniagelé

= gott till kaffet!

Köpte en burk hemlagad aroniagelé på en julbasar innan jul. Innehåll: aronia, syltsocker, vatten, nejlika, kanel, stärnanis och balsamvinäger. Otroligt god är den och passade lika utmärkt som tillägg till stekta renfileér som till ostbrickan. Idag fick den göra sällskap med goda fröknäckebrödet och brie. Vi har några aroniabuskar på gården men har tyckt att de är rätt intesägande och lite för sträva i smaken och brukar blanda dem med lingon när jag kokat sylt men i denna gelé kom aronian verkligen till sin rätt. Kombinationen aronia + stjärnanis (och andra julkryddor) är värt att komma ihåg! 





20 december 2014

Fröknäcke med vildörter




1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrö
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrö
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt

1/2 dl ryps eller majsolja
varmt vatten

Koka upp vattnen. Mät upp alla torra ingredienser och blanda dem i en bunke. Tillsätt vatten och olja och rör om till en lös gröt. Bre ut smeten riktigt tunnt på en plåt med bakplåtspapper.  Grädda  i 150 graders ugn ca.60 minuter. När det är gyllenbrunt och hårt på ytan när det är klart.

(Skär i raka bitar medan det ännu är lite varmt eller vänta tills det kallnar och blir hårdare och bryt i oregelbundnare bitar.)

Jag fick ett receptet av en jobbkompis men bakade dubbel sats (nästan två plåtar). Bytte ut mandelmjölet mot speltmjöl, smaksatte med vildörtsalt och torkad nässla för att få dem lite "vildare" i smaken.



17 december 2014

New Scandinavian Cooking - prisregn!


Vad är det som förenar Andreas Viestad (Norge), Tina Nordström (Sverige), Claes Meyer (Danmark) och Sara La Fountain (Finland) förutom passionen för god mat? Jo alla medverkar de i norska Tellus Works succéserie New Scandinavian Cooking. Som nu vunnit hela fyra! pris på the Taste Awards i Hollywood. Bästa mat- och reseserie, bästa internationella program, bästa presentatör och bästa regissör. Prisutdelning 15 januari 2015. Grattis!!



Sara La Fountain (Finland)

(Denna bild från Gastro Helsingfors  år 2012)


14 december 2014

Glöggkväll, duvhök och en före detta kamera





Glöggkväll i ett stämningsfullt  källarvalv i gamla stan med arbetskamraterna i fredags. Vi testade olika glögg gick sedan ut och åt pizza på Gabriel´s. Bilden ovan tagen tidigare, nu var det mörkt och dessutom är min kamera sönder...

I morse när vi åt frukost tittade jag ut genom fönstret och såg duvhöken slå klorna i en duva. Duvorna som håller till på gården har ökat i antal och sitter och kuttrar vid skorstenen så man hör ljudet av dem via köksfläkten inne i köket. Den vackra nästan helvita duvan, den enda som fått namn, var det lyckligtvis inte som fick sätta livet till. Pierre Constantino heter han, den vita, döpt av sönerna. Duvhöken lyfte och flög sen iväg med sitt byte. Den fick sig ett skrovmål idag och återkommer säkert då vår gård tydligen blivit duvornas favoritställe.

Gabriel 1763 har för övrigt stans godaste pizzor. Åt en med rödbeta, getost och spenat. Inkommande vecka blir "julfesternas vecka". Mer jobb än vanligt med andra ord.




7 december 2014

Sensorik och måltidspedagogik/ Sapere boktips



Boktips till dig som sysslar med Sapere:

Måltidspedagogik - mat och måltidskunskap i förskolan av Hanna Sepp (Studentlitteratur, utgivningsår 2013)

Sensorik och marknadsföring ( Studentlitteratur, utgivningsår 2014) av Inga-Britt Gustafsson, Anette Jonsäll, Lena Mossberg, Johan Swahn och Åsa Öström.

19 november 2014

Blåmögel, Barnkonventionen och Beaujolais Nouveau


Blåmögelost i kvällens sallad.
I morgon, tjugonde november släpps årets Beaujolais Nouveau (som vanligt den tredje torsdagen i november). 

Tjugonde november är det också Barnens dag och Barnkonventionen firar 25 år. 

Kommer att ha bloggpaus ett tag, men om den blir en vecka, en månad eller till nästa år, ja det återstår att se... återkommer!

11 november 2014

Ljus i november, Tack för maten och Jamie Oliver



En lång dag idag. Först jobb och sen möte med "Tack för maten" i ett novembermörkt Helsingfors. I går kväll var det minst lika mörkt ute men då hade dagis en fin lyktfest på kvällen som hämtade ljus och värme. Spännande för de små att vandra runt på gården i mörkret med sina fina lyktor i den ena handen och stadigt grepp om pappas eller mammas hand i den andra. Lyktfest i november är  en av våra mest stämningsfulla traditioner.

Är imponerad av Ann-Louise och Sofias jobb med Tack för maten. Titta in i deras blogg och låt er inspireras! Är också imponerad av det jag läser om Jamie Oliver och gänget kring honom som jobbar hårt för bättre mat.

"It´s a child´s human right to have good food and a food education"

Jamie Oliver

Och avslutar kvällen med "den där  avokadopastan".







6 november 2014

Torsdagsmat: Superfoodbiffar och pannkaka


Bild ur boken Hemmets köksträdgård,
Ossian Lundén , 1916

Biffar, vegetariska med ärtkross som huvudingrediens blev det idag. Måste skriva ner "receptet" medan jag kommer ihåg. Ska sanningen fram hade jag inget recept, de gjordes av pur inspiration.
Gjorde biffar till drygt 40 pers men kan här försöka förminska  mängderna så det blir passligt till en 3- 4 pers. familj.

Ärtkrossbiffar för fyra pers.

Koka upp 1/2 l buljong häll i 2 dl ärtkross (Miletti heter märket jag använder) Låt småkoka 10 min och dra sen av från spisen, låt krosset svälla ännu en stund under lock medan du blandar två dl havregryn (alternativ en grötrest från morgonen), 1 msk timjan, någon nypa salt, svartpeppar samt 2 dl riven morot och 1 dl riven palsternacka samt två uppvispade ägg. Lök om man så vill, jag använde torkad ramslök. Rör ihop med det svällda ärtkrosset. Tillsätt ev. lite vatten så smeten känns smidig att arbeta med. Forma biffar i en ugnsform beklädd med bakplåtspapper. Stek biffarna i ugn ca.35 min. Lägg gärna ett lock på formen när biffarna fått lite färg så håller de sig saftigare.

Det skojiga var att då biffarna var färdiga råkade det precis komma ett inslag i radion om "Nordiet"- om hur bra nordiska råvaror och nordisk kost är. Kvinnan som intervjuades ville speciellt poängtera ärter som riktig "superfood".

Vi åt ris (hade förstås bra kunnat vara korn istället för att få det ännu mer nordiskt) och gräddfilssås till samt ett salladsfat med grynost och grönsaker i glada färger. Till mellanmål blev det pannkaka med bär + mjölk och morotstavar. En god torsdag!

Här hittas ett annat recept där ärtkross ingår.




2 november 2014

Sex gånger rex och tio lektioner i matlagning



Fin söndag! Inte alla dagar man får träffa sex stycken rexkatter. Helt underbara personligheter! Och så har jag påbörjat boken "Tio lektioner i matlagning" av Lotta Lundgren.

Bokens titel: Tio lektioner i matlagning
Författare: Lotta Lundgren
Utgivningsår: 2013
Förlag:Wahlström & Widstrand 

En sån där sällsynt bok som handlar om mat och passionen för mat men ändå inte är en utpräglad "glassig" receptbok med nästan "överdrivet-stylade-matsnobberibilder". Såna böcker finns det numera i parti och minut. Nej den här är annorlunda. Inga bilder, och nej faktiskt inte ens en enda bild på skribenten själv. Ganska ovanligt idag då alla vill synas så mycket och överallt.  Men Lottas humor och glimten i ögat kan man ändå nästan se. Och recepten, visst finns de ändå där. Recept behöver inte alltid bilder, egentligen läser man recept lite annorlunda när inte ögat genast förser hjärnan med synintryck. Man koncentrerar sig mer vid innehållet och ser för sitt inre hur den färdiga portionen ser ut. Lotta har ett bra språk och hon har humor och hon kan det där med god mat.  Tio lektioner i matlagning är avkoppling och nöje att läsa. Härligt med människor som har en glad och avslappnad inställning till mat....

En av de fina missarna.


30 oktober 2014

4 x snabbmat - vardagsinspiration


Här kommer lite vardagsinspiration. Ibland vill man få middagsmaten snabbt på bordet. De här rätterna är klara på 15-20 minuter.

1. Matvete med svamp och rökt fisk

Matvete  beräkna 1 dl/pers
valfri svamp, en näve/ pers
örter
buljong

några ägg
några tomater
rökt (valfri) fisk

Matvetet kokar på 15 minuter, koka det i buljong. Under tiden fräser man svampen och kokar äggen, skär tomater samt dukar bordet. Lägg upp den rökta fisken på ett serveringsfat tillsammans med äggen och tomatklyftorna. När vetet kokat är klart blanda ner svampen med vetet, krydda med favorit kryddor och servera  till fiskfatet. Ringla lite olivolja över.

2. Varma smörgåsar 




Familjen hungrig. Kylskåpet nästan tomt, ingen har hunnit handla. Men det finns några skivor rökt skinka, några ostkanter, några champinjoner och ett ägg hemma. Bröd, skivad toast, hittas i frysen. En burk tomatsås hittas också. I brödrosten tinar brödskivorna snabbt. En klick tomatsås på varje brödskiva. Strimlar skinkan medan jag ger order åt ena sonen: "vispa  ägget  med en halv deciliter socker. Mosa sen den lilla bruna övergivna bananen, som ligger i  den för övrigt tomma fruktskålen. Ta fram vetemjölspåsen, kakao och bakpulver."  Själv strör jag skinkan över bröden och river snabbt ner ostkanterna. Några tomatskivor på varje brödskiva och så ost och oregano. Sonen, van att baka, har snart smeten klar. En mycket liten sats kaksmet blev det... fyra muffinsformar fylls med banan-kakaosmet. En till varje. Och så  tränger vi ihop allt på samma plåt. 10-12 minuter senare har vi goda varma mackor  och dessutom varsin muffins till efterrätt. Snabbmat! En tallrik havregrynsgröt innan läggdags om middagen kändes för lätt.


3.Stekt fisk med "kylskåpsrester"

Ett annat exempel på snabbmat hos oss: Fisk steker man snabbt på några minuter. Till fisken serveras  "kyskåpsrester"  Några kokta potatisar och morötter från nån dag innan halveras och grillas snabbt i ugnen medan fisken steks. Några halverade rödlökar får stekas bredvid fisken. Sallad till.  Klart från start till tallrik på ca.15 min.  "Tillbehören" kan varieras. Man tar vad som hittas och improviserar. Eftersom vi nästan alltid har naturell joghurt hemma får det bli en kall joghurtsdressing med örter och senap till.





4. Spagetti med sås på gröna eller röda linser, tomat och zuccini

1 gul lök
ett par dl grovt riven zuccini alt. morot/ palsternacka/ selleri
1 tetra förkokta gröna eller röda linser (285g)
1 tetra eko tomatkross,(alt. färska tomater)
en tsk salt
en msk vinäger
svartpeppar
(örter, vitlök)

Koka upp vattnet till spagettin. Medan spagettin kokar hacka en lök och fräs löken, tillsätt sedan de sköljda linserna. Späd med lite vatten och rör ner den grovt rivna zuccinin. Fräs ihop och slå slutligen över tomatkrosset. Låt koka tills linserna mjuknat. Smaka av med, kryddor salt och vinäger (nån enstaka nypa socker kan få bra balans på smaken om sältan eller syran är för skarp). Vill man "reda" såsen något så kör med mixer bara nån sekund så bara lite av linserna mosas = reder såsen). Slå vattnet av spagettin och servera med linssåsen och riven ost. Jag brukar ofta ha med lite ramslök också som krydda




25 oktober 2014

En olivsmakande ört, vintermatning och hallonbåtar


Santolina viridis - en olivsmakande ört

En nöjd talgoxe

Köpte i somras en nyhet till trädgården: Santolina viridis - olivört. Trots vi haft några frostnätter är den ännu grön och fin. Klippte ner största delen av den nu och tänker torka och ha som smaksättare. Gott t.ex att strö på på morgonsmörgåsen. Smakar tydligt grön oliv. Idag har djuren fått lite mer uppmärksamhet än till vardags. Storstädning hos kaninerna och en hel hög med kvistar för dem att ta itu med. De "hjälper till" med städningen och verkar ha riktigt skoj. Fåglarnas vintermatning har också påbörjats och talgoxarna, blåmesarna och pilfinkarna är mer än nöjda. Sen blev det ännu bio ikväll. Hallonbåtsflyktingen, filmatiseringen av Miika Nousiainens bok med samma namn. (En hel del mat också i filmen=). 

22 oktober 2014

Fiskideér i nya skrifter




Marthaförbundet har utkommit med en ny fiskbroschyr: Fisk året om. En annan skrift om fisk fick jag med mig hem från Åland: Ät mer fisk - God mat från Åländska vatten. Har inte haft tid att bekanta mig med dem ordentligt ännu men tror där kan finnas en hel del ideér. Senast vi åt fisk här hemma blev det en favorit i repris, nämligen denna goda rullad.

21 oktober 2014

Socker, socker, socker...



Bland nyhetsflödet där världskriser, u-båtar och ebola toppar rubrikerna har jag vid sidan om följt med den pågående sockerdebatten, vars vågor gått höga speciellt i vårt västra grannland. Visst pågår en sockerdiskussion även i Finland men de svenska debattörerna är kanske något mer offensiva. Läste Livsmedelverkets syn på saken och instämmer med mycket där. Tycker Ibland att det verkar  som om de som frågasätter bara ser det de vill se. Hör bara det som de vill höra... De får det att låta som om barnens mat i förskolor och skolor väller av socker, vilket inte är fallet. Ska man söka efter de stora sockerfällorna ska man titta in i folks hem och kolla vardagsvanor i hemmen tror jag. Kolla också utbudet i din närmaste affär. Hyllmeter efter hyllmeter med bl.a läsk, kex och godis. Så skulle inte vara fallet om inte efterfrågan fanns. Det som tidigare hörde till festmat, "sällanmat" har blivit vardagsvanor. Fetma hos unga kan inte heller enbart skyllas på socker det är fler faktorer som spelar in: gener, vanor, stillasittande o.s.v  Fetma föresten, om någon är lite mullig men i övrigt mår bra - so what? (Kraftigt överviktiga bör förstås få hjälp) men måste alla vara slanka som plankor? Alla vara stöpta i samma form? Huvudsaken är väl ändå att hitta en balans och glädje i livet -ja och så inte käka för mycket socker - för tandhälsans skull. Dessutom tror jag inte alls det är bra att "ta stress" av enskilda råvaror vilket jag faktiskt tycker att många i dagens samhälle gör. Klart att det inte är bra av överkonsumtion av något! Det tror jag alla förstår utan moralpredikningar och pekpinnar. Så sluta "matstressa", tack! Vare sig det gäller socker, fett, gluten, tillsattsämnen eller något annat. Och  tänk också på att när de vuxna "matstressar" överförs stressen lätt på barnen.


Nutidsparanoia
Att dricka föda (drycker kan också bli en källa till fetma/ överkonsumtion av socker) 



17 oktober 2014

Sista skörden möter älg



Skördat det sista jag hittat i trädgården. Några rovor, lite potatis och minimorötter. Morötterna blev inte stora i år, hade säkert behövt lite mer näring. Solrosorna hann tyvärr inte blomma innan första frostnatten tog knopparna. Rosenkvitten har jag kokat till mos och lagt i frysen, blir så god kräm av dem. Hittade god älgkorv i affären. Älgkorv med korn d.v.s "ryynimakkara" eller grynkorv. Påminde en hel del om isterbanden som vi åt ibland under Sverigeåren, men lite mer viltsmak. Är egentligen inte så förtjust i korv men just isterband/grynkorv har jag alltid gillat och denna var extra god.

Älgkorv med rotsaker - god höstmat!

12 oktober 2014

En bärrik "polkayoghurt"/ Sapere


Förra veckan tittade vi på polkabetorna med barnen under en Saperestund.
Jag kom ihåg att jag tagit en bild på ett mellanmål som  påminner om dem till färg och form, se nedan. Yoghurt med blåbär varvad med yoghurt naturell. Brukar köpa naturell yoghurt i storförpackning, blandar 2/3 med halvtinade blåbär och lite honung eller rårörsocker (alt. banan) 1/3 får vara helt osötad naturell. Resultat: yoghurt som är betydligt mindre sötare än färdigt smaksatt och innehåller också betydligt mer bär än "de färdiga". Blåbär och lingon är de bär vi använder mest av, något som alltid ska finnas att ta till tycker jag. Av lingonen blir det t.ex lingonkvarg eller lingongröt. Blåbären passar till gröt, pannkaka och som sagt till denna yoghurt som kunde döpas till "polkayoghurt".


2 x färgglad "ögonmat" 

Polkabeta (Chioggia) - visst är den vacker!

Inkommande vecka blir det bara tre dagar jobb. Ett efterlängtat höstlov i sikte! 

10 oktober 2014

Proteinpropaganda


En tur till stora livsmedelsaffären. Möts av ett berg av "protein bars" mitt bland frukten. Ett annat mer färgrannt berg  riktat till målgruppen barn med "proteinrika mellanmålskex" finns inte många meter därifrån. Går vidare efter att ha plockat några bananer och en påse morötter i korgen. En konsulent försöker fånga min uppmärksamhet. Hon vill stanna upp mig för att smaka på nyheten "proteinberikad kvarg" i många olika smaker. Perfekt efter träning eller som ett mellanmål försäkrar hon. Nä du... tar istället min gamla vanliga naturella som blir hur god som helst med lite egna bär. Jag är nu framme vid brödet. Proteinberikat står det på en påse min blick råkar landa på. Jag väljer istället ett annat. Handlar resten av det jag tänkt och går mot kassan. Innan dess hinner jag ännu runda en stapel med "smootiepulver" - med extra mycket protein. Enkelt att använda då du gör smootie eller blanda i joghurt eller i gröt berättar en text invid.

Protein, protein, protein... 

Hur kunde vi överhuvudtaget leva utan alla dessa "proteinstinda funktionella livsmedel" förut? Då det förr räckte med en extra smörgås och kanske en banan efter träning ska det nu hällas industrins processade proteinlivsmedel i kroppen.  Och inte bara vid träning, nej allt detta med extra protein som t.ex. proteinkvargar och proteindrinkar kan vi gott äta lite närsomhelst om man lyssnar på reklammakarna. Vi invaggas lätt i tron att dessa produkter kan ersätta hela mål mat.

Kan det möjligen vara så att livsmedelsindustrin och hälsokostbranchen här har sett chansen att tjäna en rejäl slant på oss? Ja så är det, gissar jag. Ta proteinpropagandan med en nypa salt. Du får nog med proteiner med "vanlig" omväxlande kost - trots att industrin just nu försöker hjärntvätta oss att deras produkter är oumbärliga.




8 oktober 2014

Det hördes ett sus...



i barngruppen då polkabetan skars itu. Vanlig rödbeta och polkabeta undersöktes lite närmare idag under en liten saperestund. Det finska namnet är raitajuuri. 

Här lite ideér:

5 oktober 2014

Bland får, kor och Ålandspannkaka/ Åland del 3


Och så ännu lite bilder från  Åland...








Mera tama djur än vilda. Vi skulle kolla in naturen och fågellivet men eftersom vi hamnade mitt inne bland kossorna och fåren var det de som denna gång fastnade på min kameralins.

Här nedan ett recept på Ålandspannkaka, det finns säkert många varianter (och även med grötris) men här är ett. 

Ålandspannkaka
(ugnspannkaka)

1 l mjölk
1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g smör eller margarin

Sjud mannagrynen i mjölken till en gröt. Låt svalna. Vispa ägg med socker och rör ner i gröten. Tillsätt mjöl, salt och kardemumma. Smörj en ugnsform och häll i smeten. Smöret klickas över. Grädda i 200 graders ugn ca 40 min. Servera med sviskonkräm och/ eller grädde.




3 oktober 2014

Skördefest - "grönsakspedagogik"


Så fint det blev!

Förrätt: Smaka på godsaker från skördebordet (utomhus)
Varmrätt: Skördesoppa (palsternacka, morot, pumpa, potatis och örter) och barnens bakade bröd (inomhus)
Efterrätt: Äppelkaka (...med en klick vaniljglass , det är fest!)

I år bakade barnen skördebröd redan på onsdagen, och eftersom bröd är som godast då det precis tagits ur ugnen så de fick det då till lunchen, men vi bakade så  att det även blev lite  till tordagens skördesoppa (lite halvgammalt bröd piffar man lätt upp med att låta det gå via ugnen ett par minuter.)

Förrätten, skördebordet ute på gården, började byggas upp redan tidigt på morgonen. Barnen hämtade med sig något och resten bjöd köket på. Vilka fina färger det blev! Och så mycket gott att dofta, titta och smaka på! En del föräldrar som hade möjlighet kom också och firade höstfest med sagor, sång och grönsaksfrossa med oss ute på gården. 

Man får smaka! Rusning till grönsaker.

28 september 2014

Åländskt på faten/ Åland del 2


Tredagarsturen till Åland bjöd på en hel del gott i matväg. Vi kom lite för sent för att uppleva själva skördefesten, men åt gott gjorde vi ändå. "Barnens bästa bord" hade sett till att barn under skördefesten kunde fylla i matpass. I passet kunde de skriva in vad de vågat smaka på och  när festen var över kunde man sedan lämna in sitt pass och vara med om en utlottning.


Utöver några hotellfrukostar hann vi besöka Pub Niska och Indigo i Mariehamn. På "nätverksdagen" fick jag även smaka på Smakbyns goda lunch (se inlägget innan) medan make+ son åt  på ett café. På hemfärden blev det ännu Frank´s på Viking Lines Grace. Jättegott!

På Pub Niska äter man inte pizza...
-Plåtbröd var namnet!

God fisksoppa på Indigo 

En förrätt på Frank´s, Viking Line Grace.

Det här tyckte sonen var  resans godaste måltid:
Röding med mos, fänkålssås
och rotsaker (Frank´s)


Lammfilé, vitlökssås, rotsaker och potatis
(Frank´s)


En fin matresa!