5 maj 2015

Limedränkt ogräs och goda lammfärsburgare




Har tyckt att maskrosblad är lite i beskaste laget men några blad tillsammans med kirskål och gräslök och färskpressad lime blev väldigt gott! De maskrosblad som är lite rundare till formen är inte fullt så beska som de mer spetsiga.

Ogrässalladen (eller vildörtssalladen låter kanske lite finare) tillsammans med tomater, broccoli och marinerad rödlök fick inleda middagen. Middagen som bestod av hamburgare. Lagade lammfärsbiffar där jag även rört ner lite (förkokt) quinoa och riven morot i smeten. Fick ha med ett extra ägg för att få biffarna att hålla ihop vid stekning. Goda blev de! Lammfärsburgarna innehöll för övrigt skivad tomat, ost och en gräddfilssås med pesto. Brödet denna gång: köpta grahamssemlor som rostades i brödrosten. 


Vildörtssallad

En liter nyplockade späda kirskålsblad
några dl  nyplockade späda maskrosblad 
lite gräslök
saften av en lime
en liten nypa vildörtsalt

(Nu finns det en ny "etikett" här i bloggen. Samlar vildörtsrecept under etiketten "vilda örter".)




3 maj 2015

Vandring i en skog som inte längre är

Skogen förr...
Förra sommaren var sommaren då skogen försvann. En vemodig sommar då furorna och granarna föll en efter en. Det var en rågranne som fått för sig att fälla sin skog och visst, granbarkborren, den lilla skadeskalbaggen som ökat så, var väl en av orsaken bakom. Vad avverkningen ledde till för oss som bor intill... ja biotopen har verkligen förändrats. Idag gick jag ut i skogen, eller rättare sagt i skogen som inte längre finns. Nu i maj är där fuktigt och nästan som kärrmark på många ställen på avverkningsområdet (eller "föryngringsytorna" kallas det väl numera). Man får akta sig så inte man fastnar i leran. De stora skogsmaskinerna har gjort djupa spår, nu vattenfyllda. Jag såg några ekorrar hoppa omkring i några kvarlämnade lövträd och maken sa att han lagt märke till flera skogssnäppor, en fågelart som inte tidigare funnits på området. Spillkråkan trivs också bra. Spår av hjortar och älgar hittas här och där. På vissa ställen ser området nu nästan ut som ett parkområde om dock med en ganska oframkomlig terräng p.g.a mycket kvistar och stenrösen som kommit fram då mossa försvunnit. Lövträd är lämnade och solen lyser upp områden som jag tidigare minns som täta, mörka mossbelupna ställen. Känner mig lite vilsen då miljön förändrats så...


En ensam björk hade blivit tyngd av sorg
efter av att ha förlorat sina trädkompisar så
den böjde sig ner och såg mest ledsen ut. 

Skägglav på några träd "på vår sida".



Sen hittades ett fynd i skogen.
Vid en gammal soptipp från flera årtionden 
tillbaka. Ett öga. Skogens öga? 


Putsades och bucklades försiktigt ut 
och visade sig vara en "skatt"!
En kopparskål med fyra "fästen"
 i kanten. Troligen en f.d ampel? 



Skönheten i gammalt skrot.



Som mat blev det risotto och sedan plättar till efterrätt som stektes av familjens yngsta.





29 april 2015

Löktrav i peston


Brukar så här om våren blanda ner en del vilda örter i maten. Igår ville sönerna ha korvsoppa, då fick några nävar finhackad kirskål ge lite grönska i soppan istället för persilja. En annan dag åt vi lasagne (med kött-tomatsås och ostsås) den fick också  kirskål som extra ingrediens. Nässlorna har börjat titta fram här och där och snart blir det dags för nässelplättspremiär. "Vildmat" är pop och så gott!! Tipset att blanda löktrav (litulaukka, Alliaria petiolata) i en vildörtspesto fick jag från ett "webseminarium" på nätet med vildörtsspecialisterna Sami Tallberg och Heikki Ruusunen. En runda i trädgården och visst: löktraven hittades! Nu små runda blad som blir spretigare då plantorna växer till sig. Doftar vitlök. Så en vildörtspesto som omväxling. Byt ut basilika mot förvällda nässlor, pinjenötter mot skalade solrosfrö, ersätt vitlöken med löktraven, olivoljan mot rypsolja och ta en god inhemsk ost t.ex svart emmenthal. Vi har så goda råvaror i vår omedelbara närhet, och en del av dem hittas i naturen helt gratis!

Skorpa med Vivi-Anns rosenhonung


Boktips:

Sami Tallbergs bok vilda örter är en  fin bok om man vill lära sig mer om vildörter. Läs mer här. Annars är Vivi-Anns kök ( av Vivi-Ann Sjögren) den bok jag ofta återkommer till om jag vill ha "vildmatsinspiration".


Trevlig 1 Maj!



21 april 2015

Alla är vi barn i början/ Smakskola - Saperemetoden

Alla är vi barn i början. Det är ingen avancerad gastronomi som gäller då jag drar mellanmålsklubb. Att lära sig skala en morot , knäcka och steka sig ett ägg eller komponera sig en god smörgås kan vara nog så tillräckligt om man är lite ovan i köket. Men när man gått klubben kan dessa 9-10 åringar använda sig av sina nya kunskaper och laga sig goda mellanmål efter skoldagens slut. Bärsmootie, hembakta scones och stekta ägg gjorde vi idag. Så vi hade fullt upp. Nästa gång blir det bär- och frukttema och  lekar och pyssel kring temat mat. Ivern dessa barn har då de får komma in i köket är underbar! Som något barn sa medan vi kockade:"den här klubben äger!" d.v.s den är bäst! Det tyckte visst vi alla!








Bilder från förra gången då lyxiga
 smörgåsar med mycket smak
 tillverkades.




Det norska Frukt&gröntspelet från
" 5 om dagen", är populärt och barnen 
har lagat  fina recepthäften


Smakträning
- vi funderar över grundsmaker 



18 april 2015

Kalakukko på burk, skolmat och stjärnkrogar


Hittade en burk med "modern kalakukko" i affären, med lax och bacon. Köpte. Tänkte testa om den kan vara bra att ha som utflyktsmat ifall vi drar iväg och ser på "arktikan". De börjar anlända nu fågelsträcken. Jovisst, kan man äta mat på burk någongång ...tycker åtminstone jag.

Håkan, skolkocken, funderar på skolmat i sin blogg. Om villkoren i dagens skolkök och vad som förväntas av en då man jobbar under tidspress. Hittas här. En bra text! Lika aktuellt här på andra sidan Bottenviken. Här på orten har lokalservice igen dragit ner på personal. Nu är det fjorton årsverken mindre på kost- och städsidan sedan året innan. Man undrar hur länge kan de fortsätta dra ner på dem som jobbar i köken? Effektivitet och inbesparningar som inte leder till annat än utbrändhet och förlorad yrkesstolthet. Proportionerna kockar/ antal gäster är så snedvridet i dagens storkök. Med en alldeles för liten personalstyrka är det inte konstigt att det blivit allt mer hel- o halvfabrikat.

. Under påsken såg jag dokumentären "Hunger" på tv om den svenska stjärnkrogen Frantzén/Lindeberg, numera Frantzén (Filmen hittas ännu på stv play) Kockarna där uppgick till 11-12 då matgästernas antal var sammanlagt 17 (jämför då antal kockar i skolkök/ matgäster..., men nej man kan inte alls jämföra...)  I en annan film jag sett tidigare från stjärnkrogen Noma verkade det också vara väldigt trångt på kökssidan. Där satt en massa kockar runt ett bord och petade blad från timjankvistar. Ett och ett... Hur känns det månne att jobba bland så många kockar på en stjärnkrog? Finns det verkligen arbetsuppgifter till alla, de ha  ju ändå inte såå många kunder per kväll. Och blir där inte lite väl trångt kring timjanbordet och vid spisarna? Får man komma fram med sina egna ideér eller är det "stjärnan" själv som styr o ställer? Får man ens vettigt betalt för sitt jobb eller gör man ett "slavjobb" för en fin merit på pappret?

Går du och överväger att bli kock vare sig skolkock eller stjärnkock eller "helt vanlig resturangkock" fundera då om... skulle jag ha lust att säga. Det ÄR ett slitgöra och egentligen ett riktigt oglamoröst jobb trots man kan få en annan uppfattning via tvprogram och tjusiga reportage.

Men konstigt nog känns det ändå ofta som att mitt yrkesval blev helt rätt, kanske för att jag är en arbetsmyra... och livet ska kanske inte vara en dans på rosor?

.Här hittas recept på kalakukko om ni själva vill  laga.



12 april 2015

Smakkombination: Rabarber, nejlika och stjärnanis



Fick en burk med ett  hemlagat "kryddsocker" av svärmor. Innehåll: Socker, nejlika, kanel, kryddpeppar, vanilj, kardemumma och stjärnanis. Smakade man på sockret var det speciellt stjärnanis och nejlika som framträdde lite extra. Funderade var jag skulle kunna använda detta, det var så "juliga" smaker så fick fundera en stund, men efter att ha kollat i frysen och sett att vi ännu hade rätt mycket rabarber så bestämde jag mig att koka en rabarberkräm. Snart kommer det ny och fin rabarber så bra att använda frysens nu. Och visst! Rabarber, nejlika och stjärnanis funkar!


11 april 2015

Det goda sovjetiska köket / Boktips



Titel:  Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan 
Orginalets titel: Mastering the Art of Soviet Cooking - a Memoir of Food and Longing
Författare: Anya von Bremzen.
Utgivningsår: 2013
Tryck: ScandBook Ab, Falun


Under påskhelgen försjönk jag ner i en bok. Det goda sovjetiska köket - minnen, mat och längtan av Anya von Bremzen.

Oj, vilken bok! Mycket mat och matminnen men också så mycket annat! Historia, människoöden, krig och svält, hopp och längtan. Att läsa om hungersnöd under påskhelgen då borden ofta dignar av mat leder till eftertanke. Vi tar ofta allt så för givet. Tänk er att dag ut och dag in äta en soppa kokad på vatten och strömmingshuvuden och lite hirs. Som kvällsmål en hirsgröt och inget löfte om nån förbättring i kosthållet följande dag. Så kunde det se ut under de värsta nödåren.

Boken bygger mycket på Anyas släkthistoria och hennes mammas minnesbilder från Sovjettiden. Om historiska händelser och ideologiska tankegångar. Om Stalintiden och om Lenin. Om Sovjetsamhället ur ett barns perspektiv. Anya själv är född 1963 och immigrerade med sin mor till USA i början av 70-talet. Anya jobbar som matskribent idag. Boken handlar mycket om matminnen och lusten i att återuppleva smaker ur det förflutna. Anya och mamman står timtals vid spisen för att sedan kunna bjuda andra immigranter, forna sovjetmedborgare, på mat med historia. Anyas bok "Det goda sovjetiska köket" avslutas med en receptdel där bl.a Kotleti, Tjanachi, Blinier och Kulebjaka ryms med.

"Som en stor rysk roman, fylld av svart humor och nostalgi. Den öppnar ett helt nytt universum och får oss att förstå matens djupa betydelse på det kulturella, politiska, sociala, historiska och personliga planet" 
Ferran Adria

Lysande...von Bremzen beskriver Sovietunionen med en sviken älskares ögon- med förtvivlan, förfäran, bestörtning och ändå trots allt...med kärlek"
Russ Parsons, Los Angeles Times



 Läs den!


24 mars 2015

Nu är det dags för en...




... men återkommer lite senare i vår. 

14 mars 2015

Havtornet - årets bär 2015


Havtorn (Hippophae rhamnoides) kan också kallas 
havstörne eller finnbär. Tyrni är det finska namnet
                                   

Lite upprepning kanske men länkar till några tidigare havtornsidéer nu när Arktiset aromit - Arktiska aromer här i Finland har utsett ett av mina favoritbär till årets bär 2015.

Havtorns-morotsmarmelad

1 del grovt riven morot
1 del havtornssaft (koka bären först och passera genom sil)
1 del socker
timjan
lite vatten

Koka ihop under omrörning till en god marmelad. Häll upp i rena burkar.


Oskaka med vitchoklad och havtorn 
receptet hittas här



Eller laga en dessert  havtornsmannagröt.  Med emmer- eller speltmanna blir den extra god.



Ett recept på  havtornsparfait hittas här

Att röra ner någon matsked havtornssaft eller marmelad i en portion naturell joghurt och kombinera med en god musli är ett riktigt gott sätt att börja dagen.  Ytterligare havtornsideér hittas under etiketten havtorn här i bloggen.




Trevligt veckoslut!

8 mars 2015

En fransk vårsupé med 1800-tals mat




En "temamiddag", en fransk vårsupé med 1800-tals mat lagade vi (en förening jag är med i) igår. Middag för 16 pers. Den bestod av välkomstskål med krustader , Crème Ninon, kanapeér med champinjoner och fransysk höna, inkokt lax med kaprissås, konjakmorötter, brulépudding, ostar och pomeranser, torkad frukt och choklad... ja Cajsa Wargs krusbärs- och mandebeskvier inte att förglömma.

Crème Ninon

Fräs vårlök eller shalottenlök och persilja i lite smör. Späd med en god buljong och låt småkoka en stund. Sila bort persiljan och löken. Lägg till gröna ärter och låt få ett snabbt uppkok  Mixa soppan slät, smaksätt ev. med lite sherry och salt.Toppa soppan med creme fraiche.


5 mars 2015

Lutande torn och tankar om trädgård.



Ett lass med plättar, några hackade kokta ägg, ett tärnat äpple,kallrökt lax, dill, citron, peppar. En klick creme fraiche eller smetana hade inte heller varit helt fel till... men det hade vi inte hemma. Gott ändå.


Har smått börja fundera på trädgården igen. Konstigt så trädgårdsintresset vaknar så fort dagarna blivit lite varmare och ljusare. Ett päronträd, hur vore det? Och ska det risiga körsbärsträdet bort eller inte? Funderade visst över samma sak senaste år. Dahliaknölarna som förvarats i källaren ser misstänkt torra ut, har jag inte klarat av att övervintra dem i år? Tänker peta ner dem i mylla och hoppas på det bästa...



26 februari 2015

Fastfood, café och restaurangmässan, Helsingfors 2015



I går jobbade jag halvdag på jobbet och tog sen bussen till mässcentrum. Matmässa förstås. Rätt mycket "fastfood" då mässan t.om hade namnet "Fastfood, café och restaurang" men också  producenter/ tillverkare som visade upp sina mer oprocessade produkter samt köksmaskiner, porslin och sånt. Bra att producenter, distrubutörer och inköpsansvariga, kockar o dyl. ibland kan träffas. Jag for närmast dit för att lyssna på en diskussion, en paneldebatt om ekologiskt och för att kolla in lite prylar som borde köpas till jobbet. Och förstås för att provsmaka på ett och annat. Lyssnade också bl.a på Timo Santala, en av dem bakom Restaurangdagen, världens största matkarneval (4 ggr/året). Vi är också med på ett hörn, dock bara en gång/året för vår del. Det har varit jätteskoj! Som Timo sa: Restaurangdagen är en dag då man kan öppna precis en sån restarang man vill. Det kan vara något tema, någon extra miljö eller någon unik idé man vill pröva. Huvudsaken att man möts och har trevligt kring god mat. Pop-up restaurangerna har också lett till att många fått upp ögonen för denna (underbara, i mitt tycke) bransch och t.om grundat egna restauranger, kaffeställen el dyl efter att ha varit med om restaurangdagen några år. Eller kanske börjat utbilda sig inom branschen. Restaurangdagen har för en del blivit språngbrädan till att man vågat sadla om.


Timo S är numera "Helsingfors stads matstrateg", en peson på rätt plats! En som vågat "tänka utanför boxen". Det han fört fram är sånt vi behöver mer av: matglädje och trevlig samvaro över mat. Glöm allt som "matstress", det finns så många som stressar och jagar upp sig idag kring många matrelaterade frågor och lätt glömmer matglädje. En sak som inte ännu slagit igenom i Finland är att man öppnar sina hem för främlingar och har "pop-up"(dinnerclub eller supperclub) hemma hos sig då och då. Ett fenomen som spridit sig i många länder. Men det kommer säkert hit med med tiden det också.


Sen lyssnade jag på jord- och skogsbruksministeriet och pro Luomus paneldebatt om ekologiskt i yrkeskök och i restauranger. Riku Rantala höll i trådarna. Personer från Lihatukku Tamminen, Heinon tukku, Kotipizza, Lahden ateria, Kalliolan luomu, och Lagerblads Food bland paneldeltagarna samt Jaakko Nuutila från Luomuinstituutti.  Alla rörande eniga om att ekologiska produkter kommer, ska och bör öka. Om en restaurang/kök vill skriva på sin meny att en rätt är ekologisk bör den innehålla ekoligiska råvaror till 95%,  gör den inte det kan man istället skriva i innehållsförteckningen exakt vad som är ekologiskt. En av producenterna poängterade att producenterna visst kan ta fram mer ekologiska produkter men borde då först få veta om de säkert köps upp. Stora uppköpare som kommuner (skolkök o dyl.) borde kunna ge garantier till dem. För vem vill odla i stora volymer om upphandlingen ändå sedan resulterar att kommunen köper annanstans ifrån? En kock/inköpare bland åhörarna ville också gärna se att distrubutörerna (tukkuna) mer marknadsför det ekologiska, att de gärna gör mer reklam för vad som finns att få ekologiskt. Att man inte som kock jämt behöver "jaga" och fråga efter ekologiska produkter utan att man istället mer automatiskt kunde få erbjudanden och info när nya ekoprodukter kommer in på marknaden. För de ökar hela tiden, det gör de och det är fint!


24 februari 2015

Dessert på 8 bokstäver


En efterrätt som börjar på ä och slutar på mat, 8 bokstäver. Äldsta sonen försökte sig på ett korsord men fastnade vid efterrätten. Då fick jag rycka in. Änglamat var ordet som söktes. På finska kallas rätten: pappilan hätävara (prästgårdens krisreserv/ nödlösning eller improviserade).

Änglamat är enkelheten själv: krossade kakor-, kex eller skorpor, vispad grädde och en god sylt. Gärna lingon så den blir syrligt god. Och kakan, den kan gärna vara en rest av en god kryddkaka men går lika bra med skorpor, blötlägg dem i lite mjölk innan. Varva ingredienserna i portionsskålar och ät!




18 februari 2015

Solgul frukost och lamm masala på Khukuri




Skönt med vinterledigt! Att  varva ner litegrann från vardagsjäkt. Sköna sovmornar och tid att göra saker man tänkt göra men inte hunnit med. Lagade en god mannagrynsgröt på havtorn igår. Av gröten som blev kvar fick det i morse bli solgul frukost med den kalla gröten varvad med naturell joghurt smaksatt med lite vanilj, mysli och skivad kiwi.

Havtornsgröt med manna

2 dl havtornssaft
6 dl vatten
1 1/4 dl mannagryn
1 dl socker
en nypa salt

Koka upp havtornssaft och vatten. Vispa ner mannagrynen och låt gröten sjuda under omrörning. Tillsätt socker och en liten nypa salt. En skrapad vaniljstång kan man också ha med när den sjuder. Gröten lika god varm som kall. Se mer goda havtornsrecept under etiketten havtorn här i bloggen.

Idag åt vi lunch på stan hela familjen. Nepalesiskt på Khukuri. De andra åt curryfisk medan jag tog lamm masala. Riktigt god mat till ett förmånligt pris då det även ingick förrättsbord med sallad och soppa samt naanbröd, lassi och kaffe/te. Och härligt att få sitta ner och äta mat någon annan än man själv lagat ibland;)!





14 februari 2015

S som i serier, sidensvans, sportlov och Shaun the sheep







Sportlov och seriefestival i stan! Son och jag deltog i en serieverkstad, där vi ritade serier om vänskap, under Alla Hjärtans Dag.

Hittade fina bilder på en sidensvans i kameran, som maken fotograferat för någon dag sedan då det ännu fanns rikligt med snö.




Sidensvans (Bombycilla garrulus)

15.2 ... och idag på söndag blev det soligt väder och efter solig promenad fick det bli bio: animationen Shaun the sheep. Välgjord, spännande och rolig!



6 februari 2015

Det här med måltidspedagogik / Sapere



...är bara så givande!

Det har varit en fin vecka på jobbet med extra mycket matglada sysslor för barnen. Ena gruppen hade föräldramöte en kväll och då fick barnen skära rotfrukter till sina föräldrar. På mötet serverades rotsakerna med dippsås och hemlagat knäckebröd, kaffe&te. Bakade gjorde vi på torsdagen den här veckan Runebergsdagen till ära. Små goda "minitårtor", "runebergsmuffins" som åts som efterrätt. Och veckan avslutades med att husets äldsta barn under assistans lagade fruktsallad till hela huset som mellanmål. Barn älskar att få vara med i sysslor! Stoltheten lyser när de märker vad de själva kan åstadkomma.

Snart är det  "fönsterbrädsodlingarnas" tid. Ärter som får börja spira under de allt ljusare dagarna. 

Gå in och titta här för mer inspiration: Marthaförbundets Tack för maten, och se bl.a de små fina filmerna om doft, smak och känsel!


Trevligt veckoslut!

3 februari 2015

Citronpasta, semmelwrap och en gammal bakelse med historia

Sociala medier sprider trender i snabb takt. Även när det gäller mat.  "Trenden" med semmelwrap dök upp ganska nyligen och avokadopastan har väl ingen missat. Sen har vi citronpastan som dök upp för några år sedan som har gjort ett uppsving. Kombinationen citron och pasta (+ parmesan, smör, vin och grädde (alternativ äggulor och grädde) salt och svartpeppar, persilja) är visst gott men jag tillägger då gärna något "matigt" som t.ex räkor och också lite mer "grönt"  som rucccola eller spenat (kanske kirskål eller förvällda nässlor när den tiden kommer). Tycker det blir en alltför anemisk portion att bara äta som så. Semmelwrap har inte ännu testas. Kanske man borde göra det? Men de riktiga traditionella semlorna kan man väl inte överge så där bara? Här hittas ändå ett recept på semmelwraps på bloggen Bella och villa alén.
Men före Fettisdagen och semlorna är det Runebergsdag (5.2) och då står en gammal bakelse med historia i tur, Runebergstårtan.  Recept här.


1 februari 2015

Antipasti, lake och en ny bok



Mojo rojo i kombination med kumminost = gott! På rostad brödbit ett lager creme fraice, kallrökt lax och sallad. På tallriken även lite (köpt) balsamico med fikonsmak. Mojo rojon även jättegod att blanda med creme fraiche och ha som dippsås till chips eller rotsaksstavar.

En lake väntar i kylen och ska bli endera kokt eller soppa inom kort. D.v.s god vintermat på kommande.

Och en ny bok väntar på att bli läst. Verkar intressant. Handlar om ryska köket. Åtekommer till den...

Kokt lake enligt Cajsa Warg



29 januari 2015

Bocuse d`Or 2015 och yrkesstolthet


Plötsligt var den nordiska maten på allas läppar...

Den stora tävlingen för "Matglada Herrar i Hög Hatt" har igen gått av stapeln i Lyon. Tyvärr ingen kvinna med på slutrakan denna gång i den prestigefyllda tävlingen grundad av stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen hålls varannat år och är som ett VM för kockar. Numera kan man via webben följa kockarna och domarna "in action" och också själva prisceremonin. Att på sätt eller annat följa med tävlingen är något som varje blivande kock och yrkesarbetande kock borde göra för hela tävlingen är samtidigt en lysande lektion i yrkesskicklighet och yrkesstolthet. Att ha som mål att bli världsbäst på sitt område är att lägga ribban högt, men kanske det är höga mål vi alla borde ha? Åtminstone försöka göra sitt bästa så man kan känna sig yrkesstolt. 

Hur det gick?

Det skandinaviska köket kan glädjas! 

1.Norge
2.USA
3.Sverige
4. Finland (bara 11 poäng efter Sverige... Finland vann också pris för bästa kötträtt och bästa assisent!)

Danmark (6) och Island (8)



27 januari 2015

Saperestund, Mojo Rojo och lycka till i Lyon Matti!


Idag hade vi vitkål som Saperegrönsak på jobbet. Flera nya barn i gruppen, och även de nya var så ivriga att undersöka "hemliga grönsaken" i påsen. Efter att bekantat oss med den, åts kålen i skålen med smakbitar upp i ett nafs.

Ikväll ska jag mixa ihop en riktigt god Mojo rojo till potatisen ... blev så inspirerad då jag såg en filmsnutt från Teneriffa för nån dag sedan på tv där de lagade kanariska rätter.

Ingredienser:

Paprikor
Tomater
någon skiva ljust bröd
paprikapulver (rökt)
spiskummin (viktigt!)
vitlök (mycket)
grovt salt (lagom)
chili (lite)
olivolja
vinäger

Mängder? Valfritt, experimentera er fram till bästa smak!

Potatisen får bli hasselback och sen ska vi faktiskt äta en biff. Lyxigt värre så här till vardags.

...och så håller vi förstås tummarna för Matti & co i Lyon -Bocuse d`Or 2015. Imorgon gäller det!


...och härligt GOD blev den, mojon! Lagade rätt mycket
extra så vi kan ha till fisk någon dag.


18 januari 2015

Torkat renkött med lingonsmör





 
Kombinera: renkött, lingon och kantarell.

Tunna skivor torkat renkött på rågbröd med lingonsmör. Torkad kantarell som krydda. Enkelt, snabblagat och underbart gott!

Lingonsmör
Några msk rumsvarmt smör (eller riv lite kylskåpskallt smör med rivjärn) rör ner några msk lingonsylt eller rårörda lingon.

Ps. Ätes gärna utomhus, måltidsdryck en kall öl eller en kopp hett svart kaffe.

11 januari 2015

Grötkampanj




I veckan kunde man höra i nyheterna en rapport om hur bra det är att äta gröt och fullkorn. Under etiketten "gröt" här i bloggen hittas många grötiga ideér.





5 januari 2015

Kvargbullar med bär





Bakade bullar för några dagar sedan. Eftersom vi hade  mycket kvarg hemma fick det bli kvargbullar denna gång. En vanlig bulladeg och denna fyllning:

Fyllning:
ca. 2 dl kvarg
1 ägg
några msk socker
några teskedar lingonpulver (torkade lingon)
lite bär (hittade björnbär i frysen)

Laga en vanlig vetedeg och låt jäsa. Baka ut runda bullar. Låt  jäsa ytterligare 20-30 minuter.  Tryck gropar i degbullarna med ett upp och nervänt glas. Klicka ut kvargfyllningen i bullarna och grädda i ugn 200 grader ca.10-12 minuter.