17 juli 2017

Experimentella luncher - pasta med emmer och nypon


Pastaexperimenten fortsätter. Denna gång fick det bli tagliatelle med både nypon och emmer i degen. Lite mer svårarbetad deg än den förra...men smaken god! Den här gången fick degen vila i kylskåpet nästan två dygn innan den tillagades.

Enligt bilden på durumvetepåsen borde
 man ta benen till hjälp...
nå det gick bra trots jag inte gjorde så.

Läst på om pastadegar och kollat lite på youtube. Här några tips:

* Beräkna  1 ägg till 100g mjöl (endel använder hela ägget, andra bara gulan)
* Mjölet får gärna siktas genom en sil innan.
* någon msk olja eller vatten kan man också ha med och glöm inte saltet (nån enstaka nypa).
* Lägg mjölet i en hög på bakbordet, forma en grop i mitten där äggen läggs, arbeta in med en gaffel lite mjöl i gången. Knåda 5-10 minuter för hand...och så finns det de som tipsar att man också kan använda sig av degblandare.
* Testa gärna olika mjölsorter, experimentera! Testa också att lägga med nån smaksättning t.ex torkat svamppulver, örter...
* Lägg plastfilm eller en fuktad handuk över och låt degen vila. Kan också lagas långt innan och sparas i kylskåp eller t.om frys. Får den stå i kylen några dagar hinner smakerna i mjölet utvecklas och pastan blir ännu godare.



Mitt senaste degexperiment

 2 1/2 dl durumvete
1/2 dl emmermjöl
1/2 dl nyponmjöl
2 ägg
nån msk olja
En nypa salt

Liknade nästan pepparkaksdeg...


Innovativ pasta: nypon&emmer i pasta - någon som gjort den kombinationen tidigare?



Kombinerades med en nässel-mandel pesto.
I peston grovhackad mandel denna gång.


(Det är så skoj att experimentera med smaker!! Nån som vill anställa mig till ett matlabb?
Helst vill jag jobba på distans här på torpet. Vildörtssamlare kan jag också bli....)


Här hittas mitt förra pastaexperiment.


15 juli 2017

Emmermousse på Malmgårdsvis


Vår emmermousse fick här göra sällskap med nyplockade smultron.

EMMERMOUSSE 

3 dl kvarg
1 1/2 dl grädde
4-5 tsk socker
1 1/2 msk emmer skrädmjöl

Rör ihop kvarg och grädde. Tillsätt socker och skrädmjöl. Häll upp i portionsskålar. Låt stå några timmar i kylskåp. Servera med färska bär eller sylt.


Detta recept där emmertalkkuna (skrädmjöl) ingår härstammar från Malmgård. En gård i östra Nyland där man satsat på att odla  många fina gamla sädeslag. Utöver detta tillverkar man sitt eget gårdsöl där bland annat spelt och emmer kan ingå. Mjölet (och ölen) hittar man numera i de flesta lite större dagligvaruaffärer, i små specialaffärer och förstås i deras egen gårdsbutik. Denna "emmermousse" påminner mycket om efterrätten "kama" som vi åt i Tallinn senast vi var där. Men det som gör Malmgårds lite extra är just att man använder emmer.
En annan dag hamnade emmertalkkunan i en god joghurtdrink. Blåbär, lite honung, naturell joghurt och några msk emmer mixades. Och emmer i pizzadegen smakade också utmärkt!

(Inte ett sponsorerat inlägg, vill bara lyfta fram en fin råvara som odlas här i norden.)


...och äntligen hittas blåbär!

14 juli 2017

Sommarlovsmat för sommarlovsbarn


Vad äter ni med sommarlovslediga barn för "sommarlovsmat" om dagarna?



Blir det i form av en "brunch" eller äts det både frukost och lunch? Äts det lite "si och så" när andan faller på...? Och säg hur är det med middagen då?
Är det smörgåsar, grillkorv, picknick på stranden? Är det snabbmat i stan eller slow food på landet?
Så många dagar, så många mål mat. Jämt är nån hungrig, vill ha nåt på fat.
Magarna kurrar. De hungriga gnäller. Vara steget före - är vad som gäller. När de gnäller som mest bör allt vara klart. Klart att serveras just nu, omedelbart.
Nej stanna nu upp, stopp och belägg! Låt barnen här efter knäcka ägg! Låt barnen skala, duka, steka. Låt dem i köket jobba och leka! Leka att de är kockar, de bästa. Då blir sommarlovsmat bra för det mesta.
Ät sen tillsammans. Ät och beröm. Du själv får det lättare - en sommarlovsdröm!

Här ett exempel på en god lunch barnen kan fixa:

Potatisomeletter i miniformat.

Ni behöver: kall kokt potatis, några ägg, mjölk och-  eller grädde, färska örter, salt och peppar. beräkna ca 1 ägg/1 1/2 dl grädde/mjölk/ barn.




- kall kokt potatis. Låt barnen skära/klyva dem. Endera i stora halvor som här på bilden eller i mindre tärningar.
- vispa ihop ägg och grädde eller mjölk till omelett. Barnen knäcker ägg, mäter upp, vispar.
- om ni har ett eget örtland låt barnen klippa valfria örter (annars använd torkade kryddor). Nån nypa salt i omelett smeten och kanske lite peppar.
- ta fram plättpannan och smörj.
Stek först potatisen en stund och häll sedan omelettsmeten på. Vänd försiktigt på miniomeletterna när de inte längre är för lösa. Om barnen ör försiktiga och villiga låt dem sköta stekningen av omeletterna helt själv. Om de är alltför små/ osäkra vid spisen hjälps ni åt eller så kan de istället hjälpa till med dukning och att laga en sallad till.

Miniomeletter är goda som så eller servera en god fisk- eller bönsallad till för att få en ännu mer mättande lunch.

Kanske till efterrätt en skål med glass och blåbär och smultron i stora lass.



11 juli 2017

Färsk pasta med nässel-lime-valnöts pesto



Den bloggpausen varade inte speciellt länge. Måste så här halvvägs i semestern berätta om ett av "projekten" i torpköket  i sommar. Nämligen färsk pasta.

Köpte en pastamaskin på rea i våras. Hade aldrig, trots jag är kock, lagat egen färsk pasta. Har bara inte blivit av. Minns inte ens att vi skulle ha gjort det under kockubildningen, eller kanske jag var borta av nån anledning just den dagen?
Ja jag vet, man behöver egentligen ingen pastamaskin, man klarar sig med kavel. Ändå har det inte blivit av. Nu när jag stod där med mitt impulsköp såg jag plötsligt framför mig en sommar med pastaexperiment. Vildörtspastor, pastadeg med emmer, spelt... pastadeg med quinoa, pasta med smak av nässla, tortellini, ravioli o.s.v med olika fyllningar.

Så bara att skrida till verket. Här några bilder från den inledande pastasessionen. "Pastafabrik" med havsutsikt då verandan fick bli kök p.g.a vackert väder.







Pastadegen jag gjorde denna gång var följande, en vanlig durumvetedeg. (Räckte mer än väl till lunch för tre).

250 g durumvete
2 ägg
ett par msk vatten
en nypa salt.

Häll upp mjölet, laga en grop i mitten kläck äggen och lägg dem i mjölet. Rör med en gaffel först och övergå sedan med händerna och arbeta i mjölet med äggen. Tillsätt nån msk vatten och arbeta degen smidig. Låt vila under fuktig handuk åtminstone en halvtimme.

Det blev en god lunch. Vissa moment måste ännu filas lite på... degen var ok men måste kanske öka något på arbetstakten, vara lite snabbare och lägga den färdiga spagettin lite luftigare nästa gång. Blev här o där lite ihopklibbad vid kokningen.

Serverades med en hemlagad nässel-lime-valnötspesto med sesamolja. Och toppades även med tärnad tomat-gurka-vattenmelon samt extra parmesan.

I peston (extra god!!) ingick:

sesamolja
finhackad valnöt
finriven parmesan
förvälld finhackad nässla
lime
salt
svartpeppar

Inga exakta mått i detta recept. Smaka er fram hur ni själva vill ha den. Jag hade i ganska mycket lime denna gång.

Limesmakande fräsch sommarmat


Om du har tips, nån vink, nåt extra bra knep eller andra tankar  och funderingar kring färsk pasta - skriv gärna om det i kommentsrsfältet! 


30 juni 2017

Nu är det semestertider!


...och Moasmirakel tar en tillfällig...


Njut av sommaren och ät gott!

29 juni 2017

Lövtunna skivor rova...



... med en dressing över blir en god sallad tillsammans med ruccola och grönkål. Nyskördad rova är så gott!

Dressingen blev en mix av nässelolja, citron och Ametlla+1  ( ur "mandelmixpåsarna" som kom hem från vår Mallorcaresa) Mandelmixen bestod i denna blandning av mandel, russin, soltorkad tomat, apelsinsest, örter och salt. (Läs mer om Amettla+ de Mallorca här). 

Salladen med rova serverades här vid sidan av stekt sik & nypotatis.

Mer ideér med rova som ingrediens, se under etiketten: rova här i bloggen.  Pröva t.ex att ha tunt skivad rova på morgonsmörgåsen istället för ost. En liten nypa örtsalt på rovan.





27 juni 2017

Skulle du äta tandnoting?



Jakten på Thunder
- en dokumentär thriller om världshavens piratfiskare och en kompromisslös svensk kapten.

Författare: Eskil Engdahl och Kjetil Saeter

Utgivningsår 2017 Offside press

På Mallorcaresan i maj kom en bok med i bagaget. Flygplanslektyr och läsning vid poolkant då vi inte vandrade, såg på fåglar eller besökte droppstensgrottor och dylikt.

Boken den handlade om tandnoting och överfiske och jakten på illegala piratfiskare. En något tungläst men stundvis mycket spännande bok vars handling till stor del utspelade sig ute på de stora världshaven och i antarktiska vatten.

Men för det första vad är då en tandnoting?

Tandnoting (Dissostichus eleginoides) saluförs under många namn t.ex chilensk havsabborre. Den är en djuphavsfisk som kan väga upp till 120 kg. Den lever sina första 6-7 år på grundare vatten men simmar sedan ner till 1000-2000 meters djup där den kan bli upp mot 50 år gammal. Beståndet tandnoting har reducerats kraftigt men får fiskas legalt i mindre skala. Tyvärr bedrivs också illegalt rovfiske på denna fisk p.g.a dess höga pris och för att det finns efterfrågan. Tandnotingen finns beskriven redan på 1800-talet men sen glömdes den bort för att igen "återupptäckas" på 1980-talet då många restauranger ville erbjuda den goda delikatessfisken. Smaken lär påminna om en blandning av hummer och pilgrimmsmussla. Köttet är till färgen vitt och konsistensen är fast.

I boken får man följa miljöaktivisterna inom organisationen Sea Shepherd, kapten Hammarstedt och hans besättning på fartyget Bob Barker när de jagar illegala fartyg som fiskar tandnoting. I detta fall är det främst trålaren Thunder de har riktat in sig på. Spänningsmoment i boken finns det gott om men också utdragna beskrivingar om dagar det är lugnt och knappt händer nånting. Kanske för att läsaren ska få en ärlig bild hur det är ombord. Men om endel dagar är händelselösa då händer det desto mer under andra. Men det är inte för spänningen som besättningen på Bob Barker mönstrat på, nej det är framförallt önskan om att få fast bovarna, de som olagligt tar upp "det vita guldet" från världshaven.

Men är de då bovar, besättningen i rovfiskefartygen? Kanske de inte har nåt val? Kanske det inte är så lätt att hitta "ärliga etiskt rätta" jobb när världen ser ut som den gör? Eller kanske de inte ens förstod att det var en illegal fiskebåt de mönstrade på?

Kanske det är gourmanden på finrestaurangen som är den egentliga "boven"? Restauranggästen som nödvändigtvis vill beställa in djuphavsfisken och som skapar efterfrågan. Konsumenten som är villig att betala. Betala mycket för en fisk som är hotad.

Eller är de stora bovarna redarna som äger fartygen? De som inte själv är ombord men skickar iväg fartygen för att tjuvfiska. Skumma bolag som håller sig dolda bakom falska papper och ser till att besättning ofta byts ut och fiskefartygen byter namn mellan varven. De som sedan håvar in de riktigt stora pengarna.

En tankeväckande bok. Det är så mycket som pågår som man vet så väldigt lite om. Det lilla man läser eller hör om i dagsmedia om piratfiske, rovfiskemaffian och de som kämpar mot detta är bara ett litet skrap på ytan. Det här handlar om världen av idag, sånt som sker här och nu. En viktig dokumentär i bokform.

Boken är rikt illustrerad med fotografier tagna under Bob Barkers månader ute till havs. Otroliga bilder tagna i en miljö där de inblandade säkert mången gång kände sig helt utlämnade till vädrets makter. Att inte heller veta vad den jagade fisketrålarens kapten hade för strategi måste också ha varit ansträngande. Hur tänker han? Vad gör han här näst? Det blev slutligen ett dramatisk öde som väntade Thunder...brättar inte mer.

Skulle du äta tandnoting även om du vet att arten är hotad? Om du svarar ja ta då åtminstone först reda på om fisken du serveras är fiskad legalt. Seriösa grossister/ restauranger har koll på sånt.

Jag skulle välja något annat på min tallrik.





22 juni 2017

Ölkokt lamm med granskott




Lammgryta är kanske inte det första man tänker på i sommartid men ack så gott ändå! Dagen var mulen och eftersom vi bestämt oss att tömma frys innan semester fanns köttet upptinat i kylen.

Bryn först köttet, och fräs en lök, späd med buljong och nån dl öl och låt koka. Tillsätt "diverse" smått och gott, sånt du kan hitta i ditt kylskåp. Jag hittade några morötter,ett par potatisar, en bit palsternacka och några sparrisar. Koka och avsmaka med tomatpure, vitlök, salt, peppar och så hade jag ännu inlagda granskott samt dessutom nån tesked av en kryddblandning som innehöll: senapsfrö, enbär, rosmarin och persilja. Ät tillsammans med ett gott bröd.






18 juni 2017

Havtorn till gösen en junikväll



Vi åt ute häromkvällen. Ute i syrenbersån. Gös fick det bli. Potatis och sallad till. En klick pesto (basilika-solrosfrövariant denna gång) och en klick smetana. Och pricken över i:et - havtornen. Att de sen kan vara goda! Bara sådär, strödda över portionen. De börjar ta slut nu i frysen men buskarna ger hopp om en god skörd i år igen!







17 juni 2017

Gamla kök i gamla hus/ del 2


Fortsätter med temat kök och spisar. Denna gång ett kök som jag tittade in i för ett år sen. Ett kök som inte längre är i användning. Köket finns i Näse gård, Borgå. Det var en dyster syn som mötte mig då för drygt ett år sen när jag fick chansen att titta in i gården. Ett ödsligt och övergivet ställe som om hela huset låg och sov en Törnrosasömn. Dessutom plastmattor på golven och andra dåliga lösningar när man renoverat tidigare. Staden hade inga konkreta planer vad gården kunde användas till. Många hade åsikter och ideer men inget gjordes. Att lägga pengar på ett gammalt hus ligger kanske inte så högt upp på prioriteringslistan.

I våras fattades beslutet att gården ändå skulle ha ett galleri över sommaren och då tog allt fart. Nu inrymmer det 10 konstnärers konst som visas hela sommaren. Huset har putsats upp och fått "första hjälp". Ännu är det mycket som återstår i renoveringen men för en sommarutställning är det en perfekt miljö. Det gamla köket, (där det berättas att en varg en gång på 1800-talet stormade in) lär vara obrukbart som kök men lever nu upp med konsten på väggarna. Vackert så! Hoppas nu bara att huset verkligen har en framtid som en utställningslokal och att allt görs för att huset inte ska förfalla. Vet inte i hurdant skick taket är men fönsterna borde definitivt renoveras med varsam hand och takmålningar och kakelugnar vårdas som sig bör. Ett vackert hus på en vacker plats!


Köket 2016

Köket 2017







13 juni 2017

Gamla kök i gamla hus




Har varit lite kulturell den senaste veckan. Besökt gamla hus och hört historier från förr. Tre gamla fina hus har det blivit på bara några dagar. Sett vackra rum och helt underbara tapeter. När jag går in i ett gammalt hus känner jag mig hemma. Hus med själ och med mycket historia i väggarna, de är bäst. Kan kanske säga att jag har gamla hus som hobby även om det kanske inte framkommit så mycket i denna blogg. Nej det här är ju främst en matblogg och dessutom är många av husen jag vandrat omkring i privata och inte kan man blogga om andras privata sfärer.

I radion (som alltid är på under arbetsdagen) kom igår ett program om en fönsterhantverkare. I Finland finns det drygt 50 utbildade ( i Sverige över 300).  Gamla fönster är så vackra och att bevara dem är en stor kulturell gärning även om det innebör mycket jobb och  en stor portion tålamod. 

Bland det första jag brukar titta efter då jag kommer in i ett gammalt hus, föutom på fönster, är om köket är bevarat eller om det är moderniserat. Vanligtvis är det modernt även om resten av huset bevarats eller rustats upp i gammal stil. Det är lite synd, speciellt om fina gamla vedspisar har rivits ner. Men ibland stöter man på dem de där stora massiva vackra spisarna. I endel hus har man beslutat att bygga nytt och modernt kök i en helt annan del av huset (om huset är av modell större) och då samtidigt låtit det gamla vara kvar i ursprungligt skick. Eller kanske man får rum med en modern spis intill den gamla. I vårt eget "torp" ser köket i stort ut som det alltid gjort. En liten gasspis med ugn har vi visserligen numera men diskvatten och dylikt värms för det mesta på vedspisen. (Ja vi har inte ens vatten inne på torpet!...och ännu mindre varmvatten, men ett system som fungerar med slang och pump så det är inte många meter man behöver gå för att hämta vatten.


Vårt eget "spisystem" på torpet. 
Gillar vedspisen men oftas är gaspisen mer praktisk...




Det här gamla köket såg jag inte nu  utan förra hösten,
då vi besökte Knusbacka gård i Hertonäs. Ett gammal
gårdskomplex som fyttats från Sibbo till Hertonäs 



fortsättning följer... 



(Nu finns det en ny etikett i bloggen: "Spisar")


10 juni 2017

Kampen mot den japanska pilörten och biologisk bekämpning


Japansk pilört, under en sommar blir den 2-3 meter hög.
Tyckte den var vacker och gav bra skugga,
men nu ser jag den som ett besvärligt ogräs som inte hör
hemma här...

I trädgården pågår en kamp. Kampen mellan mig och den japanska pilörten (Fallopia japonica) eller japanintatar som den kallas på finska.. Bloggade om den tidigare. Hittas här.

Just när jag tror att den gett upp skjuter nya skott fram flera meter från moderplantan. Jag har gjort som de gjorde i Vejle, Danmark (se länken ovan) täckt in den och gjort miljön ogästvänlig (eller kanske man kan säga oväxtvänlig). Har försökt gräva upp den,  knipsat av stammarna som är ihåliga och hällt kokhett vatten i dem men de nya skotten som skjuter upp har verklig växtkraft.

Får se vem som vinner kampen.

Ja det finns växter man inte borde bjuda in i sina hemmaträdgårdar: lupiner, balsaminer, den riktigt giftiga björnlokan...och den japanska pilörten är några exempel. Nykomlingar i vår flora som snabbt utarmar de ursprungliga arterna.

Minns barndomssomrar när vi flyttat till Finland då dikesrenarna nästan svämmade över av sommarblommor. Vi cyklade iväg längs oasfalterade landsbygdsvägar och plockade blåklocka, blåklint, prästkrage och rödklöver, syster och jag. Sen hem till mamma med de allra vackraste buketter. Sen minns jag hur det blev tal om att dikesrenarna skulle besprutas och slyröjas. Vi skulle inte längre plocka blommor från dikeskanter tyckte mamma och det gick inte heller för blommorna försvann. Idag ser man sällan dikesrenblommor i sån omfattning som då. Mjölkört eller lupiner kanske nånstans men blåklockorna, prästkragen och rödklövern lyser med sin frånvaro längs vägarna.

På tal om slyröjning, igår läste jag i lokalbladet om slyröjning på biologisk väg. Ett experiment som pågår i grannkommunen. Man använder sig av en rötsvamp, purpurskinn, som förekommer naturligt i Finlands skogar men det kan ännu ta några år innan preparatet kan godkännas och hittas i butikshyllorna.  Det är naturresursinstitutet Luke som har som mål att ta fram ett preparat som bekämpar sly på biologisk väg.  Purpurskinnsvampen lägger sig på de färska snittytorna och sprider sig ner mot rotsystemet och tar kål på växten inom några månader.

Tanken slår mig att rötsvampen kanske kunde vara ett knep att ta till för att bli kvitt japanen, den japanska pilörten, där i trädgården. Men i brist på preparatet får jag väl fortsätta med att täcka ytor, gräva med spade...uthållighet och envishet, så får vi se hur det går.

"Gossen i det gröna"
Maskrosor och kirskål frodas i kaninhagen.

Även inne i kaninhagen har jag hittat pilörten. Lite orolig att den kan vara giftig för en känslig kaninmage...

Någon annan som har erfarenhet av bekämpning av denna växt? Är den giftig?



(Ps. På nätsidan vieraslajit.fi kan man läsa mer om s.k "invasiva arter" i Finland)



6 juni 2017

Dags att byta jobb?


Jag hade precis börjat tvätta golv (på jobbet), rullat fram vattenslangen och stod och spolade vatten då jag hörde en liten röst:

-"Men VAD GÖR du Monica?"

 Det var en mycket förvånad treåring som tittade in i dörröppningen till köket.

- "Jag leker brandman Sam", kläckte jag ur mig. Vet att just detta barn brukar älska att leka brandman Sam.

Såg på gossen hur det glittrade till i hans ögon, han begrundade vad jag sa och det såg ut som om han blev djupt imponerad. Sen började han babbla på om slangar och vatten och brandmän och sånt.

Nästa dag när vi möts...

-"Det var SÅ COOLT igår när du lekte brandman Sam!" säger han andäktigt och tittar mig djupt i
ögonen.

Visst måste man få leka ibland även på atbetstid? Golvet blev  i allafall rent trots att inga större brandhärdar upptäcktes.

(Men nu är det bara det att... jag nu starkt går och överväger om jag faktiskt borde byta jobb. Från att vara en lite sliten kock till nåt "coolare"...)



4 juni 2017

Blue Kongo i ugn och en granskottsdryck




 Köpte några Blue Kongo och blandade med Matilda när vi lagade klyftpotatis. Så krämigt goda de var! Kanske man ännu skulle hinna få lite Kongo i jorden.
Juni har börjat med riktigt kyligt väder. Yllesockor och varma tröjor är vad som gällde på torpet innan vi fick varmt i huset. I dag blev det ändå skönt nog lite varmare väder. Plockade lite granskott och experimenterade fram en god dryck med rabarber och granskott.

Rabarber-granskottsdryck (ca. 1 liter)

1 dl granskott
2 dl finskuren rabarber
1 dl fintsocker (eller rårörsocker)
1 l vatten
en halv vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Koka upp, låt småkoka en stund, sila, häll på ren flaska. Låt svalna. Drick som sådan eller späd ut med mineralvatten. Smaka dig fram hur du vill ha den. Med kolsyra eller inte. Isbitar om så önskas. Tips! Frys in granskott i isen för trevliga iskuber. Ifall ni gör större sats dryck som ska förvaras längre lägg i mer socker och ev. citronsyra. Eller frys in saft att ta till längre fram.


Smakexperiment, smakkombinationen: rabarber, vanilj och granskott


Ps. På tal om rabarber, ni har väl testat: baconlindad rabarber och vill ni ha nåt sött och gott pröva detta !



1 juni 2017

Hej då körsbärsträd och nu har vi festernas vecka



En bild från ett år då det ännu gav bär. Nu ett minne blott.

Körbärsträdet hade sett sina bästa dar redan då vi flyttade till vårt hus. Sprucket och mossigt och i dåligt skick. Har år efter år tänkt tanken att det där trädet borde sågas ner. Men så har det igen blomstrat upp litegrann och till och med gett lite bär och då har vi igen gett det en chans. Men i år...ingen blommning alls. Inte ens skymten till gröna löv. Dött. Sågen kom fram och trädgården blev med ens lite öppnare, ljusare. Havtornsbuskarna har börjat sprida sig, kanske de tar över körsbärsträdets plats såsmåningom. Det får de gärna göra. 

Att ha två trädgårdar är lite knepigt. Än är man här än där. Sällan är man där som det borde vattnas mest. Det blir vad det blir av det som odlas. Fruktträd och bärbuskar är ändå rätt okomplicerade och av dem finns det både vid torpet och i trädgården hemma i stan. I stan har jag föresten en ny buske: buskblåbär, hoppas den kommer att trivas bra, trots att buskblåbärs smak aldrig överträffar de vanliga blåbären från skogen. Men de är rätt fina som dekoration.

På jobbet är det vårfesternas vecka, två fester inom loppet av två dygn, däremellan den vanliga arbetsdagen med hela lunchrumban. Det börjar kännas i fötter och ben att jag jobbat mer än normalt. Men fester hör våren till. Ena kvällen den svenskspråkiga gruppens fest den andra den finska. I kväll ingen fest alls, skönt!

Nu i rabarbertider är det rabarberkaka med vaniljsås som gäller när vi har vårfester. Rabarbersaft till med frusna jordgubbar som is och så kaffe förstås.

I Helsingfors är det också aktuellt med festligheter. Nordens kungliga på besök med anledning av Finland - 100 år. Mat skall de äta på Hanaholmen där kocklejonen står och kockar. 


(Diverse rabarberrecept se under etiketten rabarber i denna blogg.)



26 maj 2017

Torptranor, trädgårdsregler och en helt ny diet: vildmatsdieten!


(Skog i förvandling del 6)

När andra håller sig med höns så håller vi oss med tranor...
Vild natur in på knuten, våra nya grannar. Ska bli intressant att se om de återkommer nästa år igen.


Liten, näpen och orädd.
Irrar sig ner till torpet
 trots sina föräldrars varningsrop.

- "se så, tillbaks upp till boet nu!"


Här var tät moskog för bara några år sen...innan rågrannen beslöt avverka.
Många arter försvann. Tranan är en nykomling.


Har ni föresten hört talas om "digital detox" och om hur nutidsmänniskan, den evigt mobilstirrande Homo sapiens sapiens, börjat längta tillbaks till tiden innan digitaliseringen. Det har gått så långt att man anser sig behöva avvänjning. Ja numera ordnas det t.om läger eller resor ut i Moder Natur. Resor vars syfte är att "logga ut", ta time out, se verkligheten i verkligheten, att uppleva världen som den är och inte via skärmar. Smarttelefoner och andra manicker är då bannlysta...

Låter lite knäppt att det blivit så.  Men ja se er omkring... Så många runt om er som är uppkopplade ofta ofta. För ofta.

Brukar testa ibland att ta nån mobilfri dag. Ibland blir det fler på raken. Sen kommer "återfallet" och man scrollar, läser, uppdaterar sig kanske mer än vanligt. Vad jag kan dra som slutsats de dagar jag håller mig långt borta från mobilen och andra skärmar är att jag helt klart är mer koncentrerad, fokuserad, harmoniskare, får ideér och har mer energi men samtidigt är det just dessa dagar jag lägger speciellt mycket märke till andras "mobilberoende" och blir smått irriterad av andras stirrande på skärmar. Just nu sitter jag vid en skärm men dagen i övrigt har varit skärmfri till 99% (...nå nästan). I dag , ledigt från jobbet, har jag fått massor gjort i hemmaträdgården. Planterat och fixat och tänkt. Vad jag tänkt på? Jo t.ex jag har funderat ut tre punkter/ regler som resulterar i en fin trädgård. De kommer här:

Trädgårdsregel no 1.
Håll dig borta från tidstjuvar som Facebook, bloggar, vloggar, instagram o dylikt. Lägg tiden på trädgård och odlingar istället. Håll en "digital detox" när det är trädgårdsdags med andra ord.

Trädgårdsregel no 2.
Sluta upp med att lägga upp bilder på vartenda frö du sår, på varje blomma du planterar, på varje vacker blomma ( eller ditt eget "fejs"). Njut själv av att iakta det vackra här och nu i ögonblicket. Lär dig uppskatta smått du redan gjort och lyckats med i trädgården istället för att bara se "sånt du borde göra"och har framför dig.

Trädgårdsregel no 3.
Vattna, vattna, vattna...

Ja och sen har jag förövrigt hittat på en ny trendig diet när jag gått där och tänkt. En diet till er alla som är "dietberoende", ifall ni tröttnat på de gamla som redan finns. Den nya kommer här:

Vildmatsdieten

Vildmatsdieten är en helt ny diet som får dig att må bra! Den går ut på att du käkar så mycket vilda örter och grönska som du bara hinner så länge de hittas. Nässlor, mjölkört, granskott, kirskål, björklöv, maskrosblad...
Resten av året ät vad du vill, ta fast en nubbe med sill därtill.
En viktigt aspekt med denna nya revolutionerande diet är att den (likt andra trendiga dieter) bör tas med en nypa salt.


Det var allt.




(Inläggets fågelbilder - fotograf: min man)

23 maj 2017

2 × Malin/ Mallorcatips och glutenfritt




Några boktips idag:

Vad har Malin Berghagen och Malin Båtmästar gemensamt utom förnamnet och att deras efternamn börjar på B? Jo båda har gett ut ett antal böcker om något som de brinner för. Malin Berghagen gillar yoga. Malin Båtmästar, kock som hon är, har mat och speciellt glutenfri mat  och glutenfria bakverk som specialitet.

Malin Bes (förkortar efternamnet härefter...) senaste bok "Mallorca i mitt hjärta" handlar dock mer om Mallorca än om yoga, även om yogan här och där gör sig påmind. Det var det där med Mallorca som väckte min nyfikehet. Ville läsa om Mallorca ur lite annat perspektiv än fakta från vanliga resehandböcker eller från nätsidor innan vi reste iväg dit. Malin Be bor på Mallorca så hon har hunnit se sig om en del. Den är fin hennes bok! Ger många bra tips på vad man kan se och göra på Mallorca. Malin Be berättar om sina egna smultronställen, favoritcaféer och dylikt och låter andra, vänner till henne som också bor på ön träda fram och berätta om sina favoritplatser.

Malin Båtmästars bok Naturligt glutenfritt är är som titeln säger en bok om glutenfri mat. Något som jag i yrkes vägnar måste lära mig mer om. Malin Bå (i rättvisans namn förkortar jag nu även hennes namn) har helt tydligt mycket av det där som brukar kallas finsk "sisu". Är imponerad över vad hon hunnit göra under åren jag följt hennes blogg. Det har varit café- och bageriverksamhet, hon har en webbshop och affär och hon har gett ut böcker  på löpande band. Den här boken, hennes tredje, lyckades hon dessutom få ut via det rätt nyetablerade bokförlaget: Förlaget och har med andra ord haft proffshjälp att forma boken till en fin helhet. Fick genast användning av ett av bokens recept då vi var med i "Restaurangdagen" i lördags. Bakade glutenfritt pitabröd till dieterna efter Malins recept. De blev helt ok! Som mjölblandning användes bovete och rismjöl. Jag lagade degen långt i förväg så den fick kalljäsa. Nästa vecka har vi vårfester så då kanske jag igen hittar nåt recept från boken jag kan ha användning av. 

Böckerna:

Mallorca i mitt hjärta av Malin Berghagen.  Utgivningsår 2016. LAVA förlag.

Naturligt glutenfritt av Malin Båtmästar. Utgivningsår 2017. FÖRLAGET




21 maj 2017

Restaurangdag, tranor och vildmat


Robin Hund till barnens förtjusning.

Tredje gången vi deltog i Restaurangdagen! Lyckat och många kom. Vädret var soligt och pitabröden goda. Dessutom högklassig underhållning för barn. Robin Hund och hans glada orkester.



Pitabrödsbakningen avklarad. Fyllda pitabröd samt våfflor med grädde och jordgubbssås och barnens egen "snackbar" (med dippgrönsaker och kex) fanns på menyn. Rabarbersaft av vårens första rabarber att dricka. Pitabröd (eller alternativt rågbröd) fyllda med Tillmanns rökta lax alternativt fetaost + två olika dressingar, sallad och marinerad rödlök.


Mums!

Hann en sväng till torpet också under veckoslutet! Första övernattningen i år. Städade och planterade lite sallad. Plockade mjölkört och nässlor. Mjölkörten fick göra sällskap med kantareller från frysen här hemma ikväll. Kokade pasta till. Mjölkört, kantareller, grädde + lite salt och peppar så mycket mer behövs inte för en lyxigt god "vildmatspastasås". Nässlorna förvälldes och ska bli en pesto. Gott att t.ex ha på smörgåsen under veckan som kommer.

På torpet har vi fått sällskap av en tranfamilj detta år. Första gången de häckat så nära. Biotopen blev så annorlunda sedan grannens skog höggs så trots att flera fågelarter och växter försvann kommer det årligen några nya istället. Intressant att följa med hur naturen "återhämtar sig" trots att det är så tråkigt att moskogen är borta! Nu har det bildats en sankmark i f.d skogen där de gamla granarna tidigare stod tätt. Perfekt att bo här tycker tranorna!

Nässlor i bakgrunden.
Mjölkört med kantareller i stekpannan.



Nässelpesto med pistagenötter

1 l toppskott av nässlor förvälles, vattnet kramas ur (vattnet kan användas som gödselvatten till växter). Mixa nässlorna med matolja av god kvalitet samt en näve nötter eller frön. Denna gång hade jag pistagenötter och lät dem bli ganska grova, och smaksätt sedan med en nypa salt, svartpeppar och en skvätt citronsaft samt lite riven ost. Jag brukar ha parmesan, västerbottenost eller svart emmenthal nu blev det vad vi hade hemma: port salut. Saltet blev inte heller "det vanliga" denna gång utan ett specialsalt köpt på Mallorca. Havssalt blandat med karkade (kinaros). Syrligt gott och vackert rosa salt!


Fler vildmatsrecept hittas under etiketterna "vilda örter", "pesto" och "nordiska smaker" här i bloggen.










Å så lite "matnyheter" igen...



...finns det de som anser att det är omöjligt att ta in mull och till och med skal (!) i ett hypermodernt centralkök. Så om du råkar vara en potatisförädlare försök då förädla fram en potatis helt fri från mull och befriad från skal. Efterfrågan tycks finnas då de tydligen "glömde" bygga grovkök för sköljning och skalning. Vidare får man veta att köttbiffar, köttbullar, fiskbiffar och dylikt tas in som färdiga"komponenter", liksom nuggets och spenatplättar...




Kanske vi inte ska ha så stora fabriker  / lagerlokaler (de kan ju inte kallas kök!), om det blir så svårt att laga mat i dem? 

...säger en som kockar i mindre volymer och alltid kommer tala varmt om småkök nära matgästen. Småkök där mat kan lagas av råvaror och inte av industritillverkade "komponenter". Helt ärligt säg; är det verkligen industripampar, ingenjörer och tekniknissar som ska besluta hur maten skall lagas till barn, ungdomar, sjuka och åldringar? Vad tycker du?



18 maj 2017

Granatäppelkaka, ramslök och restaurangdag





Granatäppelkaka. Utan recept, bara en vision hur den skulle kunna smaka och sen skrida till verket. Få ingredienser, lät granatäpplet spela huvudrollen och en stor skivad banan fick göra den sällskap. Den blev god!

Botten

3 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(några msk apelsinjuice att väta kakbotten med)

Fyllning

vispgrädde
1 stor banan
kärnorna ur ett halvt granatäpple

Toppning

2/3 ask av creme Bonjours nya ost med granatäpplesmak
2 dl hårt vispad grädde
vaniljpulver
samt granatäppelkärnor till dekoration.



Blev glad då jag hittade finsk färsk ramslök i vanliga mataffären (S-market). Ska plantera den utomhus och se om den sprider sig. Har försökt så från frön tidigare men misslyckats.

Annat aktuellt: Restaurangdagen i samband med lopptorg och aktiviteter för barn på jobbet nu på lördag. Så dagarna är fulla med förberedelser...