18 mars 2012

Gösmiddag/ trerätters


Menu

Grönsallad

Stekt gösfilé med rotsaker och sparris 
samt trattkantarellsås

Bärparfait med  stekta körsbär i 
socker-vittvins lag


Rova, palsternacka, sparris bryns i lite smör, (lägg undan några lättbrynta  sparrisknoppar till garnering). Slingra ner några msk honung och örtkrydda (min innehöll:kyndel,dragon,timjan och enbär) och lite salt. Servera till stekt gösfilé.







16 mars 2012

Gastro i bild/ Gastro 2012 del 3

Liten "bildmix"  från Gastromässans första dag.

Pekka Terävä till vänster (Restaurang Olo) in action.

-"Riktiga kockar har hatt", sade ett dagisbarn till mig
 en dag. Borde jag skaffa en a lá Sara la Fountain?

Åländska smaker fanns representerade...

...liksom även ålänningar. 

Inte bara mat på Gastro. 

Nordiska smaker!

15 mars 2012

Årets kock/ -Gastro 2012 del 2


Årets kock i Finland blev: Eero Vottonen från G.W Sundmans!

...och igår delades Michelinstjärnorna ut. Vi fick veta (det berättade Sasu Laukkonen för oss, under sin föreläsning) att ekologiska restaurangen Maaemo i Oslo fått två!!  Fint presterat då den är så ny! Finland fick inga nya stjärnor men fick behålla de tidigare. Inga nya stjärnor till Sverige heller.
Michelinregnet öste däremot  i Danmark som väntat. Bl.a den danske kocken Rasmus Kofoed som vann Bocuse d´Or senaste år lyckades få en stjärna till sin ekorestaurang Geranium.


Grattis!

Gastro 2012 - Helsinki

Har tillbringat hela dagen i Helsingfors. Mellan klockan 9-15 ett seminarium med ekologiskt som tema. Det var Luomuliitto som tillsammans med Ekocentria som höll i trådarna för Ekodagen. Vid 15-tiden, efter  att ha lyssnat på åtskilliga föreläsare gick vi sedan över till Gastromässan. "Bongade" kändiskockar ideligen och stötte på några kompisar från "mitt tidigare restaurangliv"=). Vet ni vilken produkt som blev vald till årets ekologiska produkt för yrkeskök? - Jo ekologisk äggmassa... färdigt knäckta ägg så att offentliga måltiden igen kan bli lite effektivare...
Imorgon ska årets kock utses och på fredag blir det bl.a skolmat på agendan.
För min del blev det bara denna dag då plikterna kallar... men så roligt ibland att åka på seminarium/ mässa, speciellt då temat är MAT!

Dagens absoluta höjdpunkter:
- Hanni Rützlers föreläsning: "Food trends and their impact on organic food". Om trender och framtidsmat.
- Sasu Laukkonens föreläsning "Miksi asiakkaat haluavat luomua" (Varför kunderna vill ha ekologiskt), det är sällan man hör någon tala med sån inlevelse om vad man kan göra av en rotselleri. (Sasu har ekorestaurangen Chef&Sommelier i Helsingfors). Verkar vara en riktigt bra restaurang om man vill äta gott vegetariskt.

Läs mer om Sasu...och om rotselleri 
och om Hanni Rützler

I övrigt handlade det mycket om hur vi kunde öka de ekologiska produkterna i yrkeskök. Ekocentrias program "Steg för steg mot ekologiskt" har vind i seglen. Nu är vi redan över 1400 kök som gått med i deras program. Redan genom att besluta att man tar in en ekoprodukt kontinuerligt (t.e.x grötflingor på daghem) så uppnår man steg ett på deras trappstegslista som har skala 1-5. Det borde väl inte vara en omöjlighet för alla daghem i Finland? Sedan kan man år för år försöka öka produkterna och kliva uppåt på stegen. Vårt kök är på steg 3 vilket betyder kontinuerligt minst 4 produkter (trots det ibland blir mycket fler än så).

Frågan långrest ekologiskt framom oekologisk närmat kom också upp. Bäst vore förstås ekologisk närmat. Men det finns ju inte alltid.

Och det godaste jag åt under dagen? Oj det var så mycket gott!!! Kombinationen glass på mörkchoklad och chili tillsammans med gurksorbet var t.ex en höjdare.





11 mars 2012

Hallqvist: Vad får jag äta?

"Surströmming,
slätvälling,
smultron i skål,
äppelpaj, prinskorv,
glass, får-i-kål?
Saltat och pepprat?
Vidbränt och fett?
Råge på fatet,
naggande nätt."

Britt G. Hallqvist, 
(versboken småskolans läsebok 1959)

9 mars 2012

Veckans rubriker

...med mattema. Helsingin Sanomat började veckan med ett stort uppslag om lunchrestaurangernas långresta mat. Tar du en kycklingsallad som lunch på en vanligt lunchcafé är sannolikheten ganska stor  att köttet kommer långtifrån. Som djupfryst från Thailand t.ex. Men kunderna blir mer och mer medvetna och det händer allt oftare att matgästen vill veta köttets ursprung.

I samma tidning, samma dag (5.3) fanns en artikel om barns matvanor. Det bästa med den artikeln: De tar upp " makukoulu" (d.v.s Sapere)! Visserligen bara några få rader, men ändå! Så bra att Sapere tas upp i allt fler sammanhang.

Följande dag kunde man läsa i tidningarna om barn i Australien som utfrågats om råvarors härkomst. Kunskaperna visade sig vara klena. Bommul? -Ja det är väl något man får från djuriket, och yoghurt det kommer från träd, trodde många. Tydligen är det ett globalt dilemma att barn alltmer fjärmats från råvarans ursprung.

Borgbacken i Helsingfors tar hjälp av stjärnkockar. Fem av landets främsta kockar ska öppna ett matställe, "Kattila", i nöjesparken, där de var och en ska ska profilera sig och göra lite annan mat än det som är vanligt på dylika ställen.  -En så BRA nyhet!!! Muminland i Nådendal kunde  kanske följa Borgbackens exempel!

Det här var bara några av matskriverierna i veckan. Antar att det nästa vecka blir minst lika mycket mat i medierna. Om Gastromässan i Helsingfors kommer det säkert skrivas en hel del. Vem blir årets kock?, Vilken produkt blir årets ekoprodukt m.m. Gastromässan har även skolmat på programmet. Bra! Och kanske det blir nån artikel om Slow food också då Carlo Petrini (Slow foods grundare) kommer till Finland. 

Trevligt veckoslut!

8 mars 2012

Nässelsmör och vackert väder




Det har varit härligt väder denna vecka! Och när solen tittar fran dricker man gärna en kopp kaffe ute på trappan när man kommer hem från jobbet. Resterna av en rökt sik fick tillsammans med ett nässelsmör på en rispirog lyxa till kaffestunden. Nässelsmöret rördes ihop "á la minute".

Nässelsmör
några msk rumsvarmt smör
några tsk ryps- eller olivolja
lite söndersmulade torkade nässlor
några droppar citron
pyttelite vitpeppar 

Andra som uppskattar de torkade nässlorna och det fina vädret är våra långörade. Nästa sommar ska det samlas ännu mer nässlor till vinterhalvåret!




5 mars 2012

New Nordic Computer Food

Ny Nordisk Mat utmanar
 dataspelsutvecklares smaklökar...

Kastrullorkester och hacka lök/ Sapere


Har ni riktigt småbarn hemma? Har ni tänkt på hur mycket ljud man kan åstadkomma i ett kök? Låt ärter trilla ner i en skål, vispa runt med en ballongvisp i en kastrull. Skrapa med en gaffel mot en skorpa. Skapa en kastrullorkester! Olika köksljud som även den allra yngsta kan åstadkomma. Låt barnen vara med i köket redan som små, då väcks matintresset från tidiga barnsben. 

Drar ingen Sapereklubb för skolelever just nu men lite "Sapere" på jobbet blir det mellan varven. Savoy-/Kruskålen försvann i ett nafs då 12 småttingar i ena gruppen tittade närmare på den senaste vecka. I den andra gruppen, (som i år har rätt många förskolebarn) har de  fått hjälpa till med att skala grönsaker och skära dem i bitar.  I klubbarna jag dragit blev jag lite förvånad av att många barn tycks vara ovana med att skala och skära frukt och grönsaker. Ja nästan som om det vore en för dem helt ny uppgift och då har det ändå varit fråga om barn  i åldrarna 10 år och uppåt. Låt barnen invadera köket där hemma!

Uppmuntra och beröm! Köp hem bra ingredienser. Kocka tillsammans. Barn kan och barn vill!
Ps.Men  på hungrig mage lönar det sig inte att börja kocka "i all hast", ät nåt smått innan eller medan ni håller på.

Hacka lök med stora kniven.
Övning ger färdighet.

4 mars 2012

Boken Ruokatorstai


av Eva Salonen  kom maken hem med en dag. Första upplagan kom redan 2006. Det är frågan om en diger receptbok (över 500 sidor).  Recept som ingått i Helsingin Sanomats "Ruokatorstai" under många många år. Sammanlagt 1500 fina recept och goda råd samlade. En fin  inspirationskälla! 

1 mars 2012

Klimatsmart mat...

Mört och kaniner. Under senaste vecka har det varit skriverier i tidningarna om vad man kunde satsa på för råvaror i framtiden.
WWF gav ut sin reviderade fiskguide för konsumenter där en grön symbol visar vilka fiskar man bra kan använda sig av utan att tära på fiskbeståndet. Gul symbol = överväg och röd symbol = fiskar som bör undvikas. Bland de "gröna fiskarna" hittar vi bl.a abborre, gädda, karpfiskar, gös, sik, lake, lax (odlad), sej, stömming och sill. Speciellt vill man lyfta fram karpfiskarna mört och brax. Bland de fiskar vi inte bör välja hittas bl.a  östersjölax, nordsjö torsk, ål, havskatt och tonfisk.

"WWF vill sammarbeta på bred front för att Finland i slutet av 2015 ska vara första landet i världen där man enbart säljer fisk som fångats och producerats på ett hållbart sätt"

Guiden kan beställas via WWF. (Finland)

Sen till kaninerna. Vi skulle kunna äta mer kanin anser Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kaniner är  betydligt"klimatsmartare" mat än nötkött. I Sydeuorpa  är kanin en vanlig maträtt på var mans bord så varför skulle inte även vi kunna vänja oss vid det?  Tja, kaninkött är det väl inte något större fel på. Har ätit kaningryta någon enstaka gång (senast i Italien). Och det har smakat gott. Om man visste att de  får leva ett så normalt kaninliv som möjligt innan...så kanske jag rentav håller med. Men våra egna husdjur skulle jag nog aldrig kunna sätta gaffeln i. 

Ett klimatsmartare val vore då kanske att minska på köttkonsumtionen,  de tankarna  tog också en kolumnist upp i en tidning i veckan. Köttfri måndag har det ibland varit tal om, att vi alla minst en dag i veckan skulle undvika kött. Som det är nu äter t.ex små barn lite väl mycket kött. Ofta två gånger till dagen om de först äter i dagis/skola och sedan även middag i hemmet. Utöver det pålägg av charkuteriprodukter. Att växelvis äta helt vegetariska måltider (oftare än bara under en köttfri måndag!) borde vara helt naturligt. Se på resten av världen! Böngrytor och linsröror är minst lika mycket mat som köttsåser! Och ännu mer klimatsmart blir det om vi väljer att äta närodlade vegetabilier. - Då återstår frågan: Hur få barn att äta vegetariskt, få dem at äta mer grönsaker?

Svar: Sapere=)!

Savoykål - Synintryck /Sapere

...bubblor

...ett träd

grönt, grönt, grönt
Som en karta med många vägar! 

29 februari 2012

Savoykål och rödbeta - trerätters

Hittade så fin savoykål (kruskål) i mataffären senaste vecka så den fick ta huvudrollen i en trerättersmiddag.   Ja i efterrätten hamnade kålen visserligen inte men i både förrätt och varmrätt fick den ingå.

Förrätt: Malaxlimpa-canapé med rödbeta, savoykål och rökt renröra, pumpa- och solrosfrön samt  en balsamsirap

Varmrätt: Lamm i savoykål tillsammans med ugnsbakad  rova

Efterrätt: Nyponkräm med naturell joghurt smaksatt med äkta vanilj







Malaxlimpa-canapé  med rödbeta, savojkål och rökt renröra
4 skivor bröd (Malaxlimpa eller skärgårdslimpa)
1 medelstor rödbeta
en bit savoykål
6-8 msk creme fraiche
några skivor rökt ren
svartpeppar
-pumpa- och solrosfrön rostas lätt i torr panna
-balsamvinäger och lite socker kokas till en lag 

Fräs kålen mjuk i lite smör eller olja. Lägg åt sidan.
Stek i samma panna tunna tunna skivor av rödbetan.
Blanda cremé fraiche med peppar och finskuren rökt ren.
Tryck ut runda cirklar av brödet med ett mått.
Klicka lite renröra på varje bröd och bygg upp små "torn" med rödbeta, kål och renröra.

(Savoykål är även denna veckas Saperegrönsak på jobbet.)

26 februari 2012

Smakernas afton


När smaker av Wargs-, Hagdahls- och Björklunds rätter möts på tallriken så kan det bara bli gott! Ja Villes rovor fick också komma med på vår 1800-tals menu. En middag för 15 personer. Gustafvas Björklunds klimpar i buljong som skulle ätas som förrätt fick däremot bli potatisklimp enligt detta recept:

Klimp:
4 kokta potatisar mosas, tillsätt 3 msk fintsocker och en tsk salt. 2 ägg vispas och rörs i + 3 1/2 -4 msk vetemjöl. Klippt persilja med i smeten eller lite stött kardemumma. Forma klimpar med sked. Koka dessa i buljong i ca. 10 minuter.

Grytstek på älg var perfekt till rovor, blomkål och champinjoner!
Och kaffet var kokkaffe såklart!

Camembert med en lag av apelsin, honung och timjan.

24 februari 2012

Quennelles de pâte

...à choux au consommé. Ja det vill säga: klimpar i buljong. Fredagsysselsättning. Har aldrig kokat klimp förut. Testade om Gustafva Björklunds klimpar är goda. Ringde mamma som absolut tyckte jag bör ha potatis i klimpen. Med bara vetemjöl blir de ganska intetsägande. De blev ganska kompakta, hade antagligen  för mycket mjöl i. Hagdahl har visst en potatisvariant, ännu oprövad. Kanske det ändå får blir den varianten: Poulettes de pommes de terre. Som får inleda 1800-tals middagen.

"... man fäste fordom mycket afseende vid deras beredning: klimparna i soppan skulle vara konstnärligt tillredda, fina lätta samt kryddade enligt smak, antingen med kardemumma, muskottblomma eller citron..." C E Hagdahl



23 februari 2012

Muminvinter






Årets sportlovsresa. Ibland behöver man inte åka långt för lite avkoppling. Till  Åbo och Nådendal styrde vi kosan och hann både simma, idka vintersport och hälsa på familjen Mumin (Ja visserligen var det bara jag och minstingen som hälsade på hos trollen.) Muminland i vinterskrud var en positiv upplevelse. Det fanns så mycket mer att göra där nu än under en het sommardag. Skidor, sparkkälkar, snöskor, skrinnskor och pulkor. Bara att låna och aktivera sig. Korvgrillning och varm choklad och pannkakor. Maten på såna här ställen är inte så mycket  att hurra för annars. Visst finns det många bättre restauranger i Nådendal, men inne i själva "Mumindalen" har man tyvärr inte så höga tankar om mat...  

Här några ideér som skulle göra Muminland ännu bättre: 

1) En ordentlig restaurang med "vettig mat", typ husmanskost med nordiska fina råvaror, som kunde ge utländska turister en bra inblick i vad god finländsk/nordisk mat kan smaka. (Som det nu ser ut är det ju bara  "fabriksköttbullar-korv-nuggets"-linjen. Tror Tove hade gillat en sundare värld!)

2) Ett Tove museum, eller en  permanent utställning  om Tove. Som baserar sig på hennes breda konstnärliga bana, hon gjorde ju så mycket annat också än mumin. Något som även vuxna turister säkert skulle uppskatta. Varför inte ett dylikt museum i just Muminland, som ändå drar turister från när och fjärran.

19 februari 2012

Aktuellt just nu...


I Svenskfinland : fastlagsbulle, i Norge och Danmark: fastelavnsbolle och på finska laskiaispulla medan svenskarna (och Ture Sventon) äter semlor...eller som Ture säger temlor.

Mitt recept på ca. 10-12 st

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
en nypa salt
1/2 krm kardemumma
vetemjöl...tja? kanske 8 dl el något ditåt Tills degen känns "rätt"....
100 g smör

Mandelmassa
2(-3 )dl Vispgrädde
Florsocker

Värm mjölken till 37 grader, lös upp jästen, tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Rör till en jämn deg. Börja knåda in mjölet lite i gången. Tillsätt rumsvarmt smör i slutskedet.
Jäst till dubbel storlek. Baka ut till bullar, låt jäsa under duk. Pensla med ägg. Grädda 200 grader ca. 10-12 min. Låt svalna.

Vispa grädden ganska hård. Lägg i spritspåse. Blanda en klick grädde (eller en skvätt mjölk) med mandelmassa och lite av bullarnas innehåll (skär ett lock i varje bulle, ta med en sked och gröp ur lite av bullen). Fördela mandelmassblandningen i varje bulles "hålighet". Spritsa grädde, locket på, florsocker över.

18 februari 2012

Sportlovsluncher


-Varma soppor är alltid gott efter skidturen. Röda linser kokar snabbt, Medan soppan kokar kan man laga varma smörgåsar i ugn. 
-Plättar, crepes, ugnspannkaka... med "saltare" fyllning.
- Korngrynsgröt, risgrynsgröt... 
-Lergrytan! Låt maten bli färdig i grytan medan ni är ute!
-Bakad potatis med allehanda fyllningar.
-Makaronilåda.
-Omeletter.
-Pasta med en enkel tomat-löksås eller pesto, toppa med ost.
-Laga en "soppbas" med strimlade rotsaker, lägg några nävar skalade räkor och dill i innan servering.
-Risotto!

...och fattiga riddare till efterrätt.

Ärtsoppa och "fastlagsbulla" (semlor) inte att förglömma! Fler förslag?

16 februari 2012

Potatisens smakord/ Sapere

"Med smak av smörig kastanj och inslag av mandel, valnöt och gröna ärtor... " nej det är inte ett vin som beskrivs trots att man kanske kunde tro det. Det är "King Edward", potatisen.

 Lika väl som man kan beskriva viner kan man sätta ord på potatis. En potatis är en potatis, men så kan man ställa sig frågan - en hurudan potatis? Det finns så enorma skillnader! Tidigare har man mest talat om "fast" eller "mjölig" och vad just den sorten lämpar sig bäst för. Men det beskriver inte själva smakenI denna artikel kan man läsa om "potatissmakord". Läs även här! För det är ju så, att inte bara viner kan beskrivas mer ingående. Ta olika äppelsorter, matoljor, choklad... ja vad som helst. Börja jämföra, lägg ord på smaken och råvaran blir med ens så mycket intressantare. Man märker lättare vad man gillar, man  lägger märke till de nyanser man tycker om. Det är detta som till stor del är Sapere! Att träna sin tungas smaklökar för att känna variationerna, och tillsammans med de övriga sinnena få ut så mycket mer av det man äter.

Det har blivit rätt många olika potatisar denna vecka och än är inte veckan över. "Ditta" var mycket fast i konsistensen, den kokades med i en fisksoppa. Den fick koka ovanligt länge för att inte smaka rå. Smaken var sedan ganska neutral. 

En "vardagspotatis". En speciellt god potatis var ekologiska "Melody". Tyckte jag kände en mild nötsmak där. Eller kanske det var kombinationen med rödbeta och getost som gjorde att den helt klart blev veckans "vinnare" i mitt lilla potatistest. Halverade rödbetor, morot och potatis , lät dem först gå några minuter i micron på full effekt för att förkorta tillagningstiden. Sedan in i ugnen med lite rypsolja, timjan och flingsalt. Skivad getost och lite honung över de sista 10 min i ugnen. Den kvällen hade vi också rullat lite köttbullar med yngsta sonen men han föredrog rödbetan! Tog bara några få köttbullar men ville ha mycket rödbeta.

På jobbet visade det sig sedan att jag också fått en säck Ditta. Den skars i tunna skivor och fick sällskap av batat, ost och gräslök i en gratäng.  Lite för fast för ändamålet men just då hade jag ingen annan att ta till. Då var  Mathildan jag fick senare i veckan mer lyckad, den har vi ätit i dag i form av potatismos.

Veckan (på jobbet) i övrigt: Har bakat mycket. Vi tjuvstartade med fastlagsbullar (-semlor, som de kallas i Sverige). Vi har sportlovsstängt nästa vecka så därför gjorde vi dem redan denna vecka. På Alla hjärtansdag blev det råghjärtan med sesamfrö till mellanmål. Goda! Hade några deciliter skållad råg i en vanlig bröddeg. Penslade dem med ägg och strödde sesamfrön över.


13 februari 2012

Potatisveckan

Vecka 7 har vi "potatisvecka" här i Finland. På jobbet ska det bli både gratäng och mos denna vecka. Här hemma ska vi testa en  närodlad "Ditta". Läs mer om Ditta här.
På Potatisakademiens sidor hittar man mycket fakta om potatis. Där finns också en del recept.

12 februari 2012

Rökt mört med ört


Mört är gott! Denna gång en burkvariant.
I bakgrunden en enkel frukt-och bärkaka
 med banan, päron och lite lingon.

I somras prövade vi mört i alla tänkbara former. En fisk som sällan uppskattas men som har en stor potential om man gillar att experimentera lite. Mörten kan visst användas som variation bland fiskrätterna! När jag läst 1800-tals recept på sistone hittade jag till min glädje att Gustafva Björklund hade tagit med några mörtrecept i sin kokbok medan C.E Hagdahl bara nämner fisken förbigående. Inte heller Ville Vallgren tar upp mörten trots hans rika beskrivningar av allehanda fiskar.

Den här årstiden får det bli mört på burk.

Mört med ört (4 pers.)

rökt mört på burk (I Finland hittas numera en utmärkt god inhemsk mörtkonserv, om man inte fiskar/röker fisken själv, Kotitilan savusärki)

örtsmör
2 hårdkokta ägg
några kvistar färsk timjan (passar bra med den rökta fisken!)
en liten rödlök
4 skivor rågbröd

Koka äggen och skiva dem, bred örtsmör på rågbröd. Skär rödlöken smått. Servera med rökt mört och dekorera med rödlök, några kvistar färsk timjan och drick kanske ett glas kall öl till.

Örtsmör
Rumsvarmt smör röres med lite rypsolja, finhackade örter läggs i samt salt och peppar. Bra att laga mkt på en gång, man kan ha i frysen och ta fram an efter man behöver. Denna hade basilika och vitlök i sig.

Frukt- och bärkaka
Snabblagad kaka till kaffet!
1 kopp ägg (2 st) vispas kraftigt för hand med en kopp socker. En kopp vetemjöl + 1/2 tsk soda tillsätts samt en liten mosad banan. Häll smeten i en liten form (diameter 17 cm). Skär ett päron i skivor och lägg skivorna på ytan samt stö lite lingon över. Grädda i medelvarm ugn tills den ser klar ut!

Fettuccine Alfredo

Om ideérna och inspirationen i köket tryter, kan Alkos tidning "Etiketten" ibland vara till hjälp. Den är en utmärkt mattidning och samtidigt som där finns tydliga bra recept så får man bra dryckestips på köpet. Det är inte mycket som kan gå fel om man följer deras förslag. Senaste nummer har bra recept under rubriken "Gryta på en spik".  Lättlagad mat av torftiga ingredienser. Därifrån plockade vi ut receptet Fettuccine Alfredo och fick på så vis en snabblagad, lättlagad, god och mättande lördagspasta.



Fettuccine Alfredo
4 port.
350 gram fettuccine (vi hade tagliatelle och lite mer än så...)
50 gram smör
1 dl grädde
2 1/2 dl riven parmesan (2 dl i såsen, 1/2 dl att strö på pastan i slutskedet)
svartpeppar och salt

Koka pastan al dente. Smält smöret, blanda med grädde, rör ner 2 dl parmesan. Salta, peppra. Blanda ostsåsen med den avrunna pastan.

Till denna pasta kan man sedan variera tillbehören som man "toppar" pastaportionen med: T.ex kallrökt lax, parma skinka, rökt ren, räkor, svamp, nötter, grönsaker o.s.v. Vi hade denna gång parmaskinka och lite bönor och ärter samt ruccola.

"Etiketten" rekommenderade som dryck: Pinot grigior från norditalien eller albarinor från nordvästspanien. Vi drack Pinot grigio: Cantina di Custoza 

9 februari 2012

Palsternacka för gottegrisar

Du får oväntade gäster och vill bjuda dem på något gott. Kylskåpet är dessvärre nästan tomt. Kanske Dansk karprom är lösningen på problemet. Dansk karprom? Vad då? -Jo man tager en påse sagogryn, de kokas i saltat vatten tills de är nästan mjuka. Låter det kallna och breds över rostat franskt bröd. Överströsslas med finhackad schalottenlök och dill, dekoreras med vriden citronskiva, en klick gräddfil och något grovmalen svartpeppar. Så där ja. Döper sedan anrättningen till dansk karprom och hoppas att gästerna inte genomskådar bedrägeriet... Om det var Ramels eller Alfredssons gäster som intet ont anade åt sagogryn med god aptit i tron att det var karprom framkommer inte i deras lilla bok/ almanacka "Vanliga Palsternackan för gottegrisar året 1987", utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar N:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredsson. LTs förlg.Stockholm 1987
Här hittas humor och mat i en fin kombination. Vem var väl inte mästare på det om inte just Ramel och Alfredsson. I Palsternackan ger de tips på maträtter dag för dag längs ett helt år.

Hittade en bloggare, som  bestämt sig  att följa "Palsternackan" och blogga om den. Han har säkert ett gott år bakom sig! 
Bloggen hittas här: Palsternackan
Kollar upp rätten för dagens datum... 9 februari kunde man ha lagat: köttgrottan med den kantarella såsen. Låter gott! Men det blev ändå annat idag. "Kylskåpstömning", veckans kvarblivna rester åts upp. Barnen åt bolognesen från igår och jag en överbliven bit feta-mangoldpaj medan kvällsjobbande maken fick ty sig till Amicas grytor.

Feta-mangoldpaj
Pajbotten: 3 dl mjöl (gärna lite grövre), 150 g smör, en nypa salt och någon msk vatten. Förgrädda 5-8-min. 
Fyllning: 3 ägg, 3 dl mjölk (ev. en del utbytt till grädde), en näve riven ost, liten näve fetaost, och riktigt mycket mangold (eller färsk spenat, sommartid nässlor), svartpeppar. (Salt behövs ej då ostarna har sälta).