12 februari 2013

Matskolan och morötter




Idag hörde jag den goda nyheten att projektet med Matskolan utvidgas!! Allt fler barn får möjlighet att gå i matskola på loven. Nu har även MTK (centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter) och Maito- ja Terveys ry (Mjölk och hälsa rf) sällat sig till SLC, Folkhälsan och 4H. Bra! Pilotprojektet på finlandssvenskt håll håller på att bli landsomfattande och går nu över språkgränserna.
Läs mer: Ruokakoulu-Matskolan (text på finska).
...och här på svenska.

Om ännu mat- och måltidskunskap kunde involveras mer i skolornas vardag med t.ex ökade timresurser för huslig ekonomi så skulle det se riktigt lovande ut!

I Finland börjar hushållsundervisningen först i klass 7. Innan dess har man inte speciellt mycket "mat" på schemat. Efter sjuan väljer barnen om de vill fortsätta med hussa på 8:an och 9:an. Många vill fortsätta men en del väljer att inte göra det. Att under sin skoltid ha endast några veckotimmar hussa under 1-3 år anser jag vara alldeles för lite. Ja det finns alltså de som bara har hussa under ett enda år medan de går i åk 1-9!

När jag dragit klubbverksamhet för skolbarn (som ännu inte gått i sjuan) märker man hur ovana många barn är i kök. Visst finns det de som klarar allt med glans men många är osäkra."Hur skalar man en morot?" "Får jag använda kniven?" "Hur knäcker man ett ägg?" är inte alls ovanliga frågor. Sen när de fått pröva sig fram så lyser de av stolthet och glädje.  Jag skulle kunna komma med en lång lista på argument varför barnen borde tillbringa mer av sin tid i kök. Men nu blir det bara några uppmaningar till föräldrar:

Ge barnen tillgång till köket!
Ge barnen skalknivar och morötter!
Uppmuntra dem! Beröm!

Under senaste klubbträff jag drog fick barnen börja med att skala sig en morot. Som vi sedan knaprade på medan jag gick igenom vårt övriga program. På programmet; Sapereövningar med frukter, sedan fick de laga en fruktsallad och efter det hann vi ännu med några doftlekar med kryddor.

Visste föresten du detta om moroten?

10 februari 2013

Sparre, Warg och kokad lake




Att koka lake

"Lägg laken uti kalla vattnet och låt honom sakta koka tills dess han börjar bliva mjuk, och då saltas han. Låt emmellertid ett gott stycke smör med ett halvt skedblad mjöl uppfräsa uti en kastrull, slå sedan en eller två slevar vatten därpå, och låt koka med en hel lök, som skäres itu, fint hackad persilja, litet pappar och salt, sedan lägges laken däruti, och låt det på sakta eld stå att koka, men omskakas så och då, och när det anrättas rives muskot över."

ur Cajsa Wargs kokbok

Var till biblioteket igår och kom hem med en trave böcker varav några med gamla recept och menyer. I Eva Mannerheim Sparres kokbok hittas mycket gott, Cajsa Wargs kokbok ska även den studeras och från det lilla recepthäftet från Frugård, Rouvankartanon Herkkukirja kan det kanske också plockas ideér till 1800-tals middagen som går av stapeln om några veckor.

Idag äter vi lake! Kokt enligt Cajsas anvisningar, serverade med potatis, morot, purjo och palsternacka i fiskbuljong. D.v.s en härligt god fisksoppa. Nästa gång vi äter lake får det kanske bli Eva Mannerheim Sparres gratinerade lake från Lemsjöholm.

Boktips:
Eva Mannerheim Sparre Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga, 1995, Otavas förlag
Cajsa Wargs kokbok Man tager vad man haver,1999, Klassikerförlaget
Rouvankartanon Herkkukirja, (Hedvig Eleonora Lilliehöökin kirjeet) Frugård 1992

9 februari 2013

Med rosa glasyr



Muffinsar som son & jag bakat.
Glaserade och dekorerade med diverse 
som vi hittade i skåpen. 
Sen följde fotografering ute i snön 
innan vi högg tänderna i var sin.

Kanske ett tips till alla hjärtans dag...

Men före det fastlagsbullar. 
Recept här!



5 februari 2013

Mellanmålsförslag

Copyright: moasmirakel

Fem dagar i veckan lagar jag "mellis" till barnen på jobbet. Fem dagar i veckan vill mina egna barn äta mellanmål efter skolan. Nu drar jag även en mellanmålsklubb/smakskola för en skolklass en dag i veckan så det blir en hel del mellanmål under en vecka.

Vad är då ett bra mellanmål?

Bort med allt socker i daghemsvärlden! har rubrikerna varit på sina håll här i Finland. Jag anser det vara en aning överdrivet, speciellt om det ersättande sedan kan bestå av "sockerfria industikrämer" smaksatta med artificiella sötningsmedel (Kolla med era daghem om sånt bjuds, och frågasätt det istället!)

Lite socker är o.k. enligt mig. I rimliga mängder. Använd socker som krydda och inte som huvudråvara var det någon som sa. Socker hör till grundsmakerna, Det behövs lite sötma ibland för balanseringen, helt smakmässigt sett, det avrundar sälta, beskhet eller syra om de smakerna är för skarpa och dominerande.

Att få barn att äta bär är viktigt, många bär är ganska sura. Hellre då bär med lite socker än inga bär alls. Samma sak med gröt. Vissa barn äter inte gröt utan en klick sylt eller bärmos. Bättre då att de äter den så än att de grötvägrar helt. Att man sen kan se till att sylten är av bra kvalitet är ett plus. Jag gör ofta så att  jag tar blåbär eller jordgubbar, färska eller frusna beroende på säsong, med dessa blandar jag bara lite sötad sylt (helst hemlagad, ibland köpt). Det blir då en mycket bärrik sylt med mindre socker. Och smaken är fräschare och färskare med färska eller nytinade bär. Vi äter rätt mycket bär och gröt både på jobbet och hemma.



Mellanmålsförslag:

Kvarg (brukar ha 2 delar kvarg, en del vispgrädde, smaksätt med t.ex blåbär och banan, lite kli kan man också ha i, smaka! - behövs socker eller räcker det med bananernas sötma? Söta vid behov med lite rårörsocker eller honung. Lingonkvarg är också gott!
Gröt harvre-, flerkorn-, mannagryn-, spelt-äpple-, råg- bärgröt. Ja gröt kan man  variera i det oändliga.
Naturell fil eller naturell joghurt "med toppning", smaksätt din fil/joghurt som du vill med t.ex russin, torkade aprikoser, bärmos, musli, frukt...
Pannkaka, plättar  med bär (kanske Ålandspannkaka som variation, eller smaksätt med kardemumma, saffran...)
Smörgås, nybakta semlor, rågbröd, limpa med pålägg
Bullar och mjölk... någon gång i bland
Blåbärsoppa och skorpor
Nyponsoppa och rågbröd 
Rabarberkräm med jordgubbar
Kräm på jordgubbar-hallon- eller blandade trädgårdsbär 
Rispirog med äggsmör
Pizza (med lite råg i pizzadegen)
Grönsaksfat med dippsås 
Fruktfat
Fruktsallad
Kakao, äggsmörgåsar
"Plockmat" ( t.ex minitomater, morotsstavar, gurkbitar, ostbitar, melon...)
Mjölk eller vatten att dricka till, (nångång, mer sällan, kakao, te eller juice). Varm svartvinbärssaft ibland vintertid, kanske utomhus.

- Oboy, frukostflingor, industikrämer, översötade joughurtar och industrisafter med alltför konstgjord smak  hör inte alls hemma på daghem enligt mig (och tänker man efter så kanske inte hemma heller), koka kakao med kakaopulver istället och ha bättre koll på sockret. 

Sen då, mina egna barn. De steker sig ofta ett ägg när de kommer hem från skolan. Eller äter limpa med pålägg eller så rostar de rågbröd. Frukt och morötter finns oftas hemma.

Under gårdagens mellanmålsklubb fick skolbarnen baka scones och så hade vi kalkon och tomat som pålägg. En smootie på naturell joghurt, jordgubbar, banan och några skedar rågkli fick de även mixa ihop.  Bananernas sötma räckte bra så inget extra socker behövdes.

Idag är det Runebergsdagen! Bloggar inte om den i år eftersom jag hade ett "Runebergstårte specialblogginlägg" senaste år. Hittas här!




31 januari 2013

Gratinerad pestorödbeta



Liten kvällsbit. Hade några kokta rödbetor. Lite kvarbliven pesto (basilika-pinjevariant). En bit parmesan.
Halverade rödbetorna, klickade pesto på dem, lite riven parmesan över och sen i ugn för att gratineras.

Peston
basilika, en kruka
pinjefrön, en näve
citron, några kläm
vitlök, efter smak och tycke
svartpeppar, litegrann
(salt om man tycker)
riven emmenthalost, en liten hög
oliv- eller rypsolja till önskvärd konsistens

Mixas samman, avsmakas, avnjutes.

30 januari 2013

Haver til Maver - Från trädgård till mage


Ja men det är klart att vi ska ha skolträdgårdar i Norden! Här ett fint exempel från Danmark. "Jordförbindelse för barn" och gröna klassrum.  Haver til Maver. Under Ny Nordisk Mats konferans i Oslo i november hölls ett intressant föredrag om just detta.

27 januari 2013

Nypon och manna

gröt3

Ät gröt - orka i vardagen! Hon har hoppat in förut här i bloggen, flickan som älskar gröt. Men nu går hon vidare i sin grötkampanj  och tipsar om gröt som delikatess. Hon vill se gröt både till vardag och fest!


Koka en nyponsaft på vatten, en bit vaniljstång och nyponskalmjöl. Plocka upp vaniljstången. Vispa ner mannagryn (1 l saft ca 1 1/2 dl manna). Koka under omrörning ca. 10 minuter. Smaka av med socker och ev. en nypa salt. Låt svalna något och vispa sedan gröten luftig med elvisp. Servera med grädde och t.ex som här med krispiga frystorkade bär. (Bären läggs på strax innan servering så de behåller sin krispighet).

Andra tips på  grötdelikatess:
Havtornsdröm,
Ris a la Malta med hjortron

(Se även fler gröttips under etiketten gröt.)

26 januari 2013

Temaveckor, temadagar och årets bär


Arktiska aromer har utsett blåbäret till  årets bär
i Finland. Här kombinationen; 
hemlagad fil, pumpakärnor och blåbär


Det finns många temadagar/ veckor att följa under ett år. Här i Finland kommer vi snart äta runebergstårtor på Runebergsdagen (5.2). Och sen står fastlagstisdagen i turen. Första februari är det "vegetariska dagen". Här en kalender över temadagar  man kan följa. I den hittar man en hel del "matiga" dagar bl.a våffeldagen, mjölkens dag, köttbullens dag och kåldolmens dag.  Här nedan listan jag brukar ha som riktlinje på jobbet.

Inhemska grönsakers temaveckor 2013

Lökveckan vecka: 4
Potatisveckan 7
Örtveckan  11
Gurkveckan 14
Svampveckan 16
Tomatveckan 20
Nypotais - och
primörer 25
Jordgubbsveckan 27
Paprikaveckan 30
Trädgårdsbär 31
Skördeveckor 33­‐34
Salladsveckan 35
Äppelveckan  37
Kålveckan 41
Julrotsaker 48




23 januari 2013

Lökveckan och 100 x Sapere!



Lökveckan pågår om man följer Kotimaiset kasviksets (Inhemska grönsakers) temaveckor. Så imorgon blir det en liten lökutställning på dagis. Så kan barnen titta på lite olika lökar. Purjo, gullök, rödlök, vitlök, silverlök och bananschalottenlök har jag att visa upp. Många fler sorter finns det förstås men tror det får räcka med dessa. Och kanske det blir lite torkad ramslök i ärtsoppan i morgon för omväxlings skull, då vi har ärtsoppa och pannkaka på menyn. På fredag bl.a fetaostsallad och då tänkte jag marinera lite olika löksorter till den.

Detta är föresten ett jubileumsinlägg! Detta är nämligen inlägg nummer 100 under etiketten Sapere. Att detta skulle bli en blogg med betoning på just Sapere-smakskola och måltidsglädje för barn hade jag ingen aning om då jag började blogga, det är något som såsmåningom växte fram. Första året bloggade jag bara sporadiskt om ditt och datt, men mest om mat. Men sen jag år 2010-2011 kom in på det här med smakskola har det bara rullat på. Om det blir 100 inlägg till om Sapere vågar jag inte lova men fortsätter väl så länge ideérna strömmar till. Det är en krydda i vardagen att sprida matglädjetips och ideér. Och jag hoppas förstås att jag kan inspirera åtminstone någon så allt fler barn får uppleva glada matstunder. Tror barn behöver det i dagens värld. 

20 januari 2013

Hirampriset 2013, Metsän tarina och surdegsbröd med rosmarin


Idag tillkännagavs vinnaren av årets Hirampris. Ett pris som delats ut  bara en gång tidigare, 2012 , och då var det Lotta Lundgren som fick äran. Årets pristagare blev....
Margit Richert

Idag har 3/4 av familjen varit på bio. Såg en väldigt fin naturfilm, Metsän tarina (Skogens berättelse) av Hannu Siitonen och Mikko Pöllänen inspelad i en finländsk urskog. Bland biopubliken fanns ganska många småbarn (under skolåldern). Funderade lite innan hur dessa barn skulle orka se en naturdokumentär i över en timmes tid men de satt alldeles tysta och insöp de vackra scenerna. Det är visst något magiskt med skogen. Den lugnar, t.om då den visas på vita duken. I filmen fick man följa med hur djur, fåglar och insekter lever "vardagsliv", hur små djurungar matades, lekte och smög omkring, det faschinerar.
 -"Jag är inte alls rädd" hördes en liten pipig barnröst i biosalongen då det drog ihop sig mot oväder i urskogen och djuren började se oroliga ut. Det var väl det enda spänningsmomentet i hela filmen. Det räckte bra och man längtar efter långa skogsvandringar igen. Det finns så mycket att iaktta i skogen om man bara ger sig tid.
Metsän tarina

Surdegsbrödbakning har också hört till dagens program. En vete-rågdeg som smaksattes med torkad rosmarin och även lite nyponskalmjöl och lite honung. En bra kombination!


18 januari 2013

Mellanmålsklubb och 1800-tals mat


Vid sidan om ordinariejobbet har jag några små "matprojekt" den närmaste tiden. Kommer igen dra en Smakskola/ mellanmålsklubb för en klass en gång i veckan. Ska bli skoj! Det andra matprojektet är en 1800-tals middag. Menuplanering och arrangemang kring den. Så det blir att studera Hagdahl och Cajsa Warg igen, eller någon annan "storhet" då det begav sig. För ett år sedan såg middagen ut så här.
Trevligt veckoslut!

14 januari 2013

Fiskesprell- Lakseburger


När jag var i Norge i november fick jag lite info om Fiskesprell. Ett projekt där man vill få de norska barnen att uppskatta och äta mer fisk. På YouTube hittas många små Fiskesprell-filmer där barn och unga får visa vad man kan göra för gott av fisk. Mer info om Fiskesprell hittas här.

Här en av YouTube-filmerna.

13 januari 2013

Retrostyle - mat i lergryta



Man glömmer lätt bort den då den står längst inne i skåpet. Ändå är den så praktisk och användbar.
Jag talar om lergrytan. En "hit" på 70-talet men ganska bortglömd i dag. Men ta fram den och låt kylskåpets alla rotsaker bli grunden till  t.ex en god rotsaksgryta.

Lergrytan sänks innan i kallt vatten, låt stå där ca.15 min. Fyll grytan med alla ingredienser, kryddor + ev en liten skvätt vatten och lägg in den i kall ugn. Sen sköter det sig själv, tar lite längre tid än vanligt då ugnen sakta värms upp. Vi stekte några biffar till. Vintermat som bäst!

10 januari 2013

Nyheter från "matvärlden"


Lite  goda nyheter från "matvärlden".

-I Finland ska den ekologiska odlingen öka från nuvarande 13% till 20% . D.v.s 1/5 av den totala odlingsarealen skall vara ekologisk år 2020. Samtidigt kommer  lokala råvaror lyftas fram i allt större utsträckning.

-Jord- och skogsbruksministeriet funderar på att byta namn! Senare i vår fattas beslut om ministeriet i framtiden istället skall heta Mat- och naturresursministeriet (Ruoka- ja luonnonvaraministeriö). Till strategin hör att mat- och naturresursfrågor kommer att prioriteras i större utsträckning än tidigare. Att trygga inhemsk matproduktion hör till det viktigaste frågorna.

- Vecka 12 är utlyst till "nordisk skolmatsvecka", då är det nordisk mat som gäller inom offentlig måltid för våra barn och unga i hela norden.

- 17.2 hålls följande "Restaurant Day". Initiativet som startade i Finland för två år sen sprider sig globalt. Vem som helst får öppna restaurang för en dag. Så... engagera era barn eller er själva i  matglatt arbete!=)

Kom på mig själv att ha läst Finlands största dagstidning  Helsingin Sanomat (Hesari), från första sidan till sista i dagarna tre! En tidning som i veckan fick förnyat format, från att ha varit en megastor tidning är den nu en tabloid. Mycket bättre så! Torsdagens matsidor "Ruokatorstai" kanske inte riktigt lika tjusiga som de var i det stora formatet, men man vänjer sig. I dagens nummer var temat musslor och räkor och sen fanns det en test på olika apelsinjuicer och en artikel om  antikexpert Bernt Morelius och köksantikviteter.

Här hemma blev det ärtsoppa till middag.



7 januari 2013

Vardagslycka



dofter från köket...

så har då vardagen tagit vid igen!

3 januari 2013

Texmex och lite smakskola/Sapere


Som fyllning hade vi köttfärs, sallad, tomat,
gurka, lök, majs, riven ost, tacosås (köpt),gräddfil,
guacamole (hemlagad).

Väninna med barn kom och hälsade på igår. Vi lagade tortillas tillsammans. Bestämde oss att testa vilket som var godare, köpta tortillas eller hemlagade. Efter en stunds kockande i köket var det dags att sätta sig till bords. 4 hungriga barn i åldern 4-9, en tonåring och två mammor. Vilket slags tortillabröd som vann i jämförelsen var vi eniga om; det hemlagade. Det smakade mer. Det smakade bättre. När barnen tog till ville de alla helst ha de hemlagade!

Här recept på guacemolen vi gjorde:

Guacamole 
2 mogna avokado
saften av 1 lime
en nypa svartpeppar
2-3 msk cremé fraiche eller smetana
1 vitlöksklyfta
en nypa salt

Här ingredienserna till tortilla: 3 dl vetemjöl, 2 dl majsmjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 dl solrosolja, 1 dl vatten, 1 tsk salt. Blanda raskt ihop till en deg, låt stå en stund, gärna 20-30 min. Rulla små bollar som sedan kavlas ut tunnt och stek i torr panna på bägge sidor.

Som efterrätt lagades bananmuffins,
med chokladbitar i.

2 januari 2013

Välj ett äpple /Sapere



Två äppel, samma frukt, men ändå så olika! Till vänster ett syrligt, lite spritsigt, blommigt fruktigt äpple med fast fruktkött av sorten Songa (Finland)  som smakar, tycker jag, som ett riktigt äpple ska! Till höger ett äppel, Jonagold (Holland), ganska saftigt men för mjölig konsistens, skalet hade en vag mögeldoft, ett "tråkäpple". Det till vänster mycket mycket mindre. Dyrare om man ser till kilopris men betydligt godare. Mycket smak för pengarna! Det till höger billigare - betydligt mer volym för pengarna men smakmässigt ganska tråkigt. Vilket skulle du välja?

Senare smakade vi ännu på en annan inhemsk  äppelsort Lobo från Åland. Det var ännu mindre till storleken, Ett vackert grön-rött vinteräpple. Lite ojämna och små skravanker men smakmässigt godast av dem alla. Tyckte vi.

Idag har vi haft en matglad dag med barn hemma hos oss. Det blev "texmex" och muffinsbakning och lite "Sapere" blev det också då  vi jämförde köpta tortillas med hemmagjoda. Men mer om det i ett senare inlägg.

1 januari 2013

Gott Nytt Bröd!




Nej Gott Nytt År menar jag förstås! Men provsmakar ett nybakt bröd som blev riktigt gott, experimenterar litegrann med surdegar. Det här blev en vete-rågkombination.

30 december 2012

Lutfisk


Lite annorlunda lutfisk lagade vi igår då " de vanliga tillbehören" byttes ut mot annat. De gröna ärterna byttes ut mot gröna bönor och vitsåsen fick bli nässelsås istället. Bacon hoppade vi över. Kokt potatis till. Nässelsmaken var faktiskt väldigt lyckad tillsammans med fisken! Och hur man får tag på nässlor denna årstid? - Finns i frysen, lätt förvällda. Hör till de där gratisråvarorna ma kan pocka av hur mycket som helst då det är säsong, frysa in eller torka och sedan kan glädjas av dem mitt i vintern. Rekommenderas varmt!


29 december 2012

Julklappsbok och surdegsbörjan


Julklappsbok och en surdegsbörjan i en glasburk
-kanske det blir surdegsjästa blinier vid nyår. 

Fick "Årets bästa brödbok", boken Den franske bagaren, som julklapp. Och nu står en surdegsburk och bubblar. Ett och annat gott bröd ska det bli!

Den franske bagaren - surdeg mat kärlek
Sébastien Boudet
Bonnier fakta, utgivningsår 2012




28 december 2012

Julmeny 2012


Bryter bloggpausen med att lägga in några bilder från årets julbord. I år fick skinkan och lutfisken maka på sig. Lutfisken skall istället ätas i dagarna. Skinka har det mest blivit på knäcke till lunch. Men nedan julaftonens meny:


Rågskorpor med valfritt tillbehör från "fiskbordet" ,
hemgravad sik ett måste på vårt julbord!
 Rosolli

Innerstek av ren som marinerats i enbärs-och
 timjanlag samt kålrotslåda, morotslåda 
och  råstekt  palsternacka och rotselleri.

Uleåborgslimpa samt olika kex och ostar

Hjortronglass på glöggspegel smaksatt med stjärnanis


Uleåborgslimpan och hjortronglassen hade anor från svunnen tid då båda recepten var tagna från gamla torpkokboken. Underbart goda båda två!
Recepten hittas här: UleåborgslimpaHjortronglass.
Ps.Sockermängden i gamla recept kan man lite se upp med. Det användes kopiösa mängder socker förr. Jag hade dessutom färdigt lättsockrad hjortronsylt så hade ytterst lite socker i grädden. Smaka dig fram för bästa resultat.

Fundering över rosollin: Har uppfattningen att salladen som vanligtvis äts utan sill (eller sillen skillt) i Finland  här heter "rosolli" medan samma sallad (men med sill i) heter sillsallad i Sverige. Ursprungligen kommer den från det ryska köket. Eller kanske man talar om rosoll även i Sverige på sina håll? Endel vill ha allt i en salig blandning, medan andra lägger upp salladen med ingredienserna skillt för sig. Kokt morot, rödbeta, potatis, kryddgurka, lite rå lök, och äpple vill jag att salladen ska ha i för att "smaka rätt". Får gärna vara omblandad, tycker jag. Gärna en bit sill till. Och sås på grädde, rödbetsspad, socker, salt och lite ättika.

En varm rosolli är också gott! t.ex 
som en "resträtt" dagen därpå

Tips! Ren i kombination med kålrot är så gott! Pröva som en enkel vardagsrätt: renskav med rotmos!



22 december 2012

Julfrid och bloggpaus




Sådär ja, så var man då äntligen ledig! Sista veckan var den årligen återkommande "julfestrumba-veckan" då dagarna blev långa och kvällarna blev sena. Nu borde man ännu kavla upp ärmarna och förbereda julen här hemma också. Med mottot: - less is more. Hade tänkt lägga in en tecknad bild, men har vissa tekniska problem med scannern. Av samma skäl händer det inte heller mycket på min andra blogg matochmanniskor. Kanske dags för bloggpaus både här och där. Ha en riktigt trevlig jul! Återkommer...


20 december 2012

En bit brie och svartvinbärssylt


Pröva kombinationen brie och svartvinbärsylt. Passar bra som mellanrätt, efterrätt eller om man annars bara är sugen på något gott. Kanske ännu en pepparkaka till nu i juletider. Sylten gärna efter Hirams recept. Receptet på Hirams svartvinbärsylt hittas i Milena Bergqvist bok Hirams bästa kokbok eller om ni googlar runt lite, det finns många som gillar den! Jag hade en lite egen version av sylten då det fanns både vinbär och blåbär i samma sylt, också gott! Hiram föresten, fram till 8 januari pågår en Hiramutställning i Nordiska Museet i Stockholm. Hade varit skoj att se.

Ett annat gott "kombinationstips" är dadlar och grön- eller blåmögelost - kanongott!