7 februari 2012

Yoghurtglass

...med tranbär och choklad (4 port.)
t.ex till "Alla hjärtans dag".


Tranbärssylt ca. 1 dl

2 äggulor
3-4 msk socker (jag hade rårörsocker)
2 dl naturell yoghurt
någon smaksättning t.ex vanilj
40 g choklad (70%)

 Vispa äggulor och socker över vattenbad tills sockret smält. Rör ner yoghurten och vaniljsocker. Ta och bottna fyra portionsformar (t.ex av silikon) med några msk tranbärssylt i varje, portionera 2/3 av yoghurtmassan utanpå tranbären, frys in (ca.40 min-1 timme). Yoghurtmassan som återstår (1/3) blandas med smält choklad (70%). Ta ut portionsformarna från frysen och lägg lagret med chokladyoghurt överst. Frys in på nytt. Denna efterrätt kan med fördel lagas långt innan man skall äta den.

Stjälp upp, servera t.ex på en spegel av tranbärslag (Koka ihop lika delar socker med saft till en lag). Dekorera med chokladhjärtan.

Körsbärsgröt


Liten upprepning här, en bild som varit med tidigare...  men lagade så väldigt god gröt "i misstag" i söndags. Trodde jag lagade lingonvispgröt, hade tagit fram en ask från frysen som det bara stod "råsaft" på, men sen visade det sig att det var körsbärssaft. Vispgröt på körsbärssaft, så gott det var!! Vispgröt (eller klappgröt som den kallas i Sverige) kan man egentligen variera oändligt. Med havtorn: rena rama lyxgröten. Vill man ytterligare ha den lite extra så gör den på emmermanna eller speltmanna. Vill man öka på fibrerna så ta med någon matsked kli. Har en flaska flädersaft hemma... Flädergröt här näst?

5 februari 2012

Valsöndag och Runebergstårta



I kväll får vi veta vem som blir landets nya president! Valdagen sammanträffar med Runebergsdagen.
-Så vad äter man då medan man inväntar resultatet av rösträkningen? -Jo, runebergstårta naturligtvis! Hur den skall se ut och hur den ska smaka råder det många uppfattningar om. Dagens "tårta" (idag talar alla om tårta, trots att det är en bakelse) avviker i viss mån från det bakverk som nationalskalden gillade. I Fredrikas receptbok lyder receptet så här:

Runebergs bakelse
1 skålpund smör, ett skålpund mjöl, ett skålpund socker,1/4 skålpund sötmandel och 1/4 skålpund bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tortor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, till de bli ljusbruna, hvarpå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan bli under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt in i formen. Smörjes med äggula och sättes åter iugnen.
(ett skålpund=ca.425 gram)

Fredrika hade antagligen inspirerats av en bakelse som 1800-tals bagaren Lars-Henrik Astenius i Borgå var upphovsman till (Hedvig Astenius son). En bakelse som med tiden kommit att bli  stadens främsta symbol med tanke på vårt lokala matkulturarv. Förr lades det ofta äppelsylt i bakelsen medan det numera främst är hallonsylt som gäller. I Borgås bageri Henriksson lagas dock tårtorna enligt ett gammalt recept och har en pelare av äppelmos inuti (äpplesylten trycks ner innan gräddning, medan hallonsylten samt glasyren på ytan dekoreras efter gräddningen). Ska glasyren vara rosa eller vit frågar man sig? -Vit, anser jag. Endel opponerar sig om man lägger skorpmjöl i smeten, bara sötmandel och mjöl ska det vara och bittermandel eller bittermandelolja menar de och enligt Fredrikas recept är det faktiskt inget skorpmjöl. Men hur det sen än är med den saken, skorpmjöl passar ändå utmärkt! Eller istället för skorpmjöl  kan man ha kexsmulor, kanske smulor av pepparkakor. En del önskar sig tårtan dränkt (t.ex i punch eller rom) andra föredrar den torr. Fredrikas version var torr, däremot drack man ofta en punch till den. Det sägs att Runeberg var så förtjust i bakverket att han t.om åt den till frukost och hade den ofta med i matsäcken om han var ute på jakt.

Summasumarum en runebergstårta av idag kan vara torr eller fuktad, den kan ha sylt av äppel eller  hallon, den kan ha rosa glasyr eller vit, den kan ha skorpmjöl eller bara mandel, den kan ha bittermandel eller sakna bittermandel, den kan bakas hög i form eller låg i muffinsform. Hur den ser ut och smakar är kanske inte det väsentliga. Bara trevligt att stöta på variationer! En sak är i allafall säker, börjar man tala om runebergstårtor i den här staden har ALLA någon åsikt om dem. Själv tycker jag att hemlagade är godast! Då kommer också den kreativa skaparglädjen och de de härliga dofterna från nybakt med...ja och så ska glasyren vara vit!

Min version detta år fick både äppelsylt och hallon.
Runebergstårta 
Det blev: 6 st i höga formar (se bild) + 4 lägre" muffins".

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl skorpmjöl (eller smulade kex, pepparkakor)
2 dl mandelmjöl (hade mjöl+ lite grövre krossad mandel)
1/2 dl grädde
2 tsk bakpulver
äppelmos

hallonsylt
Glasyr: ca.1 dl florsocker, 1 msk vatten, några droppar citron

Rör rumsvarmt smör med socker. Blanda mjöl, mandel, skorpmjöl och bakpulver. Tillsätt ägg, grädde och mjölblandningen i socker-smörsmeten. Rör till en smidig tjock deg. Klicka ut  degen i höga bottenlösa cylinderformade formar eller vanliga muffinsformar.  Tryck ner lite äppelmos i varje bakelse. Grädda. De lägre muffinsarna tog ca.10-12 min. De höga betydligt längre än så. Kollade inte klockan. Ta ut dem, låt svalna och dekorera med hallonsylt på ytan, dekorera med sockerglasyr kring sylten.

4 februari 2012

Lady Felicia möter Aura


Lady Felicia: Lagom fast och mjölig potatis. Passar bäst till kokning, soppor, lådor,frestelser, gratänger, klyftpotatis och gryträtter. Också lämplig som bakpotatis och rösti. Eller som här: Hasselback med skalet på. Väldigt god att kombinera med aura blåmögelost!....tror jag tar en till!

Sallad med nordisk smak


Ingredienser:
En bit flamstekt lax
Salladsmix (ruccola, spenat, röd batavia)
Marinerad rödlök
Körsbärstomater
Knäckebröd

Vinegrett: Blanda en halv dl rypsolja med några msk vinäger (jag hade en hemlagad rödvinbärsvinäger), rör ner någon msk honnung (eller granskottsirap om det finns till hands), lite salt och kyndel. Låt stå och dra en stund. Ringla över salladen. Bryt knäckebrödet i bitar och använd som krutonger. Placera laxbitar , lök och tomater på salladen. Ät och njut!

31 januari 2012

Warg och Hagdahl möter finlandssvenskar



I Februari kommer jag vid sidan om jobbet inte dra någon Sapereklubb för barn, istället kommer denna månad tillägnas 1800-talet och så ska det kockas mat med lite äldre istället. En middag i 1800-tals anda. Funderar om det är C.E Hagdahl vi ska möta upp kring eller ska det bli en Cajsa Warg middag? Eller ska vi skippa svenskarna och ta  (finlandssvenska) Gustafva Björklunds recept till heders? Kanske något av dem alla. Kanske några rätter med lokal anknytning också? Fredrika Runebergs eller Ville Vallgrens... de sistnämda var ju inte kockar men de har ändå en hel del intressant att komma med. Kanske en kombinerad "Warg-Hagdahl-Björklund-Runeberg-Vallgren"meny? Kanske det, återkommer när planeringen framskridit.

28 januari 2012

Matveckan som gick...

Litet plock ur matveckan som gått:

-Middag hemma en kväll: Rostbiff av ren tillsammans med kålrotslåda smaksatt med ingefära. God kombination!! Hittade en kålrotslåda ännu i frysen, hade lagat rätt mycket till jul. Så gott att man borde göra det oftare, inte bara till jul. Recept hittas här!

-En annan kväll åt vi korvsoppa, lade även brysselkål i soppan, god kombination med korven och kålen!

-På jobbet uppmärksammades löken, då det var "lökveckan".

-Tjuvstartade med Runebergstårtorna. Bakade "Runebergstårt-inspirerade muffins" med 12 stycken 10-11- åringar i klubben jag drar. Vi hade bärtema denna gång men hann också med lite "krydd-Sapere". På tal om Runebergstårtor, i år SKA barnen i skolorna bjudas på tårta här i stan, efter några års paus, har man bestämt. Fint=)!


-Fick nya delar till hushållsassistenten jag har på jobbet. Riv- och skivdelar. Har likadan assistent hemma som på jobbet och funderar nu om jag borde ta och beställa detsamma till min egen då jag bara har degkrok och visp. Tjänade någon tia på att beställa från Estland. Den är lite "i minsta laget" som jobbmaskin, men den får duga.

-Har varit tidigt ute med fröbeställningen i år... grönkål, rova, mitzuna m.m kom med posten. Och sparris! Får se om jag lyckas med den...Någon som odlat sparris? Något man borde veta? Är den lättodlad eller svår?

Härligt vinterväder idag! ...men tyvärr lite feber&snuva här i familjen.... 

26 januari 2012

Sapere/smakskola/sensorik...


I Sverige kallar man smakträning med alla sinnen: Sapere, i Finland används benämningen Makukoulu/Smakskola (och ibland Sapere), i Norge sysslar man med Sensorik. Det är ändå samma sak är frågan om.  Jag har valt att tala om Sapere eller Sapere -matglädje för det är ju så att Sapere leder till matglädje och matglädje är just precis det jag vill hålla på med.  Har den stora fördelen med att till vardags få jobba som kock i ett litet kök med unga matgäster. En ypperlig plats att få sprida matglädje. Men helt ensam går det inte, det är av jättestor vikt att övrig personal på ett positivt sätt är involverad i måltiden. Så jag är väldigt tacksam att de övriga, mina arbetskamrater, lyckas skapa finfina måltidstunder. "Det är något magiskt över våra matstunder" sa en anställd en gång. Ibland tänker jag tillbaka på tiden på andra dagis/skolor jag tidigare jobbat på. Några, men mycket få av dem, har kunnat skapa just denna magi kring måltiden. Matron och lugnet...harmonin, matglädjen.

Jo jag vet, vi har den stora fördelen med att vara privata och kunna göra så som känns rätt. Med eget kök och allt, men är det möjligt att även barn i de stora oprivatiserade daghemmen kunde "komma närmare maten"?  Kanske de som planerar utbildningar alltmer kunde ta fasta på ett tätare sammarbete mellan köken och den dagliga verksamheten. Kanske de som utbildar sig till kockar/storkökspersonal kunde läsa något block pedagogik och ibland komma ut på fältet och "matprata" med barnen, medan de som utbildar sig till pedagoger kunde läsa lite (mer än nu) om måltidskunskap, måltidsfostran... lära sig mer om Sapere... framförallt tycker jag att det borde sammarbetas mer mellan personal i kök och daghemspersonal/lärare.

Temaveckor, månadens grönsak, skördefester, pyssel kring mat, baka tillsammans, matsagor, matsånger, matprat, odlingar... kocken/köket kan involveras och fixa fram smakprover, kryddor, prata mat i en positiv anda...det skulle garanterat finnas underlag för åminstone en eller ett par timmar måltidsfostran i veckan på veckoschemat både på daghem och i skolor.

Det är ganska katastrofalt vad som hänt de senaste 10-15 åren då köken alltmer blivit fjärmade från barnen. Mat tas allt oftare utifrån, från något kök långt borta, barnen vet inte ens namnet på kocken. Har ännu mindre sett henne/honom. Tragiskt! Och maten blir så identitetslös! En kock borde aldrig finnas på längre avstånd än att matgästen kan gå och tacka/eller (om anledning finns klaga;) på maten genast efter måltiden tycker jag. 
 

Läs även mer om Sapere i länklistan till höger i denna blogg.

"-Hej du! Vet du jag tycker SÅÅÅ mycket om dig!". Hur många möts av de orden när de kommer till sitt jobb på morgonen? Det var jag som möttes av de orden häromdagen=)! Av en fyraåring. Vi kockar behövs BLAND barnen inte i ett kök någonstans i periferin...  

Temaveckor 2012 /Lökveckan



Liten lökutställning på dagis:
Gul lök, röd lök, purjolök,vitlök
och ramslök. Ärtsoppan kryddades
med ramslök i veckan och i morgon
kommer purjon möta trattkantareller.

Kotimaiset kasviksets lista över temaveckor 2012
Lökveckan (v.4) pågår som bäst.
v.7 Potatis
v.10 Svamp
v.12 Örter
v.15 Gurka
v.20 Tomater
v.25 Nypotatis
v.27. Jordgubbar
v.30 Paprika
v.32 Trädgårdsbär
v.33-34 Skördeveckor
v.37 Äppel
v.41 Brysselkål
v.43 Sallader
v.48 Julrotsaker

Bra att ta fasta på när man planerar året...




22 januari 2012

Valsöndag och Abborrburgare

Ja idag går vi då till val i Finland, då nästa president ska väljas. Efter att ha röstat kan man t.ex äta en hamburgare med nordisk smak...



Ingredienser:
Rökta abborrar
Kokta ägg
Rödlök
Tomat
Röd ängssyra
Hemlagad majonnäs
Rågbröd

Majonnäs:
1 äggula
2 msk vittvinsvinäger
1 tsk senap
vitpeppar, en nypa
salt, en nypa
Matolja med mild, naturell smak ca. 2 1/2-3 dl

Plocka fram alla ingredienser till majonnäsen och låt dem få rumstemperatur. Vispa äggulan tillsammans med allt utom oljan. Häll sedan oljan i en tunn stråle, lite i taget under ständig vispning.

21 januari 2012

Lycka...


...att baka bröd! - Eller bullar!

Vilket vi gjort idag efter en sväng till kvarnen.
Flingor, gryn- och mjölförrådet fylldes på. 

20 januari 2012

Knäckebröd/ Sapere

Knäckebrödet har fått bli det inledande momentet i de Sapereklubbar jag dragit. Knäckebröd -så alldagligt, så vanligt men det ger en konkret upplysning till barnen vad det går ut på det här med att undersöka råvaror. Dessutom är det intressant även för mig att se på hur många sätt ett knäckebröd kan beskrivas.
Ett knäckebröd låter som när en kvist bryts av var det någon som sade tidigare. Här kommer mer förslag: Det låter som när man går i snö, det låter som när man äter(!) en skalbagge, det känns som när man känner på en skalbagge sade samma skalbaggsfantast;), Det ser ut som månen, som en frisbee, som sten och grus, sand och öken (efter att ha kollat in det med förstoringsglas). "krank knack" låter det, nej krassligt låter det! Det doftar bränt.

Mat/råvaror kan beskrivas på så många andra sätt än bara "gott" eller alternativt "dåligt". Sapere ökar markant matordförrådet när man stannar upp lite och funderar, lyssnar noga, tittar närmare... Pröva själv!

Och faktiskt, lika bra som vinkännare lär sig uppfatta nyanser i olika viner kan gemene man träna upp sina sinnen så att man börja märka nyanserna, de små skillnaderna. Pröva olika potatissorter t.ex. hur många olika smaker hittas inte där! På senaste klubbträff hade vi frukttema och lagade slutligen en god fruktsallad av alla frukter. Vi jämförde bl.a smaken på grön och gul kiwi. De flesta hade aldrig sett gul kiwi förut. Den var betydligt sötare än den gröna. En kiwi kan enligt barnen t.ex beskrivas så här: Det känns som den har appäls och den doftar djungel. En frukt med kattpäls sa en annan, och den doftar gräs.


18 januari 2012

Hirampriset 2012 gick till...

Lotta Lundgren!

"Hirampriset tilldelas den person som i Hirams anda gjort insatser för genuin, opretentiös och lustfylld matlagning i vardagen och i hemmet, samt verkar för den vackra måltiden.
Motiveringen lyder: Lotta Lundgrens förhållningssätt till mat är lustfyllt och fritt från konventioner. Hon verkar gå på gudomlig intuition och med stil, grace och en stor portion humor förmedlar hon sin kärlek till maten. Resultatet är snyggt, inspirerande och manar till nytänk i det egna köket – både till vardag och fest."
(Kopierat från Natur- och Kulturs webbsida)

Grattis Lotta!

17 januari 2012

En tants funderingar


Margaretha vill veta
var fisken har simmat.
Hur mår höns i bur?
Hur mår våra djur?
Som sen ska bli mat
på otaliga fat.

Vad är det för pulver,
vad är det för skumt,
som blandas i maten?
Är det nåt dumt?

Margaretha vill veta
vad som är sant.
För rätt att få veta
har även en tant!



länkar:
Soja i djurfoder
Pulver i maten

14 januari 2012

Havtornsdröm



Ungefär samma recept som havtornskrämen jag kokade ihop nyligen. Men lite mer mannagryn i. Jag hade igen emmer-manna men man kan ha annan. Vispade den sedan med elvisp så den blev lite fluffigare, ja som en vispgöt/klappgröt.Låt svalna. Vispad grädde och kakaopulver som dekoration. Gott!!

13 januari 2012

Sik och lingon



Köpte en hel färsk sik en dag till middag. Klickade lite pepparrotspesto i magen på den + salt och vitpeppar. Sen rullades den in i smörpapper och så fick den åka in i ugnen. Till den kokades jasminris och majs. Länge sedan vi ätit ris. Vi kokar mest havreris, korn- eller speltpärlor nuförtiden. Men lite omväxling förnöjer ibland.


Sonen (yngsta) lagde sallad. En bit
cantaloupemelon ville han ha med i den.
 En kall joughurtsås rördes också ihop.

Efterrätter äter vi långt ifrån alla dar i veckan , men ibland vill man ha något även till vardags. Halvtinade lingon tillsammans med en näve rostade nötter och flagad mandel samt en ljus toscasås blev det denna gång.


12 januari 2012

Fler karlar i skolköken

Kanske det skulle bli andra bullar då?
Viltköttbullar t.ex.
 Läs här om  Team Swedish School Restaurants som ska tävla i Mat-OS i tyska Erfurt i oktober.

10 januari 2012

Glaucidium passerinum


...som en liten boll i trädets topp. Fotograferad av yngsta sonen via tubkikaren. Sparvugglan (finska: varpuspöllö) hamnade nästan först på gårdkrysslistan i år.

Kriterier för gårdskrysslistan 2012:
1. jag (och/eller barnen) skall kunna artbestämma fågeln själv utan hjälp av husets hårdskådare (d.v.s mannen).
 2. Arten skall ses på vår egen gård eller från vår egen gård (man får använda tuben/ kikare).

Läs mer och lyssna på ugglan här!

7 januari 2012

Serier, Hiram och ost

Designmuseet på Högbergsgatan 23, Helsingfors.
På serieutställingen "Hyppää ruutun" visas serier
av finländska tecknare ...under en 100 års period.
Utställningen har pågått ända sedan oktober  och
avslutas imorgon.


Allt från Ilmari Vainio till dagens serietecknare.
 
T.ex. Mauri Kunnas

En runda till Sanomahuset där en karikatyrutställning
pågår (1.1-15.1) blev det också.

Dessutom en runda på Hagelstams antikvariat. Hittar en Hiram jag inte har=)! Och...så fanns där några dyra rariteter i kokboksväg som jag dock inte köpte.

Köper en ost, en god Gouda.
Träffar övriga familjen som kommit till storstan senare än mig.

-"Nå hittade du nåt på rean?"
-"Ähum, rean...den glömde jag.
Men titta här! En ost!... och en Hiram!"





6 januari 2012

Mommos mat

Mommos mat 

Hon lagade aldrig hummer.
Aldrig pilgrimsmusslor.
Bjöd inte på gåslevepastej, svärdfisk
eller filé Mignon.
 
Sushi - vad är det?
Kiwi, mango och quinoa?
Inga gojibär i hennes musli
Nej föresten, vid närmare eftertanke, -inte ens musli.
 
Inte åt hon heller chicken nuggets,
inte sojasås...eller fiskpinnar.
Ingen ketchup, drack inte Cappucino.
Inte Kellog´s frukostflingor.
Hon visste inte ens hur man stavade till pizza.

Men hon åt:
Potatis, morot och lök.
Stekta strömmingar med mos.
Kalops.
Fil och blåbär.
Lingonpaj!
 
Hon åt kantarellsås
och "sovel och potetär"
Uppstekt potatisgröt med rårörda lingon.
Ärtsoppa på torsdagar och pannkaka.
 
Hon åt köttsoppa med "klimp".
Hon åt kål.
Hon åt havregrynsgröt med smöröga
och hon åt inlagda rödbetor.
 
Hon drack kaffe med dopp
...och påtår.
"Blåbäribulla" blåbärstider!
Släpärter med skirat smör.
Böckling.
Braxen.
 
Hon lagade vispgröt och kokade äppelsylt.
Hon åt "ludiveetå" med nypotetär.
och surmjölk och rågbröd.
Rotmos och ärter.
Fläsksås.
 
Hon bakade jästbröd och lagade skorpor.
Gädda med äggsås! Underbart gott!
Glass kunde man få någongång (hon uttalade det så skojigt:"Glach")
Lite lakrits i skåpet , ja ifall något barnbarn dök upp.

Plommonkräm, och Mariekex
Gul Jaffa på verandan.
Limpor med hemlagad ost.

 "Stoppakaku" (gräddtårta) när det var fest.
 Och soppkatrullen full förstås!


Inte funderade hon en endaste sekund på

...om det var kolhydrater
... om det var fett
...om det var proteiner

som hon åt, som hon bjöd på.
Inga "kostdoktorer" tillfrågades... kunde tänka själv.
Tittade inte på vågen, behövde inte.

Och det fanns så mycket annat intressantare än egot. Vännerna, barnen, barnbarnen...vad hände i världen? Vad stod det i tidningen? Vem skulle få nästa par sockor hon stickade? Ville katten ha mat? Månne blåbären mognat i skogen redan? Vad skulle hon koka ihop idag? Skulle någon dyka upp?Om ingen kom kunde hon alltid gå ner till affären, bybutiken för en pratstund med handelsman eller ringa bästa väninnan. I butiken fanns allt som behövdes för ett gott liv. Inte behövde hon Stockas delikatess, inte hälsoaffärernas kosttillskott. Inga supermarketar.Ofta kom det någon och hälsade på.. Barn, barnbarn, vänner...vem skulle inte vilja komma till denna värme. Vedspis inne och vatten ute i brunn -inga problem! Kroppen är till för att arbeta!

Hon cyklade omkring ännu när hon var rejält över åttio. Och gick i skogen och plockade blåbär in i det sista. Klar i huvudet och relativt frisk, nöjd och en sann optimist
...sen dog hon... -det gör vi alla någongång.
Då var hon 93. Full av visdom och ett liv bakom sig med mycket mycket matglädje.


 

5 januari 2012

Kackel från köket...

Årets första vecka på jobb till ända. En kort vecka, bara fyra dagar. Få barn, mycket tid och mycket energi, - Vad gör man då? Jo man gör allt det där som blivit ogjort. Någon större storstädning hanns inte med innan jul, det var så mycket annat då med basarer, julmat och fester. Så nu har jag haft en hel del att fixa. För det första har ALLT som verkligen inte behövs åkt ut från köket. Skålar, överlopps tallrikar, mojänger som bara stått och tagit plats. En klumpig kaffebryggare som sällan används... Ja och sen flyttade jag arbetsbänken (som varit placerad som en "köksö" mitt i köket) under fönstret istället. Så nu behöver man inte gå omvägen kring bordet då man ska röra sig mellan kylskåp och spis! Perfekt! Lättare att tvätta golvet nu också. Och så kan man istället blicka ut över lekande barn, eller då de gått in, flaxande kajor, skator och en och annan ekorre som brukar erövra gården när där blir lugnt. Kryddskåpets dörr eliminerades också. Varför ska man ha en dörr ivägen till kryddorna som man ändå behöver titt som tätt? Nu ser man på långt håll var saltet, timjan eller kardemumman finns. Lådor blev städade, torrförrådet inventerat, ugnen skurad... papper sorterade, "egenkontrollmappen" uppdaterad, varor beställda, våren planerades... känns som man börjar hinna i kapp på något vis. Man känner sig nästan lite euforisk...
...ja och så bytte jag gardinkappan också! Kappan, den vackra men denna årstid lite inaktuella, med höstlöv fick ge vika för blåvittrandigt a la Carl Larsson. Fint! Nu tre dagar ledigt sen kan alla komma med bulleribång. - Jag är redo=)! Trevlig trettondag och veckoslut!

4 januari 2012

Laxpirog - Sapere/ laga mat med barn



Rolig rätt att knåpa ihop tillsammans med barn! Deg att forma. Fyllning att röra ihop och bre ut,"locket" att lägga på på, pensla, dekorera med ögon och fjäll (t.ex klippa "fjäll"mönster med en sax) mycket som även små barnahänder klarar av galant. Innan man fixar till fisken kan man göra sinnesövnigar (Sapere) T.ex. dofta och smaka på dillen, lyssna på ljudet av äggen som hoppar i kastrullen, provsmaka lite av den ihopblandade massan. Och slutligen titta, dofta och SMAKA på den gyllene fisken, när den kommer ut ur ugnen. För som en fisk ska den se ut -fiskpirogen!

Ingredienser:
1 paket färdig bladdeg från affären

kokta ägg (3- 4 st)
havre-ris blandnig ca. 2 dl kokas
fint skuren dill (1 dl)
300-400 g rökt lax (vi hade varmrökt men kallrökt går också)
smetana (hade kanske 1 1/2 dl)
senap några matskedar
salladslök, finskuren en stor näve
vitpeppar, någon nypa

Hacka de kokta äggen smått, blanda med kokta havre-riset, finfördela fisken, och rör ner resten av ingredienserna. Klä formen med deg, fyllningen i, locket på...pensla med ägg strö sesam eller vallmofrö över. Ta t.ex två kryddpepparkorn till ögon
Ca.35 min i 200 graders ugn.

Denna gång använde vi färdig bladdeg Kavlade ut lite tunnare och formade. Vill man så gör man sin egen deg.





1 januari 2012

Päron och älg

Nyårsaftonens meny samt middagen för några släktingar idag på nyårsdagen planerades efter en snabbinventering i frysen. Där hittades bl.a älg, svamp, körsbärssaft, olika bär och en dadelkaka. Det fick bli utgångspunkt...

Päron kokade i körsbärsaft, mexikansk
vaniljstång ( lite kryddigare vaniljsmak)
och en liten bit ingefära. Serverade med
blåmögelost och pepparkaka

På nyårskvällen blev det:

-Trattkantarellsoppa
-Crepés med valfri fyllning:
1) Rom, smetana, lök, honung, saltgurka
2) Älgfärssås, tomatsalsa och riven ost
-Sallad
-Päron kokta i körsbärssaft serverade med blåmögelost och pepparkakor
Senare på kvällen ännu lite ostar, dadelkaka och annat smått o gott.
 ...och champagne.

Nyårsdagen (middag för 7 pers.):

Grönsallad med röd ängsyra
Rödkålsallad
Skomakarlax (recept här!)
Rysk laxpirog
Älgköttbullar
Trattkantarellsås
Timjankryddade potatishalvor
Ekologisk paprika och fänkålsbitar i ugn

Efterrätt: Bärparfait med pepparkaka och kaffe/te. Recept här! Denna gång fyra olika bär; gröna vinbär, svarta vinbär, blåbär och hallon

Älgbulle


Barnen föredrog glass fram om mögelost.