24 juli 2016

En annorlunda semester


När jag tänker på ordet semester tänker jag på ljusa fina sommardagar, obegränsat med tid, en upprymd känsla att man kan göra precis vad som faller en in. Sovmornar och uppesittarkvällar då man bara andas in sommardofter och lyssnar på naturens ljud. En tid man äter gott. Sommarsmaker som nyrökt fisk och jordgubbars sötma. Ibland en tur till någon stad för att kanske bara ta en glass. Eller sitta på ett hamncafé och se på segelbåtar och höra på måsar. Simma och att vandra i skog och mark.

Den här sommaren har varit annorlunda. Sommardagarna har funnits, sommardofterna och ljudet av måsarna. Glassen och jordgubbarna också. Den rökta fisken... men ändå känns det som sinnena inte hängt med. En semester i sorgens tecken. En för mig viktig kär person insjuknade och dog och allt gick så fort. Cancer. Sånt tar tid att bearbeta.

Bloggen går på sparlåga.. Har ett och annat "matrelaterat" att skriva om, för det här är först och främst en matblogg. Och ska uppdatera mig riktigt snart. Men i väntan på det blir det bara en bild på blåbär. Det finns otroliga mängder i år!






"Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker. Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer." Alf Henriksson


6 juli 2016

Blue Kongo, grön lasagne och muminglass


1.


2.


3.


4.


5.


6.



Har egentligen semester, även från bloggen, men nåt enstaka inlägg kan det bli. Tänkte ge lite mattips för även om man har ledigt ska det ju ändå vara mat på bordet titt som tätt. Kanske lite inspiration till någon som har idétorka.

1. Lyxa till vardagslaxen med lite chips! Blue Kongo chips ger dessutom ögonfröjd till portionen. Här lax med nypotatis och gräslökssås, avokado och tomat samt lite chips som kronan på verket. Ibland gör "det lilla extra" mycket och så gott med lite krispighet.

2. Nötter och frön, lite gurka och tomat, färska örter och en olja. Så mycket mer behöver inte en god sallad innehålla.

3. Lasagne. En lasagne behöver inte alltid basera sig på kött. Denna med spenat och tomat, vitlök och peppar samt en god ostsås är familjens favorit en regnruskig sommardag. Serveras t.ex med salladen ovan som tillbehör. Vill man byter man ut spenaten mot "vildväxter" t.ex förvälld nässla, kirskål el dylikt. Smulad fetaost, grynost eller getost i lasagnen kan man också ha men här hade vi en så gräddig ostsås så jag tyckte den räckte. När svamptiderna är här är också svamplasagne väldigt gott. Uteslut då tomatsåsen helt och varva svampsåsen med lasagneplattorna. Strö ost på ytan.

4. "Vårrullepytt"- en snabbrätt uppfunnen då vi inte hunnit till affären... i frysen ett paket vårrullar, i kylskåpet lite överbliven potatis, några små nyplockade kantareller och så örter och lite pinjenötter på det. Stek i panna = Gott!

5.Ludiveetå, en burk sill, nypotatis och kanske några kokta ägg. Lite sallad till och måltiden är komplett.

6. Muminglass. Ingen sommar utan glass. Här fick det bli en avokadoglass med citronmeliss och rabarber infryst i en muminform. Ska återkomma till glassen i ett senare blogginslag.


Trevlig fortsättning på sommaren...



12 juni 2016

Granskott till rökt fisk, tillbakablickar och en god bondost



Granskott, honung, tomat, peppar och flingsalt...


Här hittas denna bloggs allra första inlägg. Året var 2009 och månaden juni, precis som nu. Då hade vi bara en dator i familjen och eftersom övriga familjen var bortrest passade jag på och testa hur det var att skapa en blogg. Hade innan dess knappt läst nån blogg eller ännu mindre haft en tanke på att skapa en själv. Ett infall jag fick i stunden - och det fick bli en matblogg.

Den här bloggen är för mig ett samlingsställe där jag kan "kasta in recept"och funderingar kring (främst) mat och ibland kan få användning av mina tecknade alster. Fotografering, teckning och annat bildskapande är en mycket kär hobby. Såsmåningom kom också mitt intresse för "barn och mat"-frågor och  rent yrkesmässiga aspekter med i bloggen. Har fått en hel del positiv respons på det. Det blev för mig en form av nätverksbygge och har i och med det knutit kontakter, träffat  och sammarbetat  med många som jobbar med mat och barn frågor - det känns fint! Naturen har också fått sin beskärda del i bloggen. Mitt favoritelement är skogen, där jag trivs allra bäst. Småkryp, fåglar och växter intresserar och har ofta hamnat på bild. (Mat)böcker och måltidshistoria försöker jag också fläta in i bloggen då och då och bilder och tankar om mina (vildväxta) trädgårdar. Jo vi har två! En vid torpet och en i stan.

Men ibland i livet händer det alldeles för många nya, ovana saker på en kort tid. Saker som rubbar ens cirklar. Just nu är det nära och kära som har det extra kämpigt och behöver hjälp och stöd. Detta samtidigt som "stora-flyttrumban" på jobbet kör igång. För min del betyder det tömning av ett kök för att sedan starta upp ett annat... och relativt fort bör det gå. Så om blogginslagen blir få i sommar är det orsaken. Är helt enkelt för koncentrerad på annat för att hitta ro och tid att blogga.

Under åren 2009-2016 som jag bloggat har mitt blogginslag om när mamma lagar bondost hört till det mest populära. Hittas här. Laga bondost till midsommar, ni ångrar er inte!



De honungsglacerade granskotten blev tillbehör till rökt abborre.
Krustaden en liten aptitretare. En "rom-sillkrustad".





Fin sommar till er alla!

Ät gott och njut av årstiden!






8 juni 2016

Louhisaaren juoma och vackra gula blommor








En fest på kommande på jobbet och då är önskemålet "Louhisaaren juoma" (Villnäs dryck) som välkomstdryck. Drycken gjord på svartvinbärsblad, citron, socker och jäst. Drycken som Marskalk Mannerheim var så förtjust i. Lagade en liten sats här hemma också (bilden överst). Man kan om man vill laga en dryck utan jäst (går snabbare) använd då citronsyra från apoteket istället. Halvera satsen ifall den verkar för stor.

Louhisaaren juoma 

Ca. 2 liter svartavinbärsblad
2 citroner
5 dl socker
5 l vatten
en liten bit jäst (liten som en ärta)

Skölj bladen nogrannt. Lägg dem i ett kärl tillsammans med citronskivor och socker. Koka upp vattnet och häll det sedan över. Låt svalna. Tillsätt jästen då det är ljummet. Låt stå till följande dag. Sila och tappa på flaskor. Låt stå i kylskåp några dar.

...och en annan version, den med citronsyra

Ca. 2 l vinbärsblad
25 gram citronsyra
5 l vatten
500 g socker

Saften blir rätt koncentrerad så kan bra spädas ut med vatten (eller kolsyrat vatten) innan den dricks.
Louhisaari drycken är även trevlig som bål. Dekorera t.ex då med vinbärsblad infrysta i iskuber eller isiga jordgubbar.

Ursprungliga receptet från Villnäs har jag visst haft med tidigare i bloggen. Det är en ännu större sats (8 l vatten och 5 l vinbärsblad))


 På torpet tittade jag försiktigt i svärmors vackra herbarium. Konstaterade att växter ihopsamlade på 50-talet är mycket mycket sköra... men ett vackert arbete med prydliga anteckningar om varje växt. Förr var det obligatoriskt att skoleleverna samlade växter under sommarmånaderna. Minns att syrran ännu höll på med herbarium men när jag kom upp i åren hade man slutat med det. På bilden nere till höger gul svärdslilja som växer på standängen och den gula till vänster tror jag är visst är en gulvicker... eller?










31 maj 2016

Rabarberbakelse, lite oväntade kombinationer





En kreativ hemmadag och jag skapade just något riktigt gott! Detta blev en rabarberbakelse lite utöver det vanliga. Som botten en vanlig sockerkakssmet, rabarber i tunna strimlor och gräddas sedan i ugn. Vispa maräng och när kakan nästan är klar ta ut den och ringla ett tunt skikt maräng på ytan. Dra ner värmen och låt maräntäcket bli krispigt och få färg.

 Tja, den hade säkert varit god som så men så kom tjärsirapen fram. Bara litegrann. Tryckte ut med en form (ganska små) bakelser av kakan. Sirapen och marängen nästan lite för sött... så då kom även de supersalta rönnbären från hösten fram. De fick dekorera bakelsen tillsammans med lite blommor (syren och viol). När supersalt möter supersött och sen ännu konfronteras med den sura rabarbern så blir det bara så gott! Tjärsmaken och rönnbären ger en extra twist och syrenblommorna med sin parfymerade doft gör inte saken sämre precis. Kolasås/ kinuski ett alternativ till tjärsirapen ifall den är svår att få tag i eller om den inte faller en i smaken...

 Sen tar man en rabarberbakelse med sig till syrenbersån och också en kopp nykokt kaffe och så inväntar man sin familj.


... imorgon börjar jag jobba igen och vardagen tar vid.

 Har haft en ganska annorlunda maj i år.









29 maj 2016

Baconlindad rabarber - "den nya avokadopastan"?





Har du tillrett och smakat på baconlindad rabarber? Inte? På sociala medier på finskt håll är det nu "hit" rätten no. 1. Trendigt.  Kanske den likt avokadopastan sprider sig även utanför landets gränser?

Efter att upprepade gånger sett att det nyuppfunna ordet "raparpekoni" (rabarbacon) rubriceras ut på olika håll beslöt jag mig att testa denna kombination som köksmästaren Pasi Kuronen från restaurang Tiirikkala i Åbo lyft fram.

Sött, surt salt - allt! - Ja det funkar!


Receptet är urenkelt.

Du behöver rabarber, socker och bacon. 
Skala rabarbern och skär den i fingerlånga bitar. Sockra lätt. Linda in dem i bacon.
Börja steka i svag värme så att baconets fett smälter något. Höj sedan temperaturen så du får en fin stekyta. Rabarbern får ha lite tuggmotstånd så att syran sparas.

(Fritt översatt från källan Kaks kokkii)




Bacon blev det också tidigare i veckan då sönerna önskade hamburgare. Eftersom vi fått ett parti renkött fick det bli allra godaste burgarna med renbiff och bacon. Åts med kniv o gaffel.


Ibland är det gott med kött ...numera sällanmat, och kanske just därför det smakar så gott.


26 maj 2016

Nässelpistou med solrosfrön




Nässlor passar till så mycket. Speciellt gott i sås till vitfisk som abborre, sik eller gös. Eller som  lyxigt gott pålägg på smörgåsen. Ett lager nässelpistou på brödet, skiva tomatskivor eller avokado på det och sen ännu lite örtsalt eller peppar blir allra godaste tilltugget till kaffet.

Denna på bilden ovan är typ en "pistou" men med solrosfrön som jag lät vara hela för lite tuggmotstånd. Kan naturligtvis mixas sammetslen om man så vill.

Ingredienser

nässlor, förvällda
solrosfrö (kan gärna rostas lite i het panna innan)
en god ryps- eller olivolja
citron eller lime
lite havssalt
svart peppar
(lite vitlök, ramslök eller gräslök om man vill)

Mängder avgör du själv...smaka dig fram tills den blir så god som du vill ha den. Lycka till!




Så ut och plocka nässlor nu!


23 maj 2016

Rentun ruusu risotto







..."saat multa horsman, se rentun ruusu on..." En finsk låt som snurrar i huvudet då denna rätt tillagas.

Horsma = mjölkört, duntrav, rallarros. Textraden fritt översatt... " du får av mig duntrav, en luffares (nedgången, trashank, uteliggares ) ros...." 

Irwin Goodman var det visst som sjöng så nångång i slutet av 1980-talet. Hittas på You tube.

Jag lagade denna rätt på torpet då jag hittade så mycket fin mjölkört. De var på gränsen till för stora redan. Det är de riktigt små skotten som kan ätas som sparris. Men visst blev dessa ändå goda! Lagade en risotto med svamp (burkkantareller och färska champinjoner blev det denna gång). Kantarellerna hade jag med i själva risotton medan champinjonerna fick stekas på i panna med "mjölkörtssparrisen". Lite smör och  några stänk vittvin. Riven parmesan o lite grädde nedblandad i risotton. Några drag med svartpepparkvarnen. Ät o njut!

Av mjölkörtens blad kan man även laga te s.k Ivan Chai-te. Blommorna också använbara i tex marmelader eller som dekoration. Eller frys in dem i iskuber och servera ögonfröjd i sommardrinken.

Vildmat - närmat - billigt - härligt gott! Men plocka aldrig sådant du inte är riktigt säker på då det gäller vildörter.

Mer vildmatstips se under etiketten "vilda örter" här i bloggen.





19 maj 2016

"Ryskinspirerat pizzabröd" på surdeg












En surdeg, smetana, förkokta rödbetor, smulad getost och riven lagrad ost är vad som behövs till detta matiga bröd. Lite färsk spenat på ytan då brödet är klart. Avsluta ännu med att toppa med saltgurka och lite honung (fick ingen bild på det).

Utnyttja ugnens eftervärme och torka örter i den (Nässla och gräslök här).



13 maj 2016

Lyxig snålsoppa, renkött ...och tjockfötter



Härliga sparristider! Senaste sparrisrätt fick bli en god ängamat, eller "snålsoppa" som soppan kallas i Svenskfinland. På finska heter soppan kesäkeitto d.v.s sommarsoppa, ett ganska passande namn tycker jag. Lyx-snålsoppa blev det då ärterna byttes ut mot sparris. Lägg sparrisbitarna med i soppkoket i slutet så de inte blir överkokta!

Ingredienser till en "lyxig snålsoppa"

1 blomkålshuvud
2 morötter
1 bit palsternacka
2-3 medelstora potatisar
grön sparris skalad och skuren i bitar
buljong eller krydda bara med salt, peppar och örter (jag hade torkade nässlor, eftersom jag tömmer mitt gamla förråd för att ge plats åt nya vildörter)
en skvätt grädde
(en uppvispad äggula om man så vill, tillsätts i slutskedet)
bladpersilja och gräslök

Idag fick jag renkött till "hemmafrysen". Vi brukar beställa av en same några gånger i året. Gott att kunna variera vardagsmiddagar och festmåtider med ren ibland. 

Och så slutligen lite fågelnyheter:En tjockfot (Burhinus oedicnemus) observerades i Kuusamo för någon dag sedan. Inte så vanlig art på de  breddgraderna. Observerades senast i Finland år 2004. (En tjockfot har också kunnat beskådas här hemma... , nu börjar dock min svullna vrist se något mer normal ut. Skönt!)


Trevligt veckoslut!



11 maj 2016

Pastejer till mellanmål eller kalas


Snart är det kalastider. Skolavslutningar och dimissioner. Här ett tips på snabblagade pastejer som man kan servera som salt tilltugg på en buffé. Eller ta barnen med och baka dessa och njut dem nygräddade med mjölk som ett mellanmål i vardagen. Kanske de rentav packas ner i en picknick korg.



Smördeg, köpt eller hemlagad. Bre ett lager färskost på
(här hade vi Cremé Bonjour med kantarellsmak).
Strö lite färska örter över (här basilika och gräslök).


Lägg på en skiva kallrökt lax
(eller skinka, strimlade grönsaker, svampsås...)


Rulla ihop. Fäst med lite vatten så de inte öppnar sig i ugnen.
 Pensla med ägg, strö lite ost på ytan.
.

Drygt 10 minuter i het ugn.

Klara!



(Fatet: Kastehelmi av Oiva Toikka)


Ps. Fler förslag till buffémat under etiketten buffé här i bloggen.





8 maj 2016

Trädgården i träda och Potato Hollandaise


Träda eller träde = låta åkermarken vila ett år eller fler från grödor. En metod för att marken inte ska utarmas.

Har mer eller mindre beslutat mig att lägga stora delar av trädgården i träda det här året. Orsaken är att jag nyopererad helt enkelt inte får göra tunga arbeten, som ändå trädgårdsjobbet innebär. Mitt jobb som kock passar inte heller min kropp just nu, så jag har sjukledigt några veckor. Nå förra veckan hann jag ändå vända lite jord och rensa några små ytor från ogräs. Så lite sallad och örter kommer visst se dagens ljus. Lite potatis (sorten Timo) hann jag också få i jorden så kanske vi trots allt får egen nypotatis till midsommar. Kanske mår trädgården bara bra av lite träda. Får satsa mer på nästa säsong och gå ut och plocka vildörter istället.




Ovan en bild på en god liten rätt! Något som får namnet: Potato Hollandaise. Potatishalvor i ugn, strö lite parmesan över i slutskedet. Laga en hollandaise. Ta ut potatisen från ugnen och häll över hollandaise. Toppa med rom. Åts kring Valborg som en rätt av många.

...jahapp, och vad ska jag göra nu då? Vad gör man som sjukskriven? Ovant för en arbetsmyra...


5 maj 2016

Rabarber frangipane




Rabarbern är här! Den första kakan fick bli en rabarber frangipane, en rabarbaerpaj med mandelkräm, ur boken "Baking instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset" som jag skrev om nyligen. Här är receptet översatt till svenska:

Botten:
3 1/2 dl specialvetemjöl
2 tsk florsocker
en nypa salt
3/4 tsk torkad ingefära
100 g smör
1 ägg

Rabarber:
300g  rabarber
1/2 dl fintsocker
2 msk countreau-likör

Frangipanefyllning:
100 g mjukt smör
1/2 dl fintsocker
2 ägg
100 g finmalet mandelmjöl
lite vanilj
1 dl smulade amarettikex (italienska mandelkex)
2 msk koksaften av rabarber

På ytan:
1 dl smulade amarettikex
florsocker






Och i stora drag fritt formulerat... laga först botten. Nyp in smöret  med mjöl och socker och övriga ingredienser. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop till en deg. Låt stå svalt i kylen. Koka rabarbern som är skalad och skuren i smala ca.10 cm bitar. Koka den med likör och socker 3-5 min. Låt svalna.  
Värm ugnen till 200 grader. Vispa med elvisp:mjukt smör, socker till ett skum. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mandelmjöl, vanilj och kexsmulor + rabarberspad.
Kavla ut botten tunnt och klä en form med degen. Bred ut fyllningen och toppa med rabarbern. Grädda i ugn 20-25 minuter tills kakan har vacker färg. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna. Garnera med kexsmulor och florsocker (...ja vi hade även lite jordgubbar). Servera med vaniljsås eller vanljglass.

(Hittade inte de italienska kexen så hade istället "Tant Hannas kakor".)

Ps. Andra rabarbertips hittas under etiketten rabarber här i bloggen.




21 april 2016

Mjöd, struvor, munkar och murbottenplättar




Snart är det Valborgsmässoafton och 1 maj vilket i Finland betyder mjöd, struvor och munkar om man vill hålla sig till traditioner. Sockersött ja, men man behöver inte överkonsumera. Lagade en liten sats mjöd i dag och smaksatte den för omväxlings skull med både citron och ingefära. Om drygt en vecka är den klar. På dagis blir det traditionellt en utomhusdag med bl.a murbottenplättar.

recept på mjöd hittas här
recept på struvor hittas här  
recept på munkar här
recept på murbottenplättar hittas  här








11 april 2016

Havredrycksplättar, vårtecken och Eleanora von Smöör

Här







The Ambassador of Sweet life kallar hon sig den fiktiva adelsdamen, kokboksförfattaren och bloggaren Eleanora von Smöör. Och ett sött liv tycks hon verkligen leva. Egentligen är Eleanora  en matjournalists alter ego. Elina Jyväs jobbar på tidningen Maku och skriver matböcker vid sidan om. Fina fotografier och layout, en välskriven underhållande och vacker bok med några år på nacken (utkom 2014).
I en tid då många förfasas över allt som heter socker är det kanske en bok som inte går hem hos alla. Men vem kan motstå en tårta eller bakelse nån gång ibland?  En kaka med portvin och tranbär eller en riktigt god Schwartzwald.

(...ja  lite mer får ni ut av boken om ni behärskar finska;). 

Bokens titel: Baking instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset
Författare: Elina Jyväs
Utgivningsår: 2014
Förlag: Tammi
Språk: Finska

 Här  hittas ett av von Smöörs recept på en god rabarberfrangipane, översatt till svenska.

Som söndagslunch igår hos oss blev det nässelplättar Lite annorlunda denna gång då plättsmeten gjordes med havredryck istället för mjölk. (De blev lite mörka p.g.a havredrycken o nässlorna) Nässlorna hittades i frysen, måste användas bort innan årets första nässelskott står i tur. Gravad sik på rågbröd blev det också. Rabarbern har börjat titta fram nu, den brukar växa med fart så om nån vecka blir det rabarberpremiär. Då kanske Eleanora von Smöörs recept på rabarber-frangipane paj blir aktuell. Återkommer med receptet ifall jag lagar den. (Frangipane = mandelkräm)

Övriga vårtecken: krokusarna invaderar gräsmattan, första blåsipporna tittar också fram och en flock med järnsparvar (Prunella modularis) hälsade på oss igår.

Ps. Diverse nässelrecept hittas under etiketten "nässlor" här i bloggen.






2 april 2016

Kaniner, vårsol och en risotto


Funderade vad jag egentligen gjort idag. Ingenting känns det som... ibland behöver man såna dagar. Dagar man gör ingenting.



Men vid närmare eftertanke, visst har jag gjort nåt. Fotograferat kaniner har jag gjort. De, kaninerna, var så nöjda över att efter en lång innevinter äntligen få tillbringa en hel dag utomhus i vårsolen.
Ja och sen har jag ju lagat mat... en svamprisotto. Bara ett fåtal  ingredienser: risottoris, en lök, sista svampen från frysen (kantareller och trattkantareller), en skvätt vittvin, grädde, parmesan och svartpeppar. Ångkokta gröna bönor till. Att det sen kan smaka gott!




Haren, den vilda, som brukar komma och äta vid fågelmatningen punktligt varje kväll har nu slutat dyka upp nu. När snön försvann hittar han väl mat på annat håll. Men i nästan två månaders tid blev det liksom en kvällsrutin: att "kolla om haren kommit". Känns fint att ha naturen så inpå knuten.






30 mars 2016

Dofter, kryddor och Sapere-matlek


Jag brukar ofta göra mina egna kryddblandningar. Det kan vara en mix med torkad trumpetsvamp, rosmarin och chili eller bara krossade enbär, timjan och havsalt. Det kan t.ex vara libbsticka och blommor från trädgården, eller en somrig mix med lavendel, oregano och apelsintimjan.

 Gör man det till en vana att plocka växter från naturen till köket har man mycket att välja på då man sedan står där vid grytorna. Att ta fram sommarens dofter vintertid är härligt. Morteln är ett av mina bästa köksredskap. Helst ska man "mortla" det torkade vilda strax innan smaksättningen så kommer mesta smaken och dofterna fram. Ibland blir det visst köpta kryddblandningar också. Till jobbet köpte jag nyligen en kryddkvarn fylld  med trattkantarell, grovt havsalt och nässla. Jättebra kombination! Bra att lägga på minnet så kan man laga själv nästa gång. Svamp överhuvudtaget är perfekt i kryddblandningar. Torkad stensopp eller svarta trumpetsvampen har så mycket koncentrerad smak i sig som torkad. Libbstickan är annars en storfavorit som ger mycket matsmak/"umami" till vegetariska rätter. Nu dröjer det heller inte länge tills man kan gå ut och leta efter färska vildväxter till sallader och soppor.

Att dofta på kryddor och råvaror med en bindel för ögonen och gissa  vad det är man doftar på brukar vara en rolig lek för barn i Sapereklubbarna. Det är samtidigt ett sätt att träna sitt doftsinne. Doftsinnet är så viktigt! Det sägs att om man tränar gamla människors doftsinne kan man få deras matlust att bli bättre. Det är nämligen ett nedsatt doftsinne som ofta gör att det blir lite si och så med aptiten på äldre dar. Kanske Sapereklubbar vore nåt även för dem.



Ibland är det lätt att gissa men ibland är det knepigare...



Ps. Se mer kryddtips under etiketten: kryddor här i bloggen