9 december 2016

Lucka 9 /adventskalender 2016 - Sinnen




Gott för smaklökarna och lite "juligt" med dadlarna: 

Du behöver: 
dadlar
cashewnötter
skalade solrosfrön
flingsalt
olja

Cashewnötter och solrosfrön rostas lätt. Lite olja på (sesamolja här), 
blanda med finfördelade kärnfria dadlar och nån nypa flingsalt.


8 december 2016

Lucka 8 / adventskalender 2016 - Sinnen




Vill man inte övergå till insekter på tallriken kan man bara
vila ögonen på dem. Vackra som smycken.




7 december 2016

Lucka 7 / adventskalender 2016 - Sinnen



...så lite insekter då på julbordet i år?





(Affischen  fotograferad på økolariet i Vejle /Danmark -16)

6 december 2016

Lucka 6/ adventskalender 2016 - Sinnen





Känslan när åran möter det tunna lagret is. 
Känslan att vara ute i naturen. Frihet.
Känslan att bo i ett självständigt land.

 Finland 99 år idag.



(Bilden dock tagen för något år sedan (december-14 då det var öppet vatten ända till jul) Nu skulle det inte gå att ro så det får bli en självständighetspromenad i naturen istället. Det har utlovats sol idag!)


5 december 2016

Lucka 5 / adventskalender 2016 - Sinnen





Låt barnen vara med i köket! Ge dem fria händer i skapandet. Då kan man få uppleva intressanta kombinationer av råvaror. Hade ni nånsin kommit på att kombinera  blåbär med kallrökt lax till exempel? En så liten "prick" men gör ändå smörgåsen lite intressantare.

Smak: Gott, lite oväntat med bäret på laxen,
Syn: "som pricken på i"



4 december 2016

Lucka 4/ adventskalender 2016 - Sinnen





Gamla redskap, inte av plast.  Det är en annan känsla att laga mat med lite "halvantika" redskap.
Istället för att köpa nytt, gå på loppisar och köp gamla redskap av bra kvalitet. Kanske ett loppisfynd som julgåva i år till din matglada vän?

Känsla: robust, genuint,bekvämt, retro, praktiskt, hållbart,"inget slit och släng" och sprucket plast.


3 december 2016

Lucka 3 / adventskalender 2016 - Sinnen




Lemon posset, en enkel dessert kanske till julbordet. (4-5 port.)

Du behöver 3 dl grädde, 1 dl fintsocker och saften en halv ekologisk citron (eller mer saft om du gillar en riktigt syrlig dessert) + lite citronsest. Koka upp sockret med grädden. Koka under omrörning 3 minuter. Pressa ner citronsaften och riv ner lite av det yttersta av citronskalet (citronsest). Rör om och häll sedan upp i vackra glas eller skålar (eller allt i en enda skål). Ställ kallt. Servera som dessert när det stelnat och svalnat. Strö lite pepparkakssmulor över och ät som en fräsch sammetslen juldessert. Kan också med fördel serveras vid sidan om en god kladdkaka!

Doft: pigg, citrus
Smak. syrlig, fräsch
Munkänsla: sammetslen, mjuk, sval

Tips! Byt ut citron mot lime eller havtornssaft.

Tips! Byter man ut vitt socker mot "indiansocker" rårörsocker blir det en helt annan smak och färg på det hela. Toffesmak och kan med fördel toppas med goda bär och kanske lite lakritspulver samt en kopp kaffe vid sidan om.



2 december 2016

Lucka 2 / adventskalender 2016 - Sinnen





Ögonfröjd - baka ett bröd med formen av en blomma. Rada de utbakta semlorna tätt intill varandra i en ring på plåten.

Vackert att se på, gott att äta.
Kanske till julbordet i år eller som en klapp till någon som uppskattar hembakt.



1 december 2016

Lucka 1/ adventskalender 2016 - Sinnen


Vad ser du på bilden?





Lugn och ro, en vacker bokskog, en väg som leder framåt, mot ett mål?





Där var väldigt vackert. Vägen var lång och rak och i diket hittade vi blåhallon och allt vore toppen om inte det dånat flygplan ovan oss ideligen med några minuters mellanrum. Flyg som lyfte, flyg som landade dygnet runt. En så vacker plats men ändå så förstörd av buller, av allt för höga ljud. Bilden i lucka no 1 får namnet: "Ljud" eller  "Skenet bedrar".

/ Dragör, Danmark sommaren-16


28 november 2016

Kan vi inte bara ta och hoppa över december?



Brända pepparkakor, jobb, jobb, jobb... julstök, fester och klappar, julmat och ståhej. Kan vi inte bara ta och hoppa över alltsammans? Hoppa direkt till vårsol och värme?

För att december ändå ska bli lite mer uthärdig har jag lagt in 24 bilder. Så om inget oräknat inträffar kommer det en bild per dag fram till jul. Så titta in i den 1 december för då kommer lucka 1. Temat är fem sinnen


👂 👃 👀 👄 👐 

hörsel, lukt, syn, smak och känsel

20 november 2016

Fänkålspotatis, sallad med frukt och en vegegryta


Sedan vår äldsta flyttat hemifrån känns det extra skoj när han kommer och hälsa på och dessutom tar initiativ till matlagning! Vegetariskt skulle det bli för omväxlings skull.

Potatisgratäng med fänkål, vegetarisk höstgryta och en riktigt god sallad blev resultatet.


Tips! Sapere- smakskola: Smaka på fänkål i olika form: som färsk krydda (fänkålsskott som ser ut som dill),  fänkålsfrön och som grönsaken fänkål


Fänkål gör sig gott i en gratäng! Innan sista varvet potatis strö över rejält med fänkål. Vi hade både "dillvarianten" och lite fänkålsfrön. Dessutom lite riven ost, vitlök, salt och svartpeppar. Slå grädde över och grädda i ugn 35-40 minuter.



En sallad "på vad som fanns hemma": grönsallad,gurka, ett päron, en apelsin och broccoli gjorde sonen, den yngre.

Potatisgratäng med fänkål, vegetarisk gryta och en klick smetana.

Grytan:

1 medelstor rödlök
3-4 morötter
en bit rotselleri
en palsternacka
matolja
1 dl vatten eller buljong
2 msk tomatpure
timjan eller andra färska örter
salt och peppar
1-2 dl kantareller eller blandsvamp
(vitlök)

och den som vill ha lite mer "sting" i grytan kan vid bordet tillsätta t.ex chilisås eler nåt annat. Vi föredrog den milda varianten med bara en klick smetana till.

Skär rotsakerna i bitar, Fräs löken och tillsätt sedan rotsakerna. När de mjuknat något slå över den avrunna svampen, tillsätt lite vätska, tomatpure och kryddor. Avsmaka och fundera på om det behövs mer sälta el syra, rotsakerna i sig är rätt söta. Låt småputtra under lock medan gratängen gräddas klart i ugnen (eller alternativt koka t.ex ris, korn, bulgur eller quinoa till).





17 november 2016

"Beaujolaisdagen" och en nykorad ekokock


Årets Beaujolais Nouveau beskrivs så här i dagens tidning: Blårött, med frisk, bärig, pigg saftig doft och lätt , bärig, druvig smak samt inbjudande nyanser och snälla tanniner. (G Borgström)

Idag, tredje torsdagen i november, är det igen dags för Beaujolais Nouveau. Att avsmaka ett vin mitt i veckan hör till de sällsynta undantagen, men det här med Beaujolais är något som hängt med ända sen mitt allra första restaurangjobb. Det blev en tradition som hållit i sig. Beaujolaisvinet som är gjort på druvan Gamay från Bourgogne är ett vin som är fruktigt, sprittande, lätt och glatt, och ingenting för "vinsnobbar" precis. När man avsmakat Beaujolaisen  kan man övergå till att dricka kryddig glögg med mera "djup" nångång ibland om kvällarna i väntan på jul. Glögg och pepparkakor och några tända stearinljus vad är väl bättre än det denna mörka årstid. Mycket av snön försvann med regnet och igen känns denna årstid lite väl mörk.  

I dag korades förövrigt "Nordic Organic Chef" i Malmö. Första gången Finland var med i tävlingen där det förutom Finland fanns representanter från Sverige, Estland och Norge. Vinnaren kommer  från Norge: Håvard Klempe (Restaurang Credo, Trondheim). Från Finland deltog Benjamin Frostell (Gastrobar Emo, Helsingfors).


13 november 2016

Gamla kokböcker, Turdus merula och pappas dag




Man blir lite rörd när någon kommer förbi och skänker en kasse gamla kokböcker. Med gamla menar jag i detta fall riktigt gamla, böcker från tider som flytt, 1800-talet. Gustafva Björklund, Margaretha Nylander och Anna Friberg. Kloka kvinnor med mat som stor passion och som lyckats få ner så mycket av sin kunskap inom pärmar under en tid som var så  annorlunda än den tid vi lever i nu. Återkommer till böckerna när jag hunnit bekanta mig med dem... Björklund är visserligen rätt "bekant" för mig från tidigare. Har skrivit ett inlägg om Gustafva tidigare. Hittas här. Och några av hennes recept har vi lagat på våra årligen återkommande 1800-talsmiddagar i föreningen jag är med i.


Koltrast (Turdus merula) i aroniabusken.

Vi fågelmatningen har det rådit full aktivitet de senaste dagarna. Mesar, sparvar och finkar äter sig mätta dagen lång. Koltrastar ser man också mycket av. Början av november blev vintervacker med mycket snö men nu har det utlovas varmare väder igen. 

©MW
Önskar er en fin dag alla fina pappor, inte minst min egen!





Mer om 1800-tals mat hittas under etiketten 1800-talet/ maten förr i denna blogg.

8 november 2016

Ekologiskt i Finlandiahuset och snabbmat hemma


Finlandiahuset (arkitekt: Alvar Aalto)

Ekologiskt i yrkeskök var "temat för dagen". Har skrivit om det många gånger förr t.ex här  och här. Idag en tur till Helsingfors för att ta del i en "minimässa" som ordnades av Ekocentria. I morgon är det Ateria-16 (storköksmässan), men den hoppar jag över. Det här lilla formatet passar mitt lilla kök bättre för det är främst detta med ekologiska råvaror som är av intresse och här fanns en möjlighet att titta närmare på nyheter och träffa producenter och grossister.




Det här t.ex är en råvara  jag kunde tänka mig att börja använda. Förkokta bondbönor i storförpackning, både som hela bönor och som bönmassa. Inhemskt, och ekologiskt. Kan användas till vegetariska biffar t.ex. Det s.k "Härkis" och "Pulled havre"  tycker jag däremot känns för mycket halvfabrikat för att platsa in hos oss. Hellre lagar jag då en vanlig böngryta 


Vegetarisk lunch i Finlandiahuset.
En grönsakscurry med ris och massa goda tillbehör.

I övrigt var det kallt och ruggigt i Helsingfors. Isande kyla och det kändes gott att komma hem till värmen. Hemma blev det "snabbmiddag med lyxig touch". Hade kokta rödbetor och några kokta potatisar i kylskåpet kvar från gårdagen. Stekte lax, rev potatisen och rödbetan med grovt rivjärn. Stekte även det. I rivna potatisen ströddes  ner lite torkade nässlor, örtsalt och peppar. Över rödbetan skvättes bara lite olja, den är så god i sig. Sen tog vi ännu och letade fram lite tillbehör... majonnäs, balsamcreme, lite auraost och t.om basilika råkade vi ha hemma. Matlagningstid: max 10 minuter, så riktig snabbmat med andra ord. Lönar sig att ha lite förkokta rotsaker, och lite andra "tillbehör" hemma som snabbt kan plockas fram när det bör gå undan! Auraost (blåmögel) och lax var föresten en god kombination!

Mättar bra när man varit ute i snöoväder!

1 november 2016

Trädgårdens sista, en grön makaronilåda och länkkärlek




Plockar det sista ur trädgården, i morgon ska det visst komma snö! Hittar några små knubbiga morötter som blivit kvar och samlar ihop lite mynta och persilja. Det var det. Slut för i år. Trädgården har tyvärr inte gett så mycket detta år och det p.g.a av att inte jag gett den så mycket uppmärksamhet. Men lite smått och gott har det ändå blivit. Jag bestämde redan i våras att "ta det lugnt" i år med odlingar. En liten operation jag var med om "lade käppar i hjulet" och gjorde mig lite arbetsoförmögen en tid, sen var det kämpigt med sjuka nära och kära samt en jobbflytt som krävde all energi för stunden. Men mynta är gott! och persiljan hamnar i frysen. Kanske det blir mer odlat nästa år.

I affären hittade jag finhackad grönkål i frysdisken. Så ikväll äter vi en grön makaronilåda. Nu i ugnen, hinner blogga en stund innan den är klar. 

Makaronilådan:

Ca.4 dl makaroner kokas upp, al dente.
Blandas med två dl finhackad grönkål, en dl finhackad svamp (trattkantareller hade vi) 1 dl fetaost, 1/2 dl purjolök. Lägg allt i en smord ugnsform. Slå över en blandning med vispade ägg (tre stycken), några dl mjölk eller grädde, lite örtsalt och svartpeppar. Lite riven ost på ytan. Lägg formen i ugnen 200 grader ca 30 minuter. Denna sats räcker till 3(-4) pers. Laga en sallad till.

Här nedan ännu lite "länkkärlek" till några matbloggar jag ibland tittar in i, den ena dansk den andra finsk, tänkte pröva dessa recept inom kort:

Frk Kraesens havtorns curd måste jag (med alla mina havtorn) pröva! Ser så gott ut!

Sikke Sumaris laxpudding (eller som jag skulle föredra att kalla laxlåda här i "lådätarlandet Finland") tror jag att jag ska laga på jobbet nån dag nu när vi även har fisk på menyn.







25 oktober 2016

Culinary Team of Finland, matkultur och lite om skolmat


Nu börjar det nästan bli lite för spännande. Går väldigt bra för vårt kocklandslag i Erfurt  där Culinary Olympics går av stapeln som bäst.

En annan "matnyhet" : Resebyrån Lonley Planet listar Finland till det tredje mest intressanta landet att resa till år 2017 efter Kanada och Colombia. Almänna bastur, utebassänger och matkulturen i Helsingfors är bl.a sådant som lockar. Och månne inte naturen också! Vi har så vacker natur.

En "matnyhet" på hemmaplan är att det planerade jätteköket för offentlig måltid kommer att börja med kalltillredning. Tidigare var det tal om "cook and chill". Nu har man visst tänkt om och kommer till största delen kalltillreda. D.v.s det byggs ett dyrt stort "jättekök" där råvarorna till rätterna kommer att blandas i hop kalla. (Burr, vad kallt det skulle vara att jobba som "kock" där!) Sen körs det  ut till skolor och daghem för att där tillredas i ugnar... har  väldigt svårt att se fördelar, av varken "cook and chill" eller kalltillredning. Billigare än att ha egna kök med kockar i skolorna påstås det? Hm...min syn på matlagning ligger långt i från den synen som stadens beslutsfattare tycks ha då det fattat beslut om detta. En massa transporter hit och dit och många moment för något som kunde lagas på plats från början till slut. Dessutom: matlagning är ju inte bara att blanda ihop och värma upp!

Detta om detta...

Lycka till i Erfurt Kocklejonen! När ni tävlat klart kanske ni kunde ta er en titt på den offentliga måltiden, hitta på lite mer vettiga lösningar? Please!













24 oktober 2016

Morotskaka med havtornsglasyr




En kombination av morot och havtorn brukar bli lyckat då morotens sötma möter bärens syra. Har tidigare skrivit ner mitt experiment med havtorn och morot i en marmelad. Nu blev det en "vanlig" morotskaka med en havtornssmakande glasyr. Som garnityr blev det ännu kronblad av trädgårdens sista ringeblomma och lite havtornsbär. En riktig höstkaka både i färg och smak.

Morotskaka

2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
(eller 1/2 tsk soda/ 1/2 tsk bakpulver)
ca. 3 dl fintriven morot
1 dl smält smör eller matolja
kanel, ingefära

Riv moroten. Vispa ägg och socker luftigt. Smörj och ströa en rund form med löstagbar botten. Blanda de torra ingredienserna samman och rör ner det i ägg-sockersmeten. Rör ner fettet. Häll smeten i formen och grädda 20 min 200 grader C. (Detta blir en rätt  låg kaka men så tillkommer ännu glasyren, vill man ha en riktigt hög kaka fördubbla då receptet och låt den vara längre i ugnen.)

Glasyr

100-150 g  philadelphiaost eller annan bredbar mjukost naturell
(mascarpone skulle också bli gott!)
Ett 2-3 msk koncentrerad havtornssaft
florsocker, mata i några dl till önskad konsistens (så den blir smidig att breda ut, ej för lös)
en nypa vaniljpulver

Dekoration

Kronblad av ringeblomma, havtornsbär


Mer recept med havtorn se under etiketten "havtorn" i denna blogg.

 (Har senare även testat "Leilas morotskaka" hittas om ni googlar... den blir lite högre, mycket god den med.)

21 oktober 2016

Gädda med bacon och allra godaste äggsåsen



Du tager en gädda, en stor en. Lägg den på en plåt med kanter. Saltar och fyller buken med purjolök, grovt riven morot, smörklickar, vitpeppar och fint skuren bacon. I och med att gäddan i sig är en så torr fisk kräver den ganska rejält med fett. Bacon och gädda är en god kombination. Slå över någon dl vatten eller buljong ännu över fisken innan du drar aluminiumfolie över. Låt den vara i ugnen tills skinnet lätt lossar och fiskköttet vitnat och känns färdigt (tiden beror på fiskens storlek). Ungstemperaturen kan vara rätt låg (max.150-170 grader). Ös över lite buljong vid behov.

Äggsås

4-5 ägg
en klick smör
2-3 msk vetemjöl
2 dl buljong
några nypor vitpeppar
salt
1 1/2-2 dl grädde
en näve fint skuren bladpersilja

Koka innan 4-5 ägg. Laga en vit grundsås. Fräs en klick smör, rör ner någon msk vetemjöl. Vispa ner ett par dl buljong. Låt koka ihop lite. Häll i grädde under omrörning. Avsmaka. Tillsätt någon nypa vitpeppar och ev. salt. Hacka äggen. Rör ner ägghacket i såsen. Strö över bladpersilja. Servera äggsåsen till bacongäddan och kokt potatis. Koka gärna gröna bönor eller ärter till. Om det blir gäddbitar över benas och sparas de till en god gäddsmörgås dagen därpå.

Här hittas ett annat recept på gädda&bacon.
Här ett annat gott gäddrecept, "gäddpinnar".

Fler goda gäddrätter se under etiketten "Gädda" i denna blogg.




17 oktober 2016

Muminpappanspumpasoppa, fiskpremiär och ett exemplar gråspett




Nu, sent om sider, börjar mitt jobbkök  på nya stället vara så klart att vi äntligen kan börja med fisk på menyn, Efterlängtat! Ny fiskkyl  och arbetsyta inklusive diskho endast för fisk och hälsoskyddet har gett grönt ljus. Fisksoppa fick inleda och hade strykande åtgång. På tal om soppor, barn är så roliga! Förra veckan åt vi en soppa med pumpa och några nya barn var rätt så skeptiska. Pumpasoppa, nej det lät inte alls lockande det. Men så kom nån på att döpa om den till Muminpappanspumpasoppa och då fick den god åtgång minsann och samma barn ville sen ta till. Så borde säkert bli bättre på att döpa mina rätter...


Åländsk forell i vår första fisksoppa,
samt rågbröd och äppel till - en lunch med nordiska smaker.
Förutom fisksoppan hann jag safta lite vinbär idag. Köpte  bär i augusti, då vi samtidigt flyttade in, så tiden räckte inte till för saftning då. Nu får frysbären hamna i Saft-majan lite i gången. Vinbärssaften blir t.ex väldigt god som vispgröt, ett omtyckt mellanmål.


Vinbär hamnade också i dagens
mellanmålssmootie, tillsammans med
 blåbär, honung och lite kli
Passande läsning under min lunchpaus. 
Marthaförbundets nya tematidning.

Vilar blicken genom fönstret på på fågelmatningen ibland när jag jobbar. Där råder full aktivitet nu när det blivit lite kyligare. Idag finbesök av gråspetten (Picus canus)! 

Suddig, uppförstorad bild av spetten.

Så kan en (nästan) helt vanlig måndag se ut i mitt kök... 


Och från det ena köket till det andra. Men bara två familjemedlemmar hemma idag så vi tänker bara värma upp lite rester från igår.


Önskar er en trevlig vecka! 

14 oktober 2016

Dylan, kål och oljor


I dag har jag lyssnat på en hel massa Bob Dylanlåtar som spelats i radion med anledning av Nobelpriset. Ja det har knappast undgått någon vid det här laget vem som fick årets litteraturpris.

Idag har jag också ätit en väldans god kållåda (eller pudding som man säger i Sverige). Gjorde den något annorlunda än vanligt. Denna, en vegetarisk variant, hade inte bara vitkål utan också palmkål.
Korn och quinoa istället för grötris och lite fler ägg än vanligt i äggmjölken som hälldes över. Kryddor var timjan och vitpeppar. Och så i ugn ca. 35-40 minuter (kålen hade fräst mjuk innan och korn och quinoan kokat skillt för sig innan allt rördes samman). Till detta allra godaste lingonen. Halvfrusna, mixa med l i t e  socker. På den heta kållådan hur gott som helst med nästan ännu lite isig "sorbetlingon". I och med quinoa och extra ägg ger man kållådan lite extra protein. Servera en sallad till med t.ex grynost (keso) eller fetaost i.  Till den som ville fanns även kokt potatis. Försöker ha lite kåltema nu när man får tag på så fin kål. Savojkålen har också dykt upp nu och då i rätterna. Den var bl.a Saperegrönsaken som vi senast tittade närmare på. Detta på jobbet alltså.

Hemma hade vi en diskussion om oljor vid matbordet. Sonen upptäckte att salladen hade nötigare smak än vanligt. Mycket riktigt. Han gillade skarpt smaken på vår nya valnötsolja som jag droppat över. Och ja den är faktiskt god! Sesamolja har jag också blivit väldigt förtjust i. Lite variation till "de vanliga" oliv- och rypsoljorna vi vanligtvis använder oss av. Har ni föresten märkt att i Sverige odlar man mest raps men i Finland ryps (eller rybs, heter det egentligen). Rybsen har lite andra egenskaper än rapsen, sägs att den är lite härdigare att odla och passar bra in i kyligt klimat, men i det stora hela är de nästan lika och används på samma sätt. Oljor är intressanta och det finns så mycket möjligheter om man vill smaksätta sin olja själv. Oljor kan också vara rena rama katastroferna smakmässigt sett. Det finns så mycket billiga (och även dyra) matoljor som kan smaka helt horribelt. Smaka dig fram i "oljedjungeln" så hittar du kanske till sist din egen favorit utan skarpa bismaker eller blaskig intetsägande smak.


...och här borde jag väl ha haft en bild på Dylan, kålen eller oljan, men låter våra gårdsfåglar, pilfinkarna, titta in i bloggen istället.






10 oktober 2016

Finland 100 år - Vad blir vår nationalrätt?






Pizza, ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, karelsk pirog, blåbärspaj, stekta mujkor/ strömming med potatis, karelsk stek. gravad fisk, leverlåda. 

Det är listan på de rätter som representerar Finländska traditionssmaker. "Matkulturmat" som vi om och om vill återkomma till. En av rätterna kommer att utses som Finlands nationalrätt i januari, landets 100-års jubileum till ära. Vet inte om jag själv skulle ha lagt med pizza på listan. Så typiskt finsk är det inte (trots att pizza förstås är  populärt, pizza äts ju överallt!). Men om pizzan toppas med t.ex. kantareller och ren eller något annat från våra breddgrader, vildörter och nordiska smaker så tja, då kanske. Saknar svamp på listan men man kan förstås lägga svampen på pizzan eller mellan rågbrödet. För mig känns Finland som "lådrätternas land". Leverlådan finns där på listan men makaronilådan, jullådorna med kålrot, morot eller potatis... strömmingslådan. Fler lådor kunde kanske ha varit med. Bastukorven är också glömd och svartkorven (mustamakkara) och kalakukkon då? Nå den och svartkorven är kanske mer lokalrätt, än nationalrätt.

Kantarellburgare, som på bilden ovan med riktigt gott finskt rågbröd och svampen ihopsamlad i de finska skogarna, det har riktigt god "nationalrätts smak" tycker jag.

Är du finländare och vill vara med och rösta fram nationalrätten kan du gå in och rösta här.


2 oktober 2016

Mathilda upptäcker / Böcker för Saperestunder



Mathilda är en flicka som gillar mat. Hon gillar också äventyr och med hjälp av en magisk kastrull hamnar hon på äventyr ända till Sicilien! Där träffar hon mormor. Mormor ska delta i den stora tomatfestivalen där Siciliens bästa tomatsås ska utses. När såsen är klar håller allt dock på att sluta i katastrof men lyckligtvis ordnar det upp sig...

Det här är en mycket pedagogiskt vinklad bok. Läs den från pärm till pärm och du har blivit en mästare på tomater. Speciellt om du också gör som Mathilda och undersöker tomaterna med dina sinnen. I boken finns också recept som man kan testa. Det känns som det här från början till slut är en bok som är skriven och uppbyggd för att kunna användas vid saperestunder. Tror vi kommer se mer av denna typ av böcker i framtiden eftersom måltidspedagogik har blivit allt mer i ropet. Ett sätt att väcka barns nyfikenhet kring mat och måltid.

Tips! Samla barnen kring temat tomat. Läs boken, laga en god tomatsås. Titta på olika tomatsorter och ordna med en tomatprovsmakning. Vilken tomat blev din favorit? Varför?  Vad skiljer dem åt? Vad finns det för former och färger? Nästa gång kan ni ha temat majs. För den stunden finns det också en bok i samma serie som heter Mathilda upptäcker majs.

Mathilda upptäcker tomat

Text: Frida Lundgren
Bild; Carina Ståhlberg
Sensory Tales Ab
utgivningsår 2016

Ps. Om ni vill ha fler boktips om böcker man kan använda sig av under en saperestund titta under etiketten "Sapere-boktips" i denna blogg. Där kommer jag samla på bra "matpratböcker" för barn.



30 september 2016

Korvplåt och syrlig grönkål





Såndär sällanmat... som man i sällsynta fall vill ha. Korv, här tre sorter, grynkorv, chorizo och grillknackorv. Till det veckans överblivna kokta potatis, rödlök. Allt på en plåt och in i ugnen. Klart efter en liten stund, under tiden fräses lite grönkål upp, Lite finhackad vitlök med grönkålen. Lite örtsalt och skvätt vinäger på kålen. Serveras till korven. Senap Dijon. Potatisen hette denna gång Colomba.