11 december 2022

Spenatpesto


 

En god pesto passar till mycket.
Här blev det en med färsk spenat och solrosfrön. 


 Spenatpesto 

2 rejäla nävar färsk spenat , 1 dl riven parmesan, 1 dl skalade solrosfrön (kan gärna rostas innan), salt, peppar, vitlök och citronsaft samt en god olivolja. Kör allt i mixer. Först med lite olja, späd sedan på med olja till önskad konsistens. Smaka er fram om det behövs mer syra eller sälta. Peston god tillexempel till rostade rotsaker. Solrosfrön (betydligt billigare än pinjefrön) gör peston lite grövre i konsistensen. Pumpakärnor, valnötter, mandel kan man också variera med.


(Tips! Se mer, följ moasmirakels "reels" på instagram)




7 december 2022

Svampstroganoff och en varm chili

 

Svampstroganoff



Skrev tidigare att jag skulle plocka en bok ur kokbokshyllan för att ha som "inspiration" i december  de dagar då fantasin tryter och då vi inte äter julmat. Boken för december blev Jamie Olivers "Veg".

Hittills har det blivit två goda "Jamiemiddagar".

Svampstroganoff (2 port)

Små ändringar: Jag gjorde den med enbart färska champinjoner och bytte ut syltlök mot salladslök.

Du behöver:

400g blandsvamp

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 st cocktailgurkor

syltlök

bladpersilja, fyra kvistar

1 tsk kapris

1/2 dl wisky

rökt paprikapulver

80 g creme fraiche

Koka ris till.

I korta drag gjorde jag så här: Fräste svampen i torr panna, Lade med rödlöken, fräste ca. 5 minuter. Lade till en skvätt olja, vitlök, lök, gurka,  och kapris. Efter en stund i med wiskyn och flambera (var försiktig och stäng fläkten!) tillsätt sen ännu paprikapulvret, creme fraichen och persiljan. Rör om och tillsätt ev lite vatten. Salta och peppra.

Riktigt gott att kombinera gurka och
kapris med svampen!

Den andra rätten blev en rätt vi ätit ett flertal gånger förut. Amazing veggie chilli. Den är nämligen väldigt god! Den heta chilibönsåsen, riset, tortillorna och salsan med smaker som passar så bra tillsammans. Skriver inte ner receptet här då den lätt hittas på nätet om ni googlar Jamie Oliver, Amazing veggie chilli.

Ibland är det bra att inspireras av andra även om jag har mycket svårt att exakt följa andras recept;)

(Ps. Nyhet! Moasmirakel finns nu även på instagram, där mer bilder och ibland nån film.)



6 december 2022

Goda fiskpinnar med smak av chili, ingefära och lime



Pankopanerade fiskpinnar (4 pers)

Fisk (här blev det forell) beräkna kring 150-200g/port.
2 st medelstora batater och 5-6 ugnspotatis, 
1/2 chili, 1 liten bit ingefära (alt 1 tsk mald), 2 nypor salt, saften av en halv lime, ett ägg, 1-2 dl maizena, 1-2 dl panko. Olja till fritering.

Börja med att skära batat och potatis i klyftor och lägg dem på en plåt. Ringla olja och strö lite salt över och sen i ugnen kring 30-35 minuter 200 grader.

Skär fisken i strimlor. Ta fram tre djupa tallrikar. Lägg uppvispat ägg i en, majzena i den andra och pankoströ i den tredje. I ägget rör man ner salt, saften av 1/2 lime och fintskuren chili. Doppa fiskstrimlorna i maizena sedan i ägget och sist i pankon. Hetta upp rätt rikligt med olja stekpanna när oljan är het lägg i fisken och stek fiskpinnarna krispiga

Avokadoröra

En avokado, en burk gräddfil,  (nån sked majonnäs men kan även lämnas bort) lite citronsaft, några matskedar fint skuren koriander, en nypa salt, en nypa socker, fintskuen chili. 
Mosa avokadon med gaffel och rör ner de andra ingredienserna. Låt stå i kylskåp medan det andra blir klart.

(Inga  bilder här men en "reel" hittas på instagram @moasmirakel)

29 november 2022

Moasmirakel goes instagram

 

Moasmirakel hittas numera även på instagram. Där kan det dyka upp en och annan reel kring maten som beskrivs här i bloggen. Så följ gärna mig där om ni vill ha inspiration till goda måltider!


En fisksoppa är gott, när det är kyligt ute


Där finns redan en reel på kvällens läckra fisksoppa.

Här är ingredienserna till soppan: 

1 dl salladslök

2 morötter

1 bit palsternacka

3-4 medelstora potatisar

1 röd paprika

2 burkar tomatkross

2-3 dl vatten

300-400 g fisk skuren i tärningar

vitlök, salt, vitpeppar och dill

2 dl grädde


...och toppa med goda brödkrutonger!




26 november 2022

Inspiration från kokbokshyllan

 


Kokböcker som fyller hyllor men sällan används. Tänkte det kunde bli ändring på det. Att låta en kokbok, en kock, inspirera till lite nytänk beträffande vardagsrätter i hemmaköket. Den första boken som får bli "temabok" är Jamie Olivers bok Veg, eller "Vege" som min finska version av boken heter. Ur den tänker jag plocka ett antal rätter under decembermånad. Kan vara bra att varva julmat med vegetariskt;). Så nu sitter jag och bläddrar och funderar vilken rätt som blir först. Om några dagar får ni se vad valet föll på. 


Jamie Oliver Vege - helppoa & herkullista ruokaa kaikille (2019)



23 november 2022

Batat på hasselbackvis och halloumi med hetta



Batat på hasselbacksvis! Så gott! Färsbiffen fick sällskap av både klassisk hasselback och hasselbacksbatat . Som tillägg rödlök och halloumi med paprika. 


Halloumi med hetta

1 bit halloumi (150-200g)

1 stor paprika

1/2 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk cayennepeppar

1 msk honung

1 tsk torkad ramslök (eller gräslök)

(Salt behövs inte då osten i sig har sån sälta)

Smör till stekning.

Stek den skivade halloumin och skär paprikan i strimlor. Lägg med paprikan i pannan och ringla över lite honung. Tillsätt kryddorna. Stek och rör om tills allt är genomvarmt och paprikan inte längre känns rå. Servera tillsammans med biff (eller grönsaksbiff), potatis och batat.

Smaklig måltid.

Nyhet: Moasmirakel finns nu även på instagram. Följ för matinspration till vardag och fest. 






20 november 2022

Första snön och kålpastejer med feta



I natt hade den första snön pudrat marken vit. Som lunch åts en smaklig kålpastej. Kål är en billig, god och nyttig ingrediens nu i novemberköket.

500 g smördeg

Fyllning

150 g vitkål och andra finstrimlade grönsaker

(t.ex morot, rödlök, paprika och sockerärt)

100 g fetaost

1 dl kokt havre-risblandning

salt

peppar

curry

1 msk fint skuren koriander

några nypor chiliflakes 


Skär smördegen i utkavlade rutor. Koka havre-ris blandning (koka lite mer på en gång så kan man äta lite mer ris vid sidan om (se bild). Fräs vitkål och grönsaker med olja och kryddor. Blanda ner den kokta risblandningen. Skär fetaosten i mindre bitar och vänd även ner den. Fyll hälften av smördegsrutorna med blandningen och lägg över lock av andra hälften av degen. Nagga kanterna med gaffel. Pensla med ägg och strö över lite sesamfrön. Grädda 15 minuter i ugn. ca 200 grader.

















4 november 2022

Lammfärslasagne fick avsluta veckan



Lammfärslasagne

12 lasagneplattor

400 g lammfärs

680 g ekologisk tomatsås

2-3 klyftor vitlök

2 tsk torkad rosmarin

2 msk torkad svamp (pulver av svart trumpetsvamp & kantarell, kan lämnas bort om man inte har eller lägg med en liten burk inlagda skivade champinjoner. Svamp ger så god smak!) 

svartpeppar & salt 

3 dl matlagningsgrädde

ca 1-2 dl riven cheddarost

Några färska tomater i skivor.

Färsk spenat.

Lite olja till formen.


Olja in en ugnsform. Stek färsen och blanda med tomatsås, finhackad vitlök och kryddor. Låt koka en stund. Varva lasagneplattor med lammfärssåsen lager på lager.

 I stekpannan hälls sedan grädden och osten. Låt koka ihop till en krämig ostsås under omrörning. Häll ostsåsen över lasagnen och garnera med tomatskivor. Lägg lasagnen  i ugnen (180-200 grader) ca. en halvtimme. 

Ät & njut. 

Lasagnen serverades toppad med en stor näve färsk spenat.

Trevligt veckoslut!

23 oktober 2022

Fina fisken men ingen svamp

 



Gös (Sander lucioperca) i oktober,
 Två blev filéer den tredje hamnade i frysen

Finaste fisken med klyftpotatis, broccoli och svampsås. Svampsåsen som åts till gösen var ännu av fjolårssvamp hittad i frysen. I år är det det första året på mycket länge jag inte "bott i skogarna" under veckoslut för att plocka svamp. I oktober brukar jag vanligtvis ha plockat litervist med soppar och kantareller, trattkantareller och en och annan svart trumpetsvamp. I år blev det några liter kantareller i juli-augusti sen var det stopp. Orsak? Torkan var för länge och skogarna i våra trakter har de senaste månaderna på sin höjd bjudit på nån "skräpsvamp" man inte vill ha.
Kanske det ännu vänder så åtminstone trattkantarellerna skulle börja visa sig. Lever på hoppet.

Men äpplen har det kommit desto mer. Äppel i massor! Så mycket att vi beslöt föra och safta en del till ett musteri. Har också kokat mos och frusit in äppelkyftor så under den här vintern är vi självförsörjande på åtminstone äpplen i olika form. Ett annat år kan det bli helt tvärtom. Då  det kanske finns svamp men äppelblommen misslyckats. 

Hur ser det ut i era skogar? Hittas det svamp?



10 september 2022

Hej hösten!


Lördag och hemmadag. Äntligen tid för trädgården som under de senaste veckorna inte fått uppmärksamhet alls. Komposterna borde ses över, äpplen plockas och i trädgårdslandet finns kanske ännu nåt ätbart Den sista potatisen ska grävas upp . Trädgården, källa till glädje men också mycket jobb och ett gnagande samvete då man inte hunnit med ens hälften som man smidde planer om nångång under våren.  Men strunt i det... Idag en lång fin utedag. Vad har ni för planer? 

Kan ännu nämna att äppelskörden varit riktigt fin och havtornsskörden riklig (nu har vi buskar som ger bär på två ställen). Äpplen blir mest till mos att äta till morgongröten eller till pannkakor. Havtornen äts som "vitaminpiller" och används också som smaksättning för alltmöjligt.

Ha en fin dag!

(× Det här är bloggen som ibland vaknar till liv efter långa perioder av paus😄)


 

31 januari 2022

Februari - med traditioner

 

Februari är kanske min favoritmånad beträffande mat. I februari är det favoriträtter som soppa på lake och då och då goda blinier som gäller hemma hos oss varvat med fastlagsbullar och Runebergstårtor. Kanske en ärtsoppa efter en utedag eller en god köttsoppa. En månad det är enkelt att hitta på vad man ska äta. En bra soppmånad och en bra månad för att baka. Kanske baka karelska piroger till soppan? Nu är också inhemska rotsaker bra att använda fram om utlänska grönsaker. Enklaste rätten är att bara plocka fram lite olika rotsaker och skära snitt i dem på "hasselbacksvis". Lite olja och salt, vitlök och timjan och in i ugnen med dem. Servera med en rökt fisk eller med en god varm ost (typ Ruska, halloumi eller en getost). Broccoli och blomkål rostad i ugnen är också så gott. För att inte tala om rödbetor och palsternackor. Ringla lite flytande honung och nötter över och servera med t.ex korngryn eller quinoa. Förra höstens svamp hittas ännu i frysen, av svampen gör man förstås en krämig god risotto.

Vad äter ni i februari?






11 oktober 2021

Paella på en måndag

 Vad ska vi äta till middag? Kanske en god paella? 

Vår vardagspaella får denna gång bestå av kyckling och corizo som huvudingredienser men skaldjur eller något vegetarisk går förstås lika bra.

några msk olja

1 stor röd ekologisk paprika

1 dl finskuren purjolök

1 näve plommontomater

100 g gröna ärter

350 g kyckling

100 g corizo

3 dl aborio ris

5-6 dl buljong

1 dl vitt vin

0,5 g saffran 

saften av en 1/2 lime

vitlök

salt

persilja


Stek kycklingbitarna och lägg med fint skuren purjolök, paprika och corizo skuren i slantar. Koka upp buljongen och rör ner saffran i buljongen. Tillsätt riset i grytan och späd med buljong och vitt vin. Lägg ännu med vitlök och låt allt småkoka under lock. I slutskedet tillsätts ärter och halverade körsbärstomater (och en näve svarta oliver om man råkar ha...). Avsmaka, behövs det mer salt? Pressa ännu lite limesaft över strax innan servering. Strö persilja över.

Ät, njut!







26 september 2021

Sista veckan i september




Det här året blev vår äppelskörd dålig. 
Hoppas på ett bättre äppelår nästa år!

Hösten är på antågande och en ypperlig tid att ordna skördefest. Skörda det som ännu finns i trädgårdsland medan tid är. Själv sprang jag ut sent en kväll då det fanns risk för nattfrost och skördade lite omogna rosenkvitten i mörkret med en ficklampa. Hoppas på att de mognar klart inomhus i värmen. Mycket riktigt så hade Fader Frost sen tagit ett och annat den kalla natten. Annars finns det inte så mycket mer än persilja och grönkål kvar i vårt trädgårdsland. Men nypon, rönnbär, lingon och svamp hinner man ännu plocka om man ger sig tid. Havtornen gav inte så mycket i år och blåbär har vi knappt alls plockat. Till dagens program hör ändå att gräva upp dahlior och lägga dem i vinterförvar och en äppelpaj ska det också bli. Hur ser din söndag ut?

 


Rosenkvittenkräm (bild från ett tidigare år) 
är blommig, syrlig och fräsch till smaken. 
Här smaksatt med bland annat stjärnanis och kanel.





1 juli 2021

Hej sommar!


Första dagen semester och i väntan på att resten av familjen får ledigt får det bli ett litet, numera sällsynt blogginlägg av mig. Jag bloggar ju inte längre men fick nåt meddelande att inaktiva bloggerkonton kan tas bort så måste visa lite aktivitet så inte recept försvinner. Tittar ibland själv in här när jag söker recept på bondost, chokladkakor och diverse annat. 

Semester ja, det betyder mycket semestermat. Morgon, middag, kväll. Det kommer bli många grötfrukostar så man håller sig mätt till lunch som ofta kommer bli nypotatis, sallader och sill. Som  middagar blir dett ofta blir grillat eller nån nyfångad fisk. Pastarätter nu och då och snart har vi också svampsäsongen här med svamppajer, svamppizzor och goda kantarellsåser. Hoppas på lite regnskurar ibland så det inte blir för torrt i skogen.
 

...snart lyser det gult i skogen igen!



Nu ut i solen! Ha en fin sommar!



4 december 2020

Nästan två år senare...

Nästan två år sedan senaste uppdatering här i min matblogg. Nej jag har inte slutat laga mat😊. Tröttnade bara med att blogga helt enkelt.

"Barn & mat" och sapere/måltidspedagogik ville jag ändå inte sluta tvärt med så på instagram under lillakockens_dagbok levererar en docka tips och ideer för barnfamiljer. Att ha en docka som "verktyg" att nå ut till barn har visat sig lyckat. Dockan har hunnit vara med om mycket tillsammans med barnen på jobbet den här hösten.

Kanske det blir fler uppdateringar ännu i denna blogg, vi får se. 

Hur som helst, en fin fredag till er. Tänk positiva tankar, använd mask och tvätta händer i denna förändrade värld 😘


2 februari 2019

Knyter ihop diverse projekt


Här har jag knutit ihop en gös...


Började denna blogg 2009. En hobbyblogg/ inspirationsblogg mest om mat. I bloggen hittar jag lätt tillbaks till mina favoritrecept då jag behöver nåt. Bra! Men som ni kanske märkt har inläggen blivit färre. Ja... börjar tio år "moasmirakel" kanske räcka?
Lite stolt över att jag lyckats inspirera en och annan för Sapere/ måltidspedagogik. Ett av mina stora intressen de här åren. Jag ville få folk att inse att MAN KAN göra nåt för att barn ska må bra, så att de ska få en sund inställning till mat och få dem att äta grönsaker utan problem. Lära dem känna variationer med hjäp av sinnen. Därav har det blivit så mycket sånt i bloggen. Mycket matideér med nordiska råvaror har det också hunnit bli. Det finns så mycket gott både vilt och odlat här på våra breddgrader som blir de bästa råvaror till det godaste rätter man kan tänka sig.

Knyter ihop också annat förutom bloggen just nu. Bl.a är min medverkan i styrgruppen för "Tack för maten", Marthaförbundets satsning de senaste åren också över. Slutseminariet lyckat och... ja bara så fint att vi är många som vill satsa på barn, mat och Sapere smakskola. Som ringar på vattnet, snöbollseffekten.

På jobbet knyts det "interna projektet" matglada fredagar ihop i form av en matglad liten mellanmålsskrift som "våra egna barn med familjer" ska få. Då kan de minnas tillbaks på ett matglatt år och pröva på recepten hemma.



Kan man sätta punkt för en blogg  efter så många år bara så här? En prick, en punkt och så är den slut?

Gör ett försök.

Ifall jag får "moasmirakelåterfall" (risken stor?) Ja då är det väl bara att ta tag i den igen men... vi får se om det bara blir en rejäl paus eller om detta inlägg blev ett definitivt slut.

Men hur som helst, ha det bra och sprid matglädje omkring er, skapa ett bra måltidsklimat för era barn och framför allt ta med barnen i måltidssysslorna!



(Ps. På facebooksidan "Sapere i norden" hittas även framöver Sapererelaterat innehåll.)


Lev gott, alla trogna läsare ♡... och kom ihåg:



2 januari 2019

Barn och mat och en mörk söt tomat




Bokens titel: Barn och mat - Från smakportion till äta själv
Författare: Sara Ask
Utgivningsår 2018
Förlag Mondial

Hittade Sara Asks senaste bok i biblioteket. Barn och mat Från smakportion till äta själv. En fin bok till alla nyblivna föräldrar och till er med barn i småbarnsåldern. Tips och goda råd, näringslära. Bra recept. En fullspäckad faktabok och goda ideér vare sig ni har matkrånglare eller glupska små barn.




Sweet Marmande tomato

Köpte några goda bifftomater på vägen hem. Marmande, mörka till färgen, saftiga och söta, fick träffa avokado och ruccola i en sallad. Balsamvinäger, peppar och lite smulad torkad koriander på det.

Ute stormar det...




5 december 2018

Hej december!


Här tycks vara daglig trafik enligt statistiken trots bloggen inte prioriteras just nu. Trevligt! Hoppas skomakarlaxen, rågbrödet, och bondosten smakar! (De sökord som ligger i topp) Ja Ellen Svinhuvudkakan tycks också ligga högt i statistiken - den är god.

I morgon firar Finland 101 år av självständighet och det kan man t.ex fira med en saffranssmakande toscakaka om man inte vill laga en "Ellen".  Gör en vanlig toscakaka men rör ner en nypa (eller två) saffran i det smälta smöret. Vill man kan man smaksätta smeten med lite apelsin- eller  havtornssaft också.

Ha en fin fortsatt december och en riktigt God Jul ifall nästa inlägg låter vänta på sig.




19 november 2018

Ateria-18, matglada barn och lite pausgymnastik


Novemberuppdatering:



-Har varit till Ateria-18 i mässcentrum i Helsingfors. Lyssnade på bl.a Helena Karhujoki "Mitä ruoan ostajan pitää tietää vastuullisuudesta"  (om hur man gör bra, ansvarsfulla val som inköpare) och på en paneldebatt "Miten saadan lisää luomua lasten lautasille" (Hur får man mer ekologiskt på barnens tallrikar) med Pipsa Hurmerinta som dragare. Sen strosade jag omkring och tittade på nya produkter och annat intressant. Försökte hitta produkter som skulle passa in hos oss. Ekologiska knäckebrödet i storförpackning kanske blir vårt nya ekoval om grossisten kan fixa fram det. Lunch blev vi bjudna på, planerad av Årets kock i Finland, Kalle Tanner.

Noora Sipilä (årets servitör)
 och Kalle Tanner (årets kock)
2018
Annat i november:

På jobbet har stora barnen turas om att vara "mathjälpare" (dukar, städar..) och veckan avslutas alltid med våra "matglada fredagar" där de får vara stjärnor. Har sett såå glada miner denna höst. Stolta barn som ivrigt jobbar och sen serverar sina kompisar goda melllanmål. Redan i början av veckan börjar vi planera mellanmålet och har lite hemlisar tillsammans, oj så de gillar det!



Det var lite om november. Och ja, fast många går omkring med trötta miner och mörkerdeppighet så gillar jag november! Inte ännu för kallt, mörkt ja men det finns ju lampor...och reflexer (viktigt!)

Igår blev det en runda till svampskogen och kom hem med en korg med trattkantareller. Fullt möjligt att ännu hitta svamp alltså!

Njut av november. Sitt inte bara still framför skärmar. Upp och hoppa, händerna upp i luften och rör på er t.ex så här...

Lite pausgymnastik:


upprepa 10 gånger.

Ät sen t.ex ett knäckebröd...

...kanske ekologiskt.

6 oktober 2018

Oktoberuppdatering, barn&mat och en hummuspesto




Uppdaterar bloggen nu då vi bytt månad. Ja nu är det månadsuppdateringar som gäller här. Vad har hänt sen senast?

Funderade smått i våras om jag igen borde börja dra Sapere-/ mellanmålsklubbar för skolbarn nån dag i veckan så som jag ännu gjorde för nåt år sedan. Det var främst för barn i 10 års åldern. Gillade det, men kräver tid och energi... kanske mer än jag riktigt orkar med, så har tänkt om.

Istället har det blivit ännu mer måltidspedagogik på ordinariejobbet. Sexåringarna får turvis bli mellanmålskockar, under handledning och både de och jag har så kul! En eftermiddag i veckan har jag möjligt att koncentrera mig på det då vi har soppa som lunch och mindre jobb/disk. Resten av veckan hjälper de till med dukning och får presentera dagens mat. Känns bra att måltidspedagogiken blivit mer strukturerad och de unga väntar såå ivrigt på sina veckor.

Hej alla ni som jobbar med barn, låt barnen "jobba"!!

Sen har vi gjort diverse annat matrelaterat. Potatisen togs upp, skördefesten var lyckad, månadens grönsak har kört igång, Äppelprojekt har vi haft och allt möjligt annat.

Kan man ha ett bättre jobb? Det frågar jag mig själv ibland men visst finns det dagar då man tänker i andra banor också. De dagar som kroppen skriker efter vila. Kockjobb kan vara fysiskt tungt ibland. Man står och går, lyfter och har sig dagarna i ända. Mitt nuvarande kök är helt ok men kunde vara bättre sett ur ergonomisk synvinkel. Men ska inte klaga... (med stödstrumpor och bekväma skor kommer man ändå rätt långt;)

Men barnen! Och måltidspedagogiken! Och se matglädjen och mätta nöjda barn, sånt ger en sån fin känsla. Tänker ibland hur annorlunda det vore om jag istället jobbade i ett kök utan den omedelbara kontakten till matgästerna. Skulle säkert sköta mitt jobb men ...  svårt skulle det vara att så här konkret syssla med matglädje. För det är det det handlar om. En bra måltidspedsgogik, ett tätt sammarbete mellan kök och pedagoger OCH barnen involverade - det ger matglädje. Så är det.

Jobbar du med barn? Hur tänker du kring barn, mat och måltidsstunder? Hittar ni matro eller är det oftare stökigt och en  kamp mellan många viljor. Får ni god  mat? Ger ni respons till köket? Har ni ett fungerande sammarbete? Om inte gör en förändring!. Sammarbete och en strävan mot samms mål: ätande barn och matglädje är värt att satsa på.



Med önskan om en fin oktober,  ha det bra! återkommer i november.



Ps. Bra höstmat: lägg rotsaker på en plåt ( t.exrova, palsternacka, potatis, motötter, kålrabbi, rödbeta, rotselleri, kålrot.... vad du råkar ha till hands. och medan de sköter sig i ugnen mixa ihop en god "hummuspesto". En kombination av hummus och pesto. Grönkålspesto kanske (förväll grönkålen innan). Kikärter, förkokta,  istället för frön eller nötter.
Olja, citron, vitlök, salt, peppar... lite riven ost. Servera till rotsakerna. Blir det hummuspesto kvar så spar det till pålägg.
(Inget hindrar att ni ännu serverar en bit fisk, chorizokorv eller t.ex halloumi till... men mättar även bra med "bara' hummuspesto till rotsakerna.)





16 september 2018

September - Barn&mat/ Sapere


Hejsan länge sen sist!

Lovade komma med en uppdatering i september. Den här bloggen är en "månadsblogg" tillsvidare.



På "barn och mat" fronten: Det rullar på och vi har hunnit med det ena och det andra de senaste veckorna. Bärtema, äppel i fokus, "Pop-up" cafe ,"matglada fredagar" och ett föräldramöte med matinfo bland annat. Nu i september har vi ännu potatisupptagning, skördefest och våra "matglada fredagar" fortsätter förstås.

Barn och kokböcker, ja!
Så mycket att studera och mycket matprat kring det!
Låt barnen få sin egen "kokbokshylla"där de 
kan sitta och bläddra tillsammans.

Matglada fredagar betyder en specieĺlt matglad dag. Barnen (6-åringarna) två i gången är mathjälpare för en vecka. De hjälper till med dukning och småsysslor. På fredagar får de en specialuppgift på eftermiddagen. Det kan vara att baka äppelpaj, göra fina smörgåsar, fruktpinnar eller dylikt under handledning... ett mellanmål till hela gänget.
De är så stolta! Mitt kockhjärta smälter av att se deras iver!

Om måltidspedagogik handlade mitt  framförande på föräldramötet. Har gjort en liten dokumentation över "ett år på dagis, sett ur kökets perspektiv" så föräldrarna också förstår hur vi jobbar för att få matglada barn. Kanske också nåt de kan ta hem i sin vardag.

Sträva till matglädje om du läsare också jobbar med barn och mat och är du förälder jobba för trivsamma måltidsstunder och ta barnen med i kökssysslor! Ni vinner alla på det.

Har ni en liten matvägrare där hemma? Ta barnen med till torget och låt dem välja grönsaker. Barn älskar att få vara delaktiga, ta och packa en picknick korg och ät utomhus. Mat smakar så gott i en annan miljö ibland. Döp maträtten till ett skojigt namn... vissa barn kan vara matkrångliga i perioder men stressa inte, det går om.

Föresten konceptet "matglada fredagar" kan man bra köra med hemma också. Låt barnen under hela veckan ha nån liten uppgift. T.ex hjälpa till med dukning, torka köksbord eller dylikt och en dag i veckan nån specialgrej som att laga mat, baka eller nåt annat under uppsikt och assistens. Kanske en önskematrätt? Lovar att ni får en trevlig stund tillsammans.


Njut av dagen! Nu ska jag blanda lite målarfärg... målningsprojekt på gång.

Nästa uppdatering nångång i oktober.






10 augusti 2018

Tillbaks till ekorrhjulet och matglada barn


En veckas jobb bakom. Tillbaks till ekorrhjulet igen med andra ord. Tur att jag ändå befinner mig i ett så trevligt "hjul"! Så skoj att träffa småttingar igen. Nu blir det ännu mer satsning på måltidspedagogik är det tänkt. "Matglada fredagar" är nytt för i höst. Berättar mer då vi kommit igång.

Kommer uppdatera mig mer sällan i denna blogg i höst och då jag gör det handlar det mest om Barn & mat. Kanske som en liten månadsinblick vad vi sysslar med så att andra som jobbar med barn & mat/ eller familjer får ideer vad man kan göra för att skapa matglädje. 


Ha det bra i varma augusti. Önskar er en matglad höst!

Nästa blogginlägg i september.



2 augusti 2018

Simma i månsken och en frys fylld med glass


Gå in i en skuggig skog.

Recept på hur man överlever den allra varmaste sommaren:

En frys fylld med glass
Tanka vatten med jämna mellanrum
Klä dig luftiga kläder
Gå in i en skuggig skog
Sov med öppet fönster
Vät en handuk och häng över axlarna
Ta ett iskallt fotbad
Simma i månsken strax innan läggdax


Nästa vecka utlovas svalare väder.

Här ett recept på iste

Koka upp en liter vatten
grönt te, 2-3 påsar
En liten kvist enris (eller en dutt granskottssirap om ni har det)
nån kvist mynta
honnung eller osötat, välj själv

Koka upp vatten i tekokaren. Häll vattnet över en enriskvist, mynta och honnung i en kastrull och lägg i tepåsarna. Låt stå framme tills det svalnat. Sila och häll över i en kanna. Lägg kannan i kylskåp. Drickes avkylt kanske med is. Späd med vichy om ni önskar kolsyra och mer utspätt. En annan variant: smaksätt med ingefära och lime.

Skickar en medlidsam tanke till alla kockar som är på jobb i denna hetta.  Kökshjältar är ni!