29 mars 2016

Det handlar om fisk: mört och strömming


Hoppas ni haft en fin påskhelg! Nu tillbaks till vardagen...





Detta inlägg handlar om fisk. Nogrannare bestämt om mört och strömming. Jag experimenterade att tillreda mört på olika vis en sommar. (Hittas under etiketten "Mörtexperiment" här i bloggen.) Då var det fisk vi fiskade själva. Ibland har det även hänt att vi  köpt mört som konserv och den är faktiskt riktigt god. På Gastromässan hittades en ny variant (i glasburk) som snart kommer ut i handeln i Finland. Den kommer att finnas i två smaker: mört i tomatsås och mört smaksatt med vitlök. Smakade på båda och visst, de är goda! Ett riktigt bra "nordiskt alternativ" till långresta sardiner och väldigt bra som utflyktsmat. Några salladsblad, ett par bitar mört och lite skivad rödlök på ett rågbröd blir som en hel liten måltid. Eller gör "hot mört" istället för "hot dog" enligt anvisning här.

Från en fisk till en annan:

Strömming. Stekta strömmingsflundror med potatismos, Det är ju bara så gott! Så här brukar jag tillreda dem. Lägg ihop fileérna bara med lite salt och vitpeppar emellan. Vänd dem i t.ex rågkli. Jag brukar krydda rågen med ytterligare lite salt och vitpeppar. Stek i smör tills de är gyllenbruna (ett par minuter på varje sida). Strö fintskuren dill eller finhackad persilja över. Servera med potatismos och citronklyfta och en grönsallad till.









21 mars 2016

År 2020 skall alla äta! /Gastro del 2





Framtidsmål och visioner. Under seminariet "Puuroja lasten lautasella ja muuta ruokakasvatusta" i samband med Gastromässan (se förra inlägget) behandlades allt från nuläget till framtidsvisioner. Ett plock från seminariet:

Marjaana Manninen (Utbildningsstyrelsen) berättade att man har satt som mål att ALLA barn ska äta skolmat år 2020. Som det ser ut nu är det tyvärr en del som hoppar över den viktiga lunchen. Barn behöver energi för att orka i skolan och att hoppa över skolmåltiden gagnar ingen. Dels kan skolmaten göras mer attraktiv, dels borde attityden till skolmat förändras. Det är av yttersta vikt att vuxna talar positivt om maten och att de visar gott exempel med att äta med barnen. En  fin satsning har man gjort då man nu på allvar tar med måltidspedagogik i den nya läroplanen. Vi kommer att se bra mycket mer "mat på schemat" i framtidens skola då måltidspedagogik kommer att bakas in i ett flertal sammanhang. Att man i Finland skrivit in skolmaten som en del av läroplanen är finemang!


Arja Lyytikäinen (Evira)
Arja Lyytikäinen talade om hur vi inte bara kan se mat som ett tekniskt ätande och ur näringssynpunkt. Vi måste kunna erbjuda barnen en pedagogisk helhet kring mat. Hon talade varmt om "arjen hyvinvointipedagogiika"... d.v.s att barnen har rätt till "välmåendepedagogik i vardagen". Och detta gäller inte bara barnet under barnaåren, nej det är ett livslångt lärande från fosterstadiet till ålderdomen det egentligen handlar om. Att skapa en atmosfär kring ätandet som är positivt. Lär man sig redan som barn att njuta av måltidsstunder hänger det med en hela livet. Matglädje. Att äta tillsammans i familjen är också något vi borde bli bättre på och att äta regelbundet är bra.


Virpi Kulomaa (ammattikeittiöosaajat ry)

Virpi Kulomaa berättade i sin tur om hur måltidsservice och pedagoger borde mötas. Daghemspersonal och kostservice kan t.ex sätta sig ner och fundera tillsammans på mål och förväntningar. Kanske daghemmet vill ansöka om et s.k "Smakalfabets-diplom" (Makuaakkosetdiplomi). Det motsvarar skolornas Skolmatsdiplom men är anpassat för barndagvård/ daghem. Se mer under adressen www.makuaakkosetdiplomi.fi. Där finns frågor rörande måltiden och måltidspedagogiken som man kan fundera över tillsammans.


Sami Kilpeläinen (Arla Oy)

Sen berättade Sami Kilpeläinen om mjölkkonsumtion. Om hur människors vanor förändras. Ser man på siffror är mjölkkonsumtionen i dags dato enormt mycket större på våra breddgrader än t.ex i Asien eller Afrika men just nu ökar konsumtionen i dessa världsdelar och man frågar sig vad som händer om den ökar drastiskt. Kommer vår inhemska mjölk att räcka till för oss och hur mår den finska mjölkbonden idag? 

Det sista anförandet hölls av Marjut Kuula (Trust food) och handlade om framtidsscenarier. Om automatrestauranger och intelligenta bestick och tallrikar. Kanske föräldrar i framtiden kan se i sina mobiler exakt vad barnet fått i sig på dagen. (Låter skrämmande om vi kommer att bli såna kontrollfreak!). Kanske vi printar ut vår framtida matportion via en 3D-printer? Insekter är på kommande som ni vet och vildmaten har redan hittat vägen till våra tallrikar. En framtidsvision är också att vi, allt fler, kommer att vilja ha färsk mat och att processad mat inte längre känns rätt. Automatik, robotar, som gör jobbet är trots det framtidens melodi...

Så antar att uppsägningarna ökar inom köksbranschen liksom inom många andra branscher där robotar tar vid.. Man får väl ta och bli vildörtssamlare eller gräshoppsuppfödare då - ja om inte robotarna sedan sköter det med...



(ur boken Minikarjaa, Lena Huldén)


Insekter slår igenom  när man förstår hur mycket  pengar man
 kan spara in genom att dryga ut köttfärssmeten med insektmjöl....






20 mars 2016

Gastro Helsinki 2016/ del 1 - Årets kock


Var på ett finskspråkigt seminarium i fredags som hette: "Puuroa päiväkotilautasella ja muuta ruokakasvatusta"  som handlade om måltidspedagogik och matkultur i daghem och skola, om hur måltidspedagogik skrivits in i den nya läroplanen  och om framtidsvisioner. Mer om det i ett senare inlägg. Efter seminariet som hölls i mässcentrum (perfekt att ordna seminarium i samband med Gastro!) gick jag på Gastromässan. Här lite bilder från Årets kock och årets servitörtävling.




Sikke Sumari och Samuil Angelov var presentatörer
Kockstuderanden från Perho på viktigt uppdrag

Domarkåren samlad
Provsmakare av god mat.

"Höga hattarnas klubb" funderar och bedömmer...



Andrapristagare Teemu Bomans skapelser.

Till Finlands bästa kock valdes slutligen Toni Kostian från Helsingforsrestaurangen Grön och Årets servitör heter i år Taneli Lehtonen och kommer från Helsingforsrestaurangen Muru. Gratulerar!



14 mars 2016

Spenatstuvning till lax och tankar om trädgård






Son och jag lagade söndagsmiddagen tillsammans. God mat behöver inte vara komplicerad. Lax med spenatstuvning. Potatishalvor i ugn penslade med vitlöksolja. Ruccolasallad  med morot (och så lite "valfria tillbehör": rom, smetana och kronärtskocka, rester från lördagsmiddagen).

Smider trädgårdsplaner. Första fröpåsarna väntar redan. Beställde via Nyttoväxtföreningen (Hyötykasviyhdistys). Det ska bli mangold, grönkål och palmkål bland annat. Och honungsblomster till fjärilarnas äng.

Spenatstuvning (i detta fall fryst finhackad spenat)

150 g djupfryst spenat smältes på svag värme i en kastrull. Gör en pasta av några msk vetemjöl och en klick smör och rör ner i spenaten. Späd med lite vatten koka upp. Lägg till en skvätt grädde. Låt stuvningen koka minst fem minuter. Avsmaka med salt och vitpeppar.

5 mars 2016

Till bords med Ville - historisk måltid med goda köttbullar





Året är 1885, Ville Vallgren bor i Paris och samlar sina vänner för att fira sin 30 årsdag på sin nya adress Montrematre 41 rue Gabrielle. Hur firar man på bästa sätt? Jo givetvis med mycket god mat och goda drycker tillsammans med sina skandinaviska konstnärsvänner. Det blir en festlig måltid och man äter långt in på småtimmarna.

citronfromage och chokladmousse sötad med honung

Året är 2016, i övrevåningen i ett gammalt hus rustas det för fest. Temat är Ville Vallgrens 30 årsdag.Vi har tittat på menyn från tiden då det begav sig. Funderat över recept och hur det kunde ha smakat. På dagen har ivriga kalaskockar försökt återskapa rätter och när kvällen kommer samlas vi för ätt äta till Villes ära.

Femte året i rad vi ordnar en historisk måltid. Detta år deltog inte jag med själva matlagningen men njöt till fullo av all god vällagad mat på kvällen. Det har blivit en tradition att se fram emot. Och riktigt intressant att verkligen försöka väcka smakkombinationer till liv igen. Smaker från förr. Riktigt lika många rätter som vid Villes "riktiga" kalas hade vi inte men vid bordet hittades: Sillfat, blinier med tillbehör, ärter, små spröda morötter, rökt lax, gravad lax, hovmästarsås, potatis, köttbullar...ostar av många slag, citronfromage, chokladmousse, minibiskvier, mazarinbakelser. Klädseln på festen var givetvis tidsenlig. vackra klänningar, spets, siden, sammet...




Rest från fest. Köttbullar dagen därpå. Sällan har köttbullar smakat såå gott! Dessa med fin hackad ansjovis i smeten. (Sardeller eller kapris går också bra)


Köttbullar enligt ett 1800-talsrecept

3/4 kg nöt
100 g fläsk
40 g franskt bröd
3 dcl mjölk
2 ägg
hvitpeppar
salt

Om man så önskar lägges äfven lite kapris eller sardeller i smeten


En matglad kväll! - och ett tack till Ville för sina målande beskrivningar han lämnade till eftervärlden!

26 februari 2016

Zum Beispiel - med passion för det goda



Passionsmousse Zum Beispiel

Ett restaurangbesök blev det i veckan. God mat på zum Beispiel. Sonen som tog husets goda egentillverkade pasta var nöjd, Den andra sonens hamburgare fick också godkännt. Min mezetallrik var stor och mycket mättande  med många olika smaker ,trots att där var nån "aubergineröra" som smakade lite märkligt, (alltför beskt...) maken var mer än nöjd med sin goda grillade hönsrätt. Pricken över i:et var ändå joghurtmoussetårtan smaksatt med passionsfrukt. Så god så jag sen försökte mig på att laga en motsvarande hemma.



Passionsmousse på mitt vis


Passionsmoussetårta 

ca. 150 g kexsmulor (valfritt: havrekex, digestive, pepparkakor...jag hade digestive)
50 g smör
2 msk kaffe

Fyllning:
5 gelatinblad
saften av 6 st passionsfrukter
1 dl tropsikjuice
1 dl fintsocker
1/2 tsk äkta vanilj
4 dl joghurt naturel
2 dl vispad grädde

kakao
pistagenötter

Smält smör och banda med kexsmulorna och smaksätt med kaffe. Tryck ut i en kakform med löstagbar kant.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 10 minuter. Pressa passionsfrukterna genom en sil så kärnorna ej kommer med. Sjud  juice, passionfruktssaften med sockret. Vispa grädden och mät upp joghurten. Krama ur gelatinbladen och smält dem med saften. Blanda ihop grädde, joghurt och gelatinblandningen. Rör snabbt ihop alltsammans. och bred på massan på kexbottnen i kakformen. Låt stå i kylskåp och stelna till. Garnera med siktad kakao och hackade pistagenötter.

(...men jag valde denna gång att ta till vara på fruktkärnorna och lagade en del av massan med kärnor. Lät understa skiktet, utan kärnor, stelna först så det blev skiktat (annars hade kärnorna sjunkit till botten antar jag, ett annat alternativ hade varit att göra en klar "spegel" som lock med kärnor, juice och gelatin och helt skippat kakaon.)

Koka kaffe, bjud in några vänner ät&njut!



16 februari 2016

Temaveckor 2016 - vecka 7: potatis




Vecka 4 var "lökens vecka"

Nedan en lista på "Kotimaiset kasvikset" inhemska grönsakers - temaveckor 2016 

 (Varför svampveckan är så tidigt kan man fråga sig... borde inte den vara på hösten?) 

Denna vecka, vecka 7, är det potatisen som är i fokus här i Finland. Den återkommer också vecka 25 men då är det förstås nypotatisen som gäller.



vecka 4 Lök
vecka 7 Potais
vecka 11 Örter
vecka 13 Gurka
vecka 16 Svamp
vecka 20 Tomat
vecka 25 nypotatis och primörer
vecka 25 jordgubbar
vecka 30 paprika
vecka 31 trädgårdsbär
33-34 Skördeveckor
vecka 35 sallader
vecka 37 äppel
vecka 41 palsternacka
vecka 48 julens rotsaker


14 februari 2016

Soppa på lake




 "Vintertid spisa jag i februari månad så mycket av denna soppa så jag har svårt att andas"
Ville Vallgren ur boken Villegubbens matkatekes från 1921


Laksoppa blev lyxsoppa på Alla Hjärtans Dag! Lake (Lota lota), på finska: made, den godaste av fiskar att koka soppa på så här vintertid. Här ett gott recept (även om det inte är Villes):

Fisken (kokas först):

Ca.1 kg lake
1 liter vatten
1 gul lök
5-6 kryddpeppar
2 tsk havssalt

Skär laken i bitar och koka ca. 20 min

Soppan:

6-8 potatisar i bitar
en bit purjo, fint skuren
1 liter lakbuljong (sila vattnet som laken kokat i)
2 dl grädde
(red soppan med 1 msk mjöl om ni önskar spadet något tjockare)
dill
(en liten klick smör)
smaka av med salt och vitpeppar

När potatisen är klar lägg med de urbenade fiskbitarna/ alternativt portionera fiskbitarna i djupa talrikar och slå soppan över. Ät & njut.


Se mer recept på lake under etiketten lake i denna blogg.

12 februari 2016

Gammalt till heders men vad blir morgondagens antikt?



Visst kan man skapa fina helheter även med udda porslin. Om man istället dukar efter ett färgtema då kan tallrikar och glas runt bordet ha variationer. Blir mer personligt och skapar en stil i sig. I vårt kärlskåp finns mycket blå-vitt. Sällan har alla kring bordet till vardags likadana assietter eller tallrikar men då de alla ändå är i samma färgskala blir det ändå harmoni och det är så lätt (och billigt) att fynda några enstaka fina tallrikar till ifall det behövs fler. (En fördel med många olika mönstrade tallrikar är också det att det blir mer variation på bloggbilderna, skulle vara trist att alltid fotografera samma tallrik...)

Kom hem med boken Keittiöantiikkia (Köksantikviteter) senast från biblioteket. En bok med några år på nacken, men själv hade jag inte sett den tidigare. Det är en sån där bok man kan sjunka in i och bara titta på bilder om man inte orkar läsa. Orkar man däremot läsa hittas där mycket intressant, speciellt om man gillar matkultur och kulturhistoria. Boken sträcker sig från 1600-talet fram till 1900-talet men främst handlar det nog om 1800-talets kök och köksutrustning. Saker och ting var så vackra förr. Även helt vanliga bruksföremål var noga genomtänkta och ofta vackert utsmyckade. Vissa saker känner jag igen.  Ostkar, brickor och gjutjärnspannor som ger minnesbilder från barndomen och mommos kök. Mortlar och kannor och annat som vi ännu har i bruk på torpet. 

Bokens titel: Keittiöantiikkia
Författare: Marketta Tamminen
Bernt Morelius
Fotografier: Katja Hagelstam
Förlag: Otava
Tryckningsår 2009
(språk: finska)

Vad blir morgondagens antikt? Kanske de självklara bruksföremålen vi idag använder oss av får antikstatus och blir nostalgi en vacker dag. Idag lever vi med en "slit-och-släng"mentalitet och saker görs inte ens så starka och hållbara som förr så man undrar lite.  I skåpen hittas mer än lovligt mycket plast... Ibland kan faktiskt ett loppisfynd, t.ex en gammal kastrull eller gjutjärnspanna vara mångfalt bättre än en ny. Så håll ögonen öppna, istället föratt köpa nytt försök fynda och hitta kvalitet  - det gjordes bra saker förr!


3 februari 2016

Traditionsbakning med barn /Sapere


Februari betyder extra mycket aktivitet på "bagerisidan" på jobbet. Månaden då vi bakar lite extra bakverk på dagis. Runebergstårtan inleder det hela och sen en vecka senare kommer Fastlagsbullen (eller semla som den kallas i Sverige). Till vändagen, Alla Hjärtans Dag, brukar jag bjuda på hjärtliga bröd och i slutet av månaden kommer Kalevaladagen då vi år tänker baka karelska piroger med barnen.


Runebergsdagen infaller i år på fredag denna vecka men vi tjuvstartade och bakade "Runebergsmuffins" redan idag. I år även en liten sats glutenfritt då vi har en med dietkost numera. Har inte tidigare bakat glutenfria runebergare men mitt experimenterande blev helt o.k.

 Recept på 6st glutenfria runebergsmuffins

( Digestivekexen = Sempers glutenfria,
eller använd glutenfria pepparkakor)
OBS!!! Ett ägg fattas i det slarvigt skrivna receptet ovan, sorry....

Här ett tidigare blogginlägg om runebergstårtor med det gamla urspungliga receptet samt det recept jag brukar använda.



31 januari 2016

Gäddsallad med nordiska bär




Frysinventerade och hittade en gädda i frysen. Det var visst höstens sista fångst som hamnat där. En ganska liten en men lagom som lunch till fyra. 

Stekte den i ugnen med salt, rödlök och vitpeppar som smaksättning. Kokade gröna bönor och letade fram diverse bär från höstens små "experiment". Babyspenat och citron hade vi också hemma.

Gädda i ugn.
(smaksätt med salt, peppar och lök)

200 g gröna bönor (kokas)
50 g färsk spenat
solrosfrön rostade
blåbär torkade (sötma)
havtorn torkade (syrlighet)
rönnbär saltade (beskt och salt)
lite olja
citron
en klick creme fraicé

Blev en fräsch sallad med alla grundsmaker och gäddan smakade sommar enligt sonen. Kanske för att vi oftas äter gädda om sommaren på landet. 







26 januari 2016

Koltrastar, gratäng och frasiga nyponvåfflor







Lite potatis, morötter, persiljerot och broccoli. En skvätt grädde och några skivor bacon samt en ostkant. Kylskåpsinventeringen fick vara utgångspunkt till middagen. Det blev en gratäng av det. 

Skiva 6-7 stora potatisar. Skär några morötter och pesiljarot i bitar. Skär ner brocolin. Salta lätt och peppra lite. Slå över grädden blandad med lite riven ost. Lägg allt i  en smord ugnsfast form ca. 35-40 min. När ca.8-10 min återstår av tiden ta ut formen från ugnen och lägg några strimlor bacon över. Lägg ugnen på grilläge den sista återstående tiden.  God vintermat!

När det är så här kallt ute så nästan kölden knäpper i knutarna då känns det som om man behöver nåt lite extra. Våffeljärnet plockades fram och så fick det bli ett våffelefterrätt så här mitt i vardagen.
Receptet fick denna gång bli detta: Hirams frasvåfflor men med en liten extra "twist". Lade nämligen också ca. 1/2 dl nyponskalmjöl i smeten (+ lite extra vatten). Våfflorna serverades dessutom med nyponpure istället för sylt så det blev mycket nyponsmak denna gång. Ja en klick vaniljglass blev det också.

Utomhus är det så vintervackert! I aroniabuskarna samlas koltrastarna. De hittar lite kvarblivna bär. Skogsharen dyker upp om kvällarna, den är säkert nöjd att vi börjat bjuda den på hö vid fågelmatningen. Den kommer varje kväll och mumsar i sig. En kväll tog den sina kompisar med sig. Tre mätta harar den kvällen...

16 januari 2016

Vad har hänt med pepparroten?




Jag har en förkärlek till pepparrot. Helst ska den vara färsk och nyriven och blandad med lite creme fraice eller mjukost. Ett tunt lager på morgonsmörgåsen istället för smör kombinerat med en ostskiva och skivat äpple. Pepparroten gör att smörgåsen får ett "sting". Man vaknar till när man äter den och till den dricker en kopp starkt kaffe. Pepparroten håller också förkylingar borta, eller tja, åtminstone inbillar jag mig det. Den påstås också sänka blodtryck och främja matsmältning. Kanske inte pepparrot var eviga morgon men flera gånger i veckan brukar det bli. Pepparrot är också gott till fisk eller som en ingrediens i en extra god pesto. Se pestorecept längst ner. 

När jag inte har färsk pepparrot att ta till får det bli  pepparotspasta på tub. En grön liten tub på 45 g hittas för det mesta i vårt kylskåp. Den är helt o.k till smak och konsistens. Eller rättare sagt den var helt o.k men nu har de gått och ändrat på receptet. Från att ha varit fast och god är den nu lös och grynig. Smaken  betydligt surare än förr. Kollade upp vad som förändrats, det gick lätt eftersom jag hade både en äldre och en nyare tubvariant hemma av samma fabrikör:

Tidigare: riven pepparrot 75 %, rapsolja,delvis härdade oljor och fetter (palm, shea,kokos, soja, ryps, solros, färg betakaroten) salt, naturlig pepparotsarom (med senapsolja), konserveringsmedel (natriumdisulfit)
Nu: riven pepparrot 55%, vatten, rapsolja, socker, syror (citron- och ättikssyra), förtjockningsmedel (xantangummi), antioxidationsmedel (askorbinsyra, natriumdisulfit), salt

Suck, igen en produkt där man dragit ner på "äkta varan". 75% har blivit 55%.... Jag skrev och frågade varför och fick som svar att konsumenterna har tyckt att pepparrotspastan varit för trög och tjock, svår att klämma ut, därav det förnyade receptet. I det nya receptet har man märkligt nog ändå tillsatt förtjockningsmedel, något som inte tidigare fanns.



Här receptet på Pepparrotspesto
-med färsk nyriven pepparrot,
Pepparrot som bäst!



8 januari 2016

Veganpastejer


Hade ett litet jobbuppdrag till en fest. Att fixa fram nåt smått sött  o salt som skulle passa några veganer. Det fick bli veganpastejer som "salt" och en chokladkaka med jordgubbsås som "sött".

Pastejerna av en mjölk- och äggfri bladdeg med en god "veganröra" som fyllning.

Fyllning (en liten sats men satsen räcker bra till minst 10 pastejer)

1 dl julienneskurna grönsaker (t.ex.morötter och purjolök)
1/2 dl speltkorn

1/2 dl quinoa
1 msk tomatpure
1-2  tsk sojasås
1 vitlöksklyfta
lite chili
örter (basilika och persilja)


Börja med att koka speltkornen. Skölj quinoan några gånger först i hett vatten sedan kallt (hett så blir den minre besk) Häll bort sköljvattnet och slå över kokande vatten eller grönsaksbuljong, Låt stå och svälla under lock.  Skär grönsakerna och hacka örterna. Fräs grönsakerna i en wokpanna. När spelten kokat klart blanda ner i woken tillsammans med quinoan, sojasåsen, tomatpure, finhackad vitlök, fintstrimlad chili och örter. Fräs alltihop en stund så smakerna blandas. Quinoan gör att pastejmassan blir lite grötig och binder ihop bra, spelten ger fin smak, lite tuggmotstånd och bra konsistens. Avsmaka, fundera behövs nåt mer? Peppar? Mer sälta? 

Låt bladdegen tina och ta ut kvadrater ungefär i storlek 10 cm x 10 cm. Lägg en klick massa på varje ruta och vik ihop pastejerna hörn mot hörn så de blir som trekanter. Tryck ihop kanterna ordentligt. Pensla pastejerna med matolja och strö över sesamfrön. Grädda ca.10-12 minuter i het ugn.

(Istället för bladdeg kan man även använda pirogdeg, men då borde man hitta ett bra "veganpirogrecept", tages tacksamt emot ifall någon har ett bra! Skriv det i kommentarsfältet i såfall...)

Kan skriva ner receptet på veganchokladkakan också, men det får bli senare i ett annat blogginlägg.

(Här hittas recept på en annan god chokladkaka som dock inte är för veganer...)


 Trevligt veckoslut!

4 januari 2016

Chokladstaden Borgå och minnet av en vän




Nytt År och bloggen fortsätter... Bloggen som tog fart 2009 och som visserligen inte uppdateras lika ivrigt som i början men som dock lever kvar. Inte för att jaga läsare och följare utan mest för att den är en receptbank och dagbok för mig själv. Ja man vet ju aldrig när man blir senil och glömmer bort vad man sysslat med. Eller kanske det är p.g.a Gunilla W jag fortfarande skriver?

Tack vare den här bloggen lärde jag känna Gunilla. Vi hann bara träffas en enda gång innan hon gick bort p.g.a sjukdom. Vi hade säkert aldrig träffats utan den här bloggen eftersom det var här hon hittade mig. Kanske det var år 2010 hon tog kontakt. Hon, beydligt skickligare skribent än jag, matjournalist som hon var, äldre, erfarnare, klokare. Fågelintresset också en gemensam nämnare. Glada amatörskådare båda två. Vi skrev ibland nån rad till varandra och när hon nåt år senare var på besök i Finland och råkade vara i min hemstad ville hon gärna ses över en kopp kaffe, prata lite. Hon pensionerad men gjorde ibland freelancereportage till sitt gamla jobb på Dagens Nyheter. Nu var hon nyfiken på Borgå som sötsaksstad  Detta drygt fem år före staden nu smått börjat kallas för "Chokladstaden". Då var det bara två chokladfabrikörer här. Den gamla stora fabriken och den lilla boden vid kyrkan där chokladen är ett hantverk och innehavaren t.om rostar bönorna själv. Numera har orten fått ytterligare en chokladmakare så visst kan man  kalla stan en sötsaksstad, en chokladstad! Förutom all choklad finns här även lakritstillverkare. Så om Gränna är kännt i Sverige för att dra turister till sina polkagrisar så varför inte marknadsföra Borgå som Finlands sötsaksstad no. 1. Söt i annan bemärkelse är staden också.  En vacker liten stad!

Tillbaka till Gunilla, vi träffades, hon och jag och hennes fotograf och satt och pratade bort en stund på ett café. Pratade om mat, om skrivandet och lite allmänt om våra liv. Ja det var ju första gången vi sågs! Jag så säker på att vi skulle ses igen. Men så gick det då inte. "Du ska fortsätta skriva" sa G till mig innan vi skiljdes. "Du ska skriva om mat!". Kände mig förstås smickrad och kanske det är p.g.a G denna blogg ännu existerar? Borde jag kanske börja skriva mer?

Om ni vill hitta bra recept och läsa  bra texter om mat är det hennes blogg ni ska titta in i.

Här skriver hon om sötsakstaden och här hittas t.ex en riktigt god dressing med bl.a parmesan i som hon föreslår till fisk. Vi har blandat denna dressing med sallad och nötter ibland. Vänd ner salladen i dressingen så det blir lite "Ceasarstil"över salladen, toppa med ytterligare lite parmesan och rostade frön och nötter  och det blir riktigt gott! (Vi hade solrosfrön och pistagenötter senast och serverade salladen vid sidan om ugnsrotsaker och lövbiff, men den kan även ätas som en "lite lättare rätt" som sådan utan extra tillbehör. Kanske bara med en bit batong).




(...och ja, visst förstås, ytterligare en anledning till bloggens vidare existens är att jag i denna blogg samlat en hel del Sapere/ smakskole material. Det kommer jag fortsätta med. Som en "information-inspirations -matglädje för barn blogg".) 


30 december 2015

Ett spel med baktankar och en god parfait med hjortron




Vill tipsa om ett spel.  Ett spel med baktankar. Först spelar man sen bakar man... men vad bakar man? Ja det får spelet utvisa. Gäller bara att ha ingredienser hemma. Denna gång blev det hallonvulkaner. Goda! Spelets målgrupp är lite yngre barn men visst kan äldre bakglada barn (och vuxna) också finna det skojigt!

Kakjakten - ett spel med baktankar
Johanna  Westman 
Raben&Sjögren 2014

Spelet utsågs till vinnare i kategrorin: Måltidslitteratur distribuerad i annan form" av Årets svenska Måltidslitteratur 2014 .



Det fick igen bli hjortronparfait som efterrätt på julbordet i år. Det är så gott! Kanske ett tips till nyåret! Kan lagas en god tid i förväg. Denna gång gjordes glassen/parfaiten så här:

1/2 dl florocker och 3st äggulor vispas över vattenbad tills det blir lite tjockare och poröst. Vispa 2 dl grädde. Låt äggsockret svalna något (fortsätt vispa en stund utan vattenbad så den svalnar) och tillsätt sedan 2 dl naturell joughurt, 2 dl lättsockrade hjortron och den hårt vispade grädden. Grädden ska försiktigt vändas ner. Smaksätt ännu med lite vaniljpulver om så önskas. Frys in. Tas fram för att mjukna något medan ni äter varmrätten så är den perfekt då den skedas upp.

Ingredienser som behövs:

1/2 dl florsocker
3 äggulor
2 dl vispgrädde
2 dl naturell joghurt (använde Valios A-joghurt)
ca. 2 dl hjortron
1/2 tsk vaniljpulver




önskar er ett

Gott Nytt År!

27 december 2015

Mellandagssoppa och ett gott te med saffran








Hoppas ni haft en fin jul! Efter all julmat kan det smaka gott med en soppa. Denna med bl.a lammfärs och batat.

Soppa med lammfärs och rotsaker

300 g lammfärs
3-4 potatisar
1 stor batat
1 palsternacka
ett par morötter
2 msk tomatpure
svartpeppar
2 msk torkad nässla och libbsticka
(vitlök)
salt
vatten

Tärna rotsakerna fräs dem i lite olivolja och tomapure, späd med vatten och låt koka upp, fräs under tiden köttet. Tillsätt köttet i slutskedet. Krydda, avsmaka och bjud vänner till bords. Ät och njut.

Jag har ännu så mycket torkade nässlor i lager så de fick ge lite grönska i soppan men det går lika bra med andra örter t.ex timjan, rosmarin eller persilja, då gärna färska. Till soppan smakar det gott med nybakta semlor. Dessa "helt vanliga" men med några msk nyponpulver i degen samt penslade med olivolja och fintriven parmesan.

Har hittat ett gott nytt favoritte! En kombination som passar jättefint i juletider. Johan& nyströms "Lucia" Ett svart te smaksatt med saffran, apelsin, chili och rosépeppar. Fin kombination! Jag som annars inte är så förtjust i smaksatta teer (speciellt inte i dem som innehåller lakritsrot...men det är förstås en smaksak.) Smaksatta teer och smaksatt kaffe är något som säljer allt mer men de är också så enkelt (och billigare) att fixa själv med egna kryddor och kryddblandningar. En liten nypa kardemumma med kaffet när man brygger eller lite torkade rosenblad och kanske vanilj i ett gott svart eller grönt te och vips får man den allra godaste dryck eller pröva blanda själv ett te med saffran, chili, apelsinzest och rosépeppar... om ni inte föredrar att dricka te som det är, utan smaksättning vill säga.



6 december 2015

Lammbiff på Kohvik Komeet och recept på finska pinnar

Utsikt över operan från Komeet.

Lammfärsbiff med rotsaker som simmar i sås.

Igår blev det en resa med arbetskamrater till Tallinn tur-retur i stormen. I Tallinn en lammbiff på Kohvik Komeet. Ett ställe med fin utsikt och närhet till shopping. Maten helt o.k smakmässigt sätt, goda vackra bakelser fanns där också. Idag på Finlands självständighetsdag kommer här ett recept på:

Finska pinnar
50 g mandelmjöl
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

äggvita
hackad mandel

Mjöl, socker, mandel och rumsvarmt smöret rörs i hop och låt degen sedan vila en stund på kall plats. Rulla degen och forma fingertjocka längder. Pensla med uppvispad äggvita och strö på socker och mandel. Skär i 4 cm långa bitar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca. 10 minuter.

Ps. Fler restaurangtips i Tallinn hittas under etiketten "Tallinn" i denna blogg.






3 december 2015

Spröda goda fiskstjärtar/ Sapere




Drog en smakskola igen för en grupp 10-åringar. Den här gången blev det  rätt mycket "matprat" mellan varven. Fler flickor än pojkar denna gång vilket glädjer mig eftersom jag haft väldigt få flickor de senaste omgångarna. Vi pratade mat, vi pratade fiske, vi pratade frukt och bär... På frågan: "vad har ni för favoritmat?" fick jag först som svar "det vanliga", det som jag brukar få höra: makaronilåda, köttbullar, pizza, tortillas... men så var det en flicka som fick nåt drömmande i blicken och lyriskt började prata om abborstjärtar. Om hur goda de blir om man steker dem riktigt knapriga i smör. "De blir så där spröda liksom", sa hon och fortsatte " spröda och knapriga...det ÄR så gott!"

Förutom matprat de tre gångerna vi träffades bakade vi, lagade olika mellanmål och lekte lite olika matrelaterade lekar samt gjorde några Sapere sinnesövningar. Tyvärr bara tre träffar, men alltid bättre än ingenting.

Berätta vad har du som läser detta, för favoritmat?
Jag har många. Dagens middag: renskav&mos till exempel med lingon till...

23 november 2015

Rödbeta med kronärtskocka och blåmögelost = gott!



Här en riktigt god varm smörgås! Bred basilikasmör (smör/olivolja och färsk basilika som mixas ihop) på mörkt bröd. Skiva förkokta rödbetor. På det inlagd kronärtskocka och en skiva blåmögelost (Aura i detta fall). Grilla i ugnen ca.8 minuter. Strö över färsk timjan och droppa över lite balsamvinäger.

På denna tallrik även kokt majskolv med basilikasmör, lite grillad potatis (är potatisen förkokt kan den åka med på samma plåt som rödbetssmörgåsarna) och så finns där även på tallriken en kikärts-grönabönor-tomat-chili gryta, en rest från en annan dag. God mat den här årstiden!

Se mer rödbetsidéer under etiketten rödbeta i denna blogg.

20 november 2015

Hirampriset - som försvann? och några aktuella priser



För några år sedan instiftades ett nytt pris av Gastronomiska Akademien och bokförlaget Natur och Kultur: Hirampriset. Det var i samband med att boken "Hirams bästa" av Malena Bergqvist var aktuell. Man ville med priset uppmärksamma matskribenter som jobbar i Hirams (Märit Huldts) anda. År 2012 fick Lotta Lundgren priset. Året därpå Margit "Gitto" Richert men sen då? Mig veterligen har ingen fått priset sedan dess. Tog de yrkesskickliga matglada skribenterna med Hiram-anda i Sverige slut eller? 

Men från det ena priset till några andra...

© MW-15
Några pris som varit aktuella inom området barn&mat  på sistone har gått till mina stora "idoler" och förebilder. Två som med handling visar att man kan göra mycket för att få matglada barn.
Andreas Viestad som fått priset Årets inspiratör i Norge och Harriet Strandvik som idag på Banrnkonventionens dag fick ett pris av Rädda barnen - Åland. Hon fick priset med motiveringen:

"...att hon visat på behovet att arbeta tillsammans med barnen och skapa förutsättningar till aktiv delaktighet genom sina olika projekt där hon låtit barn tillreda mat från grunden"

GRATTIS ni är bäst!