14 maj 2017

Mallorca - natur och fåglar

Mallorca del 3.


Vi kommer fram till hotellet vi ska bo på när det är kväll. Spanar ut över S'Albufera Natural Park från balkongen (Hotell La Dorada, vi har bett om ett hotellrum med utsikt över fågelparadiset istället för mot poolområdet). Våtmarken man blickar ut mot är en perfekt biotop för olika vadare, änder och hägrar. Bara att ställa upp tubkikaren och börja studera fågellivet. Tre olika hägrar med ens i samma synfält: gråhäger, purpurhäger och silkeshäger. Senare på kvällen noterar maken att även dvärgrördrommen håller till i området.


Ett gömsle, därifrån man kan se fåglar på riktigt nära håll.

På med vandringsskorna och vi följer stigar och vandringsstråk i S'Albufera. Hägerlistan utökas snart med natthäger och kohäger. Här och där har det byggts gömslen så man kommer riktigt nära skärfläckor, styltlöpare, drillsnäppor och sothöns. Kamsothönan (inplanterad art) får vi också syn på. I buskaget sjunger gulhämpling och vid vasskanten står purpurhönan och det känns ganska otroligt att man kan se så många arter i vilt tillstånd så nära intill sig. Jag har den stora fördelen då jag är ute och reser med maken att jag har en stor fågelkännare vid min sida. Bara att fråga: "Nä men vad var det där?" när man hör nåt ovanligt läte eller om jag ser nåt jag inte själv klarar av att artbestämma. Svaret kommer oftas genast endera på latin, finska, svenska...engelska. Ofta blir vi stannade av någon annan förbivandrande ornitolog som vill veta om vad vi sett, och var. Holländare och engelsmän är i majoritet bland fågelskådarna märker vi snabbt.

Någon kväll och många fågelarter senare är vi igen på balkongen. Denna kväll äter vi "hemma på hotellrummet. Jag har lagat en risotto med svamp och sparris och vi ska strax sätta oss ner för att äta. Då upptäcker maken något i kikarskiktet. Fram med tubkikaren och två heliga ibisar med krökta näbbar flyger där! Helig ibis är en art som blivit allt allmännare i dessa trakter. En kungsörn ser vi också vid många tillfällen från balkongen. Det lär vara en parkrymling som stationerat sig här sedan flera år tillbaka. Tjockfoten hörs i skymningen och natthägerns siluett ser vi flyga förbi när solen nästan gått ner.

 Vill man kombinera fågelskådning med familjesemester är Alcudia ypperligt som resmål. S'Albufera Natural Park finns på gångavstånd och är öppet klockan 9-18. Hit kommer också (mest mallorcanska?) barnfamiljer som vill uppleva Mallorcansk natur. Rusta picknickkorgen med för nåt cafe finns här inte. Är man seriös skådare och vill se fågelivet i tidig morgontimma och vill undvika de värsta folkhjorderna kan man få ett specialtillstånd vid informationsstället (passet behövs när man söker tillståndet, nån dag innan.) Då kan man få hela området så gott som för sig själv och fåglarna är som aktivast då tidigt om morgonen.


Mötte ett litet lamm i en mallorcansk skog...


Bra vandringsleder på Mallorca.

En utmärkt liten skrift om fågellivet på Mallorca skriven av Dave Gosney kan man köpa från t.ex Lintuvaruste i Helsingfors innan man reser iväg. Den kom i flitig användning under vår fågelresa. Andra bra fågelställen i norra delarna av Mallorca är och vid sjön Cuber uppe i Tramuntanabergen. Där ser man mycket rovfåglar som t.ex gåsgam, grågam, glador m.m. Häcksparven hittades även där vid Cuber. 


Vill man se eleonorafalken lönar det sig att ta slingriga vägar till Formentorhalvön. Men vi blev glatt överraskade av att ännu se två eleonorafalkar från hotellbalkongen strax innan vi åkte hem. Den vackra blåtrasten hittade vi i närheten av fyren Cap Capdepera i nordöst.


Hann få en bild på trasten. Kraftigt uppförstorad bild, därav så suddig.



En landsködpadda mötte oss på promenadvägen i Son Real, ett område lite österom Can Picafort som är öppet för allmänheten. Det är också ett bra fågelställe där bl.a kornsparv, rödhuvad törnskata, fältpiplärka och svartbent strandpipare kan observeras. Gick man någon kilometer kom man fram till en fin lång strand. Ett dopp i medelhavet är inte helt fel när man befinner sig på vandring.


(Fler fågelbilder läggs in senare i detta blogginlägg...)



...sånt man äter på fågelturer

Fyllda batonger tillverkade på hotellrummet i tidig morgontimma.


11 maj 2017

Ametlla+ de Mallorca: mandelmix i salladen

Mallorca del 2



Fortsätter ännu med Mallorca och mattema. En liten affär och salladsbar ska få lite extra uppmärksamhet här i bloggen. Bara för att det var en så positiv upplevelse och bra affärside. (Ett icke sponsorerat blogginlägg).

Vi var i Arta, en stad i Mallorcas nordöstra del, då vi kände oss lite småhungriga. Längs shoppinggatan  ligger små lunchställen tätt. Maken läste på en skylt utanför en affär vid namn Ametlla+ de Mallorca att man tydligen kunde äta sallad där inne i affären.
I affären, som endast säljer Mallorcanska råvaror och produkter, tas vi varmt emot och får frågan om vi vill äta utomhus eller inne. Vi väljer inne. Inne mitt i den lilla butiken ett långbord. Tidningar att läsa medan affärsinnehavaren slinker in i ett litet kök i anslutning till butiken. En enda rätt på menyn, Ensalada Verde, grönsallad. Den kan man välja att få toppad med tonfisk eller parmesan. Jag tar med osten, de andra med fisk. Sen sitter vi där och äter en såå god sallad!


Där sitter vi och äter bland Amettla+ burkarna.

Sallad med "Ametlla+ 3"

Förutom grönsalladen fanns det: soltorkade tomater, körsbärstomater, avokado, morot och så toppningen. Salladen innehåller också en dressing som heter Ametlla+ 3. Ametilla+ finns tydligen i tre varianter 1, 2 och 3 och det är frågan om en mandelmix med finmald mandel och olika kryddor och torkade frukter. 3:an som vi har på salladen består av mandel, torkade aprikoser, torkad banan, torkade fikon, citron zest, kanel, kokos och brunt socker. Som man rört ut i en god olja

Köper med mig hem en påse innehållande tre mindre påsar med alla tre olika blandningar. Ska testa dem i goda hemmasallader eller annat är det tänkt. Sen när de är slut får man väl börja laga sin egna mandelmix....

Tips! Kolla på You Tube filmer under namnet "AMETLLADEMALLORCA" om du vill veta mer om en god produkt.


Nästa blogginlägg kommer att handla om natur och fågellivet på Mallorca så titta in igen om några dar om det kan intressera. 




Kallt vatten och oliver med sälta.
i väntan på salladen.


7 maj 2017

Mallorca - Sjötunga på två sätt och mat från liten kokvrå


Mallorca del 1.

Nu blir det lite Mallorcatema här i bloggen. Börjar med maten.

Anser mig inte vara nån expert på mallorcansk mat efter endast två resor till ön och dessutom blev det mycket självlagat denna gång. Visst är det lite trångt att kocka i en kokvrå med bara två kokplattor och avsaknad av ugn men det går! "All inclusive" kändes inte rätt för en resa som denna. Under den här resan prioriterades natur och fågellivet så hotellhäng vid poolkant och mat vid hotellets matställen stannade vid ett minimum. Istället drog vi ut i naturen och åt picknickmat eller åt på mer lokala ställen, ja då vi inte kockade i egen kokvrå förstås. Pastarätter är utmärkt mat efter en dag ute i naturen. Risotto och paella likaså. Antipasti och sallader går också fort att svänga ihop.



Sallader! Sallader och antipasti, sallader med getost, ja sallader åt vi i många varianter. Perfekt balkongmat om kvällen. Balkongutsikt mot fina fågelmarker: S´Álbufera Natural Park (Mer om natur och fåglar i ett kommande blogginlägg...)




Risotto. Här med sparris, lök och champinjoner. Eller alternativt laga en paella.






Ta en tur till närmaste "Mercadona" och köp någon fisk. Här blev det lax och vildris. 
Enkelt och gott!




Omväxling förnöjer, här åts det på restaurang. Sjötunga på El Patio i gamla Alcudia. En skål med ugnsgrönsaker hörde till portionen.





...och eftersom sjötunga är så gott: Sjötunga som lunch  med kaffe och kaka på det. Den Mallorkanska restaurangen hette Cas Pagés och fanns i Port de Soller på Mallorcas sydsida.



En klassisk Mallorcansk mandelkaka.



En pizzakväll blev det också. Denna med getost, äpple, valnötter och honung. Gott med äpple men hade själv kanske lämnat bort honungen, den blev aningen för söt för min smak. Restaurang Picco i Alcudia.



Ensalada Verde. En riktigt god grönsallad på Ametlla+ i staden Arta på nordöstra sidan av Mallorca. (Återkommer till Ametlla+ i ett senare blogginlägg.)


Ser ut som vi inte gjort annat än ätit på vår resa... Men man behöver mycket energi när man rör på sig. Vi har vandrat mycket i norra delarna av Mallorca och hittat många fina smultronställen lite längre bort från de vanliga turiststråken. 

En fin resa!

Läs mer om Mallorca:
 Natur och fåglar
Mallorca -Lunch i Arta

28 april 2017

En god smakkombination och kanske lite solsken?


Igår var vädret ännu isande kallt med både regn och hagel. Idag bättre väder och det var tur för vi hade utomhuslunch på jobbet. Solsoppa och murbottenplättar, en tradition så här inför Valborgsmässoafton. Solskenssoppa och soliga barn, en fin tradition och plättar som är så gott!




Dagens smakkombination här i hemmaköket heter rågknäcke med apelsinmarmelad och rosmarin. Råg och apelsin passar riktigt bra ihop. Trodde vi inte hade nåt gott hemma men så hittade jag marmeladen och det lövtunna rågknäcket som jag köpt på en basar. Ett litet mellanmål i packningsrumban, ska nämligen ut och resa! Måste bara hitta mina solglasögon först... hoppas på sol nämligen.

Här hittas receptet på murbottenplättarna



Glada Vappen på er, som man säger här i Finland,
hoppas ni får en fin första maj!






22 april 2017

... på tisdag äter vi bensoppa!





Skrev ner nästa veckas matsedel. Det kommer att bli en bra matvecka! Eller vad sägs om det kokta paltbrödet och gryngröten. För att inte tala om bensoppan! Det ni... och naturligtvis varje morgon den viktiga frukosten med poteter, salt fisk och mjölk.

Skämt å sido. Men för hundra år var detta vardag. Något att begrunda!



Året 1963. Lite mer att variera med. Konserverna har gjort intråg. I potatiskällaren hittas bl.a knackkorv, tryffel, persikor och sparris och en burk ingefära.




20 april 2017

Blåbäribulla




Blåbär i bullen eller "blåbäribulla" (eller bara "bäribulla" som min mommo kallade den.) Hon gjorde ofta en hel plåt med utkavlad deg och hällde sen blåbär över. Blåbären gärna blandade med lite potatismjöl så slutresultatet blev mindre rinnande bär.

Jag bakade  blåbäribulla efter att ha fyndat blåbär i frysen. Det blev dock mindre bullar denna gång. Denna sats blev 12 st blåbärsbullar. Och jag med mina experiment... vill alltid testa något nytt. Så degen fick 2-3 msk nyponmjöl som "extra" och eftersom vi hade mandelmassa hemma fick även det ingå.

De blev goda! Mycket goda!

12 stycken blåbäribullar:

2 1/2 dl ljummen mjölk (men...mjölken tog slut...  så  1 1/2 kall mjölk och 1 dl hett vatten blev sådär lagom varmt för en halv bit (25 g) jäst.  Sedan en knapp  dl rårörsocker och 1-2 tsk kardemumma, några skedar nyponmjöl och så vetemjöl sådär i lagom mängd. Fingerkänsla ni vet... tills den släpper bunken men ännu är rätt lös. Knåda. En klick mjukt smör (40-50 g) i slutskedet.

Du beghöver dessutom:
mandelmassa
uppvispat ägg
blåbär
potatismjöl

Laga alltså en helt vanlig deg. Låt jäsa. Baka ut 12 runda bullar. Tryck ut ner ett (mjölat)glas i varje bulle så det bildas en fördjupning. Blanda blåbären med några matskedar potatismjöl. Riv mandelmassa på grovt rivjärn. Lägg lite mandelmassa i varje fördjupning innan blåbären läggs på. Låt jäsa lite till, pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda 200 grader ca.8-10 minuter (beror lite på ugnen).

Sätt dig bekvämt, häll upp ett glas kall mjölk och bit en stor tugga av bullen...








16 april 2017

Trädgård, myskmadra och steglits




Förra sommaren då vi var i Danmark blev jag förtjust i smaken av myskmadra (Galuim odoratum) eller tuoksumatara som den heter på finska. En helt ny smak för mig. Den var smaksättare i en dessertsås när vi åt i hotellets restaurang och sen hittade vi den även vilt när vi vandrade omkring i Vejle ådal. Nu har jag beställt frön från en trädgårdsaffär. Tänkte se om jag kan driva upp plantor till vår egna lilla lövskog vid torpet. De skulle köldbehandlas innan sådd, myskmadrafröna, så har haft dem i kylskåpet ca. en vecka. Idag petades de ner i krukor med jord. Håll tummarna att de gror!

I dag har vi sysslat i trädgården. Kyligt väder och marken ännu rätt frusen så inte mycket man kan göra men klippte några buskar och krattade lite. Ett gäng steglitsar (Carduelis carduelis)  hälsade på vid fågelmatningen. De är så fina! Även järnsparv (Prunella modularis) och rödhaken (Erithacus rubecula) syntes till idag. 



I dag hade jag inte kameran inom räckhåll men hade visst en steglitsbild "i arkivet". Detta orädda exemplar fotograferad på riktigt nära håll i Tallinn för nåt år sedan. 

Ännu en ledig dag innan vardagen igen tar vid.

Hoppas ni haft en bra påsk!


11 april 2017

Årets kock i Finland och lite andra "matnyheter"





Mattias Åhman, ursprungligen från Österbotten och  till vardags kock på Bhoga i Göteborg, kröntes i går till "Årets kock" i Finland på "Raflamässan" i Peurunka. Arrangörer för tävlingen var som vanligt stiftelsen ELO-säätiö som främjar finländsk matkultur.

Här  i hemmaknutarna har Finlands första krönta ekokock, Benjamin Frostell, nu börjat jobba som köksmästare på Brasserie L' amour. God mat att vänta!

I radion hörde jag i dag ett inslag om siken.  Nu nappar siken i Åboland. April är bästa tiden för sikfiske då siken håller till vid ständer, så alla intresserade av fiske - ut och pröva fiskelyckan!

Det blåses nytt liv i "Restaurangdagen" i och med nästa Restaurangdag.  Ett start-up bolag kommer hålla i trådarna och bl.a en mobilapp är på kommande. I maj är det dags för nästa stora pop-up. Lägg 20.5 i minnet!

Läs mer om en Restaurangdag här!


30 mars 2017

Vårlig grön pasta och en doft av... höst!





Än dröjer det ett tag innan man kan gå ut och plocka grönt ur trädgård och natur.  Innan dess sparris, broccoli och ruccola från affären. Den här pastan som vi åt hemma i lördags är grön, god och mättande.



Fräs upp sparris och broccoli, 
tillsätt en stor näve solrosfrön i slutet.




Koka under tiden pasta, vi hade penne.
Rör ner en klick creme fraiche eller smetana
 i pastan när den är klar samt lite paprikapulver 
( vi hade rökt paprika) svartpeppar och finriven parmesan.
Avsmaka. Eventuellt lite örtsalt till...



Blanda samman det gröna med pastan.
Lägg upp i djupa tallrikar, pressa lite lime
 eller citron över, strö över ytterligare parmesan
 och toppa med ruccola.  

 Ät, njut

(Hör man till kategorin:
"jagmåsteabsolutalltidhakött" 
kan man toppa med bacon.)


Till efterrätt blev det äppelklyftor i ugnen. Hittade ännu några påsar äppelklyftor i frysen. Att äta egna torpäppel i mars känns som lyx och plötsligt doftade köket höst. En favoritdoft, ungsbakade äppel! Äppelklyftorna gjorde sällskap med mysli, liten klick smör och Malmgårds honung smaksatt med havtorn. Fin kombination! Till äpplena serverades vaniljglass.



Snart, snart spirar gräset och nässlor kirskål, mjölkört och annat kan börja användas i matlagningen. Se mer under etiketten "vilda örter" här i bloggen. På bilden ovan en annan som väntar på allt det goda gröna.
( Vi har bara en kanin numera...)






25 mars 2017

Tex-mex, chiliplantor, våfflor och en god smakkombination



 Tex-mex sallad på både rester och nyköpta ingredienser..

Du behöver:

Ett stor hög med sallad
finstrimlad rödlök
tomatklyftor
"kyskåpsrester"
nyköpta kycklingfileér
valnötsolja
lime
tacosås, köpt eller hemlagad
creme fraiche
chips

"Kylskåpsresterna" var i denna sallad några kokta potatisar som nu klyftades och  stektes upp samt en rest med kokt quinoa som nu stektes med potatisen (Tips! "uppstekt" förkokt quinoa blir väldigt gott!). Chipsen vi hade var tacokryddade majschip och Blue Kongo chips. Lite chips är gott i sallad! Men smulat knäckebröd eller brödkrutonger går lika bra. huvudsaken att de läggs med i slutet strax innan servering så det inte hinner mjukna och behåller sin krispighet.

Idag har vi ätit laxsoppa och våfflor (våffeldagen och en födelsedag till ära) och så har jag hunnit plantera om mina små chiliplantor. Tänkte låta dem stå i det gamla akvariet nu ett tag så de får varmt och mysigt.

Våfflor åt vi också på jobbet en dag. Lyxmellanmål! Händer inte ofta. Använde ett enkelt våffelrecept som jag fått av Marthorna.

Våfflor (10 laggar)

5 dl mjölk
2 ägg
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl smält smör

halvtinade, mixade jordgubbar till samt vispadgrädde med vanilj.

(Fler våffelrecept se under etiketten våfflor här i bloggen!)

I veckan som gick kom jag också av en händelse på en bra smakkombination. Mesost på honnungsvåffla.  Nu menar jag de tunna, lite sega inte så söta våfflorna man hittar i kexhyllan i affären. Har nångång köpt dem till kaffet. Är ingen stor konsument av söta kaffebröd, brukar hellre ta en smörgås men ibland kan just en honungsvåffla kännas rätt. Nu hade vi också mesost hemma och oj så god kombination. Ännu en skiva päron eller äpple på det och jepp - gott var det! -pröva!

Sötman & sältan bra kombo!



22 mars 2017

...men varför Brasilianskt kött?


(Kon på bilden har inget med skandalen att göra)

Brasilianskt kött i skolorna? Hörde om skolor i Hyvinge där man haft brasilianskt kött i pyttipannan. Skandalköttet? Pyttipanna från Findus. Och då undrar man varför skolkök finns när maten tas färdig från Findusfabriker? Varför gör inte skolköken egen pytt? Pytt med inhemskt kött. Ur led är tiden.


20 mars 2017

Från framtiden till 1800-talet/ surrogatsmör och limpor


Då förra blogginslaget handlade om framtiden blir det nu ett tvärt kast till förgången tid. Kanske året är 1860.
I en enkel strandbod rustas det till fest. En påskmiddag förbereds och kring 20 gäster är på kommande. Limpor har bakats, potatisen till gratängen är skuren, äggen är kokta och lammet rökt. Flitiga kvinnfolk har mycket att göra. Bordet ska ännu dukas och pyntas och sista handen läggas vid maten. Snart kommer de första gästerna att vandra in på den kullerstensbelagda innergården...

En gång i året, vaknkas det middag på 1800-tals vis. Då glömmer vi mobiltelefoner och nymodigheter. Då dammar vi av gamla kokböcker och letar fram fina recept. I år blev temat påsken förr. Själv gjorde jag inte så mycket till själva bordet i år, men bröd och surrogatsmör bidrog jag med. Under etiketten 1800-tal/ maten förr här i bloggen hittas mer gamla recept.


Maltlimpa med apelsinsmak (Junttalimpa/ Skärgårdslimpa)

1 l apelsinjuice
3 dl brödmalt
3 dl rågmjöl
3 dl  spelt- eller vetekli
3 dl sirap
1 msk salt
2 bitar jäst
vetemjöl ca.10-13 dl

Smula jästen i handljummen apelsinsaft. Rör ner övriga ingredienser. Degen skall vara rätt lös!
Häll upp i tre smorda avlånga brödformar. Låt jäsa 1 1/2 h. Grädda limporna i ugn 1 1/2 h, efter 1 h. penslas de på ytan med sirap och får sedan ytterligare 30 min i ugn, 175 grader.
Vill man framhäva apelsinsmaken ytterligare kan man ha i en tsk pomerans. Samma limpa kan man även laga utan apelsin, byt då ut juicen med surmjölk.

 Uleåborgslimpa 

50 g jäst
1 ltr ljum kärnmjölk
2 dcl sirap
2 msk fint skuren pomeransskal
2 msk salt
1 1/2 tsk finstött kummin
800 g vetemjöl
800 g skrätt rågmjöl

Jästen upplöses i lite ljum kärnmjölk, vetemjöl blandas i så det blir till en tjock välling, blandningen får jäsa upp.Sirapen uppkokas med kryddorna, får svalna, blandas jämte en del av vetemjölet i den ljumma mjölken. Den uppjästa jästen, saltet och resten av mjölet iknådas. Degen får nu jäsa till sin dubbla storlek, ältas på bakbordet och dela i tre delar, vilka formas till tre limpor och ställas att jäsa. Gräddas i ej för varm ugn ungf. 1 timme. Överpenslas ett par gånger under gräddningen.



Förr i tiden, speciellt under nödår,
var det rätt vanligt att man drygade
 ut smöret med potatis eller morot.
Limpor och morotsmör fanns med
på vårt påskbord.


Recept på morotssmör

300 g morot eller alt. potatis av mjölig sort.
100 g smör
(Någon nypa kummin om man vill och kanske lite extra salt om morötterna är mycket söta).

Koka morötterna mjuka. Slå bort kokvatten. Mosa med potatisstöt (eller ta fram stavmixern) medan de ännu är varma (har man potatis blir det klister om de hinner kallna...) Rör ner rumsvarmt smör och krydda med kummin. Låt stå kallt. Servera som smörsurrogat till brödet.

( De  två limprecepten har funnits med i bloggen tidigare, men återupprepar dem, då de är så goda.)

12 mars 2017

Visit the future - Fastfood, café- och restaurangmässan 2017/ del 2


Besök  framtiden


Du har säkert sett henne eller honom, personen som jämt är fastklistrad vid sin telefon? Kanske du själv är likadan? Inte ens vid måltiden kan hen slita sig från mobilen. I framtiden kanske knivar blir helt onödiga? Man har bara två händer, den ena är upptagen med telefonen den andra håller i en gaffel. Maten äts medan blicken är fäst på mobilen... Maten bör vara i sån konsistens så ingen kniv krävs. Bara att skyffla in. Kanske så i framtiden? Eller tallriksdesign med en skåra där telefonen kan stå stadigt då fina bilder på portionen skall tas. Bilder som naturligtvis ska läggas upp på sociala medier.


 "Choklad gör oss smala" - och vi tror.

Hur ser måltiden ut i framtiden? Vad betyder mat och måltid för oss då, vad förändras, vad betonas? Hur blir våra matvanor? Hur mycket kommer teknik och digitalisering påverka oss? Samuli Korhonen (Trust food) talade om framtiden på mässan. Redan idag påverkas vi väldigt mycket av det vi hör och ser på sociala medier. Ta t.ex "chokladnyheten" som spreds som en löpeld på facebook, ett påstående taget ur luften av en kille bara för skojs skull. Man bara spred den goda nyheten vidare utan att frågasätta sanningshalten. Att banta med choklad, det lät ju trevligt! Men sanning - nej. 

Ring och boka bord för ett sällskap och du får frågan -björkskog eller fjällandskap? Beroende på vad du väljer kommer du omges av önskat landskap. Bilder /filmer på stora skärmar runt ert middagsbord...

(Nyligen när vi var ute och åt var faktiskt en av väggarna prydda av en tavla, en skärm som visade landskapet utanför restaurangen, live. En i sällskapet suckade djupt, "...att man inte ens kan få koppla av från skärmar när man går ut och äta...")

Ja att måltid och våra matvanor kommer se annorlunda ut i framtiden är klart. Allt mer kommer att skötas med mobilen. Beställningar, menyval, betalningar... kanske man inte ens ser skymten av serveringspersonal. Robotar och mobiler sköter jobbet... 


 ...och beställningen, tja den  gör vi kanske på Facebook.

Hm, frågan är väl om det här är så vi vill ha det. Kommer vi ideligen orka stirra på skärmar, kommer vi må bra utan att träffa livslevande yrkeskunnig servicepersonal. Är mobilen verkligen lösningen för ett enkelt bekvämt liv? Är det ett enkelt bekvämt liv vi eftersträvar? Vill vi att robotar tar över våra jobb?? Kanske även maten vi äter producerats av robotar som någon "smakingenjör" programmerat.

Den som lever får se.





11 mars 2017

Fastfood, café- och restaurangmässan 2017/ del 1


Matmänniskor och mat. Mycket mat och mycket människor. Smakbitar och en massa smakkombinationer. Intressanta teman och paneldebatter Så såg min torsdagsförmiddag ut. Jobbrelaterat men ändå mer nöje än jobb. Besökte nämligen fastfood, café- och restaurangmässan i Helsingfors.

När man jobbar ensam i ett kök till vardags är såna här tillställningar välkomna. Att ta sig ut och träffa folk, likasinnade som jobbar med mat. Försöker komma iväg nångång i året på nån mässa, på nåt seminarium eller nån kurs. För att få inspiration, för att hålla mig "up to date", hitta nya produkter och bli påmind om det som så vackert kallas yrkesstolthet. Jag ser det som viktigt att man med jämna mellanrum kommer bort från sitt eget kök, reflekterar över vad man gör, vad man kan, vad man är duktig på och varför man valt branchen och också det att trots man jobbar ensam finns det ändå en massa människor som delar passionen för maten, för yrket. Som en enda stor "familj". En slitsam branch med så mycket jobb men ändå så inspirerande.

Lyssnade på två föreläsare och en paneldebatt medan jag mellan varven snurrade runt bland utställare och representanter från olika företag och smakade mig igenom en massa smått och gott. De jag lyssnade på var 1. Samuli Korhonen (Trust Creative Society Oy) som tog oss in på en matresa i framtiden. (Mer om det i ett senare blogginslag) 2. Jyrki Sukula (köksmästare) om tankar kring ledarskap och hur man överhuvudtaget får tag i arbetskraft (i en tid då restaurangerna skriker efter kockar - jobb finns!). Slutligen lyssnade jag ännu på paneldebatten om ekologiskt med chefredaktören Maaret Launis från tidningen Aromi, Köksmästaren Ulla Liukkonen, Satu Silvo restauranginnehavare, den vegetariska restaurangen Silvoplee, Helsingfors och  Benjamin Frostell (vinnare i  tävlingen Årets ekokock och köksmästare på Gastrobar Emo, Helsingfors).

Jyrki Sukula om ledarskap


Paneldebatt om ekologiskt


Det godaste jag smakade på under dagen var kanske en minihamburgare där själva biffen endast bestod av kalvkött, salt och peppar. En härligt god mix med pistageglass och en citronglass råkade mina smaklökar också få stifta bekantskap med. För att inte tala om alla goda kaffeskvättar jag drack under dagen allt från "vanliga" kaffesorter till mer speciella.

I övrigt la man märke till att köttsurrogat som havreprodukter, bönor och andra vegetatiska alternativ blivit mycket mer i fokus än under tidigare år . En trend eller boom som nu definitivt tycks ha kommit för att stanna. Likaså är "gamla sädeslag" starkt framme. Spelt och emmer är t.ex väldigt fina produkter. Fick en påse emmer talkkuna (skrädmjöl) från Malmgård som jag snart ska testa.

Malmgårdsprodukter på mässan


Under mässan som pågick i dagarna två hann man också kröna årets pizzakock. Vinnare blev Davide Sindoni från restaurang Sergio´s i Åbo.

Fortsättning följer... 

5 mars 2017

Söndag med surdeg och sopsortering



Söndag och sol. En promenad i solen får inleda dagen. En runda på begravningsplatsen. Tittar till en speciell grav. Söndag och saknad.

Hemma igen: startar en surdeg som ska får sura till sig några dar. Kanske det får bli en pizza på surdeg i slutet av veckan. På jobbet bakade jag också med surdegsrot i veckan. Prövade med spelt denna gång. Lyckades helt o.k. Påbörjar man surdegen på en måndag  och matar den lite några dagar så kan man baka det godaste bröd innan veckan är slut. Det skulle alla skolkök/ daghemskök kunna göra. Tar inte alls mycket tid i anspråk. (Här hemma blev roten en spelt-råg-emmermix).

Övriga söndagssysslor: städat lite smått, tvättat, sorterat strumpor och sånt. Maken på jobb så det fick bli en hemmadag efter vår förmiddagspromenad. 

Vänder kompost, väcker sömndruckna stora daggmaskar med att köra ner vissna tulpaner, lökskal och äppelskrutt. Solstrålarna värmer. Komposten lite för sur och kräver strö. Städar hos Kanin och får torrare material att varva ned i komposten. Energin räcker till att fortsätta påbörjad källarstädning. Sorterar plast, metall, kartong skillt för sig. Bråte som samlats. Saker som ska bort. Plastinsamlingen har sent om sider börjat fungera här i stan. Nu finns det fler plastinsamlingsställen än tidigare. Det är bra! Hur man än försöker minimera plast är det ändå mystiskt hur mycket plastsopor som landar i en vanlig familj. Plastkrukor, flaskor, påsar, emballage...

I ugnen potatis, i grytan lamm. Bara två familjemedlemmar hemma så det kommer att räcka till dagarna två. Tänker på sopor och på komposter o plast medan jag planterar pelargonskotten som hunnit få långa rötter.


Hej då tulpaner! Den här gamla "jordglobskomposten" har funkat helt bra! Bara man några gånger i veckan rör om, och "matar den"  fryser den inte trots köldgrader.  Eller...nåja...2-3 veckor vid årsskiftet stod den ganska stilla och fungerande  mindre bra när det var som kallast men snabbt blev det liv i den igen när det blev varmare.

Komposter är bra att ha! Och bra att ha två så får den ena vila medan den andra används. Den andra kompostens mylla kommer att bli finaste "mat" till årets zuccinin. Den här måste vila snart.

Ännu ett varv ut i solen innan måltid. Måste ju ta en kompostbild till bloggen och solen den skiner än!=)

Vad gör ni en helt vanlig söndag?



2 mars 2017

Aubergine! - veckans grönsakstips

 


En bit purjo, en aubergine, en skvätt god tomatsås eller krossade tomater, nån klyfta vitlök, nån nypa rökt paprikapulver, svartpeppar, salt och lite vinäger eller vitt vin vad blir det?

Svar: god aubergineröra som man t.ex kan äta med en risotto som på bilden nedan eller t.ex kokt korn eller spelt. Här hade vi också hittat några rester av middagen dagen innan, d.v.s lite hönsfilé.



Brukar dra mig för att köpa aubergine, äggplanta. Är så lätt hänt att man tror sig köpa fina exemplar men blir besviken hemma då man skär dem i klyv och märker att de inte alls är så fina på insidan. Endera för övermogna eller så för omogna och hårda trots att de utvändigt verkade vara perfekta. Men ibland kan man ändå ha tur som nu och då blir det gott!

Moussaka där man varvar aubergineskivor med lammfärs (och tunnt skivad potatis brukar jag ha med) är också en rätt man borde ta och laga oftare för att inte tala om auberginelasagne där lasagneplattorna varvas med tunnt skivad aubergine, köttsås alternativt vegetarisk sås och en ostsås. Grillad aubergine brukar också bli gott, Pensla på en god glace och låt auberginen få samsas med champinjoner, lök och tomater på en plåt och ställ ugnen på grilläge (eller plocka fram utegrillen). Ät som en hel liten rätt med sallad till eller som ett tillbehör till något.

Så veckans grönsakstips heter AUBERGINE!




28 februari 2017

Husmanskost och fine dining


Det blev två restaurangbesök under sportlovsledigheten. En dag blev det rejäl husmanskost i Tallinn på en restaurang med estniska maträtter och så åt vi "fint" en kväll  på restaurang Wanha Laamanni (Gamla Lagmannen) här i hemmaknutarna.



I Tallinn åt vi på Liisu juures intill Vana Turg. Hemtrevligt ställe och med en leende glad betjäning i en liten restaurang som trots det kanske sett sina bästa dar. Åtminstone fick jag det intrycket då jag fick en sliten nästan söndertummad meny i min hand. En så liten sak som att ha fräscha menyer att räcka kunden skulle ha stärkt imagen betydligt. Maten var helt o.k. Gös, potatis och vitsås i bästa husmanskoststil. Gott och mättande men inte så mycket mer. Efterrätten Kama god i all sin enkelhet. Estnisk traditionell efterrätt bestående av grädde, socker, talkkuna och varvat med lingonsylt.

Här några andra restauranger jag skrivit om då vi besökt i Tallinn de senaste åren.

Tristan & Isolde/ och St Patrick´s
Peppersack
F-hoone
Kohvik Komeet

Peppersack är den restaurang som trollat fram den godaste maten hittills när vi besökt Tallinn. Den hörde visserligen till skalan dyrare (ändå något lägre priser än dyrrestaurangerna här). Fler matresor lär det bli framöver så bara att fortsätta utforska Tallinn som matstad.

När vi besökte Wanha Laamanni (i Borgå) tog vi  "februarierbjudandet" - tre rätter med blini som förrätt, grillad höna som huvudrätt och avslutningsvis mockabakelse. En fin helhet där rätterna tillsammans gjorde hela restaurangbesöket till en läcker smakresa.


Blini med tillbehör



Grillad majshöna, batat och gremolata
(och väldigt god friterad broccoli!)


Mockakaka med apelsinmousse

(och...naturligtvis "marängströssel" som tycks vara de senaste årens trend...
var och varannan restaurang har maräng i efterrätten numera)


...men gott var det!








15 februari 2017

Alla hjärtans glutenfria bröd




Måste skriva ner gårdagens glutenfria bröd medan jag ännu har receptet i tankarna. Gjorde hjärtformade semlor till barnen på jobbet eftersom det var Alla Hjärtans dag och prövade även laga en glutenfri variant till dietbarnen.

Testade igen att ha med lite quinoamjöl. De blev fina och över förväntan goda!

Glutenfria hjärtan (6 st)

1 1/2 dl go green havre "mat" (mjölkfri "grädde")
1 dl varmt vatten
10 g färsk jäst
1 struken tsk salt
1 dl quinoamjöl
1 dl havregryn (glutenfri ren havre)
3 1/2 dl Sempers " glutenfria fin mix" mjöl

Blanda det varma vattnet med go green havre "grädden" så det blir fingerljummet. Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt en struken tsk salt. Rör ner gryn och mjöl och rör till en jämn smet. Degen ska vara rätt lös! Låt jäsa en stund dragfritt. Klicka ut sex st klickar på ett bakplåtspapper. Mjöla händerna med Sempers fin mix och forma klickarna till hjärtan med lätta händer. Låt jäsa ytterligare lite och grädda sedan i ugnen 12-15 minuter ca. 200 grader.