22 april 2018

Sparris, ren och rödbeta - en färggrann paj








I den här pajen rev jag ner förkokt rödbeta i pajdegen. I äggmjölken lades  rökt ren"kross", riven ost och svartpeppar. Några sparrisar skalades och skars i bitar. I ugen ca. 25-30 minuter och måste säga, det blev en väldigt god paj det. Vacker också med rödbetsfärgen!

Bottnen
ca. 120 g smör
2 1/2 dl semlemjöl
en stor rödbeta, förkokt och grovt riven
1/2 tsk salt

Äggmjölk med 2 ägg, ca. 2-3 dl mjölk, 1 dl riven ost, 1 dl rökt renkross och sparrisen.




20 april 2018

No comments... och en god varm smörgås


©MW-17 - en närgången trut i Tallinn


Jag har (försökt) sluta yttra mig om skolmat. Skolmat kan i bästa fall vara bra. I sämsta fall mindre bra... Metoderna hur man gör skolmat idag är varierande. I vår stad gick man in för ett jättekök som ska laga mat till 9000, kapaciteten i nybygget finns att laga mat för 19000. Eleverna i skolorna har fått komma med respons sen de började äta den "nya maten". En åsikt som jag läste i tidningen fäste jag mig vid. "Visst går den att äta, visst blir man mätt av den men det är ingen mat man blir glad av".

Hade jag fått bestämma hade varenda endaste skola och daghem haft sina egna kök. 

Än finns det kommuner i Finland där centralkökstankarna inte slagit igenom och jätteköken inte byggts. Hoppas de vågar gå mot strömmen!

Och ja... nej... inga kommentarer var det...så slutar med skolkökstankarna här.

Fortsätter att kocka i liten skala i mitt lilla kök för mitt lilla gäng, på mitt lilla vis, och får nästan dagligen höra om matglada barn. Så otroligt synd bara att vi inte är fler som jobbar så här, nära matgästerna.

I dag har jag en ledig dag. Först ett tips här i bloggen vad man kan göra med halvgammalt bröd och grönsaker sedan ska jag ut och vända trädgårdsland, snart kan odlingssäsongen börja. Håll stövlarna leriga!


Goda varma smörgåsar

Du behöver, halvgammalt bröd
en god matolja
några skivor ost
sparris
broccoli
paprika
timjan
basilika

Fräs sparrisarna och broccolin i smör och krydda med lite flingsalt och timjan. Rosta brödet i brödrosten (om de inte är alltför torra). Bred sen ut dem på en plåt och droppa lite olja över. Lägg på ugnen på grilläget Lägg en ostskiva på varje smörgås. På osten läggs sedan de förstekta grönsakerna (paprikan, här var en "gårdagsrest" så den hade redan rostats i ugnen). Grönsakerna behöver inte vara just dessa utan ta vad som finns till hands, eller kanske nån "matrest", från veckan som gick, finns kvar i kylskåpet. De kan bli goda varma matiga smörgåsar av kylskåpsfynd!

ca.6- 8 minuter i ugnen, och de allra godaste smörrebröden är klara.



"Fredagsmys" med kylskåpsrester kanske?
 - en smörgås att bli glad  av!




Trevligt veckoslut!


15 april 2018

Vildmat - duntravens blommor...






...går bra att torka. Håller färgen bra (blir bara lite mer lila som torr). De här plockade och torkade för ungefär tio månader sen, så här fina på potatisen idag. Strax innan de nya skotten dyker upp gäller det att använda slut på lagret av torkade vildväxter. Så kan man igen börja samla på nya.

De här blommorna gör sig fint i en oljebaserad potatissallad med "vildörtssmak" eller som nedan en varm variant där jag blandade potatis med salladslök, dill, duntrav och flingsalt. Gott till sparris och lax. Duntrav (mjölkört, rallarros) kan när den väl börjar titta upp nu på våren användas som sparris den med, t.ex i en god risotto. Se mitt förslag på "Rentun ruusu risotto".



Lax med vildväxter. Duntrav med potatisen
och syrliga rabarbergranskott, som jag skrev om i ett inlägg nyligen, på laxen.
Så  plocka, torka och spar eller ät dem färska, då dessa nästa gång blommar.



Obs! Ät inga vildväxter som du ej är säker på. Men mjölkörten är lätt att artbestämma.





14 april 2018

Trädgårdsplan 2018 - anteckningar inför odlingssäsongen


Lite "trädgårdsdagboksanteckningar" här i bloggen får det igen bli, så kan jag i höst kolla upp hur det gick. Likt förr om åren blir det odlingar både i stan och vid torpet, små odlingar för "husbehov" Är långt ifrån proffs beträffande trädgårdsodling så det blir vad det blir, men rätt mycket brukar det ändå hamna på tallriken av det egenodlade.

Hur jag tänkt mig i år:




Potatis - Har inte valt sort än men börjar bli på tiden, ska köpa lite sättpotatis nu i dagarna. Några groddade Annabelle potatisar lade jag redan för nån vecka sen i en säck med jord i källaren. Där har små skaft redan börjat titta fram. En sats egen nypotatis till midsommar i år?

(Kommentar i efterhand; nu har jag köpt sättpotatis, det blev tidiga "klassiska" Timo i år , sen blir det då en liten sats Annabelle (som redan växer) och så köpte jag en liten påse med blåa delikatesspotatisen Violet Queen, alltid intressant att pröva någon ny sort! Violet Queen lär hålla färgen fint även vid kokning, en fast potatissort som passar t.ex i potatissallad )


Zucchini - brukar köpa några fina plantor från en torghandlare, ibland hämtar också svärmor nån  planta som jag gräver ner i näringrik kompostjord. De vill ha mycket sol och vatten men sköter sig i princip själv och ger stora skördar. De som odlas i stan blir säkert planterade i en hög låda så trädgårdssnäckorna är lättare att hindra. På landet har vi inte snäckproblemet.

Paprikor och chili - ett rätt nyvaknat intresse. Har drivit upp från frön olika sorter och de är redan bra på gång. De står nu i akvariet (som får vara växthus) på verandan och lapar sol.  Får börja som småplantor i stan och tas  med till landet senare.

Sallad, mixade salladsrader blir det vid torpet. I stan äter trädgårdsnäckorna upp det mesta som växer ovan jord så fort man vänder ryggen till. Men nåja, en salladsrad  måste det ända bli även här.

Lite lök, nån rad rädisa och förstås rovor!  Morötter och olika örter ska också hitta sina platser. Nån enstaka tomatplanta blir det också. Annat? Får se. Funderade om majs skulle trivas i torpträdgården, Där är soligt och varmt för det mesta. Har aldrig ens försökt. Köper isåfall plantor av den där torgförsäljaren, om han har.



Annars är det bärbuskarna som borde få uppmärksamhet i år. De "rishögarna' borde rensas och klippas rejält. Kanske för sent att tänka på det nu? Man kan visst höstklippa dem också har jag förstått. Vi har svarta vinbär, röda vinbär, björnbär, krusbär och havtorn. Och en liten trädgårdsblåbärsbuske som tyvärr hararna lyckades komma åt. Nå, den tar sig kanske ännu. De nya havtornen ska bli intressanta att följa med. Planterade i höstas vid torpet av skott och kvistar som fått rötter. Både hon- och hansticklingar. Så får se om de tar sig. Det dröjer säkert några år innan de ger bär där men innan dess har vi buskarna i stan.

Inte att förglömma vår vilda ätbara grönska, nässlor, kirskål, granskott o.s.v men de sköter sig själva.

Äppelträden är i varierande skick. Några gamlingar som sett sina bästa dagar men också några något yngre både i stan och på landet. Senaste höst var äppelskörden dålig men blir förhoppningsvis bättre i år.

Förutom våra egna odlingar blir det ocskå  nåt smått och gott odlat på jobbet. Främst örter och lite potatis, mest i "måltidspedagogiskt" syfte och visst är det en extra fin känsla att gå ut, kanske med några barn i släptåg, och klippa egen gräslök till lunchsoppan. I år är vi igen på nytt ställe så blir intressant att se den gården i sommarskrud.




Idag blir det en trädgårdsdag.

Trevligt veckoslut!

 Odlar du?






8 april 2018

Boken Villiyrtit - hyvinvointia kotikulmilta och vildmat på en söndag


En bok att hämta vilda ideér ifrån.

Bokens titel: Villiyrtit -hyvinvointia kotikulmilta (Vildörter - välbefinnande från hemknutarna)
Författare och bilder: Helsinki Wildfoods/ Annika Hannus, Anna Nyman, Pauliina Toivanen, Aino Huotari, Nick Victorzon
WSOY 2017


Inventerar skåp och frys och hittar diverse som "hamstern i mig" samlat på sig under senaste säsong.
Torkad svamp, torkade nässlor, rabarber och t.om en liten ask där jag visst kokat ihop och kombinerat rabarber med granskott och fryst in. Ett burk med rostad havre, salt, mjölkört och nässla hittas också. Skatter med andra ord när man precis funderat på vad vi ska äta. Dagens tema blir visst vildmat. Plockar även fram en av böckerna maken har hämtat hem. En fin (finsk) vildörtsbok från Helsinki Wildfoods, kanske lite inspiration kan hämtas från den.



Vad det sen blev av mina frys- och skåpfynd:
En paj till lunch med nässla nedsmulad i degen, svampen som fyllning med bla. lite fetaost, cheddarost och paprika. Sen blev det också en rabarbersoppa, eller snarare en god saft eftersom potatismjölet hade tagit slut.

Den lilla asken med "granskottsrabarbern" åts bara som så, bredvid pajen. Jättegott! Granskott och rabarber är en ovanlig men bra kombination! Skulle passa bra med vaniljglass också.


Gott på en söndag!

Vildörtsboken visade sig också innehålla många bra ideér och recept, kommer säkert testa något. Björkbladssorbet t.ex låter gott!



2 april 2018

Gädda med ramslök och pepparrot




Så var det vinter igen då... det har snöat en hel del det senaste dygnet. Det mesta av påskmaten uppäten så  det fick bli frysens sista gädda som fick bli påsk annandagslunch. Den allra sista av "sönernas lager" av senhöst fiskade gäddor. Som motsats till fet fisk som max. håller 2-3 månader i frys så hör gäddan till de mindre feta fiskarna som riktigt bra håller minst ett halvår som nedfryst. Denna fiskad nångång i oktober-november.

Gädda med äggsås hade jag tänkt mig, men tydligen hade äggen gått åt till annat - ja det är ju ändå påsk! Nå en bit färsk pepparrot och den torkade ramslöken fick göra sällskap med gäddan istället. Gäddan lades i ugnen inlindad i smörpapper. Smör, rödlök, salt, ramslök och vitpeppar blev den innan dess fylld med. Såsen fick bli en sådan här variant denna gång:

Pepparrotssås med ramslök

1 burk creme fraiche (200g)
2 msk finriven färsk pepparrot
1 tsk ramslök
1/2 tsk het chilisås (Sriracha hade jag)
en msk honung
1-2 nypor salt

Tips! Om ni lagar gädda, spara småbitar om det blir över. Lägg bitarna (försök ta bort alla ben innan) i kylskåpet. Är gott som pålägg på knäckebröd eller rågbröd nån dag framöver med bara lite smör eller kanske i kombination med nån ört. Se mer här

Fler gäddideér hittas under etiketten Gädda i denna blogg.






27 mars 2018

Om Yersinia i morötter och en gratäng toppad med en god fetaoströra




Börjar med en uppmaning. Nu ska man vara extra försiktig med morötter.  Den här tiden på året just innan de nya primörerna kommer brukar rotfrukter som lagrats länge bli lite si och så.  Potatisarna har lite blånader och morötterna börjar bli torra. För ett tag sen uppmanade livsmedelsverket Evira att man ska se upp med vinterlagrade inhemska morötter eftersom jordbakterien Yersinia kan finnas där. Yersina trivs i kylskåpstemperaturer så därför bör man vara på sin vakt.
Den kan orsaka matförgiftning så tvätta morötter noga, skala och håll god hygien så behöver ingen bli sjuk!

Vi åt en extra god gratäng ikväll  när vi var lite fler hemma. I den ingick också morot. Potatis, kallrökt ren (kunde bra bytas ut mot t.ex krossad  bondböna om man vill utesluta kött), palsternacka och selleri fanns också i gratängen. Salt, svartpeppar och grädde. Ingen ost för vi gjorde en fetaoströra med rosmarin som man sen kunde toppa portionen med. Några stekta sparrisar per man blev det också. Kändes lyxigt gott mitt i vardagen.





Fetaoströra med rosmarin

70 g fetaost
2 msk creme fraiche
4-5 msk färsk rosmarin
2 msk citron
svartpeppar och en liten "dutt" olja

Mixa samman ingredienserna. Härligt god röra att ha på rågknäcke ocksä!



...och ärtskotten växer nästan så det knakar

I morgon blir det någon soppa.




Vad åt ni till middag?



22 mars 2018

Insekter på Gastro - trendmat 2018


Får det vara lite trendig insekt fine dining kanske?
(Entocube, Gastro 2018)


Inte länge sedan insektbaserade livsmedel fick börja säljas kommersiellt i Finland. På Gastromässan i Helsingfors senaste vecka fanns det en och annan produkt där insekter ingick. Hittades som mjöl i bröd, som pulver i drinkar och som knastriga spröda "godbitar" som kunde doppas i en chokladfontän.  I min näraffär såg jag också att insekter i  dykt upp, det var i mysli som extra protein. Insekter som livsmedel har kommit för att stanna ser det ut som.

Har själv varit lite tveksam att äta insekter. Redan tanken har kännts motbjudande,  hört till kategorin "lite äckligt" trots jag vet att insekter äts på så många andra håll i världen. Som pulver eller mjöl går det an men alla de spretiga benen...hm, dröjer kanske innan de kommer in i mitt kök. Dessutom bör man se upp om man är skaldjursallergiker, de kan framkalla allergisymptom fick jag veta av en som är mer insatt i det här med insektföda

Nå, på Gastro drack jag faktiskt ändå en drink som visst innehöll nåt småkryp och lite insektberikat bröd slank också ner, och bra gick det. Man vänjer sig med det mesta...


Ps. Detta blogginlägg är inte sponsorerat av nån  🐛 insektodlare... bara lite allmän upplysning om en trend bland många.


17 mars 2018

Jobbtankar, Gastro 2018 och årets kock och servitör


Så länge de dagar då man glatt går till jobbet och känner passion för det man gör är betydligt fler än de dagar då man känner sig oinspirerad och yrkestrött, så länge ska man stanna kvar. Blir däremot de oinspirerade tröttsamma dagarna, dagar utan motivation, i majoritet då är det bäst att söka sig till något annat. Så tycker jag.

Jag jobbar i en låglönebransch utan "glamour" men jag gillar verkligen mitt jobb. Tillsvidare känner jag motivation. Ibland känns det ändå inte bra att vara i denna bransch t.ex när man läser detta  i tidningen:



Blir beklämd och frustrerad. Lågavlönade ska alltså gå ner i lön. Det här gäller denna gång kostservicepersonalen vid de skolkök som nu börjat ta mat från nya stora centralköket. Deras arbetsuppgifter har blivit lättare anser nån skrivbordskonsult och då ska också lönerna ner. Det känns som ett hån mot hela yrkeskåren. Får det gå till så? Vad säger facket? Ändå är det ett slitsamt och fysiskt tungt arbete de här människorna uträttar och lönerna har inte varit något att hurra för tidigare. Om de går ner i arbetstid förstår jag att lönen går ner men så är inte fallet nu.

Kostsservicearbetaren  där i skolköket vad kan hon göra för att kompensera sin reducerade lön? Ge upp? Byta bransch? Bita ihop och gå på tills hon stupar? (Skriver hon, inte "hen", för i det stora hela är just dessa skolköksarbetare just kvinnor i Finland)

Detta om detta. Det finns kockar och det finns kockar... och endel är mer tävlingsinriktade än andra:

Glad att se åtminstone en kvinna bland alla män i de här sammanhangen....

Var på Gastromässan i torsdags. Satt och kollade på semifinalen till Årets kock. På Gastro vimlade det av yrkesstolta kockar, servitörer och branschfolk som professionellt och med stolthet i blick trivdes som fiskar i vatten. Årets kock och årets servitör och sållades fram bland unga energiska människor som valt yrke. Ett yrke som garanterat ger jobb men man får slita hårt. Ett yrke som tillför en så mycket om man lär sig hantera stress och om man är plikttrogen, serviceminded och njuter av att fokusera på sitt, mitt i en omgivning som ofta kan upplevas som kaotisk. Vill du ha en acceptabel lön för mödan är det kvällsjobb och obekväma tider som gäller, långa dagar eller kanske ett jobb på sidan om. T.om "stjärnkockarna",  kändisarna, i branschen gör en massa på sidan om, ingen lever lyxliv med "bara en simpel kocklön".



Årets kock ja det blev  Kalle Tanner, (från Villa Störsvik i Sjundeå). Syns på bilden ovan längst till höger.  Årets servitör heter Noora Sipilä. Henne hittar man till vardags på restaurang Ora i Helsingfors. Hoppas de blir lyckliga  med sina yrkesval och att motivationen finns kvar ännu om många många år! Hoppas också att lönerna och villkoren blir bättre för alla som väljer kök och restauranger som arbetsplats och att man kan känna yrkesstolthet i framtidens kök. Det är trots allt bra yrken och en alldeles speciell atmosfär  ❤

Stort grattis till Kalle & Noora!

(Nästa Gastromässa i Helsingfors är år 2020.)








14 mars 2018

Mangolassi och årets ört


Man får fin mango i affären just nu. Mango till gös skrev jag tidigare ett inlägg om men vill man ha en god dryck av mango är mangolassi riktigt gott. Här är mitt recept på en god lassi, så som jag brukar göra den:

Lite torkad lavendelblom fick garnera lassin.


Mangolassi (2-3 port.)

Fruktköttet av en stor mogen mango
2 dl naturell joghurt
2 dl mjölk (eller använd bara joghurt)
saften av en halv lime
färsk eller torkad mynta
(socker eller honung)

mixa

Jag tycker inte det behövs socker alls i  mangolassi men det är förstås en  smaksak.  En "nordisk variant" på lassi får man genom att byta ut mangon mot lite koncentrerad havtornssaft eller andra bär då kan man lägga till nån tsk honung.

Läste att nässla blivit utvald  till årets ört av Arktiska aromer i Finland. Fint! Nässlor kunde användas i mycket större utsträcknig. Billig, hälsosam och bra råvara. Jag brukar mest använda den sommartid (förvälld) i paj eller i plättsmet men torkar också lite för vinterbruk.
Någon matsked torkade "nässelsmulor" hamnade  också nyligen i en deg till pizzabotten. 


Mer förslag på användning av nässla hittas under etiketten nässlor i denna blogg.

Har du några bra nässelidéer?


11 mars 2018

"Grönsakspedagogik" och konsten att lära små att gilla broccoli


De röda små prickarna... "rönnbärskapris"

Broccoli kan kanske få nån att rynka på näsan. Speciellt små "grönsaksvägrarbarn" brukar ofta räkna broccoli som en "smakar-inte-gott-grönsak". Vattnig, överkokt broccoli som mist sin spänst och grönska är inte speciellt apitlig så det gäller att fixa till den på bästa sätt. Jag brukar ångkoka broccoli al dente eller köra den i ugnen. "Rostad" broccoli i ugn är bäst. Bara lite olja och flingsalt på och gärna lite pressad citronsaft. Strö lite rostade solrosfrö  eller pumpafrön över och servera. Jättegott! Senast lade vi märke till på jobbet att om jag som kock  glatt kommer och säger att idag ska vi  alla smaka på broccoli! Då lyder de små hjärtegrynen. Alla! Sen sitter de där och mumsar och man blir alldeles varm i hjärtat. Att man sätter lite fokus på det man vill att ska "gå hem" är liksom grejen. 

Redan det att ett litet barn lär sig namnet på grönsaker hjälper att väcka nyfikenheten. Är just den grönsaken inte i ens smak kan barnet precisera sig. Behöver då inte säga "jag gillar inte grönsaker" utan istäĺlet "jag gillar inte broccoli". Det är viktigt att hålla på med matprat och "grönsakspedagogik" redan i tidiga år. Ju tidigare desto bättre. Men kom ihåg det ska vara skoj! Inga överdrifter och påtvingade försök att få barnen med på noterna. Inte för mycket matprat, men lite då och då.

I tv i Finland går just nu ett program med köksmästaren Kari Aihinen, där han åker hem till familjer och hjälper dem komma igång med bättre måltidsvanor. I några av avsnitten har det handlat om just barn som fått ett komplicerat förhållande till mat. Ett program att titta på hela familjen med hög igenkänningsfaktor då det handlar om "vanligt folk" i vardagssituationer. Annat än alla stjärnkocksprogram med tävlingar och glassiga uppläggningar som kan få en att tänka att det där med matlagning är alltför komplicerat och svårt. 

Broccoli i ugn (+ förkokt rödbeta) hade vi även hemma i veckan som gick. Maken önskade stömmingsbiffar så det fick det också bli. Och har man strömming vill man ha mos... Så strömming på en fredag då andra kör med pizza eller har tacokväll😆.

Strömming och mos, rödbeta och broccoli
 och lite citron på det = bra kombination.


Lite rödbeta och broccoli blev faktiskt kvar efter måltiden... Vad göra av denna restmat? Jo världens godaste dippsås till lördagskvällens dipp.

Här är receptet på ett ungefär:

Rödbetsdipp

Mixa:
Förkokt rostad rödbeta
några rostade broccolibuketter
1 avokado
2 msk creme fraice
saften av en halv lime
salt
peppar
färsk rosmarin 1-2 tsk

Tjusig färg med rödbetan!

9 mars 2018

Middag med Topelius


En temamiddag - en tidsresa. temat: Zacharias Topelius 200 år.


Vi befinner oss i 1800-talet. Det vankas en middag för Zacharias Topelius. Tidningsmannen, naturvännen, fosterlandsdyrkaren, diktaren, sagofarbrorn. Potatisen är kokad och ugnslaxen klar. På bordet har pigorna placerat ut de ståtliga legymtornen med broccoli, morot och blomkål.
Menyn är rätt avskalad. En puresoppa på palsternacka, potatis och selleri. Limpa med bondost. Fisk och potäter, pannkaka till efterrätt. Blåbär- och hallonsylt. Ost och frukt, teskedskakor, kaffe och konfekt. Sådant gillar vår vän Zacharias hoppas vi.


Under kvällen äts det gott, vi får höra ett föredrag om Topelius av en Topeliusexpert, Topeliuspoesi läses i stearinljusets sken. Vi får följa Salami och Zulamit som hamnat på olika stjärnor och vill återförenas. Därför bygger de Vintergatan.





Teskedskakor, eller "lusikkaleipä" de brukar kallas i Finland
Receptet hittas här!

Ute lyser månen och snön knarrar under fötterna när vi drar oss hemåt. 

En vacker kväll.


(Mer om Topelius se under etiketten Zacharias Topelius här i bloggen.)


5 mars 2018

Silverte med kummin - en magvänlig historia

 
Närodlad kummin (Carum carvi)

Silverte (Obs!! inte att förväxla med  silvervatten!) var nåt vi drack som barn ibland istället för te. Hett vatten, lite mjölk och en tsk honung. Intages i små klunkar i sena kvällstimmen och sen sover man gott. En extra "knorr" får silverteet med liten nypa kummin i.

Fick i höstas en stor burk närodlad nyskördad kummin, brödkummin (Carum carvi). Vet att de finns de som inte alls gillar smaken av kummin.Till dem hör inte jag. Burken med kummin har stått inom räckhåll från köksbordet och jag har under vinterns lopp kommit underfund med:

1. Kummin gott på tomatskivan på morgonsmörgåsen.
2. Kummin är gott på....vaniljglass! Ja tro det eller ej. Mina smaklökar gillar lite oväntade kombinationer. Pröva kombinationen: vaniljglass, granskottssirap och en nypa kummin tillsammans!
3. Kummin, gott i silverte, se i inledningen

Annars är det väl mest i brödbakning kryddan används, och även som smaksättare i snaps.

Varför äta kummin, bortsett från att det är en god krydda? Ja den är en krydda  (likt anis och fänkål) som är speciellt vänlig för magen. Lugnar ner en uppsvälld mage om man brukar ha problem med det. Minskar på gaser och lindrar magont. En bra krydda om man äter mycket bön- och linsrätter eller reagerar på kål och lök. Ibland märker man i recept att receptmakaren blandat ihop kummin med spiskummin (Cuminum cyminum) kryddor med helt olika karaktär och smak. 

Läs mer om brödkummin här och här.




26 februari 2018

Abborrområgmacka och boken "Fra naturens spiskammer"... på finska



Abborrområgmacka 
(...eller blir det tre r där?
nej abborrrom kan man väl inte skriva?)

Du behöver följande:

två romstinna nypilkade abborrar
2 msk vetemjöl
2 msk rödlök
1 msk citronsaft
1 nypa salt
en smörklick och en stekpanna

...dessutom behöver du nyfikenhet och experimentlusta.
Ett par rågbröd är också bra att ha hemma.

Kläm rommen ur rompåsarna. Vispa med gaffel och ta bort eventuella hinnor. Rör ner mjöl och övrigt. Stek minibiffar. Lägg på rågbröd och ät.

Gott! Jag lovar!




Har fått en ny bok. Luonnosta lautaselle (Från naturen till tallriken) med 53 växter och 80 recept. Författare: Anne Maehlum, Nina Dreyer Hensley och Jim Hensley. Ja, det är en översatt bok från norska. Orginaltitel: Fra naturens spiskammer. Översatt av Jenna Pahlman. Utkom i Norge år 2016 och år 2017 i Finland. Förlag: Tammi. Har bara hunnit bläddra flyktigt i den än, men den verkar vara riktigt fin! Och i det stora hela har vi samma växter här som i Norge. Snart har vi våren här med alla vilda vårprimörer!


(Ja...abborrarna som rommen kom från, blir goda mumsbitar de med förstås! Filea och stek ..och gör en smörgås till.)



25 februari 2018

Bönburgare på Östersjön. Tummen upp eller tummen ner?


Mariestad - ett Spendrups öl,
passade bra som måltidsdryck till burgaren.

På Stockholmskryssningen vi nyligen var på åt vi smörgåsbord på hemfärden. Många riktigt goda smakkombinationer blev det. Bjärekyckling med lingon  i kombination med inlagd svamp var en oväntat god kombination t.ex. 

På ditresan åt vi enklare. Hamburgare på Ocean grill (Viking Line, Mariella). Tog en en vegetarisk burgare med en biff av svarta bönor. Eller egentligen var det en veganburgare då den varken innehöll  ägg eller mjölkprodukter. När ägget lämnas bort i vegetariska biffar blir konsistensen tyvärr lätt för grynig och "biffen" blev väldigt smulig. Ett majonnässurrogat vid sidan om burgaren vann inte "äkta majonnäs" i smak, (borde väl ha bett om äkta vara då detta bara smakade "skumt skum"... ) men i det stora hela var det ändå en god burgare. Spiskummin i biffen gav den typisk falafelsmak. Avokadocremen som hörde till var supergod, likaså den picklade rödlöken och tomatsalsan. Lite dumt att många ställen som numera bjuder på köttfria burgare bara satsar på just veganburgare ("Så de passar precis alla dem som ej önskar köttet") och inte gör skillda vegetarian- och veganvarianter. Jag tycker definitivt att biffmassan bör innehålla ägg och majonnäsen likaså. Så är jag inte heller vegan utan allätare som väldigt gärna äter vegetariskt... inklusive ägg med andra ord.

Trots sina små brister fick den ändå tummen upp. Eftersmaken bra och mätt blev man. Serveritören proffsig, glad och trevlig. Som det ska vara!






21 februari 2018

Fyllda paprikor med ruccola



Ett gott mattips kommer här:

Fyllda paprikor med ruccola

1 hel stor ekologisk paprika* per person

Fyllning:
300 g köttfärs
150 g champinjoner eller annan svamp
en liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
1 tsk fintskuren chili
2-3 msk tomatpure
3-4 dl förkokt ris ( kanske en rest från dagen innan?)
svartpeppar, örter, lite salt

riven ost

ruccola några nävar samt liten skvätt sesamolja och vinäger.

Lägg ugnen på grillläget. Halvera paprikorna (det blir två halvor/pers). Lägg paprikorna i en form och grilla dem i ugnen medan löken, köttet och svampen steks. Blanda i det förkokta riset, tomatpure och kryddor. Ta ut paprikorna ur ugnen och fyll dem med massan och toppa med ost. Gratinera. Innan servering toppa med ruccola som fått lite stänk av sesamolja och vinäger. Riv ytterligare lite ost över.

(...och köttet kan naturligtvis bytas ut mot något vegetariskt alternativ, förkokta linser, bönor, "nyyhtökaura" (pulled oats) eller vad man vill. Likaså kan riset ersättas med korn, quinoa, spelt... eller vad man råkar ha till hands).


(* använder alltid ekologisk paprika då de konventionellt odlade påstås ha så höga spår av bekämpningsmedel i sig)



20 februari 2018

En semla i Stockholm och dags att plocka fram Römertopf



En semla i Stockholm fick inleda vårt sportlov/ vintersemester. 


Vid Strömmen som vanligt en hel drös med fåglar. 


Muminkaffe.
 De börjar finnas i många städer nu. 
Här på  Östralånggatan i Gamla Stan, Stockholm.


Men nu hemma igen, och matlagning kommer man inte ifrån. Mat i lergryta är praktiskt och gott. Stek yta på några kycklingbitar, lägg dem på en bädd av grönsaker, slå lite buljong över och låt det hela sköta sig själv i ugnen. Låt lergrytan först ligga i vatten minst 15  minuter, fyll den med innehåll och  lägg in den i kall ugn innan du sen slår på värmen.



Sporta, koppla av och ät gott mellan varven,
... och njut av fina vinterdagar!



11 februari 2018

Lakrits-hallon-talkonkvarg



Brukar i allmänhet inte gilla lakrits som smaksättning i desserter, mat eller te men ändrade uppfattning när en sylt från en lokal restaurang blandades i kvargen.  Lite lingon hade vi också med så det blev lite syrligare än enbart lakrits-hallonsmaken. Talkonmjöl (talkkuna på finska) är också himmelens gott att röra ner. Både kvarg och talkon är en bra proteinkälla... så inte helt fel som mellanmål nån gång ibland. Att blanda talkon med kvarg är förövrigt rätt vanligt i Estland, en dessert som där brukar kallas "Kama".



Receptet i stora drag:

Kvarg med talkon, lingon och lakrits-hallonsylt

1dl vispad grädde
2 dl kvarg
3-4 msk talkonmjöl
3-4 msk (sur) lingonsylt (den saknade nästan helt socker)
2 msk lakrits-hallonsylt
+ lite sylt att ännu toppa med



Sylten även god på rostat bröd till "fikat".


Läs mer om Talkonmjöl här!

 Emmermousse är en annan god kvargvariant.




(icke sponsrat inlägg)

9 februari 2018

Om plast och om pytt och om en Tesla i rymden



...här håller man på med att försöka leva mer minimalistiskt, drar ner på shoppandet, försöker minnas ta med sig tygkassen när man ska handla, sorterar  plast och lagar mat på rester från igår. Allt för att inte i överkant utnyttja naturresurser och för att jorden ska vara en dräglig plats att bo på även för kommande generationer.

Så skjuts det upp en Tesla i rymden,  länder lägger ner oändligt massa pengar på t.ex. vapenindustri och försöker överträffa varandra med ditt och datt. Dessutom vill en "typ klädd i Angry birdrött" (och tydligen även andra) satsa stort på ett svindyrt tunnelbygge mellan Helsingfors och Tallin. En tunnel dubbelt längre än den under engelska kanalen. Miljötänket, var blev det?

Tillbaka till Teslan. Är det där Teslaförsöket ändå början till nåt nytt? Problemavfall, kunde det inkapslas och likt Teslan skickas iväg till nån omloppsbana? Men om det går fel? Hm...

På tv i veckan, i programmet "Efter nio", ett intressant inslag om en kommande dokumentär. En film som handlar om en ursprungsbefolkning. Dokumentärfilmaren Alexandre Dereims var i studion och berättade om Jerewafolket (Googla "We are Humanity"). Människor som kunde förklara för oss att vi är inne på fel spår gällande mycket.

Nå, här på hemmaplan... plastförpackningen åkte i rätt kärl och potatisen från i går blev pytt. Alltid nåt för jorden och miljön. Eller bara en stark tro på att såna småsaker gör skillnad? Hur som helst en god pytt!

Potatis-fänkålspytt med Ruska
 (ca. 2-3 port.)

3-4 kokta potatisar/pers
1 medelstor röd lök
1-2 dl strimlad fänkål
1-2 msk kapris
svartpeppar
vildört-svampsalt 
ruska ost
(Hade en egen mix vildört-svampsalt: blandnig av torkad nässla, duntrav, svarttrumpetsvamp och flingsalt)

Fräs löken. Tillsätt potatisen och fänkålen. Stek och krydda. Toppa portionerna med snabbt uppstekt Ruskaost (Kolaton Ruska), får du inte tag på den smula då istället t.ex fetaost eller grynost över.


(Ps. Detta var ett icke sponsorerat inlägg trots några varumärken slank med...)


Trevligt veckoslut! 
Själv har jag en ledig fredag 👍
Vilket betyder...



utloggning och städdag.




6 februari 2018

Kaskis - årets restaurang 2018


Och så lite restaurangnyheter...

Finlands Gastronomiska sällskap har valt årets restaurang. Det här året föll valet på Åborestaurangen Kaskis som drivs av bl.a Årets kock 2013 Erik Mansikka. Förra året var det Restaurang Grön i Helsingfors som utsågs och året före det Restaurang Roux i Lahtis. Ett bra teamarbete, bra kvalitet/pris och fin vinlista i en avslappnad miljö gör Kaskis till vinnare. Vegantrenden har man också haft i åtanke. 6 rätters menyn finns att få med veganalternativ om man så önskar.