25 september 2014

En smakrik dag i Smakbyn/ Åland


Nu blir det lite Ålandstema här i bloggen. Ett inlägg om nätverksträffen i måndags får inleda.

På måndagen spenderade jag dagen i Smakbyn som ligger i Sund precis intill Kastelholms slott. Det blev en mycket smakrik dag där Saperemetoden fick stå i centrum en hel del.  Sammanlagt var vi ca. 30 pers som deltog i nätverksträffen som arrangerades av Ny Nordisk Mat Åland och Bomin (Barn och mat så in i norden). Främst Ålänningar men även några från "fastlandet" och från Sverige och Norge fanns på plats. Bl.a kockar, bespisningspersonal, pedagoger och hälsovårdare. Lite bilder från dagen:

Intressant om mat&design! "Eating Experience Design"
 med Prang Lerttaweewit

Fiskesprell, Kari-Anne Johansen 

Lunch i Michael Björklunds restaurang

Sallad med bl.a quinoa,
 Sås på grisnacke,kokt potatis, rostade rotsaker + goda såser
och till efterrätt Crème Brulée

"Det ska vara smööör!" tycker Micke.






Efter den goda lunchen blev det Workshop med Ann-Louise och Sofia, som är projektledare för Marthaförbundets "Tack för maten". Vi hade smakskola med många Sapere övningar och hade minst lika skoj som barnen brukar ha. 

En inspirerande dag, och man blir så glad då man märker att intresset för att sprida matglädje ökar. Vi är många som vill jobba med barn och mat på ett mer pedagogiskt sätt än tidigare! Måltidspedagogik är så viktigt! Sen skulle man  ännu önska att även t.ex kostchefer och politiker skulle få samma insikter som vi. För ibland känns det som om de som verkligen borde gå på såna här inspirationsdagar inte är på plats. I skolor runt om i landet rationaliseras nu skol- och daghemskök bort i snabb takt. Maten kommer transporterad någon annanstans ifrån. En bra måltidspedagogisk verksamhet underlättas betydligt om köket och inspirerad kosthållspersonal finns nära barnen!


Här  och här kan man läsa mer om dagen

20 september 2014

Rova på knäcke, skördetid och nätverksträff



Tillbringat några timmar i trädgården igen. Klipper bort torra kvistar från buskar och träd bland annat. Åt marinerad tunnt skivad rå rova på knäckebröd ute och kom fram till att jag definitivt är ett "rov-djur"! Rovor är så goda! Favoritårstiden är nog hösten med skördetid.

På tal om skördetid, på Åland har den stora skördefesten dragit igång. Vi (3/4 av familjen) styr kosan dit i morgon. Jag ska till en nätverksträff  (Barn&mat) i Smakbyn på måndag medan make och son hittar på något annat, vilket i deras fall betyder fågelskådning om jag gissar rätt. 

Marinerad rova på knäckebröd
Skiva rovan tunnt med en osthyvel. Ringla över olja och balsamvinäger. Salta lätt (gärna med ett vildörtsalt). Lå stå och dra, gärna en timme eller så. Koka kaffe... ta fram några knäckebröd. Toppa bröden med de marinerade rovorna. Gå ut i solen med kaffet, bröden och solbrillor. Sätt dig bekvämt i en trädgårdstol med ansiktet mot höstsolen. Hugg tänderna i brödet. Ät, och njut!



19 september 2014

"Toffesås" med tre sorters ris


Idag kom en 3-åring in i köket efter maten för att tacka för den goda toffesåsen! Toffesås? Hade jag lagat det?
Det händer ibland att jag improviserar i köket. Kollar vad som finns och hittar på något nytt av sådant som borde användas bort. Trollar med smaker, experiment. Idag fanns det batat och kålrot och några påsar ris. Förkokta kikärter. Det fick bli en grönsaksgryta med kikärter med tre sorters ris. Det var väl batatens sötma som flickan förknippade med toffe. Eller kanske kombinationen med batat-kålrot. I vilket fall som helst blev det en populär rätt. Riset blev en mix. Fullkornsris, långkornigt och lite speltpärlor. Kokade var för sig p.g.a olika koktid sedan blandades de ihop.

Grönsakssåsen (här beräknat för ca 4 pers)

2 st batat
1 liten kålrot
2 dl förkokta kikärter
några nävar finstrimlad grönkål

en sås med:
grönsaksbuljong
grädde
creme bonjour naturell
torkad ramslök (eller färsk, gräslök går också)
libbsticka
(vitlök)
salt&peppar
(lite vinäger om man vill ha en mer söt-sur sås)
Fräs bataten, kålroten och grönkålen i olja, slå över lite buljong och låt småkoka medan du gör en ostsås. En vanlig vitsås smaksatt med ost och goda örter. Jag hade ramslök och libbsticka. Vänd ner kikärterna i rotsakerna och slå över såsen. Rör om försiktigt. Servera med ångkokt broccoli, ris, sallad samt mjölk och bröd.





14 september 2014

Ugnsäppel med en touch av lavendel - men vad hänger där i eken?



Några stycken kvarlämnade kakor hittades i kakburken på torpet. Och inte vilka småkakor som helst utan härligt goda lavendelkakor.  De smulades ner med flytande honung + en "fröblandning" (solrosfrö, pumpafrön, torkade tranbär) och gjorde ugnsäpplena snäppet godare än vanligt.

Ugnsäppel med lavendelkakekross, honung och frön

1-2 äppel/pers.
några krossade lavendelkakor
1/2 dl honung
1/2 dl blandade frön

Ta ur fröhuset, fyll äpplena med fyllningen. Grilla äpplena i ugnen ca.15 minuter. servera med vaniljkräm.

Lavendelkakor
Bild på lavendelkakor









Ett otroligt  fint getingbo i eken!
Och lönnarnas färg är som eld.

Den vackra årstiden är här.

Njut av hösten!

11 september 2014

Tranor, värkmedicin och Biff Strindberg




Är sjukledig idag p.g.a ett lite större ingrepp hos tandläkaren i morse. Så med en käke som så småningom börjar få tillbaka sin känsel, blodsmak i munnen och kurrande mage kanske boken om Strindbergs matvanor inte är den bästa läsning just nu. Men den boken kom hem med mig från biblioteket häromdagen och nu ensam hemma i lugn och ro har jag äntligen tid att bläddra i den.

 Läser om Biff Strindberg, uppkallad efter August. En biff som han gillade skarpt.

Biff Strindberg

Biff 130 g/1 cm tjock/ per pers.
1 finhackad lök
4 msk senap
2 äggulor

Blanda senap och äggulor till en smet. Stryk smeten på ena sidan av biffen och strö hackad lök på. Lägg sedan biffen i pannan med smeten uppåt. Vänd biffen en gång och stek på andra sidan. man kan även ta något tunnare biffar och lägga ihop biffarna två och två med smet emellan. Serveras med stekt eller kokt potatis.

Kanske Biff Strindberg till lördagsmiddag? En massa andra fina 1800-tals recept verkar boken också innehålla!


Bokens titel: Till bords med Strindberg
Chatarina Söderbergh- författare/journalist
Solveig Edlund- fotograf
Johnny Johansson- krögare och kock
utgiven år 1998
Albert Bonniers förlag



På hemvägen från tandkliniken  såg jag tranor och vädret verkar gå mot det kyligare. Den där fina höstkänslan infann sig! Nu ska jag ta lite värkmedicin och sen förhoppningsvis orka ta itu med äppelskörden. Tänker koka äppelsaft i saftmajan. Om man tar bort fröhusen kan man mixa "massan" som blir kvar i majan till sylt. Saft och sylt - "Två flugor i en smäll". Här kan ni läsa mer (på finska)om "Saftmaja-saftning".


7 september 2014

Tagliatelle deluxe




2 avokado
2 nävar valfri svamp
150 g lufttorkad skinka
2 dl creme fraice
En bit parmesanost
saften av en halv lime
svartpeppar, örtsalt

tagliatelle

Skär ner avokadon i bitar, mosa dem lätt med gaffel och pressa över lime, salta lätt. Lägg upp i en skål. Finriv lite parmesan  (till såsen) och lägg upp lite extra parmesanflagor i en skål. Lägg skinkan på ett fat.



Koka pastan al dente. Rör försiktigt ner creme fraiche och svampen som du innan stekt i smör, rör även ner några msk finriven parmesan och pressa över lite lime. Servera svamptagliatellen i djupa tallrikar. Var och en kan sen "toppa" sin portion med vad den vill: avokado, skinka, ost... eller lite av allt. Vi hade ännu sallad, kanelbasilika och kokta gröna bönor till. Att bygga upp en pasta på det här viset är perfekt om man har någon vid bordet som t.ex ej äter kött, en annan som inte är så förtjust i avokado  o.s.v. Man kan välja eller som sagt ta lite av allt. Rostade nötter också bra "vid sidan om".




5 september 2014

Kväll i trädgården och en sejsoppa med nässlor




Fredagskväll som tillbringats ute. Är så skönt att koppla av i trädgården efter en lång och ganska tung arbetsvecka. Gillar mitt jobb, jovisst! Men när fredagen kommer är kroppen i skriande behov av vila. Alla som jobbar i kök vet vad jag menar. Det är kroppsarbete med en hel del tunga lyft och mycket stående med trött rygg, tunga ben och fötter som följd. En envis hosta nattetid har också gjort sitt till att man är mer än mör när fredagen äntligen kommer.
I trädgården dignar äppelträden fulla av frukt. Från plommonträdet som för första året ger frukt har vi kunnat plocka 20-30 st plommon. Björnbären skördar jag ungefär varannan dag. De mognar lite i gången, perfekt! Man hinner plocka litegrann då och då passlig mängd till frukost eller kvällsmål. Havtornen blev vi utan då skatorna hann före. Rovor hittas i trägårdslandet och lite morötter finns ännu kvar att skörda. Potatisen upptagen. Zuccini kommer än. Upptäckte hur fin rabarbern är. Det har nämligen kommit upp ny fin rabarber där vi redan skördat ett par gånger. Lite nässelskott kan man också plocka ännu. De kommer också i omgångar om man regelbundet skördar/ river upp gamla. Kanske man ännu borde torka lite nässlor till vintern. På tal om nässlor. Igår åt vi en helt vanlig vardagsfisksoppa på sej men den fick extra god smak med just torkade nässlor och lite pressad lime.
Kaninerna var också ute med mig. Gräver och njuter och trivs.De fick sen komma in i nystädade källarrummet där de ibland bor.

Sejsoppa med nässlor
2 l vatten
+ fiskfond eller grönsaksbuljong
6-8 potatisar
2-3 morötter
en bit purjo
1 pkt djupfryst sej
2-3 rågade matskedar torkad nässla
saften av 1/2 lime
vitpeppar
(salt)

Koka morötter, potatis och finstrimlad purjo. Tillsätt sej skuren i bitar, smaksätt med nässla, peppar och lime. Salta vid behov. Ät rågbröd till soppan. (Extra lyx i vardagen: Toppa soppan med räkor om du råkar ha räkor i frysen).


31 augusti 2014

Skog i förvandling del 4



I somras blev det en "följetong" här i bloggen om skogen. Skogen som skogsägargrannen plötsligt bestämde att skulle avverkas. Skogen som varit rekreationsstället no.1 för mig i närmare tjugo års tid.
Skogen där vi brukade plocka korgarna fulla med svamp om höstarna. I dag är det en helt annan syn som möter en när man går längs stigen man knappt känner igen. En f.d skog. Svampen då? Ja den försvann förstås. I kanterna runt omkring hygget hittas litegrann. Soppar och kantareller, men inte mycket. Trattkantarellerna kanske kommer lite senare i höst längs bergskanterna men även där har biotopen förändrats och det har blivit torrare. Positivt tänkande har varit av nöden och försöker se skönheten i det som återstår. Plötsligt ser man hur kuperad terräng det egentligen är frågan om. Stora delar av skogen har legat nere i en dal som nu är som ett öppet fält och omges av bergväggar. Tydliga spår av istiden ses. Här någongång för länge länge sedan har isen hämtat med sig stora flyttblock och samtidigt format landskapet efter sin framfart. De träd som fått stå kvar på hygget sträcker mot skyn men ser så ensamma ut. Små björkdungar även lämnade. Spillkråkan trivs bra och här och där ses spår av älgar. Solen värmer och älgflugorna är  naturligtvis mycket färre nu. De få svampar man hittar känns som de vore guld värda. Nästa höst kommer här kanske att grönska mer, men nu är det mest som en leråker fylld med kvistar och stubbar. Motion får man åtminstone genom att trava omkring i markerna. Kanske jag börjar hitta nya stigar längre bort, nya svampmarker. Hoppas det!


Forneld och god mat blev det
också igår och morötterna skördade.



28 augusti 2014

Kålrabbi-ratatouille




Kålrabbitemat fortsätter...

"Kålrabbi-ratatouille"  

olivolja
2 lökar
2 medelstora zucchini
1-2 aubergine
2 stora kålrabbi (eller flera små)
2 röda paprikor
1-2 gröna eller gula paprikor 
vitlök
1-2 tsk rosmarin
1-2 tsk timjan
(eller en blandning Herbs Provencale)
1-2 lagerblad
ca. 1 kg färska tomater (alt.tomatkross)
salt
nån syra: en skvätt rödvin eller vinäger eller citron

(ekologiska grönsaker i mån av möjlighet)

Skålla först tomaterna och mixa dem fint. Hacka och fräs löken mjuk. Tillsätt kålrabbin som är skuren i tärningar. När den mjuknat något tillsätt  paprikan (strimlad) och zuccinin. Häll över tomatsåsen och låt småputtra länge med kryddor och finhackad vitlök. Smaka av och balansera smaken med syra, salt och ev. sötma  

Servera med t.ex kornpärlor, sallad och ett gott bröd

Ät, njut! Blir det ratatouille över, koka  lite röda linser nästa dag och  kombinera med ratatouillen som du stavmixar och lägg i en skvätt grädde = jättegod linssoppa som resultat.

24 augusti 2014

Äppelberg? - dela med er!


Den som har en äppelträdgård vet att det under ett bra äppelår ibland kan vara svårt att göra sig av med alla äpplen. Hur mycket man än äter, syltar och saftar så finns det ändå i överflöd. Tidigare var det inte tillåtet att föra äppelöverflödet till skolor, daghem och äldreboende. Men hur många är medvetna att det blev en lagändring i livsmedelslagstifningen år 2012 (detta gäller Finland). Numera är det fritt fram. Så dela med er, man får det!  Gäller även bär och svamp.

Läs mer på Eviras sidor

22 augusti 2014

Kålrabbibiffar och matnyfikna barn / Saperemetoden


Nu börjar äpplena bli färdiga!

Den här veckan har vi haft kålrabbin i fokus. Den vandrade först runt med "hemliga påsen". Många nya och gamla barn som nyfiket undrade vad påsen kunde innehålla. Skålen med smakbitar blev sedan snabbt tömd. Det är lika fint varje gång att se hur man med lite enkla medel kan väcka intresse. VISST kan man få barn att äta  grönsaker! Riven kålrabbi hittades senare i veckan i grönsaksbiffarna. Saftiga och goda! Äppelskörden har även inletts så nu har vi god frukt en lång tid framöver. Plommonen är också en bra säsongfrukt. En gosse ville spara några kärnor från plommonen de fick för han ville fixa en plommonträdgård hemma.

Om ni vill följa med en annan som jobbar med Saperemetoden på dagis/förskola kan ni kolla in bloggen "Linaslagakraft", se  i min länklista i spalten till höger här i bloggen. Där finns mycket ideér att hämta! Och minns att Sapereövningar med t.ex "hemliga påsen" kan man även syssla med hemma med sina små.

Ps. Har du ett grönsakskräset barn hemma? En liten som bara kniper ihop munnen då grönsaker serveras? Ta ingen stress men visa gott exempel. Ät själv grönsaker och gör inte så stor notis om att barnet grönsaksvägrar. Efter ett tag börjar den lille kanske ta modell av dig. Ät ibland "plockmat". Att äta grönsaksbitar med fingrarna känns roligt. Bygg en koja och ha "picknick" med ett grönsaksfat under ett bord. Eller ät utomhus ibland. Små variationer i vardagen som gör att måltidstunden känns trevlig. Låt barnet vara med och välja grönsaker kanske redan i affären, Låt barnet skala/ skära dem. Oroa dig inte över vassa knivar för barn kan mera än du tror! En bra vass kniv många gånger bättre än en gammal slö. Låt barnet duka, låt barnet planera och komma med ideér. Lek restaurang. Beröm, beröm, beröm...uppmuntra. Måltidspedagogik handlar rätt mycket om psykologi. En stressad förälder ger ett stressat barn. Så ta det med ro så hittar ni såsmåningom måltidsglädjen.


16 augusti 2014

Fräcka havtornstjuvar i farten




Har länge gått och ögnat på havtornen som för var dag blivit mer intensivare i färgen. I går morse dignade flera kvistar överfulla med de gyllengula bären som jag planerade att börja plocka nu under veckoslutet.  Trodde inte mina ögon då kvistarna var så gott som toma på kvällen. Våra bär, våra fina goda havtorn! Tjuvar i farten! Tog sedan tjuven på bar gärning. Skatan. Eller kanske de varit flera skator i farten när de så effektivt tömt kvistarna. Så nu sitter de i nåt buskage och har magarna fyllda med superfood, ja de som de inte orkat äta har de, som på skators vis, säkert gömt undan. De brukar stjäla mat av kaninerna också om det finns framlagt i kaninernas utehage. De pickar ner och gömmer sina skatter i gräsmattan. Kanske det ännu börjar växa havtorn lite här och där. 

Hörde av någon att det blir gott te av havtornsblad. Får väl samla lite blad då istället...

Ps. Finns en ny "etikett" i spalten till höger här i bloggen. Under etiketten Havtorn hittas havtornsideér.

14 augusti 2014

En mångsinnlig kokbok


Ett boktips!
En helt ny gratisbok på nätet om sinnen&mat har utgetts av Kumuru (Åbo universitet).  Finns både i engelsk och finsk version

Hittas på webben på: www.5dcookbook.fi



12 augusti 2014

Om att vinna små hjärtan


Många nya barn. Många nya barn som upplever intensiva dagar då allt är nytt. En turbulent tid. Lite skrämmande att bli stor och börja dagis. Lite gråt efter mamma som precis gick ut genom grinden. Måltidsstund. Maten smakar inte som hemma. De stora barnen, de som gått i dagis länge äter gärna medan de pratar om ditt och datt. De tar till men jag kniper ihop munnen. Vill inte! Vill hem! Vill till mamma.

Nu är det den tid på året då det igen är dags att vinna små hjärtan. Låta dem få ta tid att komma in i måltidsgemenskapen, låta dem få ta tid att träna sina sinnen. Så mycket är nytt. Så många nya intryck, alla dofter, alla smaker. Nya vänner, nya rutiner.

Men jag vet att det kommer den dag då den lilla står i dörröppningen till köket och nyfiket kommer att fråga: Vad blir det för mat idag? Och sen ivrigt berätta något matrelaterat till henne som lagar maten. För det är så de brukar göra förr eller senare.

Imorgon blir det solsoppa och nybakta semlor vilket brukar ge soliga miner, kanske även hos de nya små.


10 augusti 2014

Krispig grönkål, irriterande getingar och trädgårdstankar




Grönkål eller kruskål (Brassica oleracea Sabellica) som är rik på c-vitamin, A-vitamin, järn och lutein är rena rama hälsobomben. Här kommer ett grönkålstips jag snappat upp från Geitmya matkulturcentrum för barn i Oslo.

Torkad grönkål

Förväll grönkålen 1 minut i kokande lätt saltat vatten. Ta upp med hålslev, lägg dem i iskallt vatten och torka sen av bladen. Ta bort den hårda stjälken. Skär bladen i mindre bitar. Bre ut på en plåt och torka i 50 graders ugn  tills de är torra och krispiga. Eller använd en torkmaskin om du har en sådan. 

Ät som så, strö över sallader eller mat...

Idag hade jag tänkt ägna dagen till vinbärsplockning. De svarta vinbären är skördade redan för länge sen men de röda börjar först nu vara riktigt mogna. Tyvärr var det inte bara jag som hade tänkt hålla till vid buskarna idag. Getingar i mängd och massor hade invaderat varje buske. Efter ett halvt ämbar gav jag upp... så otroligt mycket getingar överallt i år! Det som lyckats bra i år i trädgårdslandet är gula löken och (som vanligt) zucchinin. Rovorna blev små och träiga. Björnbären och havtornen ger bra med bär men i övrigt är det ett ganska "magert år" på självförsörjarfronten. Men ett annat år kan igen se bättre ut och som en liten tröst kommer årets äppelskörd vara helt o.k.


7 augusti 2014

The Heat Is On



Svetten lackar, bastu i köket. Vad gör man? Här några tips till en drägligare arbetsplats om du jobbar i kök när det råder tropisk hetta.

1. Skaffa en fläkt. Placera kylblock framför. Byt ut kylblocken när de smält mot nya kalla.

2. Bestäm dig att inte laga ugnsrätter, och minimera spisens användning. Endast någon enstaka varmrätt, resten kall fräsch sommarmat.

3. Ta fler pauser än vanligt, det har man faktiskt rätt till om temperaturerna i köket blir olidliga. Ta pauser på svalare ställen utanför det heta köket!

4. Drick drick drick; vatten och hoppa inte över lunchen så orkar du med dagen!

5. Jobba i luftiga kläder. T-shirts modell större rekommenderas.

6. Gör som flickan jag läste om i tidningen. Hon jobbade i en allt för het saluhall och gick med jämna mellanrum och blötte sin svarta t-shirt i kallt vatten. (Svart färg så synns det inte att den är våt).

7. Dusch på jobbet? ( ja det är väl obligatoriskt). Ta en sval dusch när svetten rinner som mest (läs ovan: man får ta extra pauser om det är för hett). Ta en duschpaus och kyl ner dig med andra ord.

8. Positivt tänkande. Sucka inte över hettan, då känns den bara jobbigare!

9. Drick vatten igen och stäng ute solen med persienner, markiser, gardiner eller häng upp ett tyg där solen gassar in som mest.

10.  Om möjligt sluta något tidigare än vanligt, jobba in timmarna en svalare dag. Hoppa i sjön på vägen hem... om du råkar ha en sjö på hemvägen alltså. Annars en dusch vid hemkomsten och drick igen ettglas vatten eller två!

Det var några råd, har du fler?

Glöm inte heller att njuta av sena svala augustikvällar! När arbetsdagen är över var stolt över att du uthärdade...

ps. nu går vi snart mot svalare tider!


5 augusti 2014

Sami Tallbergs "Vilda örter" och ett möte med vilda djur




Köksmästaren och vildörtsexperten Sami Tallbergs bok Villliyrttikeittokirja har nyligen utkommit på svenska.

Titel: Vilda örter - kokbok
Författare: Sami Tallberg
Svenska översättningen: 2014
Förlag: Pagna förlag

Bredkaveldun och kardborre är exempel på växter man kanske inte genast förknippar med råvaror i köket, inte heller ek- och lindblad. Bläddrar i "Vilda örter" och lär mig mer om några för mig hittills okända ätbara växter. Nässlor, och kirskål är exempel på växter som rätt ofta återkommer i min matlagning eftersom de växer bakom husknuten men nu kanske även  andra kommer börja dyka upp oftare. Boken innehåller en nogrann beskrivning på sammanlagt 59 vilda örter och en hel del bra recept. En bra bok om man vill ha goda råd och mycket fakta om nordiska örter som passar bra i " det nordiska köket". En vacker bok med fin layout. Snart ukommer Samis nästa bok Makuparit (Smakpar) om olika kombinationer med nordiska råvaror. Kommer säkert också vara värd att bläddra i.

Läs mer om Sami och "vildmat" här

I gårdagens middag här hemma fick kirskål och några blad libbsticka ge grönska åt en vegetarisk makaronilåda med kantareller, fetaost och lök. Det var en jättegod kombination! Ost och äggmjölk på och så in ugnen ca.20-25 min. (Koka makaronerna och fräs kantareller, lök och kirskål innan). 



Och från vilda örter till vilda djur. Ett magiskt ögonblick då man helt oförväntat möter vitsvanshjorten med sin lilla.





2 augusti 2014

Nordisk middag - tre rätter







Vi har fått grus till gården. Därav bakgrunden... Familjen samlad så vi beslöt att äta nåt gott tillsammans. En tur till Fiskhuset, det fick bli sik. Sik med nypotatis och kantareller från torget. Egen zuccini och lite blomsterprakt. Före siken en vildört-tomatsoppa (förvällda mixade nässlor i tomatsoppan, kryddad med vildörtsalt (torkade björklöv, kirskål och nässla) samt lite ängsyra och ruccola som garnering. Brödkrutonger till. Efterrätten kan vi tacka yngsta barnet för. Han svängde ihop en tårta igår så vi åt resterna ikväll. Fyllning svartvinbärsylt. Dekoration: jordgubbar, smultron röda- och svarta vinbär.

Kanske en av sommarens godaste måltider.

1 augusti 2014

Hurdana matminnen får dina barn?


När man talar med äldre människor om mat är det ganska vanligt att de börjar tala barndomsminnen. De minns smaker och dofter från sin barndom och försöker hitta ord för att beskriva för en som inte var med då det begav sig. " I bastun kokades sockerbetor tillsammans med syrliga äpplen och morötter till en saft som kunde ersätta socker, en sötsur oförglömlig doft", ..."jag minns än i denna dag hur gott det var med nykärnat smör på limpan"... " eller kanske någon berättar " jag minns ännu smaken från vidbränd gröt, den var så vidrig och orsaken till att jag inte så gärna äter gröt idag"

Många egna matminnen från barndomen hittar jag från mommos kök. Dofter som jag helt tydligt kan känna om jag blundar och tänker på dem. Köttsoppan som kokat länge och väl på vedspisen t.ex. Eller när man gick in i "kammaren" där kaffebordet stod uppdukat och kaffe och blåbärsbulladoft blandades med doften av de vackra blommande terosorna och doftpelargonerna som vi barn så gärna rörde vid för att känna doften ännu starkare. Matminnen från barndomen finns också från gånger vi reste omkring med familjen i en gammal husbil och pappa gärna stannade och köpte nån lokal råvara som vi inte var så vana vid. Torkat renkött av en lappgubbe. Tunna skivor renkött som han sen karvade med kniv och rullade ihop mellan ett tunnbröd. Eller det första smakmötet med mesost i ett vackert fjordlandskap i nordnorge. Mamma först lite försiktig och tveksam, syskonen också men jag och pappa njöt till fullo. Det var även han som introducerade mig i unga år för mögelosten, -den underbara. Och den halstrade strömmingen.
Stekta knapriga mujkor (siklöja) i kombination med färska jordgubbar åt vi för något år sedan i bilen med barnen då vi var på väg på en längre biltur. Tror det kan ha blivit ett matminne för dem då det ibland  hörs "Mamma vi kan väl köpa mujkor... och jordgubbar också!"


God kombination:
Mesost, päron och dill på smörgås - pröva!


26 juli 2014

Tomatsoppa på färska tomater och kirskål



Tomat och kirskål - en god kombination!

Tomatsoppa

800 g tomater
1/2 l tomatjuice
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor näve späda kirskålsblad

Smaksättare: torrt vitt vin eller vinäger, vildörtsalt, några blad libbsticka och svartpeppar efter smak och tycke + en nypa  rårörsocker

Hacka löken och fräs lök och vitlök i lite olja. Skär tomaterna i mindre bitar (eller om man så vill skär ett kryss och låt dem få ett snabbt uppkok, lägg dem sen i kallt vatten och skålla dem. Om man har en bra mixer och inte störs av små tomatskal kan hoppa över skållningen av tomaterna). Koka sakta den frästa löken och tomaterna  i juicen (eller i vatten/buljong om man ej har tomatjuice)  ca. 15-20 min. Mixa soppan med stavmixer. Smaksätt med libbsticka och finstrimlad kirskål. Med salt, peppar , syra och lite sötma balanserar du sedan smakerna så du får soppan precis som du vill ha den...

Låt koka ihop lite och avsmaka, fundera på om det behövs mer sötma, sälta, syrlighet ...låt smaklökarna jobba!

Serveras med smetana.

Soppan lika god kall som varm.

Ps. Kirskål växer hela sommaren. Skördar man/ eller klipper ner den kommer det  upp nya späda blad hela sommarsäsongen. Gott i pajer, soppor, gratänger, pesto och sallader. Har man inte kirskål byt ut den mot grönkål eller bladpersilja.

25 juli 2014

Ladusvalor och frestande solgul mat




Familjen ladusvala hade slagit sig till ro vid båten en kväll. 

Sommaren som började så kyligt har nu övergått till "tropisk hetta". Vi har den senaste tiden mest lagat "lätt sommarmat". Ibland lite grillat. Caesarsalladen gjorde come back och den klassiska varianten med "bara" romansallad, krutonger, parmesan och sardelldressing har varierats med "Caesarliknande sallader" med både kyckling, bacon, avokado eller bara lite parmaskinka. En hel massa rödbetor har också intagits, de är så goda nu! De senaste dagarna har ett flertal huggormar setts till och tycker ovanligt mycket grodor hoppar omkring vid torpet. Fladdermössen har fått ungar och jagar intensivt insekter nattetid. Ingen i vår familj har fått fästingar i år... men så har vi också försökt hålla gräset kort.

Emellanåt åker vi till stan. Där blev det en kväll aktuellt att laga "soppa på en spik" då man vid första anblicken tyckte att skåp och kylskåp var så toma. Men potatis fanns. Några kantareller hade hittats. Lök i landet  och libbsticka och faktiskt en liten burk sardeller hittades! En gammal ostkant en skvätt grädde fanns också. Fick bli frestelse i portionsformar. Havtornssaft av fjolårsbär blev till allra godaste efterrättskräm.

Sardeller och kantareller
...och ännu lite riven ost och grädde
 på innan det åker in i ugnen.


Kräm av havtorn.


18 juli 2014

Gösmiddag och skog i förvandling/ del 3




Bästa torpmaten! Fylld gös. Gösen fylldes
med lite uppfräst svamp, lök, en stjälk libbsticka,
smör och bladpersilja + salt, peppar.

I skogen, eller måste väl skriva:  f.d skogen nu, finns en stor sten. Ett jättekast som inlandsisen någongång transporterat till nuvarande plats. En plats där jag vid otaliga tillfällen stannat upp för att beundra den täta harsyremattan och stensötan som slagit rot på den stora sneda stenbumlingen. Tre bilder nedan som beskriver en biotops totala förvandling. Bild no.1 tagen för ett par veckor sedan, bild 2 tagen för drygt en vecka sedan och de två sista bilderna för någon dag sedan. Harsyran ett minne blott. Ska sluta "älta" den försvunna skogen här i bloggen nu men visst känner man sig lite vilse på denna planet då en skog man vandrat omkring i över tjugo år försvann med en sån fart. 





(Ps. Dagens tips! Nu har man chans att hitta kantkremlor (Russula vesca), de växer ofta på lite torrare ställen, vi hade lite kantkremlor med gösen. God matsvamp!)

17 juli 2014

Sorbet som smakar skog och sommar!


Hann nästan smälta bort i
 sommarvärmen medan jag gick
efter kameran...

Denna sommar kommer jag att minnas som sommaren som doftade gran. Nästan lite för intensiv och dominerande doft då man har den i näsan nästan oavbrutet då vi är på torpet. Skogsavverkningen fortsätter och det tjocka lager granris som nu täcker stora ytor doftar starkt.

Granskottssirap och granskottssaft lagades tidigare i år. Nu fick granskotten ge smak  i en sorbet. En sorbet som smakar sommar. Lagade med ca. 20% sockerlag, resten utspädd saft + lime. Man kan smaka sig fram så det inte blir för sött eller för koncentrerad smak. Hela smultron både i sorbeten och som garnityr. Krydda med kronblad av vresros och timjan.  Lägg blandningen i frysen ca. 2 timmar, ta ut och rör om med en gaffel minst ett par- tre gånger under infrysningen. Syrligt och svalkande t.ex efter grillmat.