16 juni 2024

Om stjärnor och en soppa

 

Tänk dig att du öppnar en ny restaurang i januari och endast 4-5 månader senare får restaurangen en Michelinstjärna.

Rätt osannolikt, men det var precis det som hände här i Finland i år. Kanske rentav den snabbaste stjärnan i tiderna?

The Room heter restaurangen i Helsingfors och "stjärnan" bakom succén är Kozeen Shiwan (hemma från Irak).

En annan ny Michelinrestaurang blev det också i år. Restaurang Tapio i Ruka som drivs av Johanna Mourujärvi och Connor Laybourne. Den öppnade år 2018.

Helsingforsrestaurangen Palace (Eero Vottonen) fick behålla sina två stjärnor. Nån trestjärnig har vi inte. Men Kaskis, Demo, Olo, Grön, Finnjävel Salonki och Vår har alla fått behålla var sin.

Nog om stjärnorna...

 Nu ska det kokas en god soppa här hemma. Det blir en favorit i repris. Tömmer en frys och hittade ännu soppkött av ren. Så det får bli den goda "Rensoppan - bortstjstyle" jag hittade på i vårvintras.  Med rotsaker, rödbetor och annat gott. (Finns visst en reel om soppan på instagram).

Så köket kallar...


14 maj 2024

Trädgårdsdagbok - Maj 24


 

Som vanligt i maj är det mycket på gång i trädgården. Försöker tillbringa kvällarna ute då jag jobbat inomhus om dagarna.

Dahliorna fick flytta ut i går. Nu lovas många varma nätter och dagar. Får väl täcka in dem om det ännu kommer nån köldknäpp. De hade fint börja komma upp sen de fick lite mylla och började vattnas för några veckor sedan i källaren. 

Dahlior och en "mix" av blandade blomster för fjärilar, bin och andra pollinerare är det som satsas på i blomsterväg. Nån enstaka solros och förstås nån grann pelargon hör också till. Ja gladiollökar har jag också petat ner på några ställen. Nu är det bara att vattna och vänta!

I lilla trädgårdslandet lade jag schalottenlök,  olika salladssorter, dill, persilja och rova i år.

Lite potatis och några zuccini väntar ännu på utplantering. 

Såg att små sparrisknoppar börjat titta fram. Det är nåt man kunde odla mer av. Så gott att kunna hämta några sparrisar från egen odling då och då! Ja och sen var det ännu pepparroten... Den ligger ännu på listan. Vill absolut ha egen pepparrot i år.

Vad odlar du?




19 april 2024

Fisktacos på en fredag


 

Tacofredag med fisk för omväxlingens skull. Ett gott basmatiris, varmrökt lax (eller annan valfri fisk) en sallad med bland annat paprika, rödlök och rädisor. En röra med cremé fraice, pepparrot och dill. Rostade sesamfrön att strö över. Snabblagat och gott.

(... och riset kan förstås bytas ut mot t.ex havreris eller fullkornsris eller vad man råkar ha till hands).

Trevligt veckoslut.


29 mars 2024

Gastro, Vår och Påsk

Marsmånad börjar närma sig sitt slut. Det har varit en helt ok månad. Solen tittar fram då och då och ger hopp om att vi går mot sommar i år igen trots man nästan började tvivla... 

Nu är till och med den frusna komposten ett minne blott och temperaturen i den är  mellan 40-50 grader C! Trädgårdsfix kan smått påbörjas nu när marken börjar tina upp.  Sallad, örter, potatis och zuccini finns med på listan i år och förstås blommor för fjärilar och andra pollinerare.

I mars hann jag iväg till Gastro-24. 
Lyssnade på några framföranden
och smakade på en hel del nya produkter.
Trevligt att ibland komma
ut från sitt eget kök👍


I mars valdes också Årets restaurang av Gastronomiska sällskapet i Finland. Det blev Restaurang Vår i Borgå.

Påsken är här. Skönt att kunna varva ner några dagar. Förra året var vi i Spanien kring påsk och vandrade omkring i Pyreneerna. I år stannar vi hemma. 

Tips i matväg nu i påsk: Rosmarincrepes med lammfärs. Så gott!


2 mars 2024

Rensoppa "borsjtjstyle"


Godaste soppan med renkött, rödbeta, trumpetsvamp och annat gott!

Se mer: moasmirakel på instagram.

                                     

10 februari 2024

Februari - Om komposter och OS- guld

Trädgårdsdrömmar.


I år ska alla hushåll i områden, med mer än 10 000 invånare här i Finland ha fungerande  system för bioavfall. Bor man i egnahemshus bör man ha egen kompost som fungerar året om eller ett kärl för ändamålet som töms regelbundet.
Vi hade en kompost "jordglobsmodell" som fungerade rätt bra med undantag för kallaste vintermånaderna men för drygt två år sen köptes en lite dyrare variant då vi hörde att de nya reglerna snart skulle gälla. Första vintern gick det galant. Finaste mylla och t.om tömning mitt i vintern. Det var en mild vinter då.
 I år har det varit besvärligare, speciellt efter en natt med locket på glänt under ett riktigt kallt dygn i januari. Misstag förstås men det gjorde att den frös till ordentligt. Vad gör man då?

Nå, det fanns ännu rum för bioavfall, så även om den frusit till fördes nytt avfall varvat med kompostströ till den. Nu en månad senare verkar det hända lite i det övre lagret medan bottenlaget ännu är en enda isklump. Termometen rör sig nu mellan +4-+8 C mot ett medeltal närmare +30 C senaste vinter, och nedbrytningen går långsamt.
Väntar på att varma soliga dagar nu ska börja värma upp komposten ordentligt. Och sen får man se till att det inte sker misstag igen nästa vinter. 

Från det ena till det andra. Finlands kocklandslag tog hem guld i IKA Culinary Olympics i Stuttgart nu i veckan. Ja det blev guld både i Chef's Table tävlingen och i Hot Kitchen. Fint!!!



28 januari 2024

Fine dining hemma


Rödbeta med creme av Västerbottenost
(Rödbeta på örtolja, ostcreme, krutonger, picklad lök, flagor av Västerbottenost, örter som garnityr (vi hade bara dragon, enligt receptet ännu körvel och blaspersilja) En riktigt läcker inledning på middagen.

 
Eftersom julen svepte förbi i aptitlöshetens tecken med influensa i huset hade vi tänk gå ut och äta gott nån  kväll i januari istället. Men sen tänkte vi om. Fine dining hemma med förenade krafter.

Vad det blev:

Rödbeta med västerbottencreme (enligt Hanahomens Restaurang Plats recept).

Små boveteplättar med rom, lök och smetana

Regnbågslax i vittvinsås smaksatt med timjan (...och toppad med en rest av västerbotten ostcremen)

Till fisken en rotsakspytt med; morot, batat, selleri, kålrot och persiljerot och örter.

Slutligen en muffins med smak av Runebergstårta då den innehöll både bittermandel och skorpsmulor. Den hade även syrlig rosenkvittensylt i sig. Vaniljglass och hallon till den.

Mycket råvaror och lång uppköpslista men ser man till middagens kostnader blev det ändå rejält mycket billigare än att gå på restaurang... och det bästa av allt, det finns  rester kvar till idag! Dessutom roligt att kocka tillsammans!

Tror det får bli rotsakspytt och en god rödbetssallad  till korven. Snabbmat idag, dagen då vi också har presidentval här i landet.

(Fler bilder från middagen läggs upp på moasmirakel, instagram)






28 oktober 2023

Matglädje i höstmörkret








 Vintern är på antågande. Den första snön har redan pudrat marken. Veckorna går fort.

Ur mitt perspektiv har det varit en matglad höst. Både på jobbet och privat. Hunnit med flera skördefester, plockat svamp i massor (bästa svampåret på länge!) På jobbet drar jag måltidspedagogik på sidan om kockandet och njuter av barns tindrande ögon då de får känna sig delaktiga. Då de får visa vad de kan. 

Hemma blir det enkel men god mat om kvällarna. Risotto, pastarätter, soppor... och ibland dyker experimentlustan fram och man försöker skapa nåt helt nytt. Kan här rekommendera lyx i vardagen cremé  brulee smaksatt med rosenkvitten! Ja ibland behöver man efterrätter.

Några veckor i september var det ändå ett  undantag då det kommer till matglädje. Då inte mat smakade alls. Drabbades sent omsider av covid och gick som i dimma ett tag, men tack och lov övergående. I det stora hela en matglad höst. 

Kan du njuta av mat och måltid i vardagen?


18 oktober 2023

Rosenkvitten och äpplen


Kombinationen rosenkvitten och äppel är riktigt bra. Kokar man äppelsylt lägg med några rosenkvitten för extra god syrlighet och arom. Ett annat tips: lägg några rosenkvitten tillsammans med äpplen i en papperspåse. Vänta någon dag och njut sedan av äpplen som dragit åt sig den goda rosenkvittendoften. Ljuvlig doft och smak på de äpplena!



13 augusti 2023

Augustiträdgård i solsken


En och annan ärta. Zucchini, persilja och potatis... Lite smått att skörda. Inga stora mängder men skoj att ändå kunna hämta några av ingredienserna till vardagsmaten från den egna trädgården.

Efter att vi skaffade oss en ny effektiv kompost är det ett nöje att  se hur näringrik mylla kan göra underverk. Solrosorna sköt i höjden och blommar finare än nånsin i den näringsrika jorden.

På blomsterfronten har för övrigt dahliorna varit extra fina i år och de blommar än. 

Äppelskörden blir dålig, tyvärr, men så är det ibland.

Det var det senaste från trädgårdsfronten.
Passa på och njut av vackra augustikvällar då det går. 

Som i kväll: kvällssol i augusti, vindstilla, vackert!



17 juli 2023

Juli - i skog och mark

 


Senaste år blev det ovanligt lite svamp på grund av torka. Vinterns svamprisotton och andra svamprätter gjordes i huvudsak på köpt odlad svamp i vårt hushåll och överlag har vi ätit svamp mer sällan. Men under gårdagens skogsrunda och en kraftigt regnskur senare började hoppet tändas om att hitta lite mer svamp i år. 

Blåbären mognar och flera mornar i rad har kärlen fyllts med dem. En fin morgonrutin att bege sig ut i skogen efter frukost nån timme. 

Hallonen, de är bara små gröna kart ännu, så just nu är det blåbär som gäller. I skogen håller några vitsvanshjortar till och vi skrämmer turvist upp varandra. Älg har jag inte sett i år här i närskogen, ormar destomer bland de stenrösen som kom fram då skogen höggs för flera år sen och mossor torkade bort.

Kalhygget är inte direkt nåt kalhygge mer då vegetationen igen tagit fart. Men stenrösen, hallonsnår och träd i ögonhöjd är långt från den gamla vackra moskogen som en gång var. Som tur finns det ändå "riktig" skog om man drar sig lite längre bort.

Stövlar på fötter, kärl för blåbär och korg för svamp... Snart iväg igen. Ha en fin dag!

6 juli 2023

Persiljepesto med cashewnötter och pumpafrön


Sommarmat - gårdagens middag.

Ett tag sen vi var och handlade så man tar vad man ännu hittar ur kyl och förråd och något ur trädgårdsland. Det fick bli spagetti med pesto och champinjoner på burk med skivad zuccini. En god "pasta med pesto" är bra "hålla hungern borta mat". 

Persiljepesto (2 pers):

En stor näve blandade nötter och frön

(cashewnötter och  pumpafrön denna gång).

1 dl finhackad persilja

1/2 dl finriven parmesanost

salt, peppar, citronsaft

god olivolja ca 1 dl

Kör slät i mixer, avsmaka. Behövs mer sälta eller kanske citron?

Under tiden kokas spagettin. Champinjonerna och zuccinin steks upp och kryddas med vitlök, chiliflakes och en msk sojasås.


Efter senaste ihållande regn finns hopp om kantareller snart. Men fram till dess får champinjonerna duga. Blåbären mognar nu också dag för dag. 



5 juli 2023

Grönt till fisken - enkel sommarmat

 


Krispiga grönsaker till fisken. Denna gång hittas receptet på instagram @moasmirakel

God snabblagad sommarmat 🥦💚

27 juni 2023

Om mujkor & mos och förändrade tider


Mujkor (Coregonus albula), eller siklöja som fisken heter på svenska är riktigt gott ibland. Friterade och serverade med en god hemlagad potatismos. Det fick det bli ikväll som omväxling till sallader, plättar, pastor och grillat som det lätt blir nu i sommartider. Men potatismos när det finns nypotatis? Ja varför inte, om det ännu finns "gammal" potatis lämplig för mos är det lika bra att använda bort den och speciellt till mujkor är mos så gott!

I dagens tidning kunde man läsa om en fiskare som gett upp sitt yrke. Han menar att det är slut på laxen i våra vatten. Gösen minskade radikalt redan på 1990-talet. Fiskaren i artikeln menar att det är invasionen skarv och ökningen av säl samt förhöjda vattentemperaturer som är orsaken till förändringen. Blåstång ser man däremot mer av vilket tyder på renare vatten än tidigare som ett led av att avfallsvatten (speciellt från Sankt Peterburg) inte längre dumpas direkt i havet. Miljön förändras och med den förändras även artbestånden. Nya arter tränger ut de tidigare. Att vara fiskare är numera olönsamt.

Priset på fisk har också skjutit rejält i höjden under det här året. Man tycker nästan man köper "lyxmat" numera om man vill ha färsk fisk på bordet. Om man inte fiskar själv vill säga. Det blir att ta fram metspöna i sommar! Med god tur nappar ändå några abborrar.


23 juni 2023

Rött ris med räkor


Hade en liten kyl- och frysinventering hemma nu i veckan. Bra att ha det ibland så man kan använda bort ett och annat som riskerar bli gammalt och också försöka hålla matutgifterna nere. 

Hittade ett par dl rött ris i torrförrådet. I frysen en liten påse räkor. En näve färska champinjoner och salladslök fanns också hemma. Lite röd pesto och en bit parmesanost hittades i kylen. Dessutom några  körsbärstomater och i örtkrukan ute på trappan växer fin persilja. Så det fick bli en god räk-ris måltid den kvällen. 

En reel hittas på instagram @moasmirakel.

Ha en fin midsommar! 



20 maj 2023

På picknick i lammgamarnas rike

 

 Utsikten från ett airbnb i vackra Puyeo de Araguas, Aragonien.
Päron & lufttorkad skinka på smörgåsen.

I början av april åkte vi till norra Spanien. Vi hyrde bil och några airbnb för vår rundresa. Den här var främst en natur- och fågelresa så inga storstäder besöktes (med undantag av flygplatsen i Barcelona).

Två dagar i Balaguer innan vi åkte
 vidare till Pyrenéerna. 

Ett av målen var att skåda gamar i den spanska delen av Pyrenéerna. På resans tredje dag kom vi dit. Då hade vi redan  hunnit övernatta på en fin gammal gård i Katalonien, sett oss omkring i omgivningen där och sedan tagit oss vidare till en vacker liten bergsby nära Ainsa i Aragonien, El Pueyo de Araguas, invid berget Pena Montanesa.

Vi åkte tidigt på morgonen iväg till platsen vi visste att gamarna brukar hålla till. Revilla i nationalparken Ordesa. Med oss hade vi packat en matsäck, kikare, tubkikare och förstås solkräm. Hela veckan rörde sig temperaturerna kring +20 grader C. Men uppe i bergen var det ändå lite blåsigt och kyliga vindar på mornarna.

Vi hann knappt stiga ur bilen på parkeringen då första gamen kom seglande över oss. Men nej det var "bara" en gåsgam. Snart sågs en smutsgam... och en till! Vi gick längs en stig mot vår första utsiktsplats. Sen började det hända. Gamar i massor och nu även lammgamar. Många!

Att sitta och äta lunch i pyrenéerna med rovfåglar omkring sig är väldigt fint kan jag lova! Speciellt att se dem flyga lågt nere i bergsdalarna då man själv sitter högre upp. Inte alltid man ser rovfåglar ur det perspektivet! 

 
  Infoskylt i Revilla,
Spanska Pyrenéerna 

I Ainsa var pizzorna fyrkantiga. 




Sista dygnen blev igen i Katalonien. Ett fint litet hotell där vi kunde dela kök med de andra gästerna. Hotellet var omgivet av citronträd och olivodlingar. Nu blev det fågelskådning vid Ebrodeltat där bland annat många flamingos höll till. Vi hade sån tur både med vädret och så fina övernattningsställen!

Mycket fåglar, en stor dos av spansk natur.
 Citroner och olivolja i bagaget... 

En lyckad resa i ett vackert land!💛



20 februari 2023

Om sinnen och ett boktips!


Det är intressant att fundera på hur mycket våra sinnen hänger ihop med varandra. Maten smakar inte mycket då man har täppt näsa. I en bullrig miljö med mycket ljud är det också svårt att njuta av matens doft och smak. Ser maten oaptitlig ut kan den kännas motbjudande trots smaken är ok. Vårt syn-, hörsel-, doft- känsel-, och smaksinne bildar tillsammans vår uppfattning om maten vi har framför oss. Våra individuella sinnesupplever gör att vi alla uppfattar samma maträtt lite olika.

Matminnen, något ur det förgångna, kan också undermedvetet påverka. Fast man inte exakt tänker på det så kan gamla känslor dyka upp. "Förra gången jag åt detta var stämningen jobbig kring  matbordet..." Då kan den negativa känslan från den gången infinna sig. Hos tillfälligt matvägrande barn kan också sånt som tandsprickning eller plötsligt insjuknande spela roll. Barnet har kanske ont i halsen, magknip eller begynnande influensa.

Det finns också människor som föds med mycket starka, högkänsliga sinnen. De som upplever t.ex dofter, ljud, smak och konsistenser mycket intensivare än medeltalet och det finns de som föds med nedsatta sinnen eller saknar något som blinda, döva...  De som föds med mycket nedsatt eller helt utan doftsinne finns också. 

Många har vittnat om nedsatt doft- och smaksinne då de insjuknat i covid-19. För de allra flesta var detta tillfälligt men för endel kan sinnena kännas avtrubbade ännu långt efteråt. 

Man kan träna sitt doftsinne med att medvetet dofta på diverse. Ta en dag då du fokuserar och funderar lite extra på dofter omkring dig. Försök hitta beskrivande ord för specifika dofter. Under en promenad utomhus ta djupa andetag. Vad känner du för dofter? Skog, avgas, rök...? Inomhus, dofta på maten innan du smakar, dofta på kaffet innan du dricker. Hur doftar tandkrämen, hur doftar det i kryddskåpet... 

Här kommer ett boktips om du vill läsa mer om just doftsinnet:


Det femte sinnet - Vad doftsinnet berättar om dig. Din historia och din framtid. 

Författare Margit Walsö

Utgivningsår 2022 Polaris fakta.




15 januari 2023

Smörfräst fänkål med kummin och parmesan

 

Idag bara några rader om den godaste rätten på länge. Fiskrullader med mos och allra godaste fänkålen. (Finns en "reel" på moasmirakel instagram.) 

Fänkålen:Fräste fänkål i smör +olivolja, kryddade med kummin och finriven parmesan samt timjan. 

Receptet på fiskrulladerna hittas här i bloggen om ni söker bland mina fiskrecept under rubriken: Rödingrullad med kallrökt lax. De kan man göra på vilken fisk som helst. Röding lax, forell, gös torsk, gädda... Det blir extra gott med lite kallrökt fisk tillsammans med nån färsk fisk.  Potatismosen var "helt vanlig god hemlagad" men tillsammans med fänkålen blev det supergott!


13 januari 2023

Fredagspizza med kronärtskocka och svart vitlök


Det fick bli hemmapizza ikväll. Fredagspizza ja det är ju fredag! 
Den blev vegetarisk och väldigt god. 

Ingredienserna blev grillad kronärtskocka, färska champinjoner, gröna oliver och svart vitlök, ja och så en god tomatsås och riven ost.  Läste att svart vitlök, alltså fermenterad vitlök har en god inverkan på kolesterolet och innehåller dubbelt mer antioxidanter än rå vitlök. Dessutom är den så god! Smaken och doften helt annan än vad man är van vid beträffande vitlök. 

Tips! Pröva att mosa några klyftor svart vitlök på ett bröd. Toppa med skivade cocktailtomater och lite flingsalt. Godaste pålägget!




2 januari 2023

Smakkombination: Bondost & mynta



Det här blev en fräsch och lyckad smakkombo. Hemlagad ost med en pesto med mynta. Receptet till bondost hittar du här i bloggen under "Bondost på mammas vis" (leta i sökfältet) eller i moasmirakel på instagram där jag nyligen lade upp det. Peston gjordes på sånt vi hade hemma. En knippe mynta, mandel, parmesan, en god olivolja, peppar och ännu en halv avocado samt lite färsk koriander åkte med i peston.  Myntan var ändå den mest dominerande smaken och passade utmärkt ihop med den milda bondosten. 

Brödet blev morotsemla bakad med degspad av vasslen från bondosten. 

 

30 december 2022

Äta billigt



"Skriet"
från livsmedelskonsumeten.


Matpriserna har gått upp den senaste tiden. Det kan krävas en del planering nu om man vill hålla nere på utgifterna. 

Vad är förmånligt? Vad åt man förr? Vad äter man under kristider? Hur vända på slantarna så man ändå kan äta gott och näringsrikt?

Själv tycker jag att gröt kunde uppskattas mer än det görs idag. En eller kanske två portioner gröt med bär och en smörgås till  och man håller sig mätt länge. Har man tid kokas gröten av korn eller spelt annars tar man någon snabbare variant som havreflingor eller kanske en gröt på flera sädesslag. 

Annat billigt? Kål, bönor, rotsaker... Ärtsoppa med pannkaka minst nån gång i månaden. Soppor överlag är billigt.

Jaga specialerbjudanden och jämför priser. Plocka bär och svamp. Odla själv om möjligt.. Släng inte mat som blivit över. Rester kan man göra så mycket gott av. 

Vad gör du för att spara in på matutgifter under 2023? 

Men innan vardagen igen tar vid ska vi fira nyår! Tänker bland annat bjuda på glöggkokta päron och använda bort den sista flaskan glögg.

Gott Nytt År!










 

 

26 december 2022

Skåprensning under mellandagar

 

Avslutar det gångna året med att försöka använda bort "gamla lager" ur torrförråd. Mycket vars datum börjar bli utgånget. Också ett sätt att jämna ut ekonomin, ja det går alltid åt lite mer pengar än man tänkt sig till julbord och fest. Då kan det vara bra att leta fram råvaror man kanske redan har hemma för en riktigt sparvecka efter jul.

Mjöl... och en påse saffran! Det får bli ännu en omgång lussekatter. Som lunch en gröt tillsammans med frysens röda vinbär. Mjölken är slut men i torrförrådet ett halvfullt paket med mjölkpulver. Använt mycket sällan men ändå en ypperlig vara att ha hemma i reserv. Med mjölkpulver utblandat med vatten fixar man snabbt en hög plättar  eller en ugnspannkaka om man får överraskningsgäster eller som jag gör nu, kokar en sammetslen gröt av den och speltflingor. Mjölkpulver -en "bra att ha" torrprodukt. Vidare har vi ofta tomatkross och förkokta bönkonserver hemma samt pasta och ris. Går att ta till vid behov då man inte har några andra konkreta lunch/middagsplaner. Pizzamjöl och tomatsås, ägg och en bit parmesan är annat som alltid finns hemma hos oss. Ett perfekt sätt att trolla bort överblivna rester är att laga pizza eller en paj och göra nån spännande fyllning av mat som blivit kvar. Kanske det rentav kan hamna lite kvarbliven julmat i pizzan eller pajen.

Vad gör du av rester? Vad brukar du ha hemma i reserv?

17 december 2022

En varm soppa en kall vinterdag



Gott med en mättande soppa som lunch
- kapris ger den "det lilla extra"

En god soppa till lunch med rotsaker och bönor, tomat, purjo och chorizo är gott en kall vinterdag. Några teskedar kapris ger det "lilla extra".  Korven steks på sidan om så det är bara att välja om man vill ha en bönsoppa eller en bön&korvsoppa. Lättast så så behöver man inte koka skilda soppor om någon vill undvika kött.

Receptet (för 4 pers)

5-6  medelstor potatis

1 morot

1 bit palsternacka

en bit purjolök

1-2 vitlöksklyftor

ca . 7 dl buljong

2 burkar konserverade passerade tomater (vi hade en med gula tomater, en med röda)

2 chorizokorvar

1 burk förkokta stora vita bönor

salt & peppar

1-2 msk vinäger

2 rågade tsk kapris

creme fraice

Koka rotsakerna i buljongen. Stek korven och löken vid sidan om. När rotsakerna kokat nästan klart häll med tomat, vita bönor och kapris. Avsmaka med salt och peppar. Tillsätt lite vinäger. Låt koka klart och servera soppan med ett gott bröd. Toppa portionerna med korv & purjo och  en klick creme fraice.