30 juli 2018

Det Goda Hallonåret, kofta och hur man kokar majs


Den här sommaren kommer jag att minnas som Det Stora Hallonåret. Oj så mycket hallon det finns på kalhygget! Plockat och plockat, stora saftiga bär. Saknar skogen  men samtidigt är det intressant att se naturen igen ta över "det stora grå", kalhygget, som såg förfärligt ut ännu för något år sedan. Tänker på de skogar som nu brinner. Bedrövligt och hemskt men så fin jord där kommer bli i framtiden. På kalhygget här går det långsamt. Innan kvistar, rishögar och bark förmultnat tar det tid. Svårt att ta sig fram och svettigt att försöka ta sig till skogen  längre bort. Speciellt nu denna heta sommar. Men hallonen! De fyller kärlen snabbt. I skogen intill de kalhuggda ytorna finns blåbär, också de fina i år, men svampen kan man bara drömma om i torkan. 

I matväg var nepalesiskt på restaurang väldigt gott en kväll i veckan. Åt kofta med ris och goda såser och tillbehör. Gott vegetariskt och en tacksam variation till all torpmat som mest består av fisk och potatis, diverse pastor och sallader.

Semestern lider mot sitt slut. Nå, ännu en dryg vecka. Njuter av det det som återstår.

Roar mig ibland att läsa gamla tidningar här på torpet... denna artikel handlade om majs. Tydligen inte så vanligt ännu på 50-talet. Goda råd hur majs ska kokas.




23 juli 2018

Om lärkfalken, hallon och gott "nordiskt ris"


En hallonbild från ett tidigare år.
 Årets "skogshallon" betydligt fler och mycket större...


Vaknar tidigt om mornarna nu trots semester och sena kvällar. Orsaken ett öppet fönster och ett lärkfalksbo i närheten. Ett par högljudda falkar minsann! Och tidiga vanor har de. Ungarna har fötts så där är full rulle och mycket på gång.

Hallonplock har det blivit nu några dar. Skogen som fälldes här intill för några år sen är numera ett stort hallonsnår.  Precis nu ska de plockas så går flera gånger om dan och fyller nåt litet kärl. Men värmen är lite påfrestande. Ett dopp i viken svalkar skönt emellanåt. Njuter av återstoden av semestern.
Matbloggandet har det inte blivit mycket av men kan tipsa om allra godaste "riset". En lokalprodukt en blandning av korn, spelt och emmer. Mixens pris rätt hög tycker man först men sen när man märker hur mätt man blir av det så ger det "mycket mättnad för pengen". Så gott t.ex tillsammans med abborre och en god sallad.

6 juli 2018

Den punschdrypta kryddkakan och härmsångaren i jasminen




Innan vi åkte till torpet denna gång lagade jag en kryddkaka hemma i stan. Orsaken den att ugnen där är  pålitligare, man vet att det blir bra. Här, med gasugnen, blir resultatet allt för ofta brännt i bottnen och ytan saknar färg. Vedspisen orkar man inte heller använda i sommarvärmen.

Kryddkakan var god med lite extra nyttigheter. Speltsikt istället för vanligt vetemjöl, lite nyponmjöl ger fin syrlighet och så ingefära och nejlika som smaksättning. Men lite för torr blev den, torrkakan. På gränsen till för smulig. Räddningen blev några matskedar punsch. Punschen skvättes över och så fick kakan stå och dra i sig fukten. Gissa om det sen blev gott! Punsch och kryddkaka och blåbär! Årets första blåbär och vispgrädde blandad med kvarg fick nämligen kröna efterrätten.




Bilderna ovan: härmsångarbo och härmsångare i boet

I år har vi inget  sädesärlebo vid verandan som något år tidigare men däremot en härmsångarfamilj i jasminbusken alldeles vid husknuten. Fyra små dunbollar ser man titta fram. De har blivit vana att vi går förbi titt som tätt. Och i ett äppelträd ruvar björktrasten på omgång no.2. Flugsnappare, både svart-vita och grå, har invaderat de flesta av holkarna och var man än tittar hoppar små fågelungar omkring. Havsörnen ses också nästan dagligen.


Bild: ruvande björktrast i äppelträdet

I övrigt har jag mest "sysslat" med möbler den här semesterveckan. Reparerar och fixar diverse och t.om symaskinen kom fram.









30 juni 2018

Mat till fotbollen


"Mellanlandning" i stan och jag som tänkte låta denna blogg vila tog ändå fram datorn.
Övriga familjen bänkad framför tvn. T.om han som kom hem från en livematch i Sankt Petersburg.

Det har varit mycket fotboll nu om vi säger så...

Fick lust att laga en riktigt stor god pastarätt till kvällens bänkidrottare. Den blev så här:

En påse pasta, 500g (Rummo conchiglie Rigate no 42)

ca. 10 färska champinjoner

6-7 gröna sparrisar
ca.200 g grönkål
1 klyfta vitlök
2 msk citronsaft
2 dl grädde
några msk riven svart emmenthalost
peppar, salt

två kycklingfileer (innan marinerade i persilja och vitlöksmarinad)


Stek yta på kycklingfileérna och lägg dem sedan i en form i ugnen. Koka pastan medan du fräser grönkål, chaminjoner och vitlök. Gör en sås i stekpannan du stekte kycklingen i. Späd lite vatten i pannan och slå över grädde. Skär sparrisen i bitar och låt koka med i såsen. Smaksätt med citron, peppar, salt och ost. Koka inte så länge så håller sparrisen lite spänst. Avsmaka och fundera över smaken behövs det mer syra eller sälta?

Ta ut kycklingfileérna och skär dem i mindre bitar (två stora fileér räcker bra till fyra pers. då pastan innehåller så mycket annat). Blanda såsen med pastan. Varva pasta, kycklingbitar och grönkål-svamp mixen i djupa tallrikar.

Serveras framför tvn en fotbollstittarkväll tillsammans.

...och här borde det vara en bild på rätten, men den åts upp innan kameran kom fram.





23 juni 2018

Förspilld tid medan stormen rasar


Måste bara kolla det, checkar bara... googlar lite. Kollar upp. Vädret imorgon? Kan kolla genast. 
... oj en så intressant länk! Måste läsa... länken leder till en annan länk... Tillbaks i flödet. Scrolla scrolla, jahapp, de är visst på resa och titta där vilken fin bild på Xs familj! Barnen har vuxit, borde ta oss tid och träffa dem... scrolla vidare... Hon, den halvbekanta, måste haft det tråkigt varför lägger man annars upp fyra selfies på raken? ...och så kommer det upp matbilder, mera matbilder, ännu mer matbilder... Hm följer visst lite för många kockar? Hur orkar de ideligen lägga upp bilder på varenda liten rätt?
Aha... de där, de är ute och seglar igen, hur kul är det i detta väder? Måste gunga rejält.

"Gillar" bilden på kompisens hundvalp innan jag slutligen loggar ut. Lite frustrerad och småsur på mig själv att jag igen förspillt tid på mobilen. Där gick minst en halvtimme, bara sådär... slötittande på en mobil, gav inte så mycket, förspilld tid.

Oroar mig inte ännu särskilt mycket över strömavbrottet som pågått nån timme. Men om det fortsätter länge måste det bli hönssås till midsommarbordet. Kylskåpet är fullt med diverse som kanske inte klarar temperaturhöjning och vem vet hur länge strömmen blir borta...

Två timmar senare slår radion på och lampan vid köksbordet lyser igen. Har hunnit slänga in några frysblock i kylskåpet innan dess. I själva frysen finns inte så mycket än tack o lov. Hoppas det inte blir fler strömavbrott! Kokkaffet, kokat på gasspisen, är precis klart. Extra gott kaffe tack vare stömavbrottet! Ute håller jag nästan på att blåsa omkull när jag rundar hörnet, så kraftig är vinden. Jag tar gräslök, salladslök och dill från trädgårdslandet och står och njuter en stund i ovädret. Härliga friska luft och vackra gråa nyanser i vågorna.

Nån timma senare midsommarmiddag för "gänget". Flaggan hissad, får verkligen svaja idag! Maten god, stämningen fin. Berget med nässelplättar som vanligt populärast bland de unga. Utöver plättarna "fiskbord", sallader och nypotatis. Efterrätt med kaka och jordgubbar. Mycket disk men tja vad gör det. Att diska för hand på torpet är ett sant nöje. Vatten från brunnen fås så bekvämt numera med pump i brunn och slang ända uppe vid husknuten. Lyxigt värre! Annat var det förr då man bar vattnet ända från brunn. Finsk "feelgood musik" i radion innan jag byter till klassisk med en symfoniorkester. Trivs i bästa köket. Glad att igen vara här.

Nu är det diskat. NU börjar semestern. På riktigt. Stormen ser ut att avta.

Förhoppningsvis mer offline och avkopplad än oneline och uppkopplad under semestern. Nåt litet blogginlägg kan det kanske bli om jag tycker att jag har nånting att "leverera" eller vill skriva ner nån ide' eller ett recept värt att spara.


"Hej, vad tittar du på?
Lägg i från dig mobilen du också.
Kom ut i skogen och se mig live
 så fort stormen har bedarrat. "

                             Skön sommar!


*
("Förspilld" och "bedarra" , två ord i inlägget  ovan som jag sällan brukar använda mig av. Men det är det fina med bloggar och skrivna texter  man kan svänga till med "sällanord" ibland. Ord som inte riktigt "sitter" i vardagligt talspråk. Läser ibland gamla brev och böcker här  på torpet och stöter på ord, formuleringar och uttryck som vittnar om tider där man var mån om sitt språk, som om man tänkte sig noga för innan man formulerade sig. Texter med eftertanke.
Intressant med ord och språkutveckling och lite synd att litteratur kommer i skymundan idag då sociala medier stjäl så mycket tid. Ett semestermål i år kanske: att ge sig tid att läsa böcker, koncentrera sig på lite  längre texter än de som flimmrar förbi i diverse "flöden".)


Läser du böcker?








21 juni 2018

Osteria Francescana....


...i Modena, Italien är i topp när det gäller "The World's 50 Best Restaurants, 2018". På andra plats El Celler de Can Roca, Spanien och på tredje Mirazur, Frankrike.

Två nordiska bland de 50 i topp: Geranium, Danmark på nittonde plats och Maaemo i Norge på 35.

Utöver dessa 50 finns det enormt många andra bra restauranger runt om i världen  som gör fin och framförallt god mat. Var på en  bra ikväll. En som aldrig nånsin kommer att hamna på "lyxkroglistor" och inte eftersträvar det heller. Men med en personal som njöt av sitt jobb och sken av yrkesstolthet. Sånt blir man så glad av!

                       Trevlig Midsommar!








18 juni 2018

Teriyaki - Terijoki




Ännu lite buljong över och  sen skjuss med dem in i ugnen.



Fiskrosor med teriyakismak

Du behöver:

en regnbågsfile (eller annan fisk)
broccoli
ärter

buljong
teriyakikrydda (alternativ gör din teriyakiblandning själv med rostade sesamfrön, chili, socker, (vitlök, ingefära) och japansk soja.

en påse potatis (mjölig sort)
smörklick
nån dl mjölk
salt och vitpeppar

Dessutom: salladsingredienser och glass och jordgubbar

(skriver min vana trogen inte ut så exakta mått... endel är storätare, andra små. Ni vet säkert själv hur mycket det går åt i er familj;)

Ta bort skinnet från fisken (röding, regnbåge, gös... vad ni får tag i). Skär filen på längden i  långa  "remsor". Gnid in dem i teriyakikryddblandningen. Låt stå och dra åtminstone så länge medan du tvättar och skalar potatis till mos, gärna lite längre. Lägg potatisen på kokning. Smörj portionsformar. Lägg broccoli och några ärtskidor i varje. Ta fram fiskremsorna och snurra dem till  "rosor". Lägg en i varje form eller två om de blir små. Häll över lite buljong så det täcker ungefär upp till halva "rosen".Ställ in skålarna i ugn (ca.150 grader) medan potatisen kokar klart (fisken  blir snabbt färdig, tar ca.15 minuter).

Vispa ihop den kokta potatisen med lite smör, en skvätt varm mjölk, salt och vitpeppar. Servera fisken direkt ur de varma ugnsformarna. Lägg fram japansk soja om någon vill ha ytterligare sälta. Mosen läggs i en portionsskål vid sidan om. Ät en god sallad innan som en förrätt och t.ex glass med  jordgubbar som efterätt. (Mycket disk... så låt någon annan sköta den biten;)

Ris skulle kanske kännas mer "rätt" än mos till denna fisk, men mos visade sig vara alldeles ypperligt till! Både gott och mättande... samtidigt jag skriver detta hör jag nåt om Terijoki i Tv. Terijoki, på Karelska näset, nära Sankt Petersburg. Terijoki med de vackra gamla villorna. Uppfattade inte vad som sades men roades av sammanträffandet, uttalet, så lika det låter: Teriyaki- Terijoki.

En annan variant på rätten ovan, men med grädde och vitt vin, hittas här, också väldigt gott!














14 juni 2018

Tornsvaleproblematik, smörgåsar och en ledig dag


Äntligen är rädisorna skördefärdiga och sallad och örter finns för husbehov.


Vi har ett problem. Problemet heter Fru och Herr Tornsvala (tornseglare) (Apus apus). De har blivit fixerade av familj Talgoxes (Parus major)  holk. I holken finns ett gäng nästan flygfärdiga talgoxeungar som föräldrarna ännu matar. Allt vore frid och fröjd om inte Tornsvaleparet många många gånger per dag gör försök att flyga in i holken (de är dock för stora). Har aldrig sett på maken till envisa fåglar. Som om de inte fattar att holken redan är upptagen.
Om vi spikar upp en holk i närheten, en med större öppning. Får se om de hittar den då?

Primörer från trädgårdslandet fick pynta morgonsmörgåsarna. Trevlig familjefrukost då alla i familjen råkade var hemma t.om vår äldsta, som redan " lämnat boet',  hemma för stunden.

Talgoxarnas morgon som vi kunde följa med från köksfönstret var betydligt  stressigare än vår. Har  ledig dag idag men diverse hus- och trädgårdsprojekt skriker på uppmärksamhet, så bara att sätta igång....  Funderar måla utebastun,  men kanske den där tornsvaleholken borde snickras ihop först?


(så där ja... nu finns holken! Det blev ändå maken som tog itu med holkbygget. En vågrät tornseglarholk med en större bredare öppning. Nu upphängd inärheten av talgoxarnas hem. Bara att vänta och se. Typiskt att vi inte sett till seglarna nu, hann de ge upp?  Skulle vara så intressant att följa med denna speciella fågel på nära håll. Fortsättning följer om det blir så...)


12 juni 2018

Bocuse d'Or Europa 2018 - multitasking vid spisen.


Ja, man måste ju följa med hur det gick...

Bocuse d'Or 2018:

1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. Finland 💜 !
5. France
6. Belgium
7. Switzerland
8. Hungary
9. Iceland
10. United Kingdom



...Norge med team C A Pettersen, Havard Andre och Gunnar Hvarnes tar första plats medan såsen puttrar på spisen.

Konstaterade att det går att fixa middag samtidigt man ser Live sändningen av  prisutdelningen av Bocuse d'Or Europa.
Min mat i en annan kategori än den den i Torino men smaken på "vardagsmakaroniröran" den var "molto bene". 


Bästa vardagsmaten = snabblagat, få ingredienser, gott och mättande



Enkel men god "vardagsröra" med höna, nässlor och makaroner.

Makaroner

hönsstrimlor
gul paprika
buljong eller grönsaksfond
förvällda finhackade nässlor (eller spenat)
svart peppar, salt
grädde

(Mängder... tja, beror på hur många ni är som ska äta)

Parmesan

Koka makaronerna, fräs under tiden hönsstrimlorna och paprikan. Späd med buljong, tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i lite grädde när såsen kokat en stund. Låt småputtra medan du ännu svänger ihop en sallad. Rör ihop såsen med makaronerna och häll upp o djupa fat. Toppa med parmesan. Ät dig mätt och gläds över det nordiska prisregnet i Italien!




10 juni 2018

Gädda, antikt brynstål och Anthony Bourdain





Idag åt vi gädda. Jag lagade lunch tillsammans med sonen, den äldre.

Snickarboa städades inför sommaren. Har tänkt fixa upp några stolar under semestern i år. Möblerade om och skurade  till och med den gamla snickarbänken så nya stolstygen inte blir smutsiga sen. Sorterade gamla verktyg också... hittade vackra grejer.
Två brynstål. Det ena modell "jättegammalt". Putsade  bort rosten och hittade en stämpel F. Dick.

Googlar... F. Dick "Tyska knivmärket Anthony Bourdain nämde i "Kitchen Confidential"... Google berättar vidare att Johann Friedrich Dick grundade sitt företag redan 1778. Det var hans son Paul som senare specialicerade sig på knivslipning och speciellt brynstål.
Brynstålet jag fann kom genast i användning då sonen ville ha vass kniv då han fileade den nyfångade gäddan.

God lunch! Sonen doppade (nästan) benfria bitar gädda i uppvispat ägg, vände i mjöl. Saltade och pepprade. Jag gjorde en vitsås med örter till och så hade vi potatis, från igår att steka.

 Sommarmat♡.

Appropå Anthony B... han har precis gått bort. Vila i frid. Borde ha en av hans böcker nånstans.
Visste ni föresten att Anthony också tecknat serier?


5 juni 2018

Hur gick det med myskmadran och de andra?

Förutom de odlade, finns ju också "de ätbara vilda" 


En liten trädgårdsuppdatering så här i början av juni. (Dagboksanteckningar från trädgårdstäpporna, så jag kan jämföra ett annat år...). 

Japanska pilörten, "den invasiva" prydnadsväxten -  jag har inte lyckats utrota den ur trädgården än... men låter den inte växa hög igen och fortsätter kampen med att få bort den.
Myskmadran - växer på två ställen. Inte mycket, men räknar med att de sprider sig. Bra marktäckare. Kan användas som smaksättare i mindre skala.
Mangokärnan jag fick att gro. Ja den växer, inomhus i kruka. Långsamt men säkert, blir fin krukväxt.
Rabarbern, ja då, mycket på flera ställen, två olika sorter. Skrev om den i förra inlägget.
Zucchiniplantorna och prydnadspumporna. De bor redan utomhus. Risk för frostnätter nu när det blev kallt igen? Möjligt efter så varma veckor?
Paprikorna och chilin, finns i krukor både ute och inne.
Ramslöken! Fick den köpta örtplantan från matbutiken att gro och i år har den tagit fart.
Sparrisen... hm, vilken sparris? Ser den inte någonstans i år.
Vitlöken, växer till sig liksom lök, gräslök...
Potatisen, planterade potatis tidigare än vanligt i år och med varma maj är jag nästan säker på att vi har lite egen nypotatis till midsommar. Oj så blasten ser fin ut, men än har de inte blommat.
Sallader, rädisor... ja de är på väg liksom mangold, grönkål och diverse örter.
Morötter och rovor, odlade på friland. De ser man knappt än, men de kommer senare...
Libbstickan, växer så det knakar. 
Buskblåbärbusken tog igen sig och växer bra trots hararna hade hittat den.
Havtornen, de nyplanterade skotten... tja, får se. Lite liv syns i dem men ganska lite... nå de stora buskarna är frodiga och fina liksom björnbären. 
Plommonen! otroligt mycket kart, skojigt för det är första året de isåfall ger mycket frukt. Äppelträden ser ut att må bra, men med dem vet man aldrig. Nu borde vi få regn! Vinbär och krusbär och rosenkvitten... finns väl inget år som de inte ger bär/ frukt. 
Oreganon, skördade jag redan i större mängd. Den är finast och godast nu innan blomning. Oregano för hela året...

Glömt något, säkert. Men i stora hela är det vad som hittas hos oss. Odlingssäsongen har börjat bra men den har krävt mycket bevattning.


(På jobbet spirar och gror det också, fint att ha egna örter på nära håll!).

Vad odlar ni?





3 juni 2018

Rabarber - den gamla kulturväxten på strandängen


Ute på strandängen växer rabarber, förvildad invuxen men riktigt god. Kor gick förr här och betade och höll landskapet öppet. Rabarbern är av en urgammal sort, planterad av någon av torpets "ur invånare" för minst ett sekel sen. Varje år brukar jag i långskaftade stövlar gå ner till den igenvuxna ängen och ta rabarber för husbehov. Men nu, denna vår, har vi rensat upp landskapet lite grann. Inte med hjälp av kor utan med att röja och klippa gräs. Den förvildade rabarbern har rensas fram och delvis förflyttats. Vet inte vad den tycker om det... lät ändå största delen bli kvar nere på ängen.

Öppna landskap. Kort gräs och en förhoppning om att miljön blir mindre gästvänlig för fästingar. Dessutom ser det fint ut, mer vårdat. Mycket jobb men ändå ett kärt jobb! Fint att se resultat på det man sliter med!

Läste om den gamla rabarbern man undersökt närmare i Runebergs trädgård. Den sorten med "rara gener", har nyligen fått namnet Fredrika Runebergs rabarber. En urgammal sort den med. Kulturväxt med historia. Läste också en annan artikel ( i Helsingin Sanomat) om vild rabarber i Iran. Där äts den aldrig i söta bakverk. Rabarber används där uteslutande i matlagning. Ps. Googla: hs raparperi så hittar ni artikeln med jättefina bilder och ett recept på Iransk rabarber-kött gryta (på finska).

Jag har också  börjat använda rabarber mer varierat. En kväll stekta och serverade med fisk och mos. Det var som att ha en hög citronbitar på tallriken. Men nästan godare! Jag som alltid gillat citroner. Rabarber med bacon på grillen också så gott! Doppa rabarbern (10-15 cm bitar) i lite socker innan man rullar baconet på. Då blir det en perfekt balans mellan syra-sötma och salt. Sen är förstås de klassiska söta pajerna, kakorna och safterna alltid goda.





Rabarber ska ni ändå se upp med om ni har anlag för att få njursten. Oxalsyran kan orsaka njurstensanfall... men då kan man t.ex göra en sån här kaka lik ett "lapptäcke" där varannan ruta är äppelkaka. Sen skär man upp  kakan i rutor och hälften blir äpperutor, andra hälften rabarber. Bara att välja. En god vaniljsås till.

Fler rabarberförslag se etiketten: rabarber här i bloggen.


1 juni 2018

En skål med kål - smakbomba era små! /Sapere

Bubblor!

...ett träd!

(På de här bilderna savoykål, den smakade vi inte på nu, bilderna från en Saperestund tidigare.
 Nu blev det istället nykål, och så fick den som ville också smaka på syrad kinakål (Kimchi)


En skål med kål, nykål, strimlad, rå.

-"Hej, är det någon som vill smaka?"

Tar inte många sekunder så omringas jag och skålen. Små barnahänder sträcks fram. Ett barn  tvekar men tar ändå en liten liten bit kål. Kanske lite "grupptryck", eftersom de andra tar och är ivriga. "Kanske jag ändå måste smaka"...tycks han tänka. Snart är alla kålbitar borta, skålen tom.

-"Kan vi få lite till?"

Ja de fick mer, och även de bitarna försvann i ett nafs. Ett litet "minimellanmål". En timme senare är det lunch. Dagens lunch är gjord av "temagrönsaken" för dagen: kål. Kållåda med rårörda lingon. Det är lunch och de äter så bra! En eller två är lite tveksamma till dagens rätt,  men de övriga!

-"Det är såå gott"! "
- Jag ääälskar kållåda"...

Kållåda. Ja det ÄR gott. Denna var en vegetarisk variant med kål och äggstanning. För att få den mer proteinrik så hade jag även quinoa i den. Timjan som krydda. En potatis till om man vill. Sallad, mjölk och bröd med ost vid sidan om och undantagsvis, en födelsedag till ära, en portion glass med färska jordgubbar som efterrätt (ja ibland kör vi lite fransk stil... med efterrätt. Det ÄR helt ok med efterrätt, t.om lite glass, om man innan ätit stadig lunch).

Ju fler smaker ett litet barn får bekanta sig mer desto mer utvecklas smaksinnet och inte bara smaksinnet utan även "smakminnet" och nyfikenheten kring mat. Det här är inget antagande taget ur tomma luften utan vad jag dagligen ser bevis på. Kållådan hos oss har blivit en sån rätt som barnen kan tala lyriskt om och t.om komma och fråga när vi nästa gång ska ha den.

Kållåda. En så enkel, billig rätt. Riktigt varm, precis uttagen ur ugnen och med halfrusna mixade lingon till, nästan som sorbet. Kållåda som jag vet att många i skolåldern ratar och ogillar till den grad att den åtminstone periodvis har plockats bort från skolornas matlistor.

Det ska börjas i tid! Vänjas i unga år. Smakbomba era små! Vänj dem vid smaker, konsistenser och dofter. Då visar det sig att kålen inte egentligen "luktar så illa", den doftar kål och  den doften betyder att god mat är på kommande.


Såå... en skål med kål, nykål, strimlad, rå. 

"Hej, är det någon som vill smaka?"



"Kål är faktiskt gott!"
citat: en 3-åring



Savoykål.
Som en karta med många vägar!








©MW-18

30 maj 2018

Fest- och kalasmat!


"Keep it simple" Laxtårtan med få ingredienser, den godaste av alla! Låt den dra ett dygn i kylskåpet innan den ska ätas.

Nu är det skolavslutning, vårfester och dimissionsdagar i Finland. Jag tycker man ska göra det enkelt för sig om man inte har obegränsat med tid och massor av energi. Inte för mycket, inte för komplicerat, inte för tidskrävande. Ingen idé att stressa. Enkelt är oftas allra bäst! Men gott ska det vara. Här lite ideér och recept som funnits med i bloggen tidigare.

  1. "Tårtfest": laxtårta med äppel och som sött Ellen Svinhufvudskaka och goda lavendelkex
  2. Plockmat/ buffe/ knytkalas och sommarbål
  3. "Skärgårdsbord" med laxsoppa, limpor och bondost. Rabarberpaj och vaniljsås som efterrätt
  4. "Lätt cocktailparty", små smörgåsar med t.ex vildörter eller goda traditionella ägg-anjovis och ostmackor pyntade med nyskördad rädisa och örter. En glasstårta.
  5. ...och inte är det heller fel att helt och hållet skippa festen, gå ut och ät eller  ordna en enkel men"festlig picknick" i parken, huvudsaken att träffas och umgås och skåla in sommaren och att igen ett år i skolbänken klarats av. 

Ps. Viktigt! Gott kaffe och gott humör.




Trevlig fest!




26 maj 2018

Quesadillas i syrenbersån och en sallad för veganer



Syrenbersån! Bästa stället att sitta och äta en varm kväll i bästa syrenblomningstid. Doften av trädgård och vetskapen om att sommaren precis börjat får en på bra humör. Syrenbersån var ett av mina första trädgårdsprojekt när vi flyttade hit. Små skrangliga syrener har nu blivit stora, höga när de vuxit till sig i 14-15 år. Nu har jag en syrenberså lik den min mommo hade. Nöjd!

Vad vi åt.

Quesadillas 4 port. 

400g g broiler* (kyckling) strimlor
1 msk olja
några vårlökar med skaft
en   paprika
chili eller jalapeno
salt, peppar
8 vetetortillas
4 msk cheddar smältost
1 1/2 dl riven ost t.ex emmenthal eller någon  gräddigare.

Stek strimlorna och smaksätt med t.ex salt, peppar och paprikakrydda
Skär paprikan och vårlöken smått.Häll paprika-lök mixen med broilern och stek med i slutskedet. Riv en ostkant.
Bred ut smältost på fyra tortillor och toppa med  fyllningen., riven ost över. Lägg på en tortilla som lock. Stek i stekpanna en i gången, 2-3 minuter, vänd tortillan försiktigt och stek den på andra sidan. Bra att ha två stekpannor på gång samtidigt så blir 2 färdiga samtidigrt 

* broiler talar man om i Finland/ kyckling i Sverige...  kan förstås bytas ut mot något annat om man ej önskar kött: Svamp, böncreme, hummus, fetaost, pulled havre, fisk, skaldjur.. valet är ditt. Och vill man variera är der gott även med små tärningar av mango eller avokado i fyllningen och varför inte lite ogräs, vilda örter, nu när de finns i överflöd.

En quesadilla per person räckte bra... då sonen fixat till en mudcake till efterrätt. Gillar enkla syrenbersåmiddagar i maj men nu skulle det gärna få regna lite med tanke på växterna.

Nu hade vi bara röd paprika
men en mix med grön, röd och gul blir fint.

Delar ännu med mig ett recept på en god sallad som passar veganer, ja inte bara veganer utan vem som helst förstås... Har aldrig lärt mig gilla tofu men i veckan smakade jag på en rökt variant, och fick inspiration till en sallad. En matig sallad att t.ex ha med på buffé.

Sallad med rökt tofu, malaxlimpa och dadlar

250 g rökt tofu
6 skivor malaxlimpa eller annan limpa (ej lagad på surmjölk om det ska passa vegan)
2 dl kärnfria dadlar

ett huvud isbergsallad
1 kruka grönsallad
1 kruka lollo rosso


6 msk god oliv- eller rypsolja (viktigt med en god...)
3 msk balsamvinäger
1-2 tsk kyndel (eller timjan)
1 nypa salt

Tärna tofu och limpa i små tärningar 1x1 cm, skär dadlarna i ungefär lika stora bitar. Rosta malaxlimpan i het panna, (se upp det går snabbt!) och häll med tofun och dadlarna, rör lätt om. Dra bort från plattan.

Riv salladen och häll över dressingen. Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med tofu-limpa-dadelblandningen. 


(Nästa gång ska jag testa jättegoda Kolatun Ruska äggost istället för tofun... ja, då blir det inte veganvariant och inte heller den rökta smaken).

24 maj 2018

Fint från förr - 40-tal/ 50-tal



Till vänster, tillbehör av trä! Till höger plast.


Säg, är det inte lite fint att det finns varumärken bland köksmaskiner som bara fortsätter och fortsätter med samma modeller!

Visst är det otroligt att delarna till den gamla hushållsassistenten (modell från 1940-50 talet!!) passar i maskinen inköpt nångång på 2000-talet och vice versa. Otroligt också att de redan hade såna här assistenter då.
Den gamla "degknådaren" och "degskrapan"  är av trä!  Den betydligt nyare, av plast. Precis samma design och funktion trots det skiljer 70-80 år mellan dem! Använder nu de moderna plast men i den urgamla maskinen. Då 2000tals varianten fick nåt fel... med startknappen  (går kanske att fixa). Måste tillägga att jag inte är sponsorerad av varumärket vars namn börjar på E och slutar på x men kunde inte låta bli att visa upp mitt "urgamla" nya tillskott i köksmaskinparken). Själva maskinen funkar bra men har bara två lägen. On/off. Så full fräs eller inte alls. Full fräs betyder att mjölet virvlar runt rejält och man nästan riskerar få mjöldammlunga.

Visp"systemet" annorlunda då än nu (bättre nu) men fick också finfina tillbehör som kvarn och rivjärn i metall. Evighetsgrejer! Kör med blandad mix i "maskinparken" nu ett tag i mitt lilla jobbkök, 50 tal får möta nutid och bra går det. Såsmåningom ska vi ändå investera i en ny (eller fixa i skick 2000-tals modellen) men tills dess får detta duga. 







20 maj 2018

Adventures in Veggieland och tips på två bra bloggar





Adventures in Veggieland
Författare:Melanie Potock
Förlag:The Experiment
Utgivningsår: 2018
Språk:engelska

Köpt en bok!
Läste om den i Sallys blogg  "Real mom nutrition" och blev nyfiken. Ja, den hittades i nätbokhandeln så det blev en beställning.

Det visade sig vara en fin bok, rena rama "Sapere boken" trots att den är amerikansk och Saperemetoden inte nämns. Fick många ideér när jag nu bläddrat igenom den. En bok jag kommer ha nytta av! Nu är det ett tag sedan jag senast drog mellanmålsklubbar (för barn i 10 års åldern) men på mitt ordinarie jobb på daghemmet (barn i åldern 3-6) hinner jag ibland engagera mig och vi ska försöka få in lite mer regelbunden måltidspedagogik från och med nästa höst.

Boken är på engelska. Den presenterar 20 grönsaker och till varje grönsak finns ideér vad man kan göra med just dem. "A 3-step plan that starts with fun and ends with yum!". Skojiga ideér! Exempel på "matkonst", rödbets tatueringar,  spel, roliga matdjur,  goda dippsåser, smörgåsar o.s.v
Rekommenderar den varmt till alla som jobbar med barn, mat och måltid!

Här en länk till Melanie Potocks blogg

Har du funderat på att dra matklubb för barn? Här har jag skrivit lite om hur man kan komma igång.






18 maj 2018

Måltidspedagogik är "win-win" -sysslar ni med måltidspedagogik?


Med hjälp av måltidspedagogik får man barnen 
att gilla annat än bara "blommig falukorv"!

Började en morgon på jobbet utomhus innan jag bytte om till innejobb och kökskläder. Vi träffades ute i trädgården, pedagog, barn och jag för nu hade vi planerat tid för trädgårdssysslor. Närmare bestämt potatis och lökplantering. Ja lite örter och sommarblommor också.


Att odla med barn är ett sätt att syssla med "måltidspedagogik".  Barnen får en uppfattning om matens förlopp från jord till bord. I höst när vi skördar drar vi oss till minnes hur vi planterade. Av en potatis blir det många! Resultatet med "matmedvetna barn" ger så mycket tillbaka, det är en bra väg till sunda matvanor och nyfikenhet på mat. Ett matnyfiket barn vågar smaka och som kock vill man naturligtvis att maten man med möda kockar faktiskt äts. De vinner, jag vinner...win-win. 


Men måltidspedagog då - hur blir man det? Själv har har jag bara läst på av purt intresse på egen hand. Gått på olika kortkurser och seminarier och funderat ut hur det i praktiken ska fungera bäst just hos oss. ... det är kock jag är och ser förstås gärna att sammarbetet mellan pedagogerna och köket fungerar smidigt. Både kökspersonal och pedagoger borde under utbildningarna läsa vissa block gemensamt enligt mig. Dels för att kök och daghem ska fungera bra ihop, alla ska ha samma målinriktning och vilja att tillsammans skapa bra rutiner och stämning kring måltiden och  hela måltidsmiljön. Smakskola är dessutom roligt! Det är så mycket inom småbarnspedagogiken som bygger på de dagliga rutinerna, rutiner där maten har en väsentlig roll. Regelbundenheten, de återkommande måltidsrutinerna. Frukost, lunch, mellanmål...frukost, lunch, mellanmål...fem dagar i veckan. Tillsammans kan vi skapa nåt bra kring det!

Vet ändå att långt ifrån alla daghemskockar*/kökspersonal har tid eller ens möjlighet att engagera sig med barn, mat och måltid på det vis som jag gör. Men har haft möjlighet att påverka och har kunnat komma med förslag och ideer då det gäller  just mat och måltid, och är så glad för det! Tycker att jobbet också får mervärde om jag kan få bidra med måltidssysslor för barnen. I praktiken blir det ändå bara nån liten stund nu och då det hittas tid men lite måltidspedagogik är bättre än ingen alls.
Måltidspedagogik behöver inte heller ligga  på kökets lott, alla på daghemmet kan jobba  med "matprat" och   involvera smakskola , baka och odla med barnen och annat. Alla barn behöver inte heller samtidigt syssla med samma sak. Låt barnen turvist delta i måltidssysslor.

(* skriver daghemskock, i Sverige kallar ni er förskolekockar, men här i "österlandet" är det daghem som gäller

Har du gått kurser, utbildat dig just inom området barn, mat och måltid? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan vilka vägar du i såfall gått. Har ni möjlighet med att samarbeta med köket? Har ni inspirerad kökspersonal? Vad kan man göra åt saken om så inte är fallet? Finns det lösningar hur ni kunde få bra måltidspedagogik inbäddat i den dagliga verksamheten?  Eller, du som läser, kanske du jobbar i kök? Tycker ni det borde finnas en huvudansvarig för just måltidssysslor eller är det något alla ställer upp med? Kan barnens föräldrar tänka sig att engagera sig i t.ex trädgårdssysslor och med "talkoanda" starta upp en fungerande odling med t.ex odlingslådor för örter och sallad. Kräver förstås lite extra jobb om daghemmet är stängt under semestertid. Men kanske frivilliga kan sköta bevattning turvist? 

Överlag kan du påverka i ditt jobb? Sjäv tycker jag det är en förutsättning om man ska trivas i jobbet vad man än sysslar med. 
  
Brrrm, brrrrm... 

Lista på veckans måltidssysslor
- hemliga påsen, vi undersökte mango ( som senare i veckan fanns i både, sallad, fruktsallad och joghurt)
-fruktsallad, förskoleuppgift, ett barn var med och lagade
-odlingarna påbörjades. Potatis och annat petades ner i jorden. 
-Traktorboken, studerades ivrigt av de yngsta

Ps. På finlandssvenska Marthaförbundets webbsidor hittas mycket bra material, tips och ideér under projektet "Tack för maten", titta in där!! Även Folkhälsan jobbar mycket kring barn, mat och måltid under projektet Gimme5. 



Trevligt veckoslut! Råkar själv ha en ledig dag
...men här sitter jag och skriver om ...😏 jobb!


9 maj 2018

Återhämtningsmat: One pot pasta




Aptiten är det lite si och så med när man är sjuk. Men när febern gått ner och gårdagens matintag mest bestod av smörgåsar och varma drycker så känns det nu som aptiten väckts till liv igen. Hunger!

Så kom Frk Kraesens blogginlägg som på beställning. One-pot-pasta. Dessutom ungefär de ingredienserna vi hade hemma. Så bra!

Min version av One pot pasta

(2 pers)

6 tagliatelle nystan
6 sparrisar
6 små broccolibuketter
En halv lime
2 dl grädde
4 dl bujong
svartpeppar
chili
vitlök
parmesan
örtsalt



Ta fram en gryta, koka upp tagliatellen i grädd-bujongen.


Lägg till broccolin och sparris skuren i bitar efter en stund.
Smaksätt med chili, vitlök, lime och peppar.
Koka sakta och rör om så det ej brinner i bottnen. 


Krämigt god! Bäst om tagliatellen är lite "al dente" och sparrisen och broccolin har kvar lite tuggmotsånd. Så koka inte för länge. Riv parmesan över. Ät njut och känn dig mätt och lycklig.
Inte ens så mycket disk efteråt då allt läggs i samma gryta.

(Bacon, skinka, rökt fisk, räkor eller nötter...
kan man toppa med om man så vill, men riktigt tillräckligt god och mättande också bara så här.


(Tallriken ett loppisfynd: Arabias "Pekka" från 1930 talet)

8 maj 2018

Varm havtornsdryck och helt ur spel


Havtorns- och blåbärs"russin"


Här har jag intagit havtorn så gott som varje morgon hela vinterhalvåret. Börjat mornarna med gröt eller en skål joghurt naturell, nån rejäl nypa bär (havtorn eller ibland blåbär eller lingon) och mysli. Så kommer det en vecka då frysbären från de egna buskarna plötsligt tagit slut och vi inte köpt nya... vet inte om det är bären  som påverkat hälsan och gett en frisk vinter men nu så..."KABANG"... orkar knappt resa mig ur sängen.

Feber, muskelvärk och trötthet.  Orkar inte läsa, knappt tänka, inte röra mig ur fläcken. Bara blogga pyttelitegrann. Ovant tillstånd att vara helt ur spel. Nå... värre saker kan hända.

Ute skiner solen, sommarkänsla trots det bara är maj och fåglarna sjunger intensivt.
Torkade "havtornsrussin" och torkade havtornsblad hittades ändå i skåpet! Det får bli en dryck av dem.

Havtornsdricka

kokt vatten
1 tsk torkade havtorn
en nypa torkade havtornsblad
en nypa torkad temynta
en sked honung

Fyll en tesil med torkade bär och blad. Låt dra i kokhett vatten några minuter
En sked honung tillsätts. Rör om låt dra en stund.


Nu efter drycken ska jag sova en stund igen,
... för tredje gången idag.

😴








4 maj 2018

Barn, traktorer och grönsaksland / Sapere

 


Bokens titel: Tuffa traktorboken
Författare: Dawn Sirett
utgivningsår 2008
Förlag Rabén & Sjögren
En bok med pop-up bilder, flikar och luckor och t.om ljud.


Hittade en av sönernas gamla barnböcker på torpet. Den om traktorer. Eftersom jag vet att just traktorer är omåttligt populära för barn i en viss ålder så tänkte jag att den boken ger mer glädje på mitt jobb än att den står och samlar damm i en bokhylla. Dessutom kan den vara en bra "introduktion" till våra trädgårdsprojekt på dagis. Nån traktor kommer vi inte behöva men barnen kan ändå fundera på förloppet " från jord till bord", om matens väg och bönders jobb o sånt. I februari då vi traditionsbakade fick de se hur vetekorn blev mjöl då en liten "hemmakvarn" lånades in. Bra att ha lite "rekvisita" ibland inom måltidspedagogik. Senast för några dagar sen kom ett barn och frågade om vi inte borde ta och mala lite mjöl igen. Skoj att de minns och vill upprepa!






1 maj 2018

Mjöd med doft av skog och Glada Vappen!


Nordiska smaker - några goda tips! 





Hittade en liten påse granskott i frysen. Hade fryst in skott med lite socker senaste säsong och nu när jag håller på och tömmer frysen hittar man både det ena och det andra.

Vad göra med dem? Jag mixade dem smått, fuktade glaskanterna med lime och gjorde goda granskotts-limesocker kanter på mjödglasen. Vackert, och så fick man en underbar skogsdoft i näsan när man drack mjöden. Rena rama sockerdrickan -men vad då... Valborgsmässoafton är det bara en gång om året och då ska det vara mjöd!


Skål och *Glada Vappen!




Ljuvligt gott att ha halvfruset granskottskross och lingon på naturell joghurt också!



*Glada Vappen  är en talspråkig finlandssvensk hälsningsfras som i standardsvenskan motsvaras av uttryck som Glad Valborg och Glad första maj
(källa: Institutet för de inhemska språken)

28 april 2018

Hur gick det sen? Ramslöken, havtornen, myskmadran och den japanska pilörten


Egen ramslök! 

Senaste sommar köpte jag ramslök i affären, färsk, krukodlad. Den åts upp men lökarna planterade jag. Idag när krattan kom fram hittade jag dessa under löven! Ser framför mig hur de med åren kommer att sprida sig och glad att få en egen ramslökstäppa! (Måste här inflika att vild ramslök inte hittas i våra trakter och har oftas fått köpa en långväga torkad variant, men nu finns den alltså att få både som "krukväxt"i affären och alldeles egen några steg från trappan.)

Planterade också havtorn i höstas på strandängen vid torpet.   Tog skott från de stora buskarna hemma i stan. Eftersom hjortarna härjar fritt då vi inte är vid torpet var jag inte så säker på att de fått rota sig i fred. Lite bitna av hjortar eller harar var några av plantorna men ett flertal såg helt bra ut idag då jag tittade till dem. Nu ska de få lite extra näring och så får vi hoppas de kommer att trivas även om de knappast kommer ge bär ännu på några år. (De gillar för övrigt sandblandad jord).

Myskmadran då?  Ja den växer och sprider sig! Fick lust att pröva myskmadra sen vi  såg den lite här och där i Danmark och bland annat åt den i en god dessert.

och så... problemväxten, den "invasiva" arten, japanska pilörten. Den och jag fortsätter bråka med varandra. Jag river upp, den kommer på nytt om och om igen... Så den följetongen fortsätter.

Nässlor  och kirskål kan man nu ge sig iväg och plocka. Nu börjar de komma med fart! Rekommenderar:
nässelplättar till lunch eller en vårlig pesto med kirskål och nässlor eller varför inte en ogrässoppa.


Ps. Plocka aldrig sånt du inte är helt säker på då det gäller vilda växter. 
Ramslök är rätt lik liljekonvalj, och de är giftiga de!


Nu blev också potatislandet vänt så snart ska knölarna i jorden, och när man står där i lerjorden och lyfter blicken mot skyn vem ser man då? Jo gamlingen, den gamla havsörnen. En fin dag!❤